Vliegvelden Londen | Zo kom je van het vliegveld naar het centrum

Eline Door Eline

Als je met het vliegtuig naar Londen gaat kun je op meerdere vliegvelden Landen. Dat is vaak afhankelijk van met welke vliegmaatschappij je naar Londen vliegt. In dit artikel zetten we alle vliegvelden van Londen op een rijtje. Ook delen we hoe je het makkelijkste vanaf het vliegveld naar het centrum van Londen kunt reizen 😊

Heb je vragen over hoe je vanaf het vliegveld naar het centrum van Londen reist? Stel je vraag in de reacties onderaan dit artikel. Wij zijn altijd bereid om je te helpen 🙂

Vliegvelden in Londen | Van het vliegveld naar het centrum


Vliegvelden in Londen

Als je met het vliegtuig naar Londen gaat, zal het je meteen opvallen dat je de keuze hebt uit meerdere vliegvelden om op te vliegen. Londen is natuurlijk een echte wereldstad en dit is ook terug te zien in het aantal luchthavens. Londen beschikt over vijf verschillende vliegvelden. Dit zijn de vijf vliegvelden van Londen: Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton en London City Airport. Logischerwijs heeft ieder vliegveld een andere ligging ten opzichte van het centrum van de stad. Hieronder vind je de afstand vanaf ieder van de vliegvelden naar het centrum van Londen:

London Heathrow: 27 km afstand tot het centrum
London Gatwick: 45 km afstand tot het centrum
London Stansted: 63 km afstand tot het centrum
London Luton: 55 km afstand tot het centrum
London City Airport: 14 km afstand tot het centrum

britisch airways vliegvelden londen van het vliegveld naar het centrum.jpg

Zoals je kunt zien, is London City Airport dus het vliegveld dat het dichtst bij het centrum van de stad ligt. Vanuit Amsterdam en Rotterdam vliegen er rechtstreeks vliegtuigen van KLM, Cityjet en Britisch Airways naar dit vliegveld. Ook vanuit Brussel en Antwerpen vliegen hier meerdere maatschappijen naartoe. Omdat dit vliegveld midden in het centrum van Londen ligt vliegen budgetmaatschappijen vaak niet naar dit vliegveld.

Tip: Heb je wat minder te besteden? Dan is het verstandiger om te vliegen op London Stansted of London Luton. Naar deze vliegvelden in Londen vliegen meerdere budget maatschappijen zoals Easyjet en Ryanair. Kies bij het uitkiezen van je vlucht dat je op een van deze vliegvelden wil vliegen.

Ook London Heathrow is ligt erg centraal. De andere drie vliegvelden liggen wat verder buiten de stad, maar vanuit alle vliegvelden zijn er voldoende mogelijkheden om het centrum te bereiken.

Tip: Het is verstandig om van tevoren te bedenken op welke manier je vanaf het vliegveld naar het centrum van Londen wil reizen. Op die manier kun je verschillende dingen afwegen. Bijvoorbeeld de tijd dat een bepaald vervoersmiddel doet over het reizen naar het centrum. En de prijs die je daarvoor betaalt. In dit artikel helpen we je daarbij.

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over hoe je vanaf de verschillende luchthavens het centrum van Londen bereikt (m.u.v. London City Airport, omdat deze luchthaven vrijwel in het centrum ligt, zoals je hierboven hebt kunnen lezen).

Vanaf vliegveld London Heathrow naar het centrum

Heathrow airport is de grootste en meest bekende luchthaven van Londen. Het ligt relatief dichtbij het centrum. Daardoor vliegen budget maatschappijen zoals Ryan Air niet op dit vliegveld. Vooral vluchten van KLM vliegen hier naartoe.

Vanaf dit vliegveld heb je verschillende opties om naar het centrum van Londen te reizen. We zullen diverse mogelijkheden toelichten en beginnen bij de wat ons betreft beste optie: de Heathrow Express.

De beste optie: Heathrow Express

Met de Heathrow Express reis je in slechts 15 minuten vanaf de luchthaven naar hartje Londen! De Heathrow Express is een supersnelle trein die de luchthaven Heathrow direct verbindt met één van de belangrijkste treinstations in de stad: Paddington Station, vlakbij Hyde Park. Vanaf daar kun je de metro pakken naar je hotel. Deze expresstrein stopt bij alle terminals op Heathrow en aan boord ben je van alle gemakken voorzien, zo is er WiFi aan boord en voldoende bagageruimte voor al je koffers.

🎟️ Boek hier je tickets voor de Heathrow express
Een ticket kost €28,89. Je krijgt je tickets per mail, die hoef je niet te printen. Je kunt je tickets tot een dag van tevoren nog kosteloos wijzigen of annuleren.

heathrow express vanaf het vliegveld naar londen centrum

Heathrow Connect (Elizabeth Line)

Ook de Heathrow Connect is een snelle en gemakkelijke manier om van Heathrow naar het centrum van Londen te reizen. (Deze lijn heette altijd Heathrow Connect, maar heet tegenwoordig de Elizabeth Line.)

Het is een soort metro waarmee je vanaf Heathrow airport naar het Paddington Station reist. Deze trein doet echter ongeveer twee keer zo lang over als de Heathrow Express die we hierboven hebben genoemd. Wanneer je op zoek bent naar een rechtstreekse verbinding en snelheid voor jou minder belangrijk is, kan de Heathrow Connect/Elizabeth line een goede keuze zijn.

Een ticket kost ongeveer £12.80 (de prijs kan uiteraard verhoogd worden). Je kunt betalen met een Oyster Card of contactloos met je telefoon. Je kunt deze trein pakken in het metrostation bij terminal 2, 3, 4 en 5.

Hieronder zie je hoe de lijn eruit ziet.

elizabeth line vervoer vanaf heathrow vliegveld naar het centrum van londen

Paddington station
De meeste treinen rijden naar Paddington station. Dit is een groot treinstation in het centrum van Londen. Het is voor de meeste treinen makkelijk aan te rijden en het voordeel voor jou is dat je gelijk midden in het centrum van Londen bent. Vanaf hier kun je makkelijk de metro naar je hotel pakken.

Metro van Heathrow naar Londen centrum

Uiteraard is het ook mogelijk om met de metro vanaf het Heathrow vliegveld naar het centrum van Londen te reizen. De Piccadilly underground line biedt een directe verbinding tussen Heathrow en het centrum van de stad. Het nadeel is dat dit vrij lang duurt. Je doet hier minstens 60 minuten over (afhankelijk van de dag/tijd en de halte waar je uitstapt). De metro is wel de meest voordelige manier om naar het centrum te reizen en heeft als voordeel de verschillende haltes waar je uit kunt stappen. Als je de tijd hebt en jouw accommodatie zich niet in de buurt van Paddington station bevindt, kan de metro een goed alternatief zijn voor de Express trein en Elizabeth line.

Wil je meer weten over metrotickets of de Oystercard? Lees dan verder in ons artikel over de metro in Londen.

Met de bus

Ook kun je met ervoor kiezen om met de bus te reizen vanaf London Heathrow. Dit is een goedkope manier van reizen, maar met de bus ben je wel (aanzienlijk) langer onderweg dan met andere vervoersopties, namelijk zo’n 1 tot 1,5 uur! De exacte reistijd kan erg verschillen, onder andere door de verkeersdrukte op de route. De bussen die je kunt nemen zijn van National Express en stoppen op alle terminals en diverse plekken in het centrum van Londen, zoals Paddington station, Victoria station en Kensington. 

Een ritje met deze bus kost £6,60. Hier kun je je tickets boeken. Ook vind je via die link meer informatie over de busstops. Er zijn busstops bij terminal 2, 3, 4 en 5.

Tip: heb je het Radisson RED Hotel hotel geboekt in de buurt van Heahtrow airport? Dan kun je een pendelbus boeken.
De busstop voor deze pendelbus is te vinden bij terminal 2, 3 en 5. Hier wordt precies uitgelegd waar je de bushalte kunt vinden op Heathrow airport.
🎟️ Hier kun je een ticket voor de bus naar het hotel bij Heathrow Airport

Per taxi

Een optie die je natuurlijk altijd wel hebt, is om een taxi te nemen vanaf de luchthaven naar het centrum. Dit is de duurste optie en niet eens de snelste (dat is de Heathrow Express). Maar het is wel een handige keuze als je met veel bagage reist, slecht ter been bent of wanneer jouw accommodatie totaal niet centraal (of in de buurt van een station) gelegen is. 

Vanaf vliegveld London Gatwick naar het centrum

Gatwick Airport is een van de meest bekende vliegvelden bij Londen. De meer premium maatschappijen zoals KLM en Britisch Airways vliegen op dit vliegveld. Maar ook de meer budgetvriendelijke maatschappijen zoals EasyJet en Ryanair vliegen hier naartoe.

Bustransfer National Express

Vanaf London Gatwick is een transfer per bus een echte aanrader. Deze supermoderne bussen rijden tussen Gatwick en Victoria busstation. Het Victoria busstation ligt in het zuidwesten van Londen. Vanaf hier kun je makkelijk de metro naar je hotel in het centrum van Londen pakken. De bus rijdt 17 keer per dag van het Gatwick vliegveld naar het centrum van Londen, dus je hoeft nooit lang te wachten. Er is een bushalte bij zowel Gatwick South als Gatwick North.

De bussen zijn van alle gemakken voorzien, zo is er een toilet aan boord, zijn er stopcontacten om je apparaten op te laden en is er in de meeste bussen WiFi beschikbaar. 

🎟️ Bestel hier je ticket voor deze transfer per bus

Gatwick Express

De Gatwick Express is verreweg de snelste manier om vanaf London Gatwick naar het centrum van Londen te reizen. Deze supersnelle trein brengt je in ongeveer 30 minuten vanaf het vliegveld naar Victoria station. Uiteraard kun je hier weer overstappen op het metronetwerk als jouw hotel in Londen zich niet bij Victoria station in de buurt bevindt.

gatwick express londen

Andere treinen

Naast de express trein, kun je er ook voor kiezen om met een ‘reguliere’ trein te reizen. Zowel Thameslink als Southern Railway treinen verbinden Gatwick met centraal Londen. Deze treinen rijden op zeer regelmatige basis en brengen je naar Victoria en London Bridge (Southern Railway) of naar de stations Blackfriars, City Thameslink en Farringdon (Thameslink). Ze doen wel een stuk langer over de rit dan de Gatwick Express. Op deze treinstations kun je vervolgens overstappen op de Londense metro, om zo je uiteindelijke bestemming te bereiken als deze niet op loopafstand van de genoemde stations ligt. 

Kosten van de trein van Gatwick Airport naar Londen centrum

Hieronder zie je de kosten van een ritje met de trein van Gatwick Airport naar Londen centrum.
De kosten verschillen per vervoersmiddel, maar het maakt ook uit of je tijdens- of buiten de spits reist. Buiten de spits is het in de meeste gevallen slimmer om gebruik te maken van de Oyster Card. Binnen spitsuren is het goedkoper om gewoon een los treinkaartje te kopen voor de Thameslink, Southern of de Gatwick Express.
*Deze fares zijn van 2024. Hier worden de actuele prijzen bijgehouden.

kosten oyster card vanaf gatwick airport naar londen centrum

Per taxi

Een laatste mogelijkheid is om een taxi te nemen vanaf Gatwick naar het centrum van Londen, vanzelfsprekend is dit ook hier de meest prijzige keuze, maar wel erg gemakkelijk en comfortabel.

Vanaf London Luton naar het centrum

London Luton Airport is een van de kleinere vliegvelden van Londen. Wij raden niet aan om op dit vliegveld te vliegen als je maar een korte citytrip naar Londen op de planning hebt staan. Het kost je namelijk best wel wat tijd om van dit vliegveld naar het centrum van Londen te reizen.
Je kunt echter wel heel goedkoop naar dit vliegveld vliegen met maatschappijen zoals Ryanair, Easyjet en Vueling. Maar ook het wat luxere Britisch Airways vliegt rechtstreeks vanuit Nederland naar London Luton.

🎟️ Boek hier je ticket van het vliegveld London Luton naar het centrum

Met de Thameslink trein ben je in zo’n 30-40 minuten vanaf de luchthaven in het centrum van Londen. Deze treinen rijden overdag meerdere keren per uur en maken diverse stops onderweg, onder andere op Farringdon, Blackfriars en St. Pancras. Vanaf deze stations kun je vervolgens gemakkelijk overstappen op het metronetwerk van Londen, om naar de precies locatie van je accommodatie te reizen.

Per taxi vanaf London Luton naar het centrum

Uiteraard is het ook vanaf Luton mogelijk om een taxi te nemen, er is een vaste taxistandplaats vanwaar je dag en nacht per taxi naar het centrum gebracht kan worden.

Vanaf het Stansted vliegveld naar het centrum van Londen

Dit vliegveld is ideaal als je met een beperkter budget naar Londen wil vliegen. Als je goed je tickets uitzoekt kun je hier voor een paar tientjes naartoe vliegen vanuit Amsterdam of Eindhoven. Easyjet en Ryanair vliegen naar het London Stansted vliegveld toe.

Bustransfer National Express

Ook vanaf Stansted rijdt de National Express bus richting het centrum van Londen. Deze bussen rijden overdag bijna ieder kwartier vanaf Stansted en maken diverse stops in het centrum van Londen, met het Victoria busstation als eindpunt. Deze comfortabele bussen met ruime stoelen, USB-opladers en WiFi, zorgen ervoor dat je comfortabel en gemakkelijk het centrum van Londen bereikt. 

Stansted Express

Deze express trein is een gemakkelijke en snelle manier om naar hartje Londen te reizen, wanneer je op Stansted bent geland. Deze trein doet een klein uur over de rit en je stapt uit op het treinstation Liverpool Street in het centrum van Londen. Vanaf dit station kun je op bijna alle metrolijnen van de stad overstappen en op deze manier ligt de hele stad binnen handbereik. 

Per taxi

Je kunt er ook voor kiezen om een taxi te nemen vanaf Stansted, dit is ook hier de duurste optie, maar kan bijvoorbeeld handig zijn als je ’s nachts aankomt of dicht bij de luchthaven overnacht.

Privé transfer vanaf alle luchthavens naar het centrum

Buiten alle transfer opties die we hierboven hebben besproken, is het ook mogelijk om met behulp van een privé transfer naar je accommodatie gebracht te worden. Deze transfer kun je boeken vanaf alle luchthavens van Londen en ook de andere kant op (naar de luchthavens). Wanneer je kiest voor een privé transfer, zal de chauffeur op het door jou gekozen tijdstip klaarstaan en ben je er zeker van dat je op tijd op je bestemming aankomt. De prijzen van een privé transfer variëren sterk, dit hangt af van het vliegveld en de locatie van je hotel.

Reizen met de metro in Londen

Je kunt de metro van Londen dus gebruiken om van het vliegveld naar het centrum te reizen. Maar ook wanneer je eenmaal in Londen bent, is reizen met de metro erg snel en gemakkelijk. Je kunt zonder oponthoud eenvoudig op alle belangrijke plaatsen in het centrum komen en je kunt op deze manier in korte tijd veel van de stad zien.

Er zijn in totaal 11 metrolijnen met ieder een eigen naam en kleur. Deze metrolijnen verbinden alle delen van de stad door te stoppen op de in totaal maar liefst 270(!) verschillende metrostations. Reizen met de metro in Londen is super eenvoudig: je kunt ervoor kiezen om een papieren kaartje te kopen (dit kan ook met contant geld betaald worden), maar je kunt ook kiezen voor het contactloos betalen bij de poortjes met je creditcard of mobiele telefoon.

Ook de Oyster Card is een echte aanrader als je in Londen met de metro reist: op deze kaart kun je tegoed zetten, waarmee je vervolgens kunt in- en uitchecken. Dit werkt ongeveer hetzelfde als de OV-chipkaart in Nederland en je kunt de kaart opwaarderen bij de kaartautomaten, aan de loketten op de stations en online.

metro van londen underground.jpg

Taxi’s vanaf de luchthavens naar je hotel

Zoals we in dit artikel al genoemd hebben, kun je ervoor kiezen om met de taxi van de luchthavens naar het centrum van Londen te reizen. Wellicht vraag je je af welke kosten dit met zich meebrengt? Dit is uiteraard verschillend per luchthaven en ook per bestemming/hotel. Er zijn veel taxibedrijven die vaste tarieven hanteren voor luchthaven transfers, dit is echter niet altijd het geval. Om je toch een idee te geven, hebben we hieronder kort de gemiddelde kosten van een taxi vanaf ieder van de luchthavens naar een hotel in het centrum van Londen (met uitzondering van London City Airport), overzichtelijk voor je onder elkaar gezet. Let erop dat dit gaat om een globale prijsweergave. De uiteindelijke prijs kan worden beïnvloed door verschillende factoren (zoals type auto en tijdstip):

De kosten van een taxi rit tussen Heathrow en het centrum van Londen lopen uiteen van €50 tot €100.

De kosten van een taxi rit tussen Gatwick en het centrum van Londen lopen uiteen van €90 tot €130.

De kosten van een taxi rit tussen Luton en het centrum van Londen lopen uiteen van €80 tot €115.

De kosten van een taxi rit tussen Stansted en het centrum van Londen lopen uiteen van €90 tot €130.

Tip: bestel alvast je tickets