St. Paul’s Cathedral | Kerk waar Prins Charles en Diana zijn getrouwd

Suuz Door Suuz

In het hart van Londen staat de St. Paul’s Cathedral. Het is één van de meest historische monumenten van de stad. Tijdens jouw bezoek aan Londen kan je deze kathedraal en zijn indrukwekkende koepel eigenlijk niet overslaan. Het trekt jaarlijks miljoenen bezoekers van over de hele wereld!😊 Vanaf de koepel heb je een prachtig uitzicht over de stad, maar het geeft je ook een fascinerende inkijk in het verleden van Londen.

St. Paul’s Cathedral


st pauls cathedral bezoeken londen

Tickets voor St. Paul’s Cathedral

Wanneer je in Londen bent, is de St. Paul’s Cathedral absoluut een bezoekje waard. De kerk is al prachtig en imposant om van buitenaf te bekijken, maar we raden je ook zeker aan om naar binnen te gaan. De kerk en koepel zitten vol met prachtige architecturale details en de kathedraal is dan ook niet voor niets één van de meest bezochte bezienswaardigheden in de stad Londen.😊

Tijdens een bezoek aan de kathedraal kun je altijd één van de gratis tours volgen. Deze duren gemiddeld tussen de 20 en 30 minuten. Voor kinderen is er een speciale rondleiding. Zelfs voor mensen met een visuele beperking zijn er tours.

Tickets

🎟️ Losse toegangstickets | Bestel hier
🎟️ Combiticket St. Paul’s Cathedral + Westminster Abbey | Bestel hier
🎟️ London Pass | Bestel hier

Je bestelt de tickets online en krijgt ze opgestuurd per mail. Je hoeft ze niet te printen. Alle tickets hebben een QR code die je daar ter plaatse kunt laten zien. Je kunt je tickets altijd tot een dag van tevoren kosteloos omboeken of annuleren.

Tip: Ook met de London Pass heb je toegang tot de St. Paul’s Cathedral. Dit is een meerdaagse pas waarbij je zelf kunt kiezen welke bezienswaardigheden je wil bezoeken. Ook krijg je met de pas toegang tot de hop on hop off bus. Het voordeel van deze pas is dat je wat korting hebt op de bezienswaardigheden die je bezoekt. Lees hier meer over deze London Pass.

Wat is de St. Paul’s Cathedral precies?

De St. Paul’s Cathedral is een bekende en imposante kerk midden in Londen, die zowel door Londenaren als door toeristen veel wordt bezocht. De kerk valt aan de buitenkant vooral op vanwege zijn grote koepel. Deze koepel heeft een diameter van maar liefst 34 meter. De kathedraal is één van de gebouwen die de skyline van de stad Londen vormen en het gebouw heeft een belangrijke historische functie.

De meeste officiële gebeurtenissen van het Britse koningshuis worden gehouden in de Koninklijke kerk Westminster Abbey, zoals ceremonies en bruiloften. Toch zijn sommige jubilea en verjaardagen van Queen Elizabeth gehouden op deze plek. Eén van de meest bekende gebeurtenissen die in deze kerk heeft plaatsgevonden is het huwelijk tussen Prins Charles en Prinses Diana in 1981.

Wist je dat de kathedraal tot 1962 het hoogste gebouw van Londen was? Met zijn 111 meter was (en is!) het een belangrijk element in de skyline van Londen 😍

st pauls kathedraal londen

Highlights van de St. Paul’s Cathedral

Wanneer je de kathedraal van binnen bezoekt, zijn er diverse highlights die je niet mag missen. Allereerst kun je de prachtige kunstwerken bewonderen en de diverse kapellen bekijken. Verder is het mogelijk om de koepel van de St. Paul’s Cathedral te beklimmen. Het is even een flinke klim om naar boven te komen, maar dit is het zeker waard. Van boven heb je namelijk een prachtig en wijds uitzicht over Londen.😍 Een laatste onderdeel binnen de kerk dat je niet mag missen, is de crypte. In deze crypte vind je diverse graven en monumenten ter nagedachtenis aan verschillende prominente personen uit de Britse geschiedenis.

Wist je dat de architect van de kathedraal ook is begraven in de crypte? Sir Christopher Wren werd in 1723 als eerste begraven in zijn eigen creatie.

De binnenkant van de koepel

De koepel is één van de architecturale hoogtepunten van de St. Paul’s Cathedral. De binnenkant van de koepel is bekleed met prachtige schilderingen. Deze schilderingen zijn gemaakt door de bekende Engelse kunstenaar Sir James Thornhill. Door de schildertechniek die gebruikt is voor deze schilderingen, wordt een 3-dimensionaal effect gecreëerd, waardoor de koepel nog groter en ruimtelijker lijkt. Een leuk weetje: De koepel weegt maar liefst 65 ton en is de op één na grootste ter wereld!😗

koepel beklimmen st pauls cathedral

De koepel beklimmen

Wil jij de volledige ervaring? Dan is het mogelijk om de koepel van de kathedraal te beklimmen. Schrik niet, maar het totaal aantal traptreden is 528. Je hoeft deze 528 treden echter niet in 1 keer te beklimmen, tussendoor kom je steeds bij verschillende galerijen terecht.

De eerste galerij is Whispering Gallery. De Whispering Gallery, dankt zijn naam aan het feit dat je het fluisteren aan de ene kant van de galerij, duidelijk aan de andere kant kunt horen. Deze galerij bereik je na 257 treden en bevindt zich aan de binnenkant van de koepel.

De tweede galerij is Stone Gallery. Stone Gallery is de eerste galerij die zich aan de buitenzijde van de koepel bevindt. Vanaf hier heb je al een prachtig uitzicht over Londen. Stone Gallery bereik je 119 treden na de Whispering Gallery.

De derde galerij is Golden Gallery. Golden Gallery is de hoogste en meest indrukwekkende galerij. Vanaf hier kun je genieten van een adembenemend 360-graden uitzicht over Londen. Vanaf Stone Gallery is het nog 152 extra’s treden om Golden Gallery te bereiken.

trappen
Trappen naar de koepel
koepel beklimmen
Uitzicht vanaf de koepel

De 528 tellende trap is de enige manier om de koepel te beklimmen. Het historische pand is niet voorzien van een lift. Voor mensen met een slechte conditie of die slecht ter been zijn is dit, helaas, een nadeel.

St. Paul’s Cathedral bezoeken met kinderen

Ga je met kinderen naar Londen? Bij het bezoeken van een kathedraal denk je wellicht niet direct aan een leuke activiteit voor kinderen. Tock kan een bezoek aan de St. Paul’s Cathedral voor kinderen echt heel leuk zijn. Kinderen kunnen tijdens een bezoek aan de kerk namelijk meedoen aan de Sacred Space Family trail.😊 Dit is een soort ‘speurtocht’ met leuke weetjes, die je kinderen stap voor stap de kathedraal door leidt. Met een ‘Young Explorer’s map’ in de hand, komen je kinderen van alles te weten over St. Paul’s Cathedral, maar dan op een speelse en leuke manier.

Rondleiding in St. Paul’s Cathedral

Wil jij het maximale uit je bezoek halen? Dan kan een rondleiding met een gids een leuke optie zijn. Door te kiezen voor een rondleiding kom je echt alles te weten over de St. Paul’s Cathedral. Daarnaast is er ook alle gelegenheid tot het stellen van vragen aan de gidsen. 😊

De meest gekozen tour is de Highlights Tour. Deze rondleiding is inbegrepen bij de toegangsprijs tot de kathedraal en duurt ongeveer 20 minuten. Van maandag tot en met zaterdag worden er tussen 11.00 en 15.00 uur meerdere tours gegeven. Wil je nog meer weten over de kathedraal? Dan kan je ook gratis aansluiten bij de Crypt Tour, Cathedral Floor en Geometric Staircase Introductory. De Touch Tour is speciaal voor mensen met een visuele beperking. Hou er wel rekening mee dat deze tours langer duren.

Tip! Bij sommige tours is er maar beperkt plek en kan het dus verstandig zijn om van te voren een plaatsje te reserveren. Dit kan je doen bij de guiding desk, bij de ingang van de kathedraal.

Praktische informatie

Wanneer je een bezoek gaat brengen aan de kathedraal, zijn er een aantal praktische zaken die handig zijn om vooraf te weten:

1. Zoals in ieder religieus gebouw, dien je in St. Paul’s Cathedral stil en rustig rond te lopen. Schakel je mobiele telefoon uit of zet het geluid uit, zodat je de stilte in de kerk niet ongewild verstoord.

2. Er zijn geen specifieke kledingvoorschriften voor het betreden van St. Paul’s Cathedral. Over het algemeen wordt het wel als respectvol beschouwd om kerken met bedekte schouders en knieën binnen te gaan.

3. De kathedraal is onder toeristen een zeer populaire bezienswaardigheid in Londen. Het kan dus af en toe erg druk zijn. Wil je de drukte vermijden? Plan je bezoek dan bij voorkeur aan het begin of eind van de dag. Ook is het buiten de vakantieperiodes een stuk rustiger dan tijdens de vakanties.😊

4. Eten en drinken is in St. Paul’s Cathedral niet toegestaan. Het maken van foto’s is vrijwel overal wel toegestaan. Het gebruik van flitsen wordt afgeraden en op specifieke plekken kan het maken van foto’s niet toegestaan zijn. Dit staat dan ook duidelijk aangegeven.

5. De kathedraal is goed toegankelijk voor mindervaliden. Er is een speciale ingang voor mindervaliden en de hoofdingang is voorzien van een helling. De Quiry is toegankelijk voor mensen in een rolstoel. De koepel is helaas voor mindervaliden niet bereikbaar.

Geschiedenis van de St. Paul’s Cathedral

De geschiedenis van deze belangrijke religieuze plek in Londen gaat ver terug in de tijd. Op de plek waar de huidige kathedraal staat, hebben hiervoor al 3 andere kathedralen gestaan. De originele kathedraal werd gebouwd in het jaar 604. Het huidige gebouw is het resultaat van de wederopbouw na de Grote Brand van Londen in het jaar 1666. De bouw werd gestart in 1675. Het duurde in totaal maar liefst 35 jaar en werd dus afgerond in het jaar 1710. St. Paul’s Cathedral is een Anglicaanse kerk, gebouwd in Barokstijl. Aan de buitenkant is de imposante koepel het meest opvallend. Binnen in de kerk zijn diverse prachtige kunstwerken en mozaïeken te zien.😍

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de kathedraal één van de doelwitten van de Duitsers in Londen. In 1940 werd het gebouw geraakt door een bom, maar gelukkig bleef de schade beperkt.

Hoe kom je bij St. Paul’s Cathedral?

De kathedraal is gemakkelijk te bereiken met de metro in Londen. St. Paul’s Cathedral heeft een eigen metrohalte met de naam ‘St. Paul’s Station’. Dit is de dichtsbijzijnde halte als je de kathedraal wil bezoeken. Bij deze halte stopt de Central Line en vanaf St. Paul’s Station is het slechts enkele minuten lopen naar de kathedraal.

Je kunt als alternatief ook kiezen voor de Circle Line of de District Line. Als je één van deze twee metrolijnen neemt, stap dan uit bij halte ‘Mansion House’. Vanaf hier is het ook slechts enkele minuten lopen naar de kathedraal.

Openingstijden van St. Paul’s Cathedral

St. Paul’s Cathedral is geopend van maandag tot en met zaterdag van 08:30 tot 16:00 uur. Alleen op woensdag gaan de deuren pas open om 10.00 uur. Op zondag is de kathedraal gesloten voor toeristen. De actuele openingstijden vindt je op de officiële website van de kathedraal.

In de vakantieperiodes is het aan te raden om je bezoek aan het begin of eind van de dag te plannen. Zo ontloop je de drukte zoveel mogelijk. 😊

Wil je de koepel beklimmen? Probeer dan te kiezen voor een dag met (enigszins) goed weer. Zo kun je optimaal genieten van het uitzicht én loop je geen risico dat de koepel is gesloten vanwege slecht weer.