Bezienswaardigheden & mooiste plekken op IJsland

Eline Door Eline

Er is geen land zoals IJsland, de bezienswaardigheden en mooie plekken zijn eindeloos! Van vulkanen tot gletsjers en watervallen tot ijsgrotten 😍 De hoofdstad Reykjavik is een goede uitvalsbasis, maar het is nog leuker om een rondreis door IJsland te maken. In dit artikel delen we de beste plekjes van IJsland en onderaan vind je ook onze favorieten!

Mooiste plekken en bezienswaardigheden op IJsland


Mooiste bezienswaardigheden in zuid-IJsland

zwart strand met ijs diamanten ijsland

1. Diamond Beach & Gletsjermeer Jökulsárlón

Jökulsárlón is het grootste gletsjermeer van IJsland en is gevuld met smeltwater van de Vatnajökull-gletsjer. Dit gletsjermeer is super indrukwekkend door de enorme ijsbergen die erin ronddrijven.

Bij de uitmonding van het gletsjermeer vind je Diamond Beach. Dit strand dankt zijn naar aan het aangespoelde ijs dat op het zwarte strand lijkt op diamanten.💎 Het contrast tussen het zwarte zand en het ijs is iets dat je eigenlijk nergens ter wereld kunt zien en is dan ook erg bijzonder.😍

Svartifoss mooiste watervallen op ijsland

2. Skaftafell natuurpark

Skaftafell is een deel van het Vatnajökull Nationaal Park. Het park staat bekend om zijn diverse landschappen, variërend van groene valleien tot gletsjers en bergen. Er zijn ook diverse wandelroutes.

Svartifoss is één van de bekendste watervallen van IJsland en is gelegen in Skaftafell. Het betekent ‘zwarte waterval’ en vooral de basaltkolommen langs de kliffen maakt het zo opvallend. Svartifoss is bereikbaar via een wandelpad vanuit het bezoekerscentrum in Skaftafell.

Daarnaast kan je ook een gletsjer hike maken op de Skaftafellsjökull gletsjer. Onder begeleiding van een gids maak je een klim op de indrukwekkende gletsjer.
🎟️ Boek hier alvast een gletsjer hike in Skaftafell

Onder de gletsjer worden ijsgrotten gevormd door het smeltwater. Dit smeltwater maakt als het ware een gangenstelsel in het ijs. Deze ijsgrotten van IJsland kun je in onder begeleiding van een gids. Het puur blauwe ijs is fantastisch om te zien. Kleine tip, zorg voor warme kleding!🥶

Een gletsjer hike doen is een van de meest spectaculaire activiteiten op IJsland. Het is heel bijzonder om op het blauwe ijs te staan en de gletsjer van dichtbij te verkennen. Onder begeleiding van een gids maak je een hele bijzondere tocht, waarbij je veel leert over hoe gletsjers werken. Wij vonden dit heel indrukwekkend. Lees hier onze ervaring.

klimmen op de gletsjer wandelen
©Wegwijsnaar.nl
gletsjer hike ijsland
©Wegwijsnaar.nl
blue lagoon ijsland beste warmwaterbronnen

3. Blue Lagoon

De Blue Lagoon is de meest bekende geothermische spa in IJsland en wordt dan ook druk bezocht door toeristen. Het water in de Blue Lagoon is rijk aan mineralen en silica. Hierdoor heeft het water een prachtig blauw-turquoise kleur en is het erg goed voor je huid. Het water is het hele jaar door warm. Daarnaast is dit een heerlijke ontspannende activiteit als je op vakantie in IJsland bent.😍

🎟️ Toegang tot Blue Lagoon | Bestel hier

Tip! Een alternatief is de prachtige Sky Lagoon. Kleinschaliger en minder bekend onder het grote publiek.
🎟️ Sky Lagoon Pure pass
🎟️ Sky Lagoon Sky pass

kobaltkolommen zwarte strand vík

4. Zwarte stranden van Vík: Reynisfjara

Reynisfjara ligt bij het plaatsje Vík in zuid-IJsland. Het is bekend vanwege de zwarte zandstranden, gevormd door vulkanisch gesteente. Bij dit strand zijn indrukwekkende basaltkolommen en zee formaties te zien. Deze natuurverschijnselen in combinatie met de krachtige branding maken het tot een unieke en fotogenieke plek.📸

puffins papegaaiduikers in vik

5. Dyrhólaey

Dyrhólaey is een kaap en vanaf hier heb je een wijds uitzicht over de Atlantische Oceaan en het zwarte strand van Reynisfjara. Je vindt er een indrukwekkende natuurlijke rotsboog en het is een populaire plek om papegaaiduikers te spotten, vooral in de zomermaanden. Het is een rustige plek, waar niet veel toeristen komen 😉

geysir en strokkur geisers in ijsland

6. Geysir en Strokkur

Geysir en Strokkur zijn twee bekende geisers in het Haukadalur-geothermische gebied. Omringd door borrelende modderpoelen en kleurrijk gesteente is dit gebied bijna buitenaards te noemen.😯 Deze geisers zijn onderdeel van de Golden Circle route en zijn dan ook zeer populaire toeristische bezienswaardigheden van IJsland.

Kleine tip! In de zomermaanden is dit een geweldige plek om midden in de nacht te bezoeken, het is dan licht en minder druk.

katla ice cave ijsland

7. Katla Ice Cave

Deze indrukwekkende ijsgrot vind je op ongeveer een half uurtje rijden vanaf Vik en is ontstaan door uitbarstingen van de Katla vulkaan. De Katla Ice Cave is bijna de enige ijsgrot in IJsland die het hele jaar door toegankelijk is.😊Het is aan te raden om de ijsgrot met een gids te bezoeken. Zij weten het beste waar je moet zijn en hoe je veilig de grot kan bezoeken.

🎟️ Boek hier een begeleide tocht naar de Katla Ice Cave

silfra snorkelen ijsland thingvellir

8. Duiken of snorkelen in de Silfra Kloof

IJsland is niet direct een land waarbij je denkt aan duiken en snorkelen, maar bij de Silfra kloof is dit mogelijk! Het water is wel ijskoud, het is namelijk smeltwater.🥶 Het is daarom aan te raden om alleen onder begeleiding en met de juiste uitrusting te duiken of snorkelen.

In het heldere water zwem je letterlijk tussen twee continenten, het is namelijk een kloof tussen tektonische platen. Dat klinkt als één van de meest bijzondere bezienswaardigheden van IJsland!

🎟️ Snorkelen in de Silfra Kloof | Boek hier

Reykjadalur hotspring IJsland golden circle

9. Reykjadalur hotspring

De Reykjadalur hotspring is een door de geothermische activiteit verwarmde rivier. Je kan hier heerlijk in het water liggen. Zeker in de winter in IJsland is deze warmte echt heel lekker!😊 De route ernaar toe is even een klim, maar ook langs de route is genoeg moois te zien. Deze warmwaterbron is niet heel bekend en daarom ook niet erg druk bezocht. Het is een rustige plek waar je kunt genieten van het warme water en de bijzondere omgeving.

➡️ Lees hier ons artikel over de Reykjadalur hotspring

Fjaðrárgljúfur-kloof

10. Fjaðrárgljúfur-kloof

Een prachtige kloof met een lengte van zo’n 2 kilometer en op sommige punten een diepte tot wel 100 meter.😯 De Fjaðrárgljúfur-kloof ligt vlak bij het dorpje Kirkjubæjarklaustur en staat bekend om de indrukwekkende landschappen. Je kunt door deze kloof wandelen. Dit is een vrij eenvoudige hike en dus ook goed te doen voor de minder fanatieke wandelaars.😉

Wandeling naar de actieve vulkaan op IJsland Litli Hrutur

11. Lavavelden van de Fagradalsfjall vulkaan

De lavavelden van de Fagradalsfjall vulkaan is een bijzondere plek op IJsland. Deze vulkaan is recentelijk uitgebarsten, namelijk in 2021 en 2022! Je kunt naar deze vulkaan wandelen en de lavavelden bekijken.🚶‍♂️ De route naar de Fagradalsfjall vulkaan heeft een totale lengte van zo’n 6-8 kilometer, enkele reis. Je doet hier ongeveer 2,5 uur over.

schiereiland reykjanes seltun
©Wegwijsnaar.nl

12. Seltún geothermisch gebied

Seltún ligt op het Reykjanes-schiereiland in IJsland en is een geothermisch gebied dat bekend staat om zijn modderpoelen, stoom en warmwaterbronnen. Doordat de bodem hier rijk is aan mineralen is het landschap erg kleurrijk. Het is prachtig om doorheen te wandelen.😍 Dit gebied is wat minder bekend en hierdoor niet zo toeristisch.

Raufarhólshellir

13. Raufarhólshellir lavatunnel

De Raufarhólshellir lavatunnel is een natuurlijke ondergrondse tunnel. Het is ontstaan tijdens de uitbarsting van de Leitir vulkaan, ongeveer 5200 jaar geleden. Deze tunnel is maar liefst 1300 meter lang!😯 In de lavatunnel zie je indrukwekkend rotsformaties, die ontstaan zijn toen de gloeiende lava afkoelde. In de winter en lente zijn er stalactieten en stalagmieten te bewonderen. De tunnel zit vol met verschillende kleuren rotsen, vooral in de kleur rood.

Alleen onder begeleiding van een gids kan je de lavatunnel bezoeken. Door met een tour mee te gaan kom je alles te weten over deze bijzondere lavatunnel. De tour duurt ongeveer één uur. Warme kleding is een must, het is hier het hele jaar door vrij koud!🥶

🎟️ Boek hier een tour naar de lavatunnel van IJsland

Kerid Krater IJsland
©Wegwijsnaar.nl

14. Keriõ Krater

Deze krater is één van de populaire bezienswaardigheden op IJsland! Niet gek, het is namelijk heel indrukwekkend. De krater is ruim 3000 jaar geleden gevormd en is ongeveer 55 meter diep.🤩 In het midden van de krater heeft zich een kratermeer gevormd. De kleurrijke lagen gesteente in de kraterwand in combinatie met het helderblauwe water maken deze plek schilderachtig mooi.
De Kerid krater is onderdeel van de Golden Circle route in het zuiden van IJsland.

gullfoss

15. Gullfoss waterval

Deze waterval is onderdeel van de door veel toeristen gemaakte Golden Circle-route. De waterval is overweldigend in kracht en spectaculair om te zien. Gullfoss heeft als het ware twee niveaus, het zijn dus eigenlijk twee watervallen in één. In de winter maakt het ijzige landschap rondom de waterval het gehele plaatje nog indrukwekkender 😍

🎟️ Bezoek Gullfoss met een dagtocht vanuit Reykjavik

Öxarárfoss
Öxarárfoss waterval ©Wegwijsnaar.nl

16. Þingvellir Nationaal Park

Het Thingvellir National Park is ook onderdeel van de Golden Circle en dus een veel bezochte plek door toeristen.😊 Dit nationaal park is UNESCO Werelderfgoed. Je kunt hier de overblijfselen van het Viking parlement bekijken. Verder is het Þingvellir Nationaal Park uniek vanwege zijn ligging, namelijk op de grens tussen de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen. Dit is zichtbaar in de vorm van de indrukwekkende Silfra-kloof.

Seljalandsfoss waterval
Achter de waterval ©Wegwijsnaar.nl

17. Seljalandsfoss waterval

Een adembenemende waterval, de Seljalandsfoss waterval is uniek! Je kan namelijk achter de waterval lopen. De waterval is ongeveer 60 meter hoog en wordt in de zomermaanden omringd door een prachtig groen landschap. Het is een populaire stop op de toeristische route langs de zuidkust van IJsland en perfect voor een goede vakantiefoto! 📸 Het is een van de mooiste watervallen op IJsland.

Skógafoss

18. Skógafoss waterval

Vlakbij de Seljalandsfoss waterval zit de Skógafoss, perfect voor een duo-bezoek.😉 Ook de Skógafoss waterval is weer een imposante waterval. Deze waterval is ook ongeveer 60 meter hoog en het neerkomende water zorgt voor een nevel, hierdoor zijn er vaak regenbogen te zien.🌈 Supermooi voor op de foto dus! Je kunt de waterval ook van bovenaf bekijken, aan de zijkant van de waterval zit een houten trap.

Tip! Er is ook een dagtocht langs Vík, Skógafoss en de zwarte zandstranden van zuid-IJsland! | 🎟️ Boek hier

vliegtuigwrak Sólheimasandur ijsland

19. Vliegtuigwrak van Solheimasandur

Het vliegtuigwrak is een iconische bezienswaardigheid in IJsland. Het is te vinden op de zwarte zandvlaktes van Solheimasandur. In 1973 maakte een Amerikaans DC-3 toestel een noodlanding op deze afgelegen locatie na motorproblemen. Gelukkig waren er geen slachtoffers, maar het vliegtuig werd achtergelaten.🛬

Tegenwoordig vormen deze roestige overblijfselen van het vliegtuig een surrealistisch beeld. Om hier te komen moet je wel eerst een wandeling maken over het zwarte zand. De wandeling duurt een uur, maar is goed te doen! Dit is één van de onbekende bezienswaardigheden in IJsland die vrij afgelegen ligt, dit maakt het tot een zeer bijzondere plek om te bezoeken.🤩

Bezienswaardigheden en dingen om te doen in noord-IJsland

Hverir diamond circle ijsland
©Wegwijsnaar.nl

20. Hverir

Hverir is een geothermisch gebied in IJsland dat bekend staat om de pruttelende modderpoelen, stoom die uit de aarde komt en het kleurrijke landschap door de aanwezigheid van mineralen. Natuurlijk hangt hier ook de kenmerkende zwavel lucht, ook wel bekend als rotte eieren-lucht.🥚🤢 Het is alsof je even op een andere planeet bent als je hier rondwandelt. Hverir is onderdeel van de Diamond Circle in het noorden van IJsland.

myvatn nature bath diamond circle

21. Natuurbaden van Myvatn

Ben je op zoek naar een rustige en minder toeristische versie van de Blue Lagoon? Dan zijn de natuurbaden van Myvatn de perfecte optie. Je kunt hier heerlijk badderen in het geothermische water, omringd door lavavelden. Kortom, een op en top IJslandse ervaring!😍 Dit is een goede optie als je op zoek bent naar één van de ontspannende bezienswaardigheden van IJsland.

🎟️ Toegang voor de baden van Myvatn | Bestel hier

forest lagoon ijsland
Forest lagoon ©Wegwijsnaar.nl

22. Forest Lagoon

Dit is echt een verborgen juweeltje, diep in de IJslandse bossen. Het is een prachtige plek! Het turquoise water, omringd door dennenbomen.🤩 Dit is nog echt een onontdekt stukje van IJsland, er komen bijna geen toeristen. Als je dus op zoek bent naar een geothermisch bad in IJsland waar je in alle rust kunt genieten, dan is Forest Lagoon een perfecte plek.

whale watching tour ijsland husavik

23. Húsavik – De walvishoofdstad van IJsland

Als je tijdens je verblijf in IJsland walvissen wilt spotten is dit the place to be!😍 Húsavik staat ook wel bekend als de walvishoofdstad van Europa. Húsavik is een plek waar je veel kans hebt op het spotten van walvissen. Dit komt omdat de wateren hier rijk zijn aan vis en de zee vrij kalm is.

Je kan in Húsavik verschillende walvissoorten zien, waaronder blauwe vinvissen en bultruggen.🐋De beste periode om walvissen te zien is in de zomer, maar over het algemeen zijn er walvissen aanwezig bij Húsavik tussen half maart en half november.

🎟️ Walvissen spotten in Húsavik | Boek hier

Dettifoss
Dettifoss, de meest krachtige waterval in Europa

24. Dettifoss waterval

De Dettifoss waterval staat vooral bekend om de kracht waarmee het water vanaf een hoogte van 45 meter naar beneden stort. Het is zelfs de meest krachtige waterval van heel Europa! Met zijn 100 meter is dit ook nog eens een hele brede waterval, waardoor het nóg imposanter is!🤩😍

Tip! In het noorden van IJsland kan je alle mooie plekjes ontdekken via de Diamond Circle route!

Leirhnjukur bezienswaardigheden ijsland

25. Leirhnjukur

Leirhnjukur is een actieve vulkaan op IJsland. Het staat bekend om zijn buitenaardse landschap met lavavelden, geothermische activiteit en kleurrijke mineralen.

Het gebied rondom de vulkaan is perfect om wandelingen in te maken. Je loopt dan langs borrelende modderpoelen, stoomopeningen en gestolde lavastromen. Op deze plek is de vulkanische aard van IJsland overal waar je kijkt terug te zien.🌋

Grjótagjá bezienswaardigen op ijsland

26. Grjótagjá

Grjótagjá is een lavagrot met een warmwaterbron binnenin. Deze warmwaterbron is echter niet zo geschikt om in te badderen, omdat de temperatuur net iets te hoog ligt – 40 graden.🥵 De grot is nog vrij onbekend en wordt niet door veel toeristen bezocht. De grot ligt in de buurt van de natuurbaden van Myvatn.

Wist je dat deze grot onderdeel is van de filmset van Game of Thrones ‘Kissed by Fire’? Bijzonder!🎥

Dimmuborgir ijsland bezienswaardigheden

27. Dimmuborgir lavavelden

De naam van deze lavavelden betekent letterlijk ‘donkere burchten’. Het verwijst naar de indrukwekkende rotsformaties en lavatorens. Deze zijn ontstaan uit lava, welke is vrijgekomen bij uitbarstingen van de Þrengslaborgir vulkaan. Het is een bijna surrealistisch landschap om doorheen te lopen.😯

Wat te doen in oost-IJsland?

Stuðlagil bezienswaardigheden in ijsland

28. Stuðlagil

Stuðlagil is een prachtige kloof met imposante basaltkolommen. De kleur van het water in de kloof varieert, het is niet altijd helderblauw. De intensiteit van de blauwe kleur wordt namelijk beïnvloed door verschillende factoren, zoals het weer en het smelten van gletsjerijs. In de winter kan het water daarom wat troebeler zijn of zelfs bedekt zijn met een laag ijs.🧊

papegaaiduikers in ijsland bezienswaardigheden

29. Borgarfjarðarhöfn

Wie kent ze niet? De schattigste dieren van heel IJsland: Puffins, ook wel papegaaiduikers genoemd 🐧 Borgarfjarðarhöfn is dé perfecte plek om deze bijzondere diertjes te spotten. De vele kliffen hier zitten vol met papegaaiduikers. Ze maken prachtige duikvluchten naar beneden maken.

Let op! Papegaaiduikers zijn niet het hele jaar door te zien in IJsland, ze zijn er alleen tijdens het broedseizoen. De maanden mei, juni en juli zijn bij uitstek de maanden om puffins te spotten. Als je geluk hebt kan je ze eind april en begin augustus ook nog zien.

30. Vök Baths

De naam verraad het al, Vök Baths zijn geothermische baden. Doordat ze in het oosten van IJsland zijn gelegen, zijn de baden minder bekend bij toeristen. Er zijn verschillende baden waar je in kunt relaxen. Zo zijn er diverse drijvende overloopbaden op het grote Urriðavatn-meer. Om de baden heen is een prachtig en rustgevend landschap, waarop je een panoramisch uitzicht hebt vanuit de baden.😍

Bezienswaardigheden in west-IJsland

Hvítserkur

31. Hvítserkur

Dit is een rotsformatie gevormd uit vulkanisch gesteente, genaamd ‘Hvítserkur’. In het Nederlands betekent het ‘wit overhemd’, verwijzend naar de witte kleur. Deze kleur is echter niet inherent aan de rots zelf, maar ontstaan door de opeenhoping van vogelpoep van zeevogels die zich in de loop der jaren op de rots hebben genesteld.😅 Gelegen in de branding, heeft de rots een opvallende gelijkenis met een drinkende draak. Het is bekende plek in het westen van IJsland.

Dynjandi Waterfall

32. Dynjandi (Fjallfoss) waterval

De Fjallfoss waterval is één van de minder bekende watervallen in IJsland, dit komt mede door de afgelegen ligging. De waterval is als het ware een trap, waarlangs het water naar beneden stort. Het is met zijn 100 meter één van de hoogste watervallen van IJsland. Verder stroomafwaarts zijn nog meer kleinere watervallen te bewonderen.

papegaaiduikers ijsland bezienswaardigheden.jpg

33. De kliffen van Látrabjarg

Op het meest westelijke puntje van Europa zitten de kliffen van Látrabjarg. De totale lengte van de kliffen is maar liefst 14 kilometer en de hoogte 440 meter. Je vindt hier talloze vogels, die op deze kliffen hun perfecte broedplaats hebben gevonden. Je kunt hier in de zomermaanden onder andere de bekende papegaaiduikers spotten. Ook het uitzicht op de oceaan is werkelijk waar fenomenaal.😍

Rauðisandur

34. Het rode Rauðisandur strand

Waar de meeste stranden in IJsland zwart van kleur zijn, is dit strand rood gekleurd. Ook deze kleur wordt veroorzaakt door de vulkanische ondergrond. Dit strand is een rustige plek en één waar je prachtige foto’s kunt maken.📸 De rode kustlijn met de zee geeft een geweldig beeld en een uniek contrast. Het wordt ook wel golden beach genoemd.

Ytri Tunga  strand ijsland bezienswaardigheden zeehonden

35. Ytri Tunga strand

Het Ytri Tunga strand staat bekend als thuisbasis van diverse zeehonden kolonies. Van mei tot en met augustus kan je hier verschillende soorten zeehonden spotten, zoals de grijze zeehond en de gewone zeehond. Om deze dieren te beschermen kun je het strand zelf niet op, maar je kunt deze schattige dieren uitstekend van een afstandje bekijken en fotograferen.🦭

Vatnshellir Cave

36. Vatnshellir Cave

Een indrukwekkende lavagrot op het schiereiland Snæfellsnes in de buurt van de Snæfellsjökull-vulkaan. De grot is ontstaan tijdens vulkanische activiteit en is tegenwoordig toegankelijk voor bezoekers. Je kunt deelnemen aan rondleidingen onder begeleiding van een gids en op deze manier de bijzondere rotsformaties, zoals stalactieten en stalagmieten, bewonderen.

Ölkelduvatn mineral spring ijsland bezienswaardigheden

37. Ölkelduvatn Mineral Spring

Een mineraalbron waar koolzuurhoudend water uit de grond opborrelt. De grond rond de bron is helemaal rood gekleurd, vanwege de aanwezigheid van ijzer. Het water zelf heeft dan ook een sterke ijzersmaak, het smaakt zelfs een beetje naar bloed. Volgens IJslandse traditie is dit water, vanwege de vele mineralen die het bevat, goed voor je gezondheid.

krauma spa

38. Krauma spa

De Krauma Spa is een complex dat gebruik maakt van het geothermische water afkomstig van het natuurlijke warmwaterbronnencomplex Deildartunguhver. Er zijn hier verschillende heerlijke baden en sauna’s te vinden. De moderne faciliteiten gecombineerd met de prachtige omgeving waarin het complex ligt, maken een bezoekje aan deze spa tot een onvergetelijk ervaring.😍

Kirkjufell berg ijsland bezienswaardigheden

39. Kirkjufell en Kirkjufellsfoss

Kirkjufell is de bekendste berg van IJsland. De letterlijke vertaling is ‘kerkberg’. Deze naam is afgeleid van het feit dat de berg hoog boven de gehele omliggende omgeving uittorent en een kegelvormige top heeft. Langs de voet van deze berg stroomt de Kirkjufellsfoss, een bijna schilderachtige waterval. De berg samen met de waterval maken het landschap hier uniek.😍 Deze plek is daarom ook onderdeel geweest van de set van Game of Thrones.

Gerðuberg ijsland bezienswaardigheden

40. Gerðuberg – basaltkolommen

Gerðuberg is de naam van één van de meest indrukwekkende basaltkolommen in heel IJsland. Je vindt deze basaltkolommen op het schiereiland Snæfellsnes. Deze basaltkolommen zijn gevormd door het stollen van basaltlava en tonen goed aan wat de kracht van de aarde allemaal kan vormen.

Onze favorieten in de highlands

hikes bij landmannalaugar
©Wegwijsnaar.nl

41. Landmannalaugar: een van de meest mooie plekken in IJsland

Landmannalaugar is een dal in het zuidelijke binnenland van IJsland, vlakbij de vulkaan Hekla. Deze plek staat bekend om zijn kleurrijke rhyolietgesteente en is een populaire hike bestemming.😊

Het gebied is gevormd door vulkanische activiteit van de Torfajokull vulkaan. Als gevolg van de langzaam stromende en zure lava, zijn de bergen in de omgeving opvallend gekleurd. Landmannalaugar is echt een walhalla voor fanatieke hikers. Je kunt hier zelfs een meerdaagse wandeltocht maken!🚶‍♂️

Voor ons is Landmannalaugar een van de meest gave plekken op IJsland!! Maar het is niet voor iedereen weggelegd. Je moet echt natuur liefhebber zijn en van hiken houden. Ook kun je daar niet in hotels overnachten. Je zal moeten kamperen óf in een soort hostel moeten slapen. Lees hier onze complete gids over Landmannalaugar.

groene berg landmannalaugar
©Wegwijsnaar.nl
landmannalaugar camping ijsland
©Wegwijsnaar.nl
Kerlingarfjöll bezienswaardigheden ijsland

42. Kerlingarfjöll

Deze bergketen vind je in de centrale hooglanden van IJsland. Deze regio staat bekend om het vulkanische landschap en de geothermische activiteit. Ook hier zijn de bergen opvallend gekleurd door de aanwezigheid van mineralen en ryolietgesteente. Het is echt prachtig!😍 Er zijn verschillende wandelroutes waar je uit kunt kiezen, ook zijn er warmwaterbronnen in het gebied te vinden.

Tip! Zeker in de winter kunnen de wegen in het binnenland van IJsland soms onbegaanbaar of zelfs afgesloten zijn. Je kan dat checken op deze officiële website!

beste Campings in ijsland bij Hveravellir
De warmwaterbron ©Wegwijsnaar.nl

43. Hveravellir

Deze plek heeft de bijnaam ‘de oase van de Highlands’ en dit snappen wij helemaal! Dit geothermische gebied met warmwaterbronnen ligt namelijk letterlijk in the middle of nowhere.🤩

Hveravellir is dus een zeer afgelegen plek, waar je eigenlijk geen andere toeristen zult tegenkomen. Perfect als je op zoek bent naar de minder bekende bezienswaardigheden van IJsland! Je kunt in dit gebied drie verschillende hikes maken, hier zitten ook wandelingen voor niet-geoefende wandelaars tussen. Vooral het geothermische gebied met de hotsprings is de moeite waard om doorheen te wandelen.

Laugavallalaug warmwaterbronnen ijsland
©Wegwijsnaar.nl

44. Laugavallalaug hotspring

Van alle warmwaterbronnen op IJsland is dit toch wel één van onze persoonlijke favorieten. In deze hotsping met waterval kun je echt genieten!

Let op! Deze hotspring is vrij moeilijk te bereiken. De hotspring ligt echt in het midden van IJsland, waardoor je vanaf bijna ieder punt lang moet rijden. Deze route gaat ook niet over een normale geasfalteerde weg. Een 4×4 auto is dus echt noodzakelijk om hier te kunnen komen.🚗 Een huurauto op IJsland is echt een must!

Als je er eenmaal bent, heb je dan ook wel de hotspring (bijna) voor jezelf en kun je in pure rust genieten.

lake viti ijsland bezienswaardigheden

45. Lake Viti

Deze plek is werkelijk waar buitenaards, het is net alsof je op een andere planeet bent!👽 Je vindt hier het grote meer, Lake Viti. Het is een groot kratermeer met prachtige kleuren! Ook deze plek ligt zeer afgelegen en is alleen met een 4×4 auto te bereiken.