Noorderlicht spotten in IJsland | Waar en wanneer kun je het zien?

Suuz Door Suuz

Wereldwijd is IJsland één van de beste plekken om het noorderlicht te bewonderen. De dansende kleuren in de hoogte, terwijl je wordt omringd door de duisternis van de nacht. Het is een magisch moment! Combineer het moderne Reykjavik met een noorderlicht tour en kom terug met de meest geweldige herinneringen en foto’s! In dit artikel vertellen we je meer over het noorderlicht en geven we je een aantal handige tips om dit zelf te gaan zien 😊

Tip! Andere leuke activiteiten bij Reykjavik zijn het Perlan Museum en het schiereiland Reykjanes bezoeken! 🤩

Noorderlicht spotten in IJsland


skogafoss waterval noorderlicht ijsland
Noorderlicht in IJsland bij de Skógafoss waterval

Boek een noorderlicht tour in IJsland

Natuurlijk kan je zelf op pad gaan, maar met een noorderlicht tour in IJsland kom je op de beste plekken en ben je onder begeleiding van een deskundige en enthousiaste gids. Ga met de bus naar de mooiste plekken, vaar met de boot de oneindige duisternis in of boek een combinatieticket voor de Golden Circle én het noorderlicht. Verblijf je in het noorden van IJsland? Vanuit Akureyri is er ook een tour mogelijk!

🎟️ Noorderlicht bustour vanuit Reykjavik | Boek hier
🎟️ Nachtrondvaart vanuit Reykjavik voor het noorderlicht | Boek hier
🎟️ Combinatietour Golden Circle en noorderlicht | Boek hier
🎟️ Noorderlicht tour in Noord-IJsland | Boek hier

Wat is het noorderlicht precies?

Het noorderlicht staat bij veel mensen hoog op hun bucketlist, maar wat is het nu eigenlijk? We kennen allemaal wel de foto’s waar de zwarte lucht vol gekleurde lichtstrepen zit. Van groen tot roze, paars en zelfs rood! Het is een natuurlijk fenomeen dat wordt veroorzaakt door de interactie tussen geladen deeltjes van de zon en het aardmagnetisch veld. Deze elektrisch geladen deeltjes heten ook wel protonen en elektronen. Bij een zonnestorm komen deze vrij en zo kunnen ze in aanraking komen met zuurstof en stikstof in de atmosfeer.🤓

Wist je dat het noorderlicht vele namen kent? Aurora, poollicht, aurora borealis – het zijn alle 3 benamingen voor dit prachtige fenomeen. 

Al dansend in de hemel zie je alle kleuren voorbij komen. In de meeste gevallen is groen de hoofdkleur. Het beweegt en veranderd continu van vorm!😍 Soms kan je het zelfs horen! Dit is meestal het geval bij een ‘grote show’. Je kan het horen kraken, suizen en soms is het zelfs een stormachtig geluid. 

Wat is de beste tijd/maand om noorderlicht in IJsland te zien?

IJsland staat bekend als één van de beste plekken ter wereld om het noorderlicht te zien.🤩De beste tijd om dit natuurlijke schouwspel te bewonderen strekt zich uit van september tot april. Elk seizoen heeft zijn eigen charme, maar de wintermaanden op IJsland bieden over het algemeen de meeste kans op heldere hemel en intense aurora-activiteit. 

In september heb je de equinox. Dit is het moment waarop de dag en de nacht ongeveer even lang zijn. Hierdoor zijn de omstandigheden ideaal voor het zien van het noorderlicht én is het vaak ook zeer indrukwekkend.  

noorderlicht ijsland bekijken

Beste locaties in IJsland om het noorderlicht te zien

Theoretisch gezien kan je overal in IJsland het noorderlicht zien. Toch zijn er enkele locaties bij uitstek de allerbeste. Het prachtige Thingvellir National Park is overdag een walhalla met prachtige natuurverschijnselen, in de nacht kan je hier genieten van het magische aurora. Daarnaast heb je de Asbyrgi-kloof in het noorden en de Kirkjufell-berg in het westen. Deze locaties staan bekend om hun adembenemende landschappen en dienen als uitstekende observatiepunten.😊

Ook de Westfjorden en Noord-IJsland zijn goede plekken om het noorderlicht te zien. Je hebt hier lange nachten en er is minder bewolking dan andere delen van het land.  

De makkelijkste manier om noorderlicht te zien: boek een tour

De meest toegankelijke manier om het noorderlicht op IJsland te ervaren is door deel te nemen aan een georganiseerde tour. Hier zijn een aantal leuke opties: 

Noorderlicht bustour vanuit Reykjavik

Vanuit het moderne Reykjavik ga je in het donker van de nacht met de bus op pad. De ervaren gidsen weten precies waar ze moeten zijn en zoeken altijd een plek op met zo min mogelijk kunstlicht.🤩 Niet alleen ga je het noorderlicht zien, je leert er ook heel veel over. Hoe ontstaat het? Wat is het precies? Vol enthousiasme en deskundigheid leer je er alles over. 

Op de route wordt er regelmatig gestopt om foto’s te maken en te genieten van het prachtige licht. Is er geen licht zichtbaar? Dan wordt er gekeken naar andere opties. Het kan zelfs gebeuren dat je op de terugweg nog wordt getrakteerd en dan wordt de bus zo snel en veilig mogelijk voor je aan de kant gezet. Je krijgt fototips om thuis nog terug te kunnen kijken op deze epische ervaring.📸

Op de dag van de noorderlicht bustour heb je gratis toegang tot het Aurora-museum in Reykjavik. Is het niet gelukt om tijdens de trip het noorderlicht te zien? Geen probleem, je hebt een open ticket voor 3 jaar(!) om de tour nog eens te doen.😊 Het is aan te raden om warme kleding aan te trekken en wat snacks mee te nemen, je bent zeker een paar uur op pad.

📍Dit is de precieze opstaplocatie
🎟️ Boek hier de noorderlicht bustour vanuit Reykjavik

beste tijd om noorderlicht te zien in IJsland

Rondvaart voor het noorderlicht vanuit Reykjavik

Een vrij unieke manier om het noorderlicht te spotten is met de boot.🛥️ Vanuit de oude haven van Reykjavik vertrekt de boot de donkere wateren op en dit alles heeft een magische sfeer. Op deze manier ben je echt weg van de stadslichten en daardoor is er nog meer kans om het noorderlicht goed te zien! Omringd door de eindeloze duisternis krijg je uitleg van enthousiaste gidsen. Zij vertellen je graag vol passie wat het noorderlicht is en de kapitein zet je achteraf weer veilig aan de wal. 

De boot heeft een binnen- en buitenruimte. Binnen kan je even opwarmen en buiten liggen de fleecedekens voor je klaar. Het is mogelijk om drankjes te bestellen, daarnaast is er ook een toilet aanwezig. Vanaf het buitendek heb je de perfecte locatie om het noorderlicht te spotten, maar ook om te genieten van de serene rust om je heen.😍

In totaal duurt de tour ongeveer 2 uur. Je kan er voor kiezen om zelf naar de oude haven van Reykjavik af te reizen, maar het is ook mogelijk om opgehaald te worden bij je hotel. Zie je geen noorderlicht tijdens de boottour? Dan kan je kosteloos een nieuwe tour boeken, tot 3 jaar na dato. Kleed je warm aan, ga voor goede schoenen en stap aan boord voor een onvergetelijke tour!😊

📍 Dit is de precieze opstaplocatie
🎟️ Boek hier de rondvaart om het noorderlicht te bewonderen

Combinatie Golden Circle en noorderlicht vanuit Reykjavik

De Golden Circle is een geweldige route op IJsland met allerlei natuurlijke hoogtepunten. Van de adembenemende Gullfoss-waterval tot het Thingvellir National Park, de spectaculaire geisers en de Haukadalur-vallei – het is echt ongekend! 🤩 Tijdens deze combinatietour ga je overdag de route ontdekken en in de avond stap je in de bus om het af te sluiten met het noorderlicht.  

Tussendoor heb je een paar uur vrije tijd in Reykjavik, waarin je de stad kunt ontdekken of even bij kunt komen in het hotel. Op één dag ontdek je de meest prachtige natuurfenomenen, allemaal onder begeleiding van een enthousiaste en professionele gids. Je leert meer over de achtergrond en het ontstaan van deze plekken. 

Tip! Wil je zelf de Golden Circle route gaan doen? Wij hebben een handige gids voor de Golden Circle voor je samengesteld! 😊 Lees ook ons artikel met de mooiste watervallen op IJsland.

🎟️ Boek hier een combinatieticket voor de Golden Circle en een noorderlichttour

Het noorderlicht zien in vanuit Akureyri –  Noord-IJsland

Ook als je niet in Reykjavik bent is het mogelijk om met een tour het noorderlicht te ontdekken. In het noorden van IJsland zijn de nachten langer en ook zijn de weersvoorspellingen vaak gunstiger. Daarnaast is het minder dichtbevolkt, waardoor er minder lichtvervuiling door kunstlicht is.😍

Je wordt opgehaald bij je accommodatie en samen met een deskundige gids ga je op pad naar de meest strategische locaties. Zij weten de beste plekken! Niet alleen ga je het noorderlicht zien, maar je komt er ook van alles over te weten. Vergeet ook zeker niet om een camera mee te nemen, de gidsen geven je graag de beste tips om de mooiste foto’s te maken. 📸

Ook bij deze tour geldt dat de kans bestaat om het noorderlicht niet te zien, het blijft immers een natuurfenomeen. In overleg met de touroperator kan je een nieuwe datum afspreken. Trek warme kleding aan en neem eten en drinken mee voor onderweg. 

🎟️ Boek hier een ticket voor een noorderlichttour in Noord-IJsland

Magische plek om het noorderlicht te spotten op IJsland – Mývatn Nature Baths

Overdag is Mývatn Nature Baths al een prachtige plek, maar in de eindeloze duisternis van de nacht is het nóg magischer! Dit geothermische bad is gelegen in de zwarte lavavelden en het is een heerlijke plek om te ontspannen en het noorderlicht te spotten. Bestel een lekker drankje bij de bar, neem plaats in het bad en genieten maar!🤩

De spa in het noorden van IJsland is geopend tot laat in de avond. In de winter op IJsland is het al vroeg donker, waardoor je de ideale omstandigheden krijgt voor het noorderlicht. Blijf je meer in het zuiden van IJsland? Dan kan je ook naar de Sky Lagoon of de Blue Lagoon. Deze geothermische baden zijn ook tot laat in de avond geopend.

🎟️ Bestel hier alvast je ticket voor de Mývatn Nature Baths

Handige noorderlicht apps

Voor degenen die zelf op zoek willen gaan naar het noorderlicht, zijn er handige apps en websites beschikbaar: 

Met gedetailleere voorspellingen, inclusief de verwachte intensiteit en de kans op waarneming is My Aurora Forecast echt een zeer goede app. Zowel de toerist als de professionele noorderlichtzoekers heeft hier profijt van. Er staat basisinformatie in, maar ook zeer gedetailleerde statistieken. Download hier de app voor Android en Apple.

Met de Northern Eye Aurora Forecast heb je realtime updates over de noorderlichtactiviteiten en de beste locaties om het te zien! Download hier de app voor Android. Voor Apple is er een goed alternatief.

Zoek je een eenvoudige app die een melding geeft als het noorderlicht te zien is? Dan is NoorderlichtApp zeker een aanrader voor jou! Download hier de app voor Android en Apple.

Last, but not least: de NOAA Aurora 30-Minute Forecast is een website die gedetailleerde voorspellingen geeft over de kp-index, een maatstaf voor geomagnetische activiteit. 

Tip! De kp-index is een cruciale factor bij het voorspellen van noorderlicht. Hoe hoger de index, des te groter de kans om het poollicht te zien.😊

Algemene noorderlicht tips voor IJsland

– Een huurauto is geen overbodige luxe op IJsland. Ook om het noorderlicht te zien is dit een dikke pré. Je bent flexibel om te gaan en staan waar je wilt, maar ook kan je de afgelegen locaties beter bereiken. Lees hier onze tips voor een huurauto op IJsland! 🚗

– Het noorderlicht is het beste te bewonderen in een compleet donkere setting. Ga daarom voor een locatie zo ver weg mogelijk van stadslichten en andere vormen van lichtvervuiling 🌃

Kleed je warm aan! IJsland is al niet de plek waar je heen moet gaan voor zonovergoten strandvakanties, maar zeker in de winter én in het donker kan het hier goed koud worden. Daarnaast kan een noorderlichttour al snel een aantal uur in beslag nemen. 

– Neem een thermoskan met warm drinken mee en zorg voor voldoende snacks. Je gaat toch naar buiten en bent zo een paar uur onderweg.

– Wil je goede foto’s maken van het noorderlicht? Ga dan zeker voor een statief. De lange sluitertijd die nodig is laten je armen al snel shaken 😜 Oefen thuis ook alvast met de juiste instellingen!

Veelgestelde vragen over het noorderlicht spotten in IJsland

Wat als we geen noorderlicht zien tijdens een geboekte tour?

In de meeste gevallen bieden touroperators een gratis herkansing aan als het noorderlicht niet verschijnt. Twijfel je? Neem dan vooraf contact op met de organisatie om zeker te zijn van een kosteloze tweede kans. 

 Kan ik het noorderlicht ook zien vanuit mijn camper/tent/hotelkamer?

 Jazeker! Wel is de kans het grootste als je op een afgelegen plek verblijft zonder lichtvervuiling.  

Kan ik het noorderlicht zien met het blote oog? 

Ja, het noorderlicht in IJsland is vaak goed zichtbaar met het blote oog, vooral bij heldere omstandigheden.😍

Hoe moet ik mijn (telefoon)camera instellen om mooie foto’s te maken van het noorderlicht? 

Hier moeten een aantal instellingen voor worden aangepast, maar door er mee te experimenteren ontdek je wat het mooiste effect oplevert. Ten eerste moet je een grootst mogelijke diafragma gebruiken, dit is het kleinste getal. Daarnaast moet je sluitertijd tussen de 5 en 15 seconden zijn. Als laatste moet je voorzichtig zijn met de ISO. Start met een ISO van 400 en experimenteer van daar uit.  

Is het noorderlicht altijd groen? Of heeft het ook andere kleuren? 

De groene kleur komt het meeste voor, maar andere kleuren zijn ook zeker geen uitzondering. Paars, roze, blauw, rood en wit – het kan allemaal. Dit is afhankelijk van de gassen in de atmosfeer. 

Kun je noorderlicht zien in Reykjavik? 

Het is zeker mogelijk, maar vaak is het mooier buiten de stad. De stadslichten zorgen ervoor dat je het minder helder kan zien. 

Waarom kan ik beter een tour boeken om noorderlicht te zien? 

Tours worden geleid door ervaren en enthousiaste gidsen. Zij weten de beste locaties zorgen ook voor optimale omstandigheden voor noorderlichtobservatie. Daarnaast vertellen ze je ook veel over het noorderlicht; hoe ontstaat het? Wat is het? Het kan ook spannend zijn om in het donker eropuit te gaan. Bij sommige tours wordt je van en naar je hotel gebracht, waardoor jij alleen maar in hoeft te stappen en te genieten.😊