Grindavík: het vissersdorp tussen vulkanen

Eline Door Eline

Grindavík was het eerste dorpje waar wij aankwamen toen we in IJsland aankwamen. Het is namelijk een ideale eerste stop als je vanaf het vliegveld Keflavik komt.
Het dorpje oogt op het eerste gezicht niet heel gezellig. Het is ruim opgezet en de huizen zijn gemaakt van spaanplaten. Niet de ideale combinatie voor een knus gevoel.
Toch vinden we dit een fijn dorpje. De camping is ook erg fijn. Wij vinden dit zelfs een van de beste campings van IJsland.

Als je gaat kamperen (met een camper/tent op je dag/tent) is Grindavík is een hele fijn plek voor je eerste stop in IJsland. Het ligt namelijk dichtbij het vliegveld, dichtbij de Blue Lagoon en dichtbij de plek waar recent 3 vulkaanuitbarstingen zijn geweest. Daar kun je een wandeling naar de vulkanen maken waardoor je langs vers lava loopt 🙂 Daarnaast zijn er nog veel meer andere interessante dingen te zien en doen op het schiereiland Reykjanes (waar Grindavík te vinden is).

Vulkaanuitbarsting november 2023

Sinds begin november 2023 is er heel veel seismische activiteit gemeten op het schiereiland Reykjanes en in het dorp Grindavík. Er zijn duizenden aardbevingen geweest, die ook goed voelbaar waren. Deze aardbevingen veroorzaakten ook schade aan waterleidingen, elektriciteitsnetwerken en autowegen. De weg naar de Blue Lagoon raakte bijvoorbeeld beschadigd en werd al snel gesloten. Ook de Blue Lagoon zelf werd gesloten omdat de aardbevingen voor een onveilige situatie zorgden. Hier onder zie je een foto van de scheur in het wegdek, bron @asasteinars.

weg naar de blue lagoon grindavik aardbevingen vulkaanuitbarsting

De intensiteit van de aardbevingen bereikte een hoogtepunt op 10 november 2023. Toen is besloten om alle inwoners van Grindavík te evacueren. Dit leidde tot een noodtoestand en veel angst onder de bewoners. Zij zijn halsoverkop vertrokken en lieten belangrijke persoonlijke spullen en huisdieren zelfs achter. Gelukkig kregen ze later nog de tijd om bepaalde spullen en huisdieren op te halen, maar alleen onder begeleiding. Het is namelijk zeer waarschijnlijk dat er een vulkaanuitbarsting van de vulkaan Svartsengi plaats gaat vinden 🌋 In het nieuws benoemen ze dat het de vulkaan Fagradalsfjall is, maar dat klopt niet. Dat is de vulkaan die eerder uitbarstte.

Hieronder zie je een overzicht van alle aardbevingen die op 13 november plaatsvonden. Bron: Icelandic Met Office

aardbevingen grindavik vulkaanuitbarsting

Met satellietbeelden kunnen ze zien dat er inmiddels een grote lavatunnel onder het oppervlak is ontstaan. Deze lavatunnel is wel 15 kilometer lang!! Hij loopt direct langs het dorp Grindavík en eindigt in zee. Hieronder zie je daar een foto van, bron: RUV.is. Het is afhankelijk van de lavastroom of het dorpje Grindavik onder lava zal verdwijnen. Als de lavastroom noordelijk gaat, zal het richting een belangrijke energiecentrale gaan. Er is een 8 meter hoge muur van aarde gebouwd om een eventuele lavastroom tegen te kunnen houden.
Als de lavastroom zuiderlijk gaat, dan gaat het richting het dorp Grindavik. Ook daar willen ze een muur voor gaan bouwen om de lava tegen te houden.

Het is nu vooral afwachten wat er gaat gebeuren. Laten we voorop stellen dat deze vulkaanuitbarsting niet hetzelfde is als die in 2021, 2022 en juli 2023. Die vulkaanuitbarstingen waren op een hele andere locatie, waar ze geen schade aanbrachten aan mensen, dieren, huizen of infrastructuur. Daar konden we van genieten en mooie plaatjes van schieten. Deze vulkaanuitbarsting heeft een hele andere impact waarbij mensen mogelijk hun huis en thuis verliezen. Dat is heel erg triest. We leven ook enorm mee met de IJslanders die dit overkomt.

Om de mensen in Grindavík te helpen kun je doneren ❤️
Je kunt doneren aan het IJslandse Rode Kruis wat zich nu inzet voor de bewoners van Grindavík
Je kunt doneren aan het IJslandse Search and Rescue team. Zij helpen dag en nacht, weer en wind, elk seizoen, bij het zorgen dat iedereen in veiligheid is en ze helpen bij de evacuaties.