Tower of London

Suuz Door Suuz

De Tower of London is een historisch icoon in het hart van Londen. Zo heeft het een intrigerende geschiedenis die teruggaat tot bijna duizend jaar. Dit onmisbare monument staat bol van koninklijke geheimen en intriges. Het trekt daarom jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld 😊 In dit artikel nemen we je mee door de rijke historie van de toren en voorzien we je van praktische informatie voor je bezoek.

Tower of London


tower of london bezienswaardigheden londen

Tickets voor de Tower of London

Als je tickets van tevoren online bestelt weet je zeker dat je naar binnen kan. Ook hoef je dan niet zo lang in de rij te staan. Je hoeft je tickets niet te printen. Ze worden naar je e-mail opgestuurd. Vervolgens kun je ze op je telefoon laten zien bij de ingang van de Tower of London. Komt je bezoek uiteindelijk toch niet zo goed uit? Je kunt je tickets tot een dag van tevoren nog annuleren of wijzigen 😊

🎟️ Tickets voor de Tower of London | Bestel hier
Voor kinderen t/m 15 jaar zijn er goedkopere tickets. Ook voor studerende kinderen zijn er goedkopere tickets.
🎟️ Combi-ticket van de Tower of Londen en London Eye | Bestel hier

Wat is de Tower of London?

De Tower of London ligt aan de noordelijke oever van de rivier de Theems in het hart van Londen. Het is een historisch en uniek fort met een veelzijdige geschiedenis. Gedurende de eeuwen heeft het vele rollen vervuld: van koninklijk paleis tot gevangenis. Binnen de muren van de Toren verbleven talloze beroemde personen. Sommigen als vorstelijke bewoners terwijl anderen hier hun dagen als gevangenen doorbrachten. Bekende historische figuren zoals Anne Boleyn en Sir Walter Raleigh brachten hun laatste dagen hier door. Nog meer voorbeelden van opmerkelijke bewoners zijn onder meer Willem de Veroveraar en Elizabeth I. Zij zat hier gevangen voordat ze tot koningin werd gekroond.

Wat ga je zien in de Tower of London?

Wat mag je niet missen tijdens je bezoek? Er is echt ontzettend veel te zien in en rondom de Tower of London.😊 Hieronder hebben we de bezienswaardigheden die je echt moet zien voor je onder elkaar gezet:

De kroonjuwelen 👑
In het Jewel House kun je de kroonjuwelen van het Verenigd Koninkrijk bekijken. Dit is de reden dat de Tower of Londen zo ongelooflijk populair is. Deze kroonjuwelen zijn namelijk de meest waardevolle kroonjuwelen ter wereld!! Hét topstuk is de de Imperial State Crown. Dit is de kroon die de nieuwe koning of koningin draagt wanneer hij/zij gekroond wordt. Ook Koning Charles droeg de kroon tijdens zijn kroning. Deze kroon moet heel zwaar zijn om te dragen. Hij bevat namelijk maar liefst 273 parels en 2868 diamanten!! Een van deze diamanten is de bijzondere 105-karaats Koh-i-Noor-diamant. Dit is de meest bekende diamant ter wereld.

crown jewels tower of londen
tower of london bezoeken

White Tower
Dit is het oudste deel van de toren. Hier is een ruime collectie aan historische wapens te bewonderen.

De ravenvolière
In de ravenvolière vind je de raven van de Tower of London. Deze raven zijn onderdeel van een traditie die vele eeuwen terug in de tijd gaat. Volgens een oude legende zal het koninkrijk namelijk ten onder gaan op het moment dat de raven zullen vertrekken.

Chapel Royal of St. Peter ad Vincula
In deze kapel vind je de graven van verschillende bekende personen. Zo liggen Anne Boleyn en Catherine Howard hier begraven.

Wall walk (wandeling langs de kasteelmuur)
Niet alleen in de Tower of London is veel te zien, de Wall walk is ook zeker een aanrader. Dit is een leuke wandeling langs de kasteelmuur. Tijdens deze wandeling heb je een prachtig uitzicht over Londen en de Theems!😍

Rondleidingen Tower of London

Het is mogelijk om deel te nemen aan een rondleiding door de Tower of Londen. Bij de tickets die je koopt om de toren binnen te gaan is een rondleiding (optioneel) inbegrepen. Dit is erg leuk, want de rondleiding wordt gegeven door de Yeomen Warders. Zij zijn ook wel bekend als ‘Beefeaters’. Tijdens de rondleiding vertellen zij veel informatie over de Tower of London. De Beefeater Tours worden meerdere keren per dag gehouden. Er is ook een audiogids beschikbaar. Zo kan je op je eigen tempo rondlopen en leer je meer over dit historische gebouw.😊

🎟️ Bestel hier alvast je ticket voor de Tower of London

beefeaters tower of londen

Beefeaters

De Beefeaters zijn officieel bekend als de Yeomen Warders of Her Majesty’s Royal Palace and Fortress the Tower of London. Ze zijn een iconisch onderdeel. Ze zijn de traditionele bewakers van de toren. Maar ze geven ook hele leuke rondleidingen aan bezoekers. Hier zijn enkele interessante feiten over de Beefeaters:

De geschiedenis van de Beefeaters gaat meer dan vijf eeuwen terug. Ze werden opgericht door koning Hendrik VII in 1485 en werden oorspronkelijk aangesteld als lijfwachten van de koning. Je herkent ze vooral aan hun kleding, de rode jassen en zwarte baretten. Ze dragen traditionele uniformen die geïnspireerd zijn op de kleding van de Tudor-periode.

De bijnaam “Beefeaters” is niet helemaal duidelijk, maar er zijn verschillende theorieën. Een mogelijke verklaring is dat ze oorspronkelijk een deel van hun salaris in de vorm van vlees ontvingen, met name rundvlees, vanwege hun rol als lijfwachten.

Tegenwoordig hebben de Beefeaters een ceremoniële en toeristische rol. Ze leiden bezoekers rond en delen fascinerende verhalen over de geschiedenis en de legendes van het kasteel. Ze zijn ook verantwoordelijk voor de ceremoniële bewaking van de Tower en de kroonjuwelen.

Om in aanmerking te komen om een Beefeater te worden moet je minstens 22 jaar dienst hebben in het Britse leger met de rang van sergeant-majoor! Je wordt dus niet zomaar een Beefeater.

beafeaters tower of londen rondleiding

Als je dan eenmaal een Beefeater bent mag je wel binnen de muren Tower of London wonen. Hoe gaaf is dat? Ook familieleden mogen hier dan wonen.

En last but not least: De Tower of London kent veel legendes en mysteries. De Beefeaters zijn bewakers van deze verhalen. Zo beweren ze dat de Tower spookt. Sommige van de Beefeaters beweren zelfs bijzondere ervaringen te hebben gehad tijdens hun dienst. Tijdens de rondleidingen vertellen ze hier vaak over. Vraag er ook naar als je een rondleiding hebt 😉

Hoe lang duurt een bezoek?

Voor een bezoek aan de Tower of London kun je het beste wel 3 uur de tijd nemen. Zo heb je ruim de tijd om de belangrijkste delen te bekijken. Wanneer je van plan bent om mee te doen aan een rondleiding heb je mogelijk nog iets meer tijd nodig. In de vakantieperiodes kan het erg druk zijn, met name in de zomer. De grootste drukte is meestal vroeg in de ochtend. Wil je de drukte ontwijken? Plan je bezoek dan bij voorkeur iets later op de dag.

Openingstijden Tower of London

Je kunt de Tower of London op iedere dag van de week bezoeken. In het zomerseizoen (vanaf 1 maart t/m 31 oktober) is de Tower of London doordeweeks en op zaterdag open van 9:00 uur – 17:30 uur. Op zondagen in het zomerseizoen gaat de Tower of London een uurtje later open.

In het winterseizoen (1 november t/m 28 februari) is de Tower doordeweeks en op zaterdag open van 9:00 uur – 17:00 uur. Op zondagen openen de deuren om 10:00 uur, net zoals in de zomer. Op de officiële website staan de actuele openingstijden.

Let op! De laatste toegang is iedere dag een half uur voor sluitingstijd.

Algemene informatie

  • Het maken van foto’s en video’s is vrijwel overal toegestaan. Wel met uitzondering van de kroonjuwelen in het Jewel House. Verder kan op sommige plekken het gebruik van de flits niet zijn toegestaan, maar dit staat op deze plekken duidelijk aangegeven.
  • Binnen de Tower of Londen zijn er cafés en restaurants waar je kunt genieten van een hapje en een drankje. Als je liever je eigen eten meeneemt is dat ook toegestaan. Je mag alleen eten en drinken in de hiervoor aangewezen ruimtes.
  • Tijdens je bezoek is er geen specifieke kledingvoorschrift. Wel is het belangrijk om respectvol om te gaan met de historische omgeving. Sommige gebieden kunnen beperkt toegankelijk zijn, dus volg altijd de aanwijzingen van het personeel op.
  • Ook mindervaliden kunnen hier goed terecht. Zo is er een rolstoelvriendelijke ingang en met de lift kun je de meeste delen goed bereiken.😊

Hoe kom je bij de Tower of London?

De Tower of London is eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer van Londen. Je kunt ervoor kiezen om met de metro te gaan. De dichtstbijzijnde halte bij is Tower Hill Station. Dit metrostation kun je bereiken met de Circle line of District line. Een andere optie is het reizen per bus. De bushaltes Tower Hill en London Bridge liggen ook op enkele minuten loopafstand van de Tower of London.

Tip! Ook de hop-on hop-off bussen in Londen stoppen bij de Tower of London. Deze bussen zijn een leuke manier om de hoogtepunten van London af te gaan. Je kunt zelf kiezen waar je wel of niet wil uitstappen.
🎟️ Koop hier je ticket voor de hop-on hop-off bus in Londen

Horeca in de buurt van Tower of London

Als je na een bezoek aan de Tower of London trek hebt gekregen zijn er verschillende restaurants en koffietentjes in de buurt. Hieronder vind je onze twee absolute favorieten.😍

Op een kleine 10 minuten wandelen is Blacklock City. Dit is een populaire keten in Londen en staat bekend om de heerlijke vleesgerechten. Vegetariërs zullen hier niet helemaal op hun plek zitten.😋 Vooral de lamskoteletten, biefstuk en karbonade zijn echte aanraders. De houtskoolgrill maakt dit restaurant helemaal compleet. 📍13 Philpot Lane

Heb je meer zin in een goede kop koffie en typisch Engelse lekkernijen? Dan is WatchHouse het perfecte adres. Zeker de lemon cake of eggs Benedict zijn om je vingers bij af te likken. Het koffietentje ligt ook op 10 minuten loopafstand. Onderweg steek je de Tower Bridge over, wat een perfecte tussenstop is. 📍37 Shad Thames