Oud en nieuw in Londen 2023/2024 | Een complete gids

Eline Door Eline

Wil je een keer iets speciaals doen met oud en nieuw? Dan is het een heel gaaf idee om Oud en Nieuw in Londen te vieren. Het nieuwe jaar wordt hier spectaculair gevierd met een indrukwekkende vuurwerkshow vanaf Londen Eye, leuke feesten en een memorabele parade op nieuwjaarsdag.
In dit artikel vertellen we alles wat je wil weten over het vieren van Oud en Nieuw in Londen 😊

Oud en Nieuw in Londen


oud en nieuw londen vuurwerk london eye

Vuurwerkshow London Eye tijdens Oud en Nieuw 2023/2024 in Londen

Een van de meest iconische evenementen tijdens de viering van Oud en Nieuw in Londen is het spectaculaire vuurwerk dat de nachtelijke hemel verlicht. Dit betoverende schouwspel vindt plaats bij het beroemde London Eye en staat garant voor een onvergetelijke start van het nieuwe jaar. Maar wat kun je precies verwachten van deze grandioze show?

De vuurwerk- en lichtshow bij London Eye is een meeslepende ervaring die de skyline van Londen omtovert tot een betoverend schouwspel van kleur en licht. De show begint om middernacht en duurt ongeveer 10-15 minuten, maar de herinnering eraan zal een leven lang meegaan. Het indrukwekkende moment waarop Big Ben om 12 uur 12 keer slaat, markeert het begin van deze betoverende vertoning. De lucht boven de Theems wordt vervolgens verlicht door duizenden fonkelende vuurpijlen die dansen op de maat van feestelijke muziek. Het is een adembenemende ervaring, één die je nooit meer zal vergeten!

Wist je dat de vuurwerkshow bij de Londen Eye ieder jaar 3 miljoen kijkers trekt, het 2,3 miljoen euro kost en er 70.000 vuurpijlen de lucht ingaan?!

Tickets voor de vuurwerkshow bij Londen Eye

Om de vuurwerkshow bij London Eye te aanschouwen, moet je jezelf in de buurt van dit iconische reuzenrad bevinden. De vuurwerkshow is in principe alleen te aanschouwen met een toegangsticket en die gaan als warme broodjes over de toonbank. Zorg er dus voor dat je op tijd een ticket bemachtigd.

De ticketverkoop gaat normaal gesproken ergens in oktober van start. Dan worden de eerste 50.000 tickets online te koop gezet. Begin december worden er nog eens 50.000 tickets online te koop gezet. Je bent dus zeker niet te laat als je pas in november bedenkt dat je met oud en nieuw naar Londen wil 🙃

Het gebied rondom Londen Eye is opgedeeld in vijf zones. Je koopt een ticket voor een bepaalde zone. Afhankelijk van de zone is je ticket duurder of goedkoper. Je kunt tijdens de avond niet van de ene zone naar de andere zone lopen. Als je hier dus met vrienden oudjaar en nieuwjaar wil vieren, zorg er dan voor dat iedereen tickets voor de zelfde zone koopt. Ga je een hotel in Londen boeken in één van deze gebieden met Oud en Nieuw? Informeer dan even of het hotel beschikt over tickets. Sommige hotels hebben toegangskaarten voor hun gasten. 

Wij stonden zelf in de blauwe zone, Victoria Embankment. Hier sta je recht voor London Eye waardoor je het aller beste uitzicht hebt! Bovendien sta je direct naast de Big Ben, wat indrukwekkend is als hij 12 keer slaat om middernacht 😊 De blauwe zone is wel het meest populair, dus de kans op een ticket is iets groter in de andere zones.

Zones

Blue: Victoria Embankment tussen Westminster en Embankment Underground stations.
White: Westminster Bridge.
Red: Victoria Embankment tussen Embankment en het Temple Underground stations.
Green: Southbank achter de London Eye.
Pink: Waterloo Bridge

Hieronder zie je een plattegrond van de 5 zones 👇

vuurwerkshow london eye oud en nieuw

Hoe laat moet je er zijn?

De vuurwerkshow begint om middernacht, maar als je een goede plek wilt bemachtigen moet je veel eerder arriveren. De poorten openen rond 20.00 uur, maar mensen gaan uren van te boren al in de rij staan. Alles om het beste plekje te bemachtigen! Wil jij dat ook? Dan raden we je aan om in de late namiddag te arriveren en je aan te sluiten in de rij, dit is de beste manier om jezelf een goede kijkpositie te verzekeren en de sfeer van Oud en Nieuw in Londen optimaal te beleven.  De poorten sluiten weer om 22.30 uur, dus kom ook niet te laat.

Tip: je denkt misschien dat je helemaal vooraan bij de Thames wil staan, maar het vuurwerk schiet zo hoog de lucht in dat dat helemaal niet nodig is. Hoe eerder je gaat, hoe langer je op je benen in de kou moet wachten. Er is wel een DJ die leuke muziek draait tijdens het wachten. Wij hebben vrij lang gewacht, maar we hebben ons prima gemaakt. Je mag je eigen drinken meenemen, ook alcohol.

vuurwerk bij london eye tijdens oud en nieuw in londen

Na afloop van de vuurwerkshow

Na de vuurwerkshow zal de grote menigte vertrekken en een groot deel gaat elders in de stad feest vieren, veelal in pubs, clubs en restaurants. Tot ongeveer 2 uur ‘s nachts is er entertainment op de locatie van de vuurwerkshow.

Na afloop word je weer teruggeleid in de richting van Trafalgar Square. Het kan lonen om wat verder te lopen en een metrostation later in te duiken. Het is dan wat rustiger. Wij liepen ook net even wat verder, naar Tottenham Court Road. Ook hier was het druk hoor, maar alles verliep eigenlijk heel soepel.
Er ligt op de terugweg behoorlijk veel troep op de grond. De prullenbakken worden bewust weggehaald. Doe daarom geen moeite om een prullenbak te vinden, je kunt het voor deze ene keer gewoon op de grond gooien. Op nieuwjaarsdag worden de straten van Londen weer helemaal schoongemaakt 😊

Andere leuke plekken in Londen om Oud en Nieuw te vieren

De vuurwerkshow bij het London Eye is een ervaring op zichzelf, maar het is niet voor iedereen the place to be. Als je niet dol bent op mensenmassa’s, last hebt van claustrofobie of het gewoon wat intiemer wilt houden, dan zijn er voldoende alternatieve locaties in Londen. Verwacht geen vuurwerk met de buren, gezellig samen een oliebol eten of cabaretiers op TV. Wel zijn er in Londen hele leuke andere opties. Hier onder zullen we er een paar noemen.

Vuurwerk kijken Londen vanaf Primrose Hill

Heb je geen zin om uren in de kou te wachten voor de vuurwerkshow vanaf London Eye? Dan kun je er ook voor kiezen om naar Primrose Hill te gaan. Dit is in het noorden van Londen. Het ligt best een stukje van Londen Eye vandaan, maar je hebt alsnog mooi uitzicht op het vuurwerk en de sfeer is daar heel goed. Het is ook een plek waar veel locals heen gaan 🙂

Natural History Museum Party

Het Natural History Museum is een van de mooiste musea in Londen. Het is daarom extra bijzonder dat hier een speciale new year’s party georganiseerd wordt. Dit is een geweldige optie voor mensen die op zoek zijn naar een unieke viering. Het Natural History Museum is gevestigd in een prachtig gebouw op de hoek van South Kensington. Alles bij elkaar is het een geweldige locatie voor een onvergetelijke jaarswisseling.

Tickets zijn prijzig, £99, maar je krijgt er veel voor terug. Een ticket bevat:

– Toegang met livemuziek en DJ’s
– Een silent disco
– Muzikale bingo
– Activiteiten en artiesten met een Jura-thema
– Toegang tot de tentoonstelling Wildlife Photographer of the Year
– Een gratis biertje, wijn of frisdrank
– Toegang tot bepaalde zalen in het donker

Jurassic discokostuums worden sterk aangemoedigd, Er is zelf een prijs voor degene die het beste kostuum heeft 😜 De winnende outfit wordt bepaald door de gastheer van de avond, met een beetje hulp van het publiek. Hier kun je je tickets bestellen.

De deuren gaan om 20.00 uur open, de laatste entree is om 22.00 uur. Het event is om 1.30 uur afgelopen. Je mag hier alleen naar binnen als je 18 jaar of ouder bent, het is dus niet geschikt met kinderen. Hier mag je geen eigen alcohol meebrengen.

Boottocht over de Theems

Een romantische en schilderachtige manier om het nieuwe jaar te verwelkomen, is door een boottocht over de Theems te maken. Veel cruisemaatschappijen bieden speciale Oud en Nieuw-arrangementen aan met diners en entertainment. Vaak kan je ook meegenieten van het vuurwerk bij London Eye, maar je hoeft er niet uren van tevoren in de rij te staan 😉 Hou er wel rekening mee dat je op tijd moet reserveren, deze boottochten zijn zeer gewild.

London Sky Bar

Goedkoop is het niet, maar een onvergetelijke ervaring is het zeker weten wel. Vanaf de London Sky Bar heb je een 360 graden uitzicht over de stad én dus ook tijdens de vuurwerkshow met Oud en Nieuw. Deze Sky Bar bevindt zich op de 29e verdieping van de Millbank Tower en ligt slechts 1.6 kilometer van London Eye vandaan. Het is uitzicht op het vuurwerk is hierdoor spectaculair!

De deuren gaan open om 19 uur. Bij binnenkomst staat de champagne al voor je klaar. Kies je mooiste outfit uit, want voor dit prijskaartje mag je alles uit de kast trekken.

Een ticket is ook inclusief eten. Er zijn “Live Cooking Stations” met koks en gerechten van over de hele wereld. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Spaanse tapas, Jamaicaanse jerk, gerechten uit de Italiaanse keuken, Amerikaanse keuken, Russische keuken, Mexicaanse keuken én traditionele Britse gerechten.
’s Avonds is er gezelligheid en een DJ die de muziek verzorgd. Reken op een prijsje van minstens £275.
Hier lees je er meer over.

Restaurants tijdens oud en nieuw in Londen

Londen herbergt een schat aan restaurants waar je kunt genieten van heerlijke maaltijden om het nieuwe jaar te beginnen. Vaak zijn er speciale acties, een aangepast menu of soms zelfs live muziek, waardoor het gegarandeerd een bijzondere avond gaat worden. Zorg ervoor dat je van tevoren reserveert, want populaire restaurants kunnen snel volgeboekt zijn. Zie je door de bomen het bos niet meer? Wij hebben een aantal tips:

  • Hotel Café Royal
  • May Fair Bar
  • OXO Tower Bar
  • Artesian

Metro tijdens Oud en Nieuw in Londen

Het gebied Westminster en de Golden Jubilee bruggen sluiten vanaf 2 uur ‘s middags, Waterloo Bridge gaat rond 4 uur ‘s middags dicht. Alleen met de metro kan je naar de overkant. De meeste metrolijnen zijn operationeel, maar het is altijd raadzaam om de officiële website van Transport for London te raadplegen voor de meest actuele informatie over dienstregelingen en eventuele wijzigingen.

Het metrovervoer in Londen is een belangrijk onderdeel van de festiviteiten tijdens Oud en Nieuw. Over het algemeen rijdt de metro de hele nacht door tijdens Oudjaar en Nieuwjaar om feestvierders de mogelijkheid te bieden om veilig naar huis te gaan.

Wist je dat de metro in Londen tijdens Oud en Nieuw helemaal gratis is? 😊 Dat doen ze om er voor te zorgen dat alle bezoekers veilig door de stad kunnen reizen en ’s nachts gemakkelijk terug naar huis kunnen.

Parade op nieuwjaarsdag in Londen

Je eerste dag van het nieuwe jaar gaat in Londen niet zomaar voorbij. Nadat je bent wakker geworden van een onvergetelijke avond kan je aansluiten bij de “London’s New Years Day Parade“.

De Parade gaat van start bij Piccadilly (vlak bij het Ritz hotel). Ze maken een rondje om Eros en gaan vervolgens via Regent Street St James’s naar Trafalgar Square. Daarna gaan ze verder naar Westminster in de buurt van Parliament Square.

De Parade is ontzettend leuk om bij te wonen. In totaal doen er meer dan 8000 artiesten uit 20 verschillende landen landen mee. Ze maken er een enorm feest van. Je ziet onder andere ouderwetse auto’s, muziek, acrobaten, danseressen, allerlei ballonnen (zelfs in de vorm van een rode telefooncel, Chinese draken én de Koninklijke paarden 🤩

De Parade gaat om 12 uur van start. Om langs de route te staan hoef je geen ticket te kopen. Er is wel een ticket nodig om op één van de tribunes plaats te mogen nemen. Als je op de tribune wil zitten kun je hier een ticket aanschaffen. Hier onder zie je een afbeelding van de route.

route van de parade op nieuwjaarsdag in londen

Verder kun je op nieuwjaarsdag natuurlijk nog schaatsen op een van de schaatsbanen in Londen óf gaan shoppen. Het nieuwe jaar luidt namelijk gelijk de sale in 😊

Kerstmarkten rond Nieuwjaar

Hoewel de kerstmarkten in Londen meestal worden afgebroken na Kerst, kun je soms nog enkele markten vinden die tot na Nieuwjaar open blijven. Deze markten bieden een laatste kans om wat vakantiecadeaus te kopen en te genieten van heerlijke seizoensgebonden lekkernijen. Wil je de full winterexperience? In Hyde Park is een Winter Wonderland, een sprookjesachtige omgeving staat op je te wachten. Van glühwein tot een schaatsbaan, het is er allemaal. Op de binnenplaats van Somerset House staat ook een ijsbaan voor je klaar, net zoals in het enorme winkelcentrum Westerfield. 

Tip: ook Kew Gardens is erg leuk om te bezoeken met Kerst in Londen. De Kerstmarkt hier is er nog tot in de eerste week van januari.

Praktische tips

– Draag warme kleding, het kan in de avond koud worden en de echte diehards staan al vanaf de late namiddag klaar.
– Trek goede schoenen aan. Stoeltjes worden niet toegelaten, dus je voeten kunnen wel wat comfort gebruiken.
– Neem eten en drinken mee. Het wordt een lange dag/nacht en de prijzen zijn bij zo’n evenement vaak aan de hoge kant. Het is ook toegestaan om alcohol mee te nemen, alleen glaswerk is verboden.
– Zorg dat je telefoon volledig is opgeladen en dat je een powerbank bij je hebt. Je zal niet de eerste zijn die mensen kwijtraakt en het is wel zo prettig om elkaar te kunnen bereiken.
– Spreek van te voren goed af waar je staat als je elkaar kwijtraakt. Het is groots en er is een massa aan mensen aanwezig, waardoor het telefoonbereik niet altijd optimaal is.
Geniet! Het is een prachtige ervaring om in een metropool als Londen de jaarwisseling mee te maken 😊  

Veelgestelde vragen

Nu we de hoogtepunten van Oud en Nieuw in Londen hebben besproken, laten we enkele veelgestelde vragen beantwoorden die je kunnen helpen bij het plannen van je reis:

Mogen burgers ook vuurwerk afsteken? 

Nee, het afsteken van vuurwerk door burgers is in Londen over het algemeen verboden om de veiligheid te waarborgen. De stad is zo groot en er zijn zoveel inwoners, er is gekozen om op één centrale plek een prachtige vuurwerkshow te organiseren. Zo heb je wel de lusten, maar niet de lasten – je hoeft immers niet de volgende ochtend te beginnen met je straat of oprit schoon te vegen.

Zijn winkels/bezienswaardigheden geopend op oudjaar en nieuwjaarsdag?

Sommige winkels en bezienswaardigheden kunnen gesloten zijn op oudjaar en nieuwjaarsdag, dus het is verstandig om van tevoren te controleren. Populaire toeristische attracties zoals het British Museum en de Tower of London zijn meestal geopend, zij het met mogelijk aangepaste openingstijden. De actuele openingstijden staan op de website van deze bezienswaardigheden.

Kun je London Eye bezoeken op oudjaarsdag en nieuwjaarsdag?

Ja, je kunt de Londen Eye op oudjaarsdag nog bezoeken. Het reuzenrad sluit wel om 15 uur in verband met de vuurwerkshow die ’s avonds om 12 uur gaat plaatsvinden. Als je Londen Eye dus wil bezoeken zul je dat eerder op de dag moeten doen. 🎟️ Hier kun je tickets kopen voor de Londen Eye.