Oyster Card Londen

Suuz Door Suuz

Ga jij naar Londen en zoek je de beste manier om door de stad te reizen? De Oyster Card is niet alleen gemakkelijk, maar ook voordelig! Het is een kaart waarmee je vrij door Londen kunt reizen en zo de leukste bezienswaardigheden kunt bezoeken.🤩 In dit artikel hebben we alles wat je moet weten verzameld, van het aanschaffen tot je tegoed terugkrijgen. Ontdek hier hoe de Oyster Card werkt en of het geschikt is voor jouw reis.😊

Tip: wil je je je Oyster Card alvast aanschaffen vanuit Nederland of België? Dat kan hier. Hij wordt dan naar je huisadres gestuurd.

Wil je op een andere manier door Londen reizen?🚗
Hop-on Hop-off bus door Londen
Uber boot over de Theems
Elektrische step in Londen

Oyster Card Londen


oyster card londen
De Oyster Card ©Wegwijsnaar.nl

Zo werkt de Oyster Card

De Oyster Card is een smartcard voor het openbaar vervoer in Londen. Het is een handig en efficiënt betaalmiddel dat reizigers gebruiken om toegang te krijgen tot niet alleen de metro in Londen, maar ook de bussen, trams, Docklands Light Railway (DLR), London Overground en TfL Rail. Je kan de kaart vergelijken met de Nederlandse OV-kaart. Het zorgt ervoor dat je niet overal losse kaartjes hoeft te kopen en je gemakkelijk met het openbaar vervoer van Londen kan reizen.😊

Wist je dat de Oyster Card soms wel 50% goedkoper is dan losse tickets? Het is dus niet alleen gemakkelijk, maar ook kostenbesparend! 💸 –> Bestel hier alvast je Oyster Card

Met de Oyster Card kunnen reizigers eenvoudig in- en uitchecken bij toegangspoorten en kaartlezers in het openbaar vervoer. Het tegoed kan gemakkelijk worden opgeladen op de kaart. Daarnaast betalen reizigers alleen voor de daadwerkelijk afgelegde afstand. De kaart is ook te gebruiken voor bepaalde treindiensten van en naar Londen.  

Tip! Met de Visitor Oyster Card heb je ook korting op de kabelbaan van Londen. Daarnaast kan je ook met de kaart gebruik maken van de Uber boot over de Theems.🛥️

Visit Britain

Waar kun je een Oyster Card kopen?

De Oyster Card is verkrijgbaar op verschillende locaties in Londen. Je kunt ze bemachtigen op metrostations, treinstations en bij erkende verkooppunten in de stad. In totaal zijn er ruim 3700 verkooppunten door heel Londen. Op deze website kan je gemakkelijk het meest dichtstbijzijnde verkooppunt vinden. 

Let op! De kosten van een Oyster Card zijn eenmalig £7, dit is non-refundable.

In sommige gevallen is het mogelijk om de kaart van tevoren online te bestellen, wat handig kan zijn als je de kaart direct bij aankomst in Londen wilt gebruiken. Dit kan gemakkelijk op de officiële website van Visit Britain. Hou er rekening mee dat de kaart wordt opgestuurd en dat dit tot 8 werkdagen kan duren.

Tip! Gebruik niet je bankpas als OV-kaart in Londen. Er worden namelijk per transactie bankkosten in rekening gebracht, omdat je betaalt met een vreemde valuta. Daarnaast heb je zo ook geen profijt van de price cap.🤑

Oyster Card voorzien van saldo

Eenmaal in het bezit van een Oyster Card moet je deze voorzien van saldo voordat je kunt reizen. Dit is eenvoudig en kan worden gedaan bij speciale oplaadpunten op metro- en treinstations. Plaats je kaart op het aangewezen gedeelte van het oplaadpunt en volg de instructies op het scherm. Betaling kan zowel met contant geld als met een kaart.🪙

oyster card londen opladen

Online opladen is ook een optie. Dit is alleen mogelijk als je een online account hebt bij Transport for Londen (TfL) en als de kaart hier aan is gekoppeld. Een online account kan je hier aanmaken.

Tip! Transport for Londen (TfL) heeft ook een app voor het gebruik van de Oyster Card:
Klik hier voor de Android App
Klik hier voor de Apple App

Hoeveel kost reizen als je gebruik maakt van de Oyster Card?

De Oyster Card hanteert een daglimiet, wat betekent dat er een maximumbedrag is dat je op een bepaalde dag kunt uitgeven. De zogenoemde price cap. Dit is ongeacht hoe vaak je reist binnen de geldige zones. Als je voornamelijk reist binnen de zones 1-2, zoals het centrum van Londen, is de prijs van dagtarief voor een Oyster Card £7,20. Dit betekent dat zodra je dit bedrag hebt bereikt door gedurende de dag te reizen, de verdere reizen binnen dezelfde zones op die dag gratis zijn. In de meeste gevallen heb je dit met 3 ritjes met de metro er al uit.  Voor reizen buiten zones 1-2 kunnen de dagtarieven variëren. 

Wist je dat het systeem achter de kaart altijd de voordeligste optie voor je berekent? Hierdoor betaal je altijd de beste prijs voor je reis.🤩

Tarieven Oyster Card

Goed om te weten! De piektijden zijn in de ochtend van half 7 tot half 10 en in de namiddag van 16 tot 19 uur. 

Verschillende zones in Londen

Londen is onderverdeeld in 9 zones. Om te weten met welke tarieven jij rekening moet houden is het goed om even te kijken wat binnen welke zone valt.

 • Zone 1: Het hart van Londen met belangrijke bezienswaardigheden zoals de Tower of London, Buckingham Palace en de West End-theaters.  
 • Zone 2: Een ring rond Zone 1, inclusief populaire wijken zoals Camden en Greenwich. Het Victoriaanse Notting Hill ligt op de grens tussen zone 1 en 2. 
 • Zone 3-4: Hier vallen buitenwijken van Londen onder, maar ook populaire trekpleisters zoals Wimbledon en Wembley Stadion. 
 • Zone 5-6: Wil je heel Londen doorkruizen? Dan is zone 1 tot en met 6 een dekkende optie. In zone 5 en 6 liggen ook de vliegvelden Londen City en Heathrow. 
 • Zone 7-9: Zones die zich uitstrekken naar meer afgelegen delen van Londen. 

 Let op! Windsor Castle valt niet onder de kaart. Je kan er wel voor kiezen om mee te gaan met een georganiseerde dagtocht. Het is een ideale optie om zorgeloos af te reizen naar het historische paleis.😊

Tegoed terugkrijgen

Een van de handige functies van de Oyster Card is dat je ongebruikt saldo kunt terugkrijgen. Om dit te doen moet je een terugbetalingsaanvraag indienen via de officiële website van Transport for London. Als je nog geen online account hebt aangemaakt, dien je dat eerst te doen. Je persoonlijke kaart moet gekoppeld zijn aan je eigen account voor je een refund kan doen. Binnen het online account is de optie ’tegoed terugvragen’. 

Het is ook mogelijk om bij een kaartautomaat van de London Underground een terugbetaling te regelen. Dit is alleen mogelijk als het bedrag op de kaart maximaal £10 is. Bij de automaat krijg je de optie ‘Oyster refund’, volg vervolgens de stappen op het scherm. Het bedrag wordt contant uitgekeerd. Je kunt het terug te betalen bedrag zien op het scherm voordat je de aanvraag afrondt. Hier na kun je de kaart niet meer gebruiken.  

Oyster Card voor kinderen

Voor kinderen tot 11 jaar is reizen met de Oyster Card gratis. Ze hebben geen eigen kaart nodig en kunnen met een betalende volwassene meereizen. Dit betekent dat een volwassene met een Oyster Card maximaal vier kinderen onder de 11 jaar gratis kan laten meereizen. Natuurlijk wel zolang ze niet alleen reizen.😊

Voor kinderen tussen 11 en 15 jaar oud is er de Young Visitor Oyster Card. Deze kaart biedt kinderen in deze leeftijdscategorie korting op volwassenentarieven. Met deze kaart kunnen ze ook profiteren van een daglimiet. Dit is vergelijkbaar met de kaart voor volwassen reizigers. 

–> Bestel hier alvast je Oyster Card

Met de Oyster Card vanaf het vliegveld naar het centrum van Londen

Je kunt de Oyster Card gebruiken om vanaf de luchthavens London City Airport, Heathrow en Gatwick naar het centrum van Londen te reizen. Het is een handige en voordelige optie om snel in de stad te komen.😊

Vanaf Heathrow kun je de Heathrow Express of de metro nemen. Met de Heathrow Express sta je met 15 minuten in het centrum van Londen, op Paddington Station. Deze trein vertrekt ieder kwartier. Vanaf Gatwick kun je ook de trein nemen. In 30 minuten word je rechtstreeks naar station London Victoria gebracht. Reis je vanaf London City Airport? Dan kan je met de Docklands Light Railway de stad in reizen. 

Let op! Het is niet mogelijk om vanaf de luchthavens Stansted en Luton te reizen met de Oyster Card. 

Verschil Oyster Card en London Travelcard

De Oyster Card lijkt sterk op de Nederlandse OV-chipkaart. Het is een plastic kaart waar je geld op zet. Je checkt ermee in en uit in de Londense metro, waardoor je reis wordt geregistreerd en het juiste bedrag automatisch wordt afgeschreven. Als je meer dan 3 ritten maakt geldt automatisch een daglimiet dankzij de price cap.

Met deze kaart reis je door alle zones zonder vooraf het aantal zones te kiezen. De kaart berekent zelf het voordeligste tarief, dus je hoeft alleen te zorgen voor genoeg saldo. Het is handig om hem online te bestellen en telkens opnieuw te gebruiken.

De Travel Card is daarentegen een papieren ticket voor een hele dag, waarbij je vooraf de zones kiest waarin je reist. Er zijn twee soorten: de London Day Travelcard, beschikbaar voor 1, 2 of 3 dagen, en de Group Day London Travelcard voor groepen van meer dan 10 personen, met korting. Ook deze kun je van tevoren online bestellen.

Wat is de beste optie? Wij zijn fan van de Oyster Card. Het is gemakkelijk, voordelig en waterdicht. Zeker voor korte verblijven, zoals een weekend of midweek, is de kaart een goede optie!

Veelgestelde vragen

Kan ik een Oyster Card al bestellen vanuit Nederland of België?

Ja, dat kan hier. De Oyster Card wordt dan naar je huisadres gestuurd.

Kun je ook contactloos betalen met je telefoon?

Je kunt contactloos betalen met je telefoon in plaats van de fysieke kaart. Dit wordt mogelijk gemaakt door de contactloze betalingsfunctie die beschikbaar is op veel smartphones. De Oyster Card kan in je online wallet worden toegevoegd. Op deze manier kan je zonder fysieke kaart door Londen reizen en gebruik je je telefoon bij de toegangspoorten op metro- en treinstations.  

Kun je een Oyster Card delen met andere mensen?

Het is niet mogelijk om de kaart met je reisgenoot te delen. Tijdens het in- en uitchecken is het verplicht om je eigen kaart te hebben. Wel is het mogelijk om je kaart uit te lenen aan iemand, zolang deze nog geldig is. Er is bij een visitorscard geen legitimatie of ID-kaart aan verbonden. 

Zijn er abonnementen die je erop kunt zetten?

De Oyster Card werkt niet met abonnementen, maar met een saldo. Dit wordt ook wel ‘pay as you go’ genoemd. Je betaalt de ritten die je maakt, maar wel met een vastgesteld daglimiet. Heb je die verbruikt? Geen probleem, je kan gewoon blijven reizen. Je betaalt namelijk niet extra, maar reist juist gratis vanaf dat moment.

Reacties
 1. hallo Eline, wij gaan in de herfstvakantie met twee kinderen , een tweeling 13 jaar, waarvan eentje in een rolstoel. We hebben begrepen dat de bussen meer rolstoel vriendelijk zijn dan de metro, als wij als twee volwassenen een Oyster card bestellen kunnen we voor de kinderen een child foto Oyster card bestellen?

  • Hoi Catharina,

   Leuk dat jullie met jullie tweeling naar Londen gaan. De bussen zijn inderdaad een stuk rolstoelvriendelijker. In de metro zijn er namelijk heel regelmatig geen liften. Dat komt omdat het metrostelsel heel oud is. Voor de kinderen kunnen jullie een London Visitor Oyster Card kopen. In Londen zelf kun je er dan een kindertarief op laten zetten. Je moet dan wel het paspoort of het legitimatiebewijs van je kinderen laten zien als ze dat hebben. Op die manier kun je hun leeftijd aantonen. Ze reizen dan met 50% korting.

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar

 2. Hoi, leuke site zeg en zeer duidelijk. Ik vroeg me af of zo een Oyster kaart nog geldig is na 5 jaar?
  Groetjes
  An

  • Hoi An!

   Ja, je Oyster Card en het bedrag wat daarop staat blijft op dit moment voor altijd geldig.

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar

 3. goededag,

  ik ga met mijn dochter van 14 , 8 dagen naar London. voor mij niet de eerste keer naar deze geweldige stad. de oyster visitors card is reeds aangeschaft en hotel is geboekt. nu is mijn vraag, waar kan ik zien welke bedrijven en attracties mij korting geven op vertoon van de visitors card ? ik lees overal wel dat ik korting kan krijgen maar ik vind geen informatie waar ik die korting kan krijgen. Heb je een website of iets dergelijks die daar duidelijk over is ?

  Groeten Gerwin

 4. Hoi,
  Wij gaan met 13 mensen 4 dagen naar London.
  Nu vraag ik me, mbt het OV, af wat goedkoper of beter is: een Oystercard kopen of gewoon per keer met mijn bankpas betalen

  • Hoi Frank!
   Met je bankpas maak je ook gebruik van de daily cap. Je reiskosten zijn dus bijna hetzelfde. Het enige verschil is dat je met je bankpas een klein beetje transactiekosten maakt. Maar dit gaat om een paar cent.
   Het nadeel van de Oyster card is dat je daar eenmalige aanschafkosten voor betaalt. Als je al een oyster card hebt of als je regelmatig in Londen bent is de Oyster Card vaak goedkoper. Als niemand van jullie dus nog een Oyster card heeft en als jullie niet snel weer naar Londen gaan, kun je beter gebruik maken van de bankpas.

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Londen

 5. ik wil met de trein van Gatwick Airport naar het centrum van Londen reizen en daarbij gebruik maken de Oyster Card. Hoeveel kost dat als ik gebruik maak van de Oyster Card.
  ik reis dan met mijn 2 zoons van 21 en 16 jr.

  • Hoi Bram,

   De kosten van het reizen vanaf Gatwick airport verschillen, dus ik kan daar geen eenduidig antwoord op geven. Het verschilt namelijk per tijdstip. In de spits is het prijziger dan buiten de spits.
   Ook hangt het er vanaf welk vervoersmiddel je gebruikt. Hieronder heb je een overzicht van de kosten als je binnen- of buiten spitsuren reist. Dit mooie overzicht is te vinden op deze website. Je ziet dan ook dat het in sommige gevallen (in de spits) beter is om gewoon een ticket te kopen voor de Thameslink. Voor je zoons betaal je ook vol tarief, ze vallen helaas niet meer onder de tarieven voor kinderen.

   kosten oyster card gatwick airport naar londen centrum

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar

 6. Hoi Eline,

  Wij gaan voor het eerst naar Londen, Leuk!!! Ik lees dat je voor kinderen van 11 een kinder oystercard kunt verkrijgen. Deze zie ik echter niet online. Waar kan ik deze verkrijgen?

  • Hoi Marika,

   Leuk dat jullie voor het eerst naar Londen gaan 😊
   De Oyster Card voor kinderen is hetzelfde als de normale Oyster Card. Dat staat inderdaad niet zo duidelijk in het artikel, dus dat ga ik binnenkort even aanpassen.

   Als je een ‘normale’ Oyster Card voor je kinderen hebt gekocht, kun je bij een ‘member of the staff’ op elk metrostation vragen om de korting voor kinderen op de Oyster Card te zetten. Deze korting is dat 14 dagen geldig 🙂

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar

 7. Goeiendag!

  Wij gaan binnenkort naar Londen en willen gebruik maken van de Oyster card. De 2-3 dagen dat we er zijn, willen we vooral het centrum van London bezoeken. Ons kind is 10 en kan gratis meereizen, maar mijn partner en ik zullen ieder een Oyster card aanschaffen. Vraag is voor hoeveel u de cards zou opwaarderen? Met welk bedrag kom je goed tot ruim uit, zonder steeds bij te waarderen?

  bedankt voor uw hulp,

  Groeten Peter

  • Hi Peter,

   Dankjewel voor je berichtje! Leuk dat jullie binnenkort naar Londen gaan 🙂 Je kunt eventueel ook gebruik maken van je bankpas op je telefoon.
   Als je met je telefoon incheckt betaal je per ritje. Ook zit er een price cap op. Dus als je kosten net zo hoog zijn als de prijs van een ‘dagkaart’ (de daily price cap) betaal je daarna niet meer, ook al reis je nog wel met de metro.
   Dan hoef je er niet over na te denken hoeveel je op je Oyster Card zet. De afschrijving vindt aan het einde van de dag plaats (de daily cap wordt vaak wel de dag erna pas berekend, dus het eerdere bedrag lijkt soms net wat hoger).

   Als je niet met je bankpas op je telefoon wil betalen kun je voor elke dag minstens £8,10 op je Oyster Card zetten. Dit is de prijs van de daily price cap. In principe kun je het overgebleven geld wat op je Oyster Card staat weer terugvragen.

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *