Palace of Westminster bezoeken

Eline Door Eline

Bij een bezoek aan het Palace of Westminster, ook wel bekend als Houses of Parliament, begeef je je in het centrum van de Britse politiek. We kennen natuurlijk allemaal wel de beelden van tv: de kenmerkende groene beklede lederen banken in het Lagerhuis en de kamervoorzitter (Speaker) die ‘Order, ORDERRR!’ schreeuwt om boven de debatterende politici uit te komen.

De buitenkant van het gebouw, langs de oevers van de Theems, oogt al spectaculair, maar van de binnenkant is het Palace of Westminster nog mooier!! Boek een rondleiding en waan je door de wandelgangen van de Britse politiek. Deze bezienswaardigheid mag écht niet ontbreken tijdens je citytrip naar Londen 😉


londen palace of westminster big ben bezoeken houses of parliament

Over het Palace of Westminster>Over het Palace of Westminster

Het Palace of Westminster, ook wel Houses of Parliament, is het iconische gebouw langs de oevers van de Theems in hartje Londen. We kennen het allemaal wel, want de klokkentoren van dit gebouw, de Elizabeth Tower, en de klok met de bijnaam ‘Big Ben‘ zijn natuurlijk kenmerkend voor het Londense stadsbeeld. Dat het Palace of Westminster een belangrijk monument is, en een bezoek eraan daarom niet mag ontbreken op jouw city trip, blijkt ook uit dat het in 1897 een plek heeft gekregen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Wat het gebouw nog bijzonderder maakt, is dat dit ook de plek is waar de Britse politiek zich afspeelt. De Houses of Parliament wordt namelijk gevormd door de House of Commons (het Lagerhuis, vergelijkbaar met de Tweede Kamer is Nederland) en de House of Lords (het Hogerhuis, vergelijkbaar met de Eerste Kamer).

Tip: bezoek ook Westminster Abbey, de kerk van de Koninklijke familie 😊

londen big ben

Waarom is het Palace of Westminster een bezoek waard?

Als je in Londen bent, is het Palace of Westminster een absolute must-see. Natuurlijk alleen al om een ultieme toeristische foto te maken met de Big Ben. Maar wat veel mensen niet weten is dat je ook een kijkje kan nemen binnenin dit iconische gebouw. Je begeeft je dan letterlijk in de wandelgangen van waar de Britse politiek zich afspeelt. Via een tour wordt je van alles verteld over de geschiedenis van het Palace of Westminster én je komt natuurlijk alle ins en outs te weten van de dagelijkse gang van zaken van de Britse politiek. Voor mij was het absolute hoogtepunt van deze tour dat je een kijkje mag nemen in het Lagerhuis. Het voelt heel bijzonder om in het hart van de Britse democratie te staan met de herkenbare groene banken. Al vond ik stiekem het Hogerhuis (rode banken) met het bladgoud nóg mooier. Overigens ook als je geen affiniteit hebt met politiek is een bezoek het Palace of Westminster de moeite waard. De tour is een laagdrempelige manier om meer over de Britse politiek te weten te komen en je kijkt je ogen uit van de prachtige architectuur en aanwezig kunst in het gebouw.

🎟️ –> Boek hier je tickets

londen palace of westminster big ben bezoeken houses of parliament

Wat moet je weten voorafgaand aan je bezoek?

Een goede voorbereiding is het halve werk 😉 Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je het Palace of Westminster wilt bezoeken.

Veiligheidscontroles

Ik vertelde eerder al dat dit niet zomaar een plek is die je gaat bezoeken. Het is het hart van de Britse politiek en het gebouw staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Niet gek dus dat de veiligheidscontroles om toegang te krijgen tot het gebouw strikt zijn. Zowel jij als je bagage gaan door controles die vergelijkbaar aanvoelen als de controles op vliegvelden. Zorg er vooral voor dat je scherpe items thuislaat. Deze zullen anders tijdelijk van je worden afgenomen, waarna je ze later weer moet ophalen. Houd rekening met een wachttijd van 30 tot 45 minuten. De wachtrij begint buiten; zorg er dus voor dat je je goed kleed op het weer.

Tour met gids of audiotour

Je kan zowel een tour met een gids doen of een audiotour. Welke je kiest is afhankelijk van je voorkeur. Bij een audiotour kun je op je eigen tempo door het gebouw struinen, terwijl je bij een guided tour een gids hebt die je van alles kan vertellen en natuurlijk ook al je vragen kan beantwoorden. Beide duren ongeveer 1,5 uur. Het voordeel van de audiotour is dat je het op je eigen tempo kan doen en het voelt heel bijzonder om zelfstandig door de gangen en kamers te mogen lopen. De tours zijn beschikbaar op zaterdagen en alleen op weekdagen als het parlement geen zitting heeft. Als je op een doordeweekse dag wilt gaan, dan is de zomerperiode dus een geschikte tijd. Nadat je door de toegangscontroles heen bent, komt je in de Westminster Hall. Hier ontmoet je je gids of pik je een koptelefoon en een audioapparaat op als je voor de audiotour hebt gekozen.

londen palace of westminster big ben bezoeken

Betrouwbare tickets voor het het Palace of Westminster

Om zeker te weten dat je toegang krijgt tot het Palace of Westminster is het belangrijk om van te voren tickets te boeken. Daarnaast zijn je tickets dan ook goedkoper! Een betrouwbare website om dit te doen is via GetYourGuide. Je betaalt via iDEAL (lekker makkelijk 😀) en ontvang je je tickets direct in je inbox.
–> Koop hier nu je tickets

Locatie en bereikbaarheid

Het Palace of Westminster bevindt zich aan de oevers van de Theems in hartje Londen en is daarom uitstekend bereikbaar. De makkelijkste manier om naar het Palace of Westminster de reizen is via de Londense metro. Je stapt dan uit bij het metrostation Westminster, waar maar liefst drie metrolijnen op uit komen: de Distict Line, de Circle Line en de Jubilee Line. Vanaf daar is het ongeveer drie minuten lopen naar de bezoekersentree Cromwell Green aan de St. Margaret’s Street 3, tegenover de St. Margaret’s church. Een ander alternatief is om de hop on hop off bus te pakken. In dat geval stap je uit bij Westminster Pier en is het zo’n vijf minuten lopen.

Meer lezen over Londen?

Metro in Londen
Kew gardens: de Koninklijke botanische tuinen
Kerstmis in Londen
London Eye: het grote reuzenrad
– Aanrader: hop on hop off bus in Londen
Met de auto naar Londen: via de tunnel of met de boot?
De leukste wijken in Londen (hier boek je het best een hotel)