Leukste musea in Londen

Eline Door Eline

Als je naar Londen gaat kun je Londen niet verlaten zonder een museum te bezoeken. Londen heeft namelijk een aantal ontzettend indrukwekkende musea. Maar er is zoveel te doen in de stad, welk museum ga je wel bezoeken en welke niet? Wij gaan je daarbij helpen. In dit artikel zetten we de leukste musea in Londen voor je op een rijtje.

Leukste musea in Londen


Goed om te weten: de meeste musea in Londen zijn gratis te bezoeken! 😊

Absolute top musea in Londen

british museum leukste musea londen

British Museum

Ieder jaar brengen ruim 6 miljoen mensen een bezoek aan hét nationaal museum van het Verenigd Koninkrijk. Oudheden van over de hele wereld zijn hier te bewonderen, maar er is ook een uitzonderlijke kunstcollectie. In de ‘Reading Room’ worden duizenden boeken tentoongesteld – de ruimte zelf is ook prachtig! Van Egyptische mummies tot werken van Aurel Stein en van een indrukwekkende collectie juwelen tot de grootste verzameling postzegels ter wereld, in het British Museum zijn bijna alleen maar topstukken. Er is een speciaal parcours voor kinderen gecreëerd en de toegang is gratis, op enkele speciale tentoonstellingen na. 

🎟️ Tickets voor een rondleiding in het British Museum

national gallery trafalgar square londen

Heb je altijd al kunst van Leonardo Da Vinci, Rembrandt van Rijn of Vincent van Gogh willen zien? Bij het National Gallery is een uitgebreide kunstcollectie te bewonderen van grote Europese namen. Het museum is zelf al een ware eyecatcher en door middel van een handige plattegrond raak je niet verdwaald in dit enorme museum.

Het museum is gratis te bezoeken, maar je kunt een leuke tour langs de highlights boeken voor maar €22! Tours zijn meestal een stuk duurder dan dat, dus leuk om dit er misschien een keer bij te boeken. Zo komt de kunst net wat beter tot leven.

Het museum is te vinden op Trafalgar Square, een van de meest bekende pleinen in Londen.

Tip: na een bezoek kan je een overheerlijke maaltijd of een goede kop koffie halen bij ‘Muriel’s Kitchen’ – óók geschikt voor kinderen, vegetariërs en veganisten.  

🎟️ Boek hier een tour langs de highlights (slechts €22!)
🎟️ Tour langs de highlights + afternoon tea

madame tussauds londen

Madame Tussauds

Dit is één van de topattracties van Londen en eigenlijk zou iedereen het een keertje moeten bezoeken. Beroemde zangers, atleten, actrices en andere celebrities staan hier te shinen – bij wijze van spreken, als wassenbeeld natuurlijk. Voor kinderen kan het geweldig zijn om hun idool te zien, maar hou wel rekening met de wachtrijen. Madame Tussauds is een heus begrip in Londen, maar bij een tweede bezoek aan de stad zouden wij stiekem toch kiezen voor één van de meer onbekende musea.  

🎟️ Tickets voor Madame Tussauds in Londen
🎟️ Combi-ticket voor Madame Tussauds en Londen Eye

Leuke musea in Londen met kinderen

Deze musea zijn leuk als je Londen met kinderen gaat bezoeken.

natural history museum londen met kinderen

Natural History Museum

Voordat je hier naar binnen gaat raden we aan om even de tijd te nemen om het natural history museum van buiten te bewonderen. Het gebouw is namelijk imposant en majestueus 😍

Binnen vind je één van de grootste musea ter wereld wat betreft natuurhistorie. Een van de hoogtepunten is een 28 meter lang geraamte van een walvis – de vervanging van een gegoten dinosaurus skelet, genaamd ‘Dippy’.

Planten, bloemen, dieren en de geschiedenis van de aarde, in dit museum kom je het allemaal tegen. Dit museum is echt een aanrader met kinderen, er zijn veel interactieve elementen en interessante delen voor kinderen. 

🎟️ Boek hier een rondleiding

Wist je dat het zelfs mogelijk is om een nacht door te brengen in het Natural History Museum? Hier lees je er meer over.

science museum londen leukste musea

Science Museum

Vlakbij Hyde Park en The Royal Albert Hall vind je dit museum met bijna 2000(!) tentoonstellingen. Zoals de naam het al zegt draait het hier om wetenschap, maar ook om technologie, geneeskunde en design. Zodra je binnenkomt starten de interactieve delen en dat is door het hele museum te vinden. Kinderen hebben hier meer dan voldoende vermaak, maar dat geldt ook voor volwassenen. Ontdek hoe je eruit zou zien over 30 jaar, ontdek bijzondere experimenten in het Wonderlab en er is zelfs een zaal waar kinderen zelf een experiment mogen uitvoeren. 

The Postal Museum (aanrader!)

Ben je benieuwd naar de voorganger van e-mail? In The Postal Museum maak je een tijdreis door de geschiedenis van de postdienst in Londen, inclusief het onbekende ondergronds spoorwegsysteem dat de stad tot 2003 had. Het is kleinschalig, maar er is genoeg te beleven – zeker voor kinderen. Zo kan je een korte treinrit maken door een ondergronds miniatuurstelsel, kan je door het hele museum berichten naar elkaar sturen, kinderen mogen zelf brieven sorteren op de ouderwetse manier en je kan je eigen postzegel ontwerpen. Er zijn gepensioneerde postbezorgers die de ondergrondse treinen besturen en zij vertellen je vol passie meer over hun vak. 

🎟️ Boek hier je tickets voor het Postal Museum

transport museum londen

The London Transport Museum

Als je aan Londen denkt, dan denk je aan de rode dubbeldekkers die overal in Londen rondrijden, toch? In dit museum ga je 200 jaar terug in de tijd van openbaar vervoer in Londen. Van bussen tot metro’s, paardentrams tot trolleybussen, het staat hier allemaal opgesteld. Kinderen kunnen buschauffeur spelen in één van de interactieve voertuigen die er staan en je komt meer te weten over de aanleg van het ondergrondse vervoerstelsel. Een ideaal gezinsuitje tijdens jouw bezoek aan Londen!

🎟️ Koop een London Explorer Pass

Voor sportliefhebbers: Chelsea Stadion Tour + Museum

Chelsea Stadion Tour + Museum

Voetballiefhebbers opgelet, dit museum kan je niet overslaan! In het Chelsea Stadion is het mogelijk om een begeleide Chelsea Stadion Tour te doen met een enthousiaste gids. Je komt in de kleedkamers en persruimte, maar ook de spelerstunnel en dug-out komen aan bod. De tour duurt ongeveer een uur en daarna is het mogelijk om een bezoek te brengen aan het bijbehorende museum. Hier ontdek je de rijke voetbalgeschiedenis van de club, maar ook dat het niet altijd maar vlekkeloos is verlopen – zeker bij de start van Chelsea. Het is een aanrader voor jong en oud! Let op: Kinderwagens kunnen niet mee naar binnen. 

Tickets
🎟️ Volwassenen 16+ | €32,80 | Bestel hier
🎟️ Kinderen (5-15 jaar) | €21,09 | Bestel hier
🎟️ 65+, studenten en mindervaliden | €23,43 | Bestel hier

Tip: bestel een ticket in combinatie met het museum 🎟️ –> Boek hier het combi-ticket

chelsea stadion tour
prijzen chelsea stadium tour

Oorlogsmusea

leukste musea londen churchill war rooms

Churchill War Rooms

Winston Churchill was tijdens de Tweede Wereldoorlog minister van het Verenigd Koninkrijk, in dit museum krijg jij een beeld hoe dat moet zijn geweest. In deze tijd zat zijn kantoor en staf in één van de vijf Cabinet War Rooms – een gedeelte van een ondergronds complex. Wat zo bijzonder is aan dit museum is dat de meeste ruimtes in de bunker in 1945 zo zijn achtergelaten en er niks meer aan is veranderd. Tijdens je bezoek kom je (codeer)apparatuur, foto’s, kleding en brieven tegen, door middel van een audiotour krijg je nog meer achtergrondinformatie. 

imperial war museum londen

Imperial War Museum

Dit museum is oorspronkelijk ontstaan ter nagedachtenis aan de overledenen van de Eerste Wereldoorlog. Het verhaal van de mensen die hebben gevochten, de mensen die zijn achtergebleven en de mensen die het niet hebben gehaald wordt hier vertelt. Voorwerpen zoals uniformen, wapens en dagboeken geven je een beeld van de loopgraven, het gevecht en de gehele oorlogsgeschiedenis. Er is ook veel aandacht voor de Holocaust en de Tweede Wereldoorlog. Je kan zelfs door een loopgraaf lopen, om zelf te ervaren hoe het leven in die tijd was. Soms wordt het op vrij brute wijze tentoongesteld, waardoor het niet raadzaam is om dit museum met kinderen te bezoeken. 

Britse musea – Alles over het Verenigd Koninkrijk

museum of london

Museum of London

Ben jij gek op Londen en zou je wel meer willen weten over de geschiedenis van deze prachtige stad? Dan zit je bij dit museum op de juiste plek. Van het ontstaan tot hoe het er nu allemaal uitziet, je krijgt hier een beeld op de ontwikkeling van deze metropool. De tijd van de holbewoners, maar ook de Middeleeuwen, de bloeiperiode in de 18e en 19e eeuw, het komt allemaal aan bod. De Great Fire uit 1666 komt goed aan bod. Wist je dat deze allesverwoestende brand ruim 80% van Londen in as legde? 

royal mews londen koninklijke stallen buckingham palace

De stallen van de Koninklijke familie + Household Cavalry Museum – Brits

Buckingham Palace kennen we allemaal wel, één van de onderkomens van de koninklijke familie en een ware must see tijdens je bezoek in Londen. Alleen er is meer, veel meer. Bij de Royal Mews, de stallen van de koninklijke familie, is het mogelijk om de koetsen en paarden van dichtbij te zien. De iconische gouden koets en de stallen, je mag het hier allemaal bekijken. Door middel van een ideaal combiticket kan je ook direct een bezoekje brengen aan het Household Cavalry Museum, wat slechts op een aantal minuten loopafstand zit. Hier word je meer verteld over de soldaten die de koning beschermen, hoe het leven eruitzag in de 18e eeuw én het is een leuke combinatie met de bekende wisseling van de wacht bij het koninklijk paleis

🎟️ Boek hier je tickets (Koninklijke stallen + Cavalry museum)
🎟️ Boek hier je tickets (Koninklijke stallen + Queens Gallery)
🎟️ Tickets voor Koninklijke stallen + Buckingham Palace (alleen in zomerseizoen)

tower of london leukste musea in londen

Tower of London

Dit is dé belangrijkste historische plek van Londen. In één van de oudste gebouwen van Londen is het mogelijk om de kroonjuwelen van het koningshuis te bekijken, maar ook verschillende historische voorwerpen. Deze plek kent een rijke geschiedenis, het heeft onder andere gediend als kasteel, staatsgevangenis, locatie voor executies en schatkamer. De kans is groot dat je tijdens het bezoek de ceremoniële bewakers tegenkomt, de zogenoemde ‘beefeaters’. Kamers zijn compleet gereconstrueerd en de martelwerktuigen en harnassen kom je gegarandeerd nog tegen.

🎟️ Boek hier je tickets
🎟️ Tower of Londen + London Eye
🎟️ Tower Bridge

bank of england museum londen

The Bank of England Museum

Een kleinschalig museum, maar daarom zeker niet minder leuk. Hier ontdek je de geschiedenis van het bankieren in het Verenigd Koninkrijk. Er zijn verschillende themagebieden en ook meerdere interactieve elementen, zoals vals geld bestuderen en een echte goudstaaf tillen – wist je dat deze enorm zwaar zijn?! Het museum is op een leuke manier opgezet en de informatie is interessant en niet te zwaar. Het is een leuk museum voor jong en oud, de toegang is gratis en ideaal om de drukte van de stad even te ontvluchten. 

Voor de zeeliefhebbers

maritiem museum greenwich leukste musea londen

National Maritime Museum

Midden in het stadsdeel Greenwich staat één van de grootste scheepsvaartmusea ter wereld(!). Hier vind je ruim 2 miljoen voorwerpen, van boeken tot scheepsmodellen en van meetapparatuur tot schilderijen. Je krijgt een stoomcursus over de geschiedenis van Britten op zee. Je leert bijvoorbeeld hoe lucratief het handelen in kruiden is geweest voor Engeland. Voor kinderen is er de AHOY! Children’s Gallery. Neem een kopje koffie bij het bijbehorende café en maak de dag af met een wandeling door het grote Greenwich Park. Wij kunnen je verzekeren dat dit een zeer geslaagde dag zal zijn tijdens je stedentrip in Londen.

museum of london docklands

Museum of London Docklands

In een oud pakhuis zit dit museum gevestigd, waar het draait om de geschiedenis van de havens van Londen. Deze plek heeft een belangrijke rol gespeeld in de groei en ontwikkeling van de stad. Er zijn verschillende thema’s en vooral die over slavernij kan heel indrukwekkend zijn. Het personeel van het museum vertellen je graag meer en zijn zeer enthousiast. Aangezien het een stukje uit het centrum is vereist het enige planning, maar het is het zeker waard. Goed om te weten: Er is een museumcafé waar je verschillende versnaperingen kan halen, altijd goed!

Kunst musea in Londen

tate modern museum londen

Tate Modern

Alleen de locatie is op z’n zachtst gezegd al uniek te noemen. Het nationaal museum voor internationale moderne kunst is namelijk gevestigd in een oude elektriciteitscentrale, dé ideale locatie voor deze collectie. Het is één van de meest toonaangevende musea in zijn soort ter wereld en jaarlijks komen er ruim 5 miljoen bezoekers over de vloer. De permanente collectie is spraakmakend en bevat futurisme, surrealisme en minimal art. In de turbinehal worden ieder jaar kunstenaars uitgenodigd om een tijdelijk project tentoon te stellen. Kinderen zijn van harte welkom, er zijn verschillende activiteiten en het museum heeft ook een café waar je even heerlijk kan gaan zitten.

🎟️ Boek een rondleiding in het Tate Modern museum

wallace collection leukste musea londen

The Wallace Imcollection

Voor de kunstliefhebbers onder ons is dit de crème de la crème onder de kunstmusea in Londen ❤️ Vrij onbekend en niet te groot, maar de collectie die hier wordt tentoongesteld is allesbehalve dat. Gevestigd in een prachtig herenhuis aan Manchester Square vindt je kunstwerken van Rembrandt van Rijn tot El Greco. Daarnaast is de ruimte prachtig ingericht met antieke meubels, een grote verzameling klokken en verschillende historische elementen, zoals harnassen. Het is een uniek museum én vaak nog niet te druk met toeristen.

queens gallery beste musea in londen

Ben jij benieuwd welke kunst de royals mooi vinden? Nou, dan zit je hier op de juiste plek! The Queens Gallery is een onderdeel van Buckingham Palace en dat maakt het op zichzelf al een unieke locatie. Zeldzame meubels, decoratieve kunst en natuurlijk prachtige schilderwerken van grote namen uit de geschiedenis worden hier tentoongesteld. De collectie wisselt met enige regelmaat en ieder jaar is er ook een wisselende tentoonstelling te bewonderen, vaak met unieke pronkstukken uit het Koninklijk huis. 

Wist je dat het tijdens de zomermaanden mogelijk is om een bezoek te brengen aan Buckingham Palace? 😊

Unieke musea

Sir John Soane’s Museum leukste musea in londen

Sir John Soane’s Museum

Architect John Soane was een verzamelaar en heeft voor zijn overlijden vast laten leggen dat er niks mocht worden veranderd in zijn huis, het moest worden opengesteld. Wat je hier aantreft is uniek en opmerkelijk. Van Romeinse en Egyptische oudheden, maar ook prachtige schilderijen en bijzondere objecten zijn hier te vinden. Het pronkstuk is de sacrofaag van Farao Seti – deze is te vinden in de kelder van het museum. Wandel op je eigen tempo door de huizen heen, je kijkt hier écht je ogen uit. 

charles dickens house

Charles Dickens Museum

Wie kent de wereldberoemde Charles Dickens niet? In een voormalig huis van de schrijver is een klein museum opgericht. Hier kom je niet alleen zijn manuscripten en boeken tegen, maar je krijgt ook een idee hoe het gezinsleven in 1840 in Londen eraan toe ging. Het is geen spectaculair museum, maar voor fans van ‘A Christmas Carol’ wel een aanrader. Ohja, een groot pluspunt: ze hebben hier overheerlijke brownies 😜

sherlock holmes museum leukste musea londen

The Sherlock Holmes Museum

Wie kent detective Sherlock Holmes nou niet? Vlakbij Regent’s Park en het Madame Tussauds (perfect voor een combi-bezoek) duik je in het leven van de fictieve detective en duik je de Victoriaanse tijd in. De echte kenners zullen allerlei elementen herkennen, aangezien het museum precies zo is ingericht als in het verhaal. Wist je dat het huisnummer van het museum zelfs is aangepast naar die van het boek? Zelfs het personeel loopt in bijpassende kleding. Met een uurtje ben je er doorheen, waardoor het een welkome afwisseling kan zijn.

Aanraders voor volwassenen

Museum of Brands

Hoe zagen verpakkingen er in de vorige eeuw uit? In het Museum of Brands ga je terug in de tijd wat betreft het consumeren, levensstijl én verpakkingen. De afgelopen 200 jaar is ons consumentengedrag enorm veranderd en in dit museum word je meegenomen in deze ontwikkelingen. Bij volwassenen en ouderen zal het regelmatig nostalgie oproepen, maar ook voor kinderen is er genoeg te beleven. Wat werd er in de 19e eeuw verkocht, hoe is de vormgeving veranderd en welke grote wereldevenementen hebben invloed gehad op ons? Museum of Brands laat je zien hoe producten invloed hebben op onze kijk op de wereld en op welke manier.

cartoon museum londen

The Cartoon Museum

Hoewel je bij stripfiguren al snel aan kinderen moet denken, is dit museum ook echt een aanrader voor volwassenen en ouderen. Hier maak je een tijdreis door de cartoons, welke veelal in verband worden gebracht met grote wereldwijde problematiek of politieke issues. Ook krijg je inzicht in de daadwerkelijke kunst van cartoonisten. Op een grappige manier word je tot nadenken gezet over allerlei grote vraagstukken, maar hou er wel rekening mee dat het gericht is op het Verenigd Koninkrijk – zo worden Boris Johnson en Thatcher op een humoristische wijze getackeld 😉

Veelgestelde vragen

Als je 1 groot museum wilt bezoeken, welke zou je dan aanraden?

Natural History Museum of British Museum zijn twee echte aanraders. Bij beide musea kan je uren spenderen en er is genoeg te beleven voor jong en oud. Het zijn ten eerste prachtige gebouwen, de tentoonstellingen zijn uitgebreid en op een fijne manier opgezet en eigenlijk is er voor iedereen wel een bijpassend thema. 

Welk klein museum is dan leuk om daarnaast nog te bezoeken?

Een verrassing en aanvulling tijdens je stedentrip naar Londen kan The Bank Of England Museum zijn. Het is kleinschalig, meestal niet heel druk en heel interessant. Bij economische musea is het vaak te theoretisch, maar bij dit museum is dat zeker niet zo. Wil je de schoolkinderen ontwijken? Dan raden we aan om vroeg op de dag een bezoek te brengen aan dit museum.

Welke musea in Londen zijn het leukste met kinderen?

Met stipt op één staat het Science Museum. Het is het NEMO van Londen, vol interactieve elementen voor kinderen. Heb jij een kleine voetballer in het gezin? Dan doet het Chelsea stadion + museum het ook altijd goed. Daarnaast zijn er bij het National Maritime Museum veel faciliteiten voor kinderen, terwijl jij rustig een plekje kan nemen in het bijbehorende museumcafé.