Reykjadalur hotspring | Baden in een warme rivier

Eline Door Eline

De Reykjadalur hotspring ligt in het zuid-westen van IJsland, dichtbij Reykjavik en dichtbij de Golden Circle. Het is een warme rivier, midden in de natuur, waar je heerlijk kunt baden 😊 Om bij deze warme rivier te komen moet je een hike maken van ongeveer 4 kilometer bergopwaarts.

Het is een klim met 350 hoogtemeters, maar de klim is het absoluut waard! 😍 Wij vinden de Reykjadalur hotspring een van de leukste plekken op IJsland! Het ligt langs de ringweg (Road 1), waardoor je het makkelijk aanrijdt.

Reykjadalur hotspring thermal river


Reykjadalur hotspring ijsland
©Wegwijsnaar.nl

Hoe kom je bij de Reykjadalur hotspring?

De Reykjadalur hotspring ligt vlak langs de ringweg van IJsland, Road 1. Als je deze ringweg vanuit Reykjavik neemt is het na 40 minuten rijden een van de eerste interessante stops langs de route. Het is te vinden in het dorpje Hveragerði.
Als je Google Maps gebruikt om naar de Reykjadalur hotspring te navigeren kun je het beste navigeren naar het Reykjadalur Café. Dit is namelijk waar je de auto parkeert. Om hier te komen heb je geen 4×4 auto nodig.

De hike naar de Reykjadalur hotspring

De hike naar de Reykjadalur hotspring is ongeveer 4 kilometer waarbij je ongeveer 350 meter aan hoogtemeters maakt. Er zijn natuurlijk genoeg warmwaterbronnen waar geen hike voor nodig is, maar ik vond het juist leuk dat je hier een hike naartoe maakt. Het zorgt ervoor dat je het veel meer beleeft. Bovendien komen hier geen tourbussen, waardoor het wat intiemer voelt 😊 De hike is voor iedereen goed te doen. Het pad is goed onderhouden. Er waren ook kinderen die deze trail liepen en zelfs ouders die hun kinderen tilden op de terugweg omdat ze moe waren.

Vlak voordat je gaat stijgen is er aan de linkerkant van de route een modderpoel te zien. Veel mensen liepen hier gewoon voorbij, maar het is leuk om even te kijken.

modderpoel bij Reykjadalur hotspring
Modderpoel onderweg ©Wegwijsnaar.nl
hike
©Wegwijsnaar.nl

De route is verder best leuk en afwisselend. Het heeft mooie uitzichten, schapen, meerdere kleine watervalletjes, riviertjes en je komt langs de spectaculaire Djúpagilsfoss waterfal. Het is best ver klimmen dus op een gegeven moment denk je ‘zijn we er al?’. Maar na een tijdje hiken zie je stoom uit de grond komen en dan weet je dat je er bijna bent. Het water van de riviertjes die je oversteekt wordt op een gegeven moment ook warm.

Deze route is een perfecte voorbeeld van ‘het gaat om de reis, niet om de bestemming”. Hoewel het hier uiteraard ook zeker om de bestemming gaat 😜 Let op, raak geen andere warmwaterbronnen en modderpoelen langs het pad aan. Het water van de meeste andere bronnen heeft temperaturen rond de 100 graden en kunnen voor ernstige brandwonden zorgen!

Wist je dat: Reykjadalur betekent “smokey valley”. Waarschijnlijk omdat je aardig wat rook uit de grond ziet komen zodra je dichter bij de warme rivier komt.

voelen of het water warm is
Even voelen of het water al warm is ©Wegwijsnaar.nl
waterval langs de route
Djúpagilsfoss waterval langs de route ©Wegwijsnaar.nl

Eenmaal aangekomen bij de Reykjadalur hotspring weet je dat de klim de moeite waard was! 😍 Het is een heel mooi riviertje, met helder water in een prachtige omgeving!
Er zijn niet echt hokjes om je om te kleden, dus als je wat meer privacy wil kun je je zwemkleding het beste al van tevoren aan doen. Er zijn wel wat houten schuttingen om je een beetje privacy te geven en te beschermen tegen de wind.

Omkleedhokjes
Omkleedhokjes ©Wegwijsnaar.nl
Reykjadalur hotspring
©Wegwijsnaar.nl

De rivier is vrij lang waardoor er genoeg plek is voor iedereen 😊 Niet elk stukje van de rivier is even diep, maar in de ondiepe delen kun je heel lekker liggen.
Het water is lekker warm, zo’n 40 graden. Warmer dan het water van de Blue Lagoon. Je moet ook bedenken dat de buiten temperatuur hier behoorlijk koud is. Toch hadden we het tijdens het badderen best heet 😁 De rivier is opgedeeld in meerdere secties door stenen muurtjes. Hoe hoger je in het riviertje ging zitten, hoe warmer het water werd. Op sommige plekken zelfs té heet! 🥵

Hoewel er ook andere mensen waren voelde het totaal niet als een drukke plek. Er was meer dan genoeg ruimte om de rivier in te gaan en ook het gevoel te hebben dat je genoeg ruimte en privacy had. We wisselden af en toe van sectie. Als je het leuk vindt kun je wel wat sociaal contact opzoeken met andere mensen. Wij spraken hier nog wat Amerikanen over hun reis door IJsland. Zo deden we nog wat inspiratie op 😊

Tip: in de koudere maanden koelt ook het water wat af, dan kan het juist slim zijn om wat hoger in de rivier te gaan zitten. Maar test altijd eerst het water, want op sommige plekken kan het water gevaarlijk heet zijn!

Reykjadalur hotspring IJsland golden circle
©Wegwijsnaar.nl

Je kunt hier gerust zo’n anderhalf uur spenderen. Het is wel goed om wat eten en vooral wat water mee te nemen. Na het baden was het weer tijd voor de afdaling. Die gaat gelukkig een stuk sneller en makkelijker 😊 Als je op IJsland kampeert kan het slim zijn om je handdoeken achterop je rugtas of backpack te knopen zodat ze gelijk drogen in de wind.

Tip: neem voor de terugweg een muts mee. Als je haren nat zijn kan je hoofd behoorlijk afkoelen door de wind.

Restaurantje bij de Reykjadalur hotspring

Beneden bij de parkeerplaats is een leuk restaurant, het Reykjadalur Café. Hier kun je gebruik maken van het toilet en wat te eten en te drinken bestellen. Vooral de wafels zijn populair. Bij ons waren de wafels op, maar de brownie was een heel goed alternatief 😉

Reykjadalur hotspring hike golden circle ijsland
De terugweg, handoekjes achterop zodat ze gelijk drogen ©Wegwijsnaar.nl
restaurant bij de Reykjadalur hotspring in IJsland
©Wegwijsnaar.nl

Parkeren

Parkeren voor de Reykjadalur hotspring kan bij het restaurant. Je betaalt hier per uur. Dat kan niet met de Parka app, maar bij een automaat aan de buitenkant van het restaurant. Wij betaalden voor 4 uur en 3 kwartier 1200 ISK. Dat is iets meer dan €8.

parkeren
©Wegwijsnaar.nl

Veelgestelde vragen

Kun je hier komen zonder 4×4 auto?

Ja, ook zonder 4×4 kun je hier komen.

Is het water in de Reykjadalur hotspring schoon?

Ja, het water is heel schoon. Het is ook stromend water, dus de rivier wordt continu voorzien van nieuw schoon water. Dat is ideaal. Natuurlijk zitten er soms wel wat algjes in, maar je bent in de natuur 😊

Wat moet ik meenemen naar de Reykjadalur hotspring?

Zwemkleding, een handdoek en wat eten en drinken voor onderweg. Het kan fijn zijn om waterschoenen te dragen maar dat is absoluut niet nodig. De bodem van de rivier is niet pijnlijk en schoon. Neem een muts mee voor de terugweg, met natte haren in de wind kan je hoofd behoorlijk afkoelen op de terugweg.

Is het een uitdagende hike om bij de warme rivier te komen?

Het pad naar de warme rivier is goed onderhouden en niet moeilijk. Iedereen met een redelijke conditie kan deze hike maken, ook kinderen. Maar hou er wel rekening mee dat je 350 meter omhoog loopt.

Hoelang duurt de hike naar de Reykjadalur hotspring?

De hike duurt ongeveer 45 tot 60 minuten. De terugweg is iets korter.

Meer lezen over IJsland

Diamond Beach
Paardrijden op IJsland
Hveravellir (oase langs de F35)
De Golden Circle