Wimbledon: het heilige gras van Londen

Suuz Door Suuz

Ben jij een echte tennisliefhebber?🎾 Een bezoek aan Wimbledon is dan een echte aanrader. Wimbledon staat wereldwijd bekend als de thuisbasis van het oudste en meest prestigieuze tennistoernooi ter wereld: Wimbledon Tennis Championship. Loop door de iconische arena en stel je voor hoe een wedstrijd er aan toe gaat. Wie weet zit jij zelf een keer op de tribune. 😍

Wimbledon in Londen


De opkomst van Wimbledon

Sinds 1877 heeft Wimbledon een prominente plaats op de sportkalender. Het is het oudste tennistoernooi ter wereld, maar niet alleen dat maakt het zo populair als dat het nu is. De wedstrijden worden namelijk gespeeld op grasbanen. Dit komt niet vaak voor in de tennissport. Daarnaast waren (en zijn) de leden van het Britse Koningshuis regelmatig aanwezig en een graag geziene gast. 

Het begon allemaal in 1877 als een tenniswedstrijd voor mannen, maar gelukkig kwam daar in 1884 verschil in. Het vrouwenspel en mannendubbel werd toen aan het schema toegevoegd. Vanaf 1900 nam de populariteit toe en in 1922 verhuisde het wereldbekende toernooi naar een nieuwe plek. Hier konden 14.000 toeschouwers juichen voor de tennishelden. 😊

Wist je dat Wimbledon één van de vier Grandslamtoernooien is? De andere zijn de Australian Open, Roland Garros en US Open. 

De belangrijkste banen van Wimbledon zijn Centre Court en Court No. 1. De finales vinden plaats op het Centre Court. In totaal is er ruimte voor 42.000 toeschouwers en zijn er 37.140 zitplaatsen. 

wimbledon langste wedstrijd

Bekende wedstrijden en namen

Zoals je ziet heeft Wimbledon een lange en memorabele geschiedenis. Toch is één van de meest onvergetelijke wedstrijden die tussen Roger Federer en Rafael Nadal in 2008. Twee rivalen met een uitzonderlijk niveau speelde toen bijna 5 uur lang. In vijf spannende sets werd er een einde gemaakt aan de strijd. Rafael Nadal won van Roger Federer. 😍

Deze twee mannen ademen tennis en zijn dan ook direct twee van de grootste namen die op Wimbledon speelden. Daarnaast zijn ook de zussen Williams, Serena en Venus, twee spelers van topniveau die hier hun kunsten hebben laten zien. Er zijn tot op heden geen Nederlanders geweest die dit tennistoernooi hebben gewonnen. Het beste resultaat is van Richard Krajicek, hij behaalde in 1998 de halve finale. 😊

Wist je dat er een Royal Box is? De leden van het Britse koningshuis bekijken vanaf hier de tenniswedstrijden. Ook vele prominente figuren nemen hier plaats tijdens het Wimbledon toernooi. 

Ieder jaar komen vele leden van het Britse koningshuis naar de professionele tennissers kijken, maar ook vele celebrities worden gezien op de tribunes van de tennisarena. Zo kwam in 2023 onder andere Brad Pitt, Ariana Grande en Emma Watson kijken naar het tennistoernooi van het jaar. 

Prijzengeld van Wimbledon

Voetbal is niet de enige sport waar goed geld in wordt verdient. De prijzenpot van Wimbledon in 2023 staat op 52,3 miljoen euro. De winnaar van het enkelspel gaat naar huis met 2,75 miljoen euro. De verliezer verlaat het kampioenschap met ‘slechts’ 1,37 miljoen euro.😯

Wist je dat Wimbledon het laatste Grandslamtoernooi was dat het prijzengeld voor mannen en vrouwen gelijk trok? In 2007 werd besloten dat de tenniskunsten van vrouwen gelijk beloond hoorden te worden.😍  

Wimbledon is het tennistoernooi met de meeste prestige én het hoogste prijzengeld. Toch is het niet alleen voor de winnaars weggelegd om met een leuke bonus naar huis te vertrekken. De prijzenpot wordt namelijk eerlijk verdeeld over de verschillende rondes en disciplines. Tennissers die ver komen tijdens Wimbledon worden ook beloond met een flinke som geld.

Wimbledon Tour

Ben jij een echte tennisfan en wil jij weleens het heilige gras van Wimbledon in het echt zien? Het is mogelijk om een tour te krijgen door de arena en een bezoek te brengen aan het museum, de enige echte ‘Wimbledon Experience‘. Tijdens de tour kom je op plekken waar je tijdens een bezoek aan een wedstrijd niet komt. Zo mag je de persruimte bekijken, krijg je een rondleiding over het Centre Court en breng je ook een bezoek aan de watertuin.  

Een enthousiaste gids vertelt je alles over het Wimbledon en aan het einde kan je picknicken op het Aorangi Terras, net zoals bezoekers doen bij de wedstrijden. Het museum is een goede afwisseling tussen een interactief gedeelte en een tentoonstelling van alle triomfen en historische stukken rondom het Wimbledon. Een tour duurt gemiddeld 2,5 uur.  

Een wedstrijd in Wimbledon

Wil jij zelf een keer een wedstrijd meemaken? Dat kan zeker. Ieder jaar in juli vindt dit grote tennisevenement plaats, maar de kaartverkoop start al in oktober. Eén ding is zeker; de kaarten vliegen de deur uit. Als je erbij wilt zijn dan zal je snel moeten zijn én ook geluk moeten hebben.

Tip! Eén van de meest geliefde tradities van dit wereldwijde tennisevenement zijn de aardbeien met slagroom. Voor slechts 2,50 pond krijg je 10 vers geplukte aardbeien. 😍

Tickets voor een wedstrijd

Er zijn verschillende soorten tickets beschikbaar voor het evenement. De prijzen voor het Centre Court liggen hoger dan bijvoorbeeld een Ground Pass. De tickets variëren in prijs, afhankelijk van de dag en de locatie van de zitplaats. De eerste dagen zijn de tickets vrij betaalbaar. Je bent dan rond de £90 per persoon kwijt. Naarmate de dagen verstrijken en de finale dichterbij komt, stijgen ook de prijzen. De tickets voor de finale zijn £275. Deze prijzen zijn voor zitplaatsen vrij achteraan op de tribune.  

  • Centre Court Tickets: Dit zijn de meest gewilde tickets, waarmee je toegang krijgt tot Centre Court, waar de belangrijkste wedstrijden plaatsvinden. Deze tickets bieden meestal zitplaatsen op de belangrijkste tribune met een prachtig zicht op het speelveld.
  • Court No. 1 Tickets: Court No. 1 is het op een na belangrijkste stadion op het terrein van Wimbledon. Tickets voor deze rechtbank bieden toegang tot wedstrijden op Court No. 1 en omvatten meestal zitplaatsen op de tribune.
  • Grounds Passes: Grounds passes geven toegang tot het hele Wimbledon-terrein, inclusief buitenbanen, oefenbanen en de festiviteiten op het terrein. Met deze tickets kun je wedstrijden bijwonen op minder prominente rechtbanken en genieten van het festivalgevoel.
  • No. 2 Court Tickets en buitenbanen: Wimbledon biedt ook specifieke tickets voor Court No. 2 en de buitenbanen, waardoor je wedstrijden kunt bekijken op deze locaties.
  • Late-Returns Tickets: Deze tickets geven toegang tot wedstrijden op Centre Court of Court No. 1 nadat de officiële wedstrijden van die dag zijn afgelopen. Ze zijn doorgaans goedkoper en bieden fans de kans om toch van topwedstrijden te genieten.
  • Kindertickets: Voor jongere tennisfans zijn er vaak speciale kindertickets beschikbaar tegen gereduceerde tarieven.

Op de officiële website van het tennistoernooi kan je tickets kopen en meer informatie krijgen.

Wimbledon Queue’s

Wimbledon staat bekend om zijn talloze tradities en één daarvan is de Wimbledon Queue’s. Dit is een urenlange wachtrij en ondertussen een evenement op zichzelf. Heb jij geen tickets weten te bemachtigen, maar wil je wel graag heen? Dan biedt de Wimbledon Queue een mogelijkheid, maar hiervoor moet je wel een echte fan zijn. Iedere dag, met uitzondering van de finalewedstrijden, zijn er nog circa 500 tickets beschikbaar. Om één van deze felbegeerde tickets te bemachtigen moet je wel een echte fan zijn en een flinke dosis doorzettingsvermogen hebben.😊

Wist je dat er in 2023 bijna 10.000 mensen in de Wimbledon Queue stonden? De echte fans staan ruim 30 uur in de rij en overnachten in een tent. Slaap jij liever in een gewoon bed? Wij hebben de leukste hotels van Londen voor je op een rijtje gezet. 😊

Kledingvoorschriften Wimbledon

De tennissers zijn tijdens de wedstrijd volledig in het wit gekleed. Dit is een strikte kledingvoorschrift van de organisatie. Dit geldt niet voor de bezoekers van het wereldberoemde tennisevenement, maar toch zijn er zeker wel een aantal regels en zekere not done’s. Sportvesten, sportbroeken, vieze sneakers en gescheurde jeans zijn niet toegestaan. Je moet vooral niet te casual gekleed gaan. 😊 

Ook zijn grote hoeden niet toegestaan. Deze belemmeren namelijk het zicht voor andere toeschouwers. Grote tassen en andere bagage kunnen worden geweigerd. Kledingstukken of andere producten met duidelijke reclame er op is ook niet toegestaan.

Veelgestelde vragen

Is Wimbledon goed te bereiken met het openbaar vervoer? 

Wimbledon is goed bereikbaar met het openbaar vervoer van Londen. De dichtstbijzijnde metrostations zijn Southfields en Wimbledon Park. Deze liggen beide op loopafstand van het stadion. Treinen en bussen zijn ook beschikbaar om je naar Wimbledon te brengen. 

Is Wimbledon overdekt? 

Alleen Centre Court is overdekt. Londen staat bekend om het wispelturige weer en het is daarom verstandig om goed voorbereid naar Wimbledon te gaan. Een poncho is geen overbodige luxe. Let op! Paraplu’s zijn niet toegestaan op de tribunes.

Is het toegestaan om eigen eten en drinken mee te nemen? 

Ja, het is toegestaan om eigen eten en drinken mee te nemen. Grote koelboxen en picknickmanden kunnen wel worden geweigerd bij de ingang. Daarnaast zijn er op het terrein tal van mogelijkheden om eten en drinken te kunnen kopen. 

Mag je foto’s maken tijdens een wedstrijd? 

Het is toegestaan om zelf foto’s en films te maken van een Wimbledon wedstrijd. Wel zijn er een aantal regels. Zo mogen camera’s geen geluid maken en je mag geen gebruik maken van een flitser. Daarnaast is het niet de bedoeling dat je de professionele press in de weg zit. Een bescheiden camera is dus de beste optie. 

Tip: bestel alvast je tickets