Harry Potter filmlocaties in Londen + tour

Eline Door Eline

Een wandeling langs alle Harry Potter filmlocaties in Londen is niet alleen heel erg leuk, het is ook een uitstekende manier om veel van Londen te zien 😊 Het geeft je een doel in de stad terwijl je een aantal grote bezienswaardigheden tegenkomt. In dit artikel geven we een overzicht van alle Harry Potter filmlocaties in Londen, waar je ze van kunt herkennen uit de films en hoe je de meest gunstige route kunt lopen 🙂 Het is erg leuk om een wandeling langs de Harry Potter filmlocaties te maken als je met kinderen naar Londen gaat.

Tip: Hier kun je een route door Londen vinden die je zelf kunt lopen. Je komt dan langs alle filmlocaties die in dit artikel beschreven staan.

Wandeltour
Hier kun je een wandeltour met gids boeken. Het is een erg leuke wandeling met een hele enthousiaste gids. Hierdoor beleef je de Harry Potter filmlocaties in Londen alsof je zelf onderdeel bent van de film 😊

Harry Potter filmlocaties in Londen


Leadenhall Market: de Weg is Weg

Je begint je wandeling langs de Harry Potter filmlocaties bij de Leadenhall Market. Deze overdekte markt in Londen is normaal gesproken een plek waar je onder andere vleeswaren, heerlijke kaasjes en bloemen kunt kopen. Dit is één van de meest iconische Harry Potter locaties in Londen.

Harry Potter fans kennen deze plek de ‘Weg is Weg’. Op nummer 42 van de Bull’s Head Passage zie je de etalage van een opticien. In de eerste Harry Potter film was deze specifieke winkel de ingang voor de Lekke Ketel.

In Harry Potter en de Steen der Wijzen loopt Harry hier samen met Hagrid doorheen om allerlei tovenaars benodigdheden voor zijn schoolperiode op Zweinstein aan te schaffen. Dit is trouwens ook de plek waar Hagrid Hedwig koopt voor Harry’s verjaardag 😊 In het echt vind je hier leuke winkels en restaurantjes 🙂

The Millenium Bridge & St. Paul’s Cathedral

De Millenium Bridge ligt direct naar St. Paul’s Cathedral. Beide plekken zijn filmlocaties in de Harry Potter films. De Millenium Bridge komt aan de orde in Harry Potter en de Halfbloed Prins. Dit is de brug die door de Dooddoeners wordt vernietigd. Deze voetgangersbrug wordt in het echt ook wel ‘de wiebelbrug’ genoemd, omdat deze brug vlak nadat hij geopend werd in het jaar 2000, alweer werd gesloten vanwege instabiliteit 😉 De Harry Potter scène die hier is opgenomen zie je hieronder in het filmpje.

De St. Paul’s Cathedral is ook een bekende Harry Potter filmlocatie, maar dan vanuit Harry Potter en de gevangenen van Azkaban. De draaitrap binnen in deze kathedraal is prachtig om te zien en werd in de film in beeld gebracht als de Zweinstein trap naar het lokaal van professor Zwamdrift 😍 Zij was de lerares Waarzeggerij.

St. Paul’s Cathedral is als Harry Potter fan zeker een bezoekje waard, maar is los hiervan ook een must see in Londen. Je kunt in de kathedraal helemaal naar boven en vanaf hier kun je bijna heel Londen zien 😊 Boek hier je tickets voor de St. Paul’s Cathedral.


Tip: boek een hop on hop off bus in Londen of maak een leuke boottocht over de Theems 😊

London Eye als filmlocatie voor Harry Potter in Londen

Het welbekende reuzenrad in Londen is een echte trekpleister voor toeristen en is de uitgelezen plek om de hoogtepunten van de stad letterlijk vanuit de hoogte te bekijken.  Het reuzenrad is ook onderdeel van de film Harry Potter en de orde van de Fenix.  

🎟️ Boek hier tickets voor London Eye

Australia House: Goudgrijp bank filmlocatie

Australia House is de ambassade van Australië. Niet direct een plek die je als toerist in Londen zal bezoeken, maar voor Harry Potter fans is het Australia House toch zeker wel een bezoekje waard: de hal van dit gebouw is de plek waar de Goudgrijp bank in Harry Potter en de Steen der Wijzen is gevestigd. Helaas kun je het gebouw niet van binnen bekijken, maar het is toch erg leuk om er even langs te lopen. Misschien kun je van buiten nét even naar binnen spieken 👀

Piccadilly Circus

Iedereen die al eens in Londen is geweest, kent Piccadilly Circus natuurlijk wel! Deze plek in Londen is levendig, kleurrijk en vooral in de avond the place to be. Tijdens het opnemen van de Harry Potter films, mocht een scène op deze plek dan ook niet ontbreken. In Harry Potter en de Relieken van de Dood is Piccadilly Circus de plek waar Harry samen met Ron en Hermelien naartoe gaat wanneer zij op de vlucht zijn voor de dooddoeners. Ze worden hier bijna overreden door een rode dubbeldekker bus. Uiteindelijk lukt het ze om te ontsnappen en even later belanden ze in een café. 

Tip: tussen de verschillende locaties hoef je niet alles te wandelen, je kunt kiezen tussen vervoer met de metro of met een boot over de Theems. Als je kiest voor de optie per boot, zie je behalve de Harry Potter locaties meteen nog veel meer van de stad, dit is dus zeker de moeite waard.

Great Scotland Yard: Ministerie van Toverkunst

Hierboven hadden we het al even over het Ministerie van Toverkunst. Het Ministerie van Toverkunst is in Harry Potter en de orde van de Fenix terug te zien bij Great Scotland Yard, een straat in Westminster. Het is de thuisbasis van dreuzelpolitici. Harry gaat hier samen met Arthur (de vader van Ron) naartoe door in de rode telefooncel te stappen.

Vanuit de telefooncel moesten tovenaars ‘62442’ bellen. De telefooncel fungeert dan als lift en brengt bezoekers onder de grond naar het Ministerie van Toverkunst. De rode telefooncel die in de film werd gebruikt, was eigenlijk een rekwisiet die speciaal voor de opnames was meegebracht, dus helaas kunnen er geen reizen meer naar het Ministerie worden gemaakt!
Great Scotland Yard is verder ook nog kort terug te zien in de Wisseldrankscènes van Harry Potter en de Relieken van de Dood deel 1.

Westminster metrostation

Metrostation Westminster ligt midden in Londen, omringd door diverse bezienswaardigheden zoals de London Eye, de Westminster Abbey en Parliament Square. In Harry Potter en de Orde van de Fenix ligt dit station vlak bij het Ministerie van Toverkunst. Hier is de scène opgenomen waarin Arthur samen met Harry naar dit het Ministerie van Toverkunst gaat. Je ziet in de film dat Arthur eigenlijk niet zo goed weet hoe alles in zijn werk gaat in een metrostation. Arthur is natuurlijk geen ‘dreuzel’ en moet wennen aan de dreuzel wereld. Harry helpt hem dus een handje 😉  

Lambeth Bridge: collectebus

De Lambeth Bridge is een brug over de rivier de Theems. De burg bevindt zich in centraal Londen en kan door zowel voetgangers als voertuigen gebruikt worden. Lambeth Bridge is terug te zien in Harry Potter en de Gevangenen van Azkaban, in de scene waarin de collectebus zich heel klein maakt tussen twee iconische rode dubbeldekker bussen.

Claremont Square: het huis van Sirius Zwart

Claremont Square lijkt op het eerste gezicht een normale straat, echter is deze straat onderdeel geweest van de filmset van Harry Potter en de Orde van de Fenix. Huisnummer 25 in deze straat was in de film “12 Grimmauld Place”. Het is de plek waar Sirius Zwart woonde. Ook was dit daarom de plek waar het hoofdkwartier van de Orde van de Fenix was gevestigd 🙂 “Muggles” of “dreuzels” in het Nederlands, konden dit huis niet zien. Het was goed verborgen.

Platform 9¾: meest iconische Harry Potter filmlocatie in Londen

Dit is misschien wel één van de meeste iconische plekken uit de Harry Potter films 🤩 Platform 9¾ is in de films Harry Potter en de Steen der Wijzen en Harry Potter en de Geheime kamer natuurlijk dé plek waar de Hogwarts Express vertrekt. Wanneer je op dit station op zoek gaat naar Platform 9¾, zal je tussen spoor 9 en 10 een trolley zien staan met vlak hiernaast een kleine Harry Potter souvenir shop.

harry potter filmlocaties in londen platform 9 3/4

Tip: er is ook een professionele fotograaf aanwezig. Je kunt dan een foto laten maken de Zweinstein sjaal naar keuze (Griffoendor, Ravenklauw, Zwadderich of Huffelpuf). Hier betaal je wel voor. De fotograaf is er dagelijks van 09.00 tot 21.00 uur. Als je een eigen foto maakt is het zonder sjaal, maar wel gratis 😜

St. Pancras Hotel/King’s Cross Station

Het St. Pancras Renaissance Hotel ligt direct tegenover het bekende King’s Cross Station. Dit hotel is van binnen prachtig en alleen daarom al een bezoek waard 😍 Hiernaast is dit weer één van de plekken die onlosmakelijk verbonden is met Harry Potter. Je ziet de buitenkant van dit hotel terug in Harry Potter en de Geheime Kamer, wanneer Harry en Ron de trein naar Zweinstein missen en vervolgens in Ron Wemel’s vliegende auto vertrekken.

London Zoo – Reptielenhuis

London Zoo vind je vlak bij het bekende Regent’s Park in Londen. Het trekt ieder jaar veel bezoekers van over de hele wereld. Voor Harry Potter fans is met name het reptielenhuis leuk om te bezoeken. Dit is namelijk de plek waar Harry in Harry Potter en de Steen der Wijzen voor het eerst met een slang praat. Uiteraard dien je wel toegang te betalen om de dierentuin in te kunnen, maar in de London Zoo ben je zo een paar uur zoet met het bekijken van alle bijzondere dieren 😊 Boek hier je tickets voor London Zoo. 

Tip: De British Library is één van de grootste en meeste bekende bibliotheken ter wereld. In de British Library zijn geen scenes uit Harry Potter films opgenomen, wel worden er regelmatig Harry Potter gerelateerde events gehouden en kun je er tovenaarsboeken lenen.

Leicester Square

Op dit plein in Londen valt van alles te beleven, er zijn diverse leuke winkels, restaurants en theaters te vinden. Ook Harry Potter heeft een prominente plek op Leicester Square: er is een beeld van Harry Potter die Zwerkbal speelt. Dit beeld is hier in 2011 geplaatst ter gelegenheid van de première van de laatst uitgekomen Harry Potter film: Harry Potter en de Relieken van de Dood deel 2. Ondanks dat op deze plek dus geen scenes uit de films zijn opgenomen, is het wel een aanrader om Leicester Square te bezoeken als Harry Potter fan. 

Harry Potter filmlocaties wandeltour met gids

Je kunt alle filmlocaties natuurlijk zelf opzoeken, maar je kunt ook mee gaan met een Harry Potter wandeltour met gids. Wij vonden dit echt heel erg leuk om te doen! Tijdens deze tour ga je met een gids langs alle ‘Harry Potter filmlocaties’ in Londen. De gids is uiteraard Engelssprekend. Ik ben gek op het accent van de Britten. Alles klinkt zoveel interessanter wanneer Britten iets uitleggen 😜

Je krijgt een koptelefoontje mee, waardoor je de gids ook goed kunt verstaan als je wat verder van de gids vandaan staat. Ook geeft de gids wat historische informatie over Londen, waardoor het ook voor Londen-liefhebbers een leuke tour is. Onze gids Max was erg enthousiast! 😊

Tijdens de tour kom je langs alle bekende Harry Potter filmlocaties. Je ziet niet alleen plekken waar diverse scenes zijn opgenomen, zoals Great Scotland Yard, de London Eye en de Millenium Bridge. Je ziet ook verschillende plekken die voor de schrijfster J.K. Rowling als inspiratiebron hebben gediend. Door het enthousiasme van de gids zie je alles helemaal voor je! 🤩

De duur van deze tour is ongeveer 2,5 uur. Hij gaat van start bij de uitgang va het metrostation Westminster (bij de Big Ben in de buurt). Hier kun je tickets bestellen.

🎟️ Boek hier je tickets voor de Harry Potter wandeltour met gids

Harry Potter bustour door Londen

Je kunt er ook voor kiezen om een Harry Potter sightseeing tour per bus. Het verschil met de wandeltour is dus dat je langs alle Harry Potter locaties wordt gereden in plaats van dat je deze locaties lopend bekijkt. Dit is dus met name aan te raden voor mensen die slecht ter been zijn of op dagen dat het regenachtig weer is. Ook bij deze tour zie een groot aantal Harry Potter locaties verspreid door heel Londen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan King’s Cross Station, Claremont Square, de Londen Eye en St. Paul’s Cathedral. Natuurlijk kun je bij de locaties ook even de bus uit als je dat wil, je hoeft dus niet de gehele tour in de bus te blijven zitten. Tijdens de bustour worden ook verschillende Harry Potter weetjes verteld en kun je meedoen met een Harry Potter quiz. De duur van de bustour is ongeveer 3,5 uur en op tijd reserveren is aan te raden. 

🎟️ Boek hier je tickets voor de Harry Potter bustour door Londen

Meer lezen over Londen?

Metro in Londen
Kew gardens: de Koninklijke botanische tuinen
London Eye: het grote reuzenrad
– Aanrader: hop on hop off bus in Londen
Palace of Westminster (en de Big Ben)
Met de auto naar Londen: via de tunnel of met de boot?
De leukste wijken in Londen (hier boek je het best een hotel)