Metro in Londen

Als je in een korte tijd veel van Londen wilt zien kun je het beste reizen met de metro. De metro van Londen is snel, makkelijk en zorgt ervoor dat je het drukke verkeer in Londen kunt ontlopen. Om ervoor de zorgen dat jouw reis in Londen vlot verloopt delen we graag de beste tips voor een reis met de metro in Londen 😊.

Waar ben je naar op zoek?


Metrokaart van Londen

Het metrostelsel van Londen bestaat uit twaalf metrolijnen. Het stelsel is opgedeeld in 6 zones. Zone 1 bevindt zich in het centrale deel van het centrum, waar ook bezienswaardigheden als Londen Eye, Buckingham Palace en Big Ben zijn gelegen. De zones 2 t/m 6 vormen de ringen rondom het centrum. Dit is op de kaart hieronder te zien.

Metrokaart Londen

Welk ticket moet ik kopen voor mijn reis met de metro in Londen?

Er zijn verschillende manieren om als toerist te reizen met de metro in Londen. De meest gebruikelijke zijn de Visitor Oyster Card en de Travel Card. Er is ook een mogelijkheid om contactloos met je bankpas te betalen, makkelijk zul je denken, maar toch is het af te raden. De bank brengt namelijk per transactie internationale bankkosten in rekening. Dus je betaalt in verhouding meer dan wanneer je gebruik maakt van een Oyster Card of van een Travel Card. Beide kaarten zijn te vergelijken met de ov-chipkaart zoals je gewend bent.

De beste tip die we je nu alvast kunnen geven, ga niet moeilijk doen met het kopen van losse kaartjes voor de metro. Het is onhandig, ouderwets, en veel te duur vergeleken met de Oyster Card en de Travel Card. Je bespaart als snel de helft van de kosten.

Travel Card: dagticket of weekticket

De Travel Card is een papieren ticket. Je kan kiezen voor een dagticket of een weekticket. Met de Travel Card reis je onbeperkt met het openbaar vervoer, bus, tram en metro, door Londen. Je bepaalt vooraf hoeveel dagen je de kaart wilt gebruiken. Je hebt keuze uit 1 tot 7 dagen. De prijs van het ticket is afhankelijk van het aantal zones waarbinnen je reist, daarom is het handig om te weten binnen welke zones je gaat reizen. TIP: de meeste bezienswaardigheden liggen binnen zone 1 t/m 4. Vaak is een ticket voor zone 1 t/m 4 dus genoeg. Dit is daarom vaak ook de meest gekozen optie.

✈️ Reis je met het vliegtuig naar Londen en land je op Heathrow Airport of Londen City Airport? Dan is het aan te raden een Travelcard voor zones 1-6 te kopen. Met dit ticket kun je namelijk gebruik maken van het hele metrostelsel van Londen waardoor je dus ook makkelijk met de metro vanaf het vliegveld naar het centrum kunt reizen. Meer over de reis van het vliegveld naar het centrum lees je verder in deze blog.

Oyster Card: de OV-chipkaart van Londen

Helemaal zorgeloos reizen door Londen? Kies dan voor de Oyster Card. Met de Oyster Card hoef je je niet bezig te houden met losse kaartjes, zones, daluren, kortingen etc. De Oyster Card is a look a like van de OV-chipkaart zoals wij die kennen in Nederland. Anders dan in Nederland is deze OV-chipkaart ook toegankelijk voor toeristen, ideaal! Het werkt ook precies hetzelfde, makkelijk en super simpel dus! Je laad hem op bij de ticket machines op de stations en checkt vervolgens in en uit bij de stationspoortjes.

Je koopt de Card ter plekke bij de ticket machines op grote metrostations of bij loketten van Transport for Londen. Maar als je écht goed voorbereid op reis wilt gaan kan je de Oyster Card ook van te voren online bestellen en naar huis op laten sturen. Dit kan via de website van Visit Londen. Bestel hier je ‘Visitor Oyster Card‘. Kleine side note, je betaalt eenmalig 5 pond voor de kaart en het kost €5,95 aan verzendkosten naar Nederland. Maar dan ben je wel gelijk ready to go in Londen.

Oyster Card Londen metro

Travel card of Oyster card?

Maar welke kaart moet je nu kiezen? Het hangt er vanaf hoe lang je in Londen rond reist. Wanneer je een week in Londen verblijft en veel gebruik gaat maken van het openbaar vervoer, dan zouden we aanraden om een 7-daagse Travel Card te kopen. Is je verblijft in Londen korter dan een week? Dan is de Oyster Card de goedkoopste optie om te reizen. 

Handig om te weten: Ga je naar Londen met je kinderen of pubers? Kinderen t/m 11 jaar mogen gratis meereizen in het openbaar vervoer. Kinderen tussen de 11 en 15 jaar mogen mee voor de helft van de prijs!

Plan je reis in de reisplanner

Als je nog helemaal niet bekend bent met het metrostelsel van Londen is de beste tip die we kunnen geven om je reis van te voren te plannen in een reisplanner.

Citymapper
Een app die niet kan ontbreken als je met het openbaar vervoer reist in Londen is de ‘Citymapper’ app. Het is een super handige app waarin je je routes kan plannen. Deze app is te vergelijken met de 9292 app die wij in Nederland gebruiken, maar deze app heeft nog zoveel meer. Hij geeft aan wat je reis kost, wat de goedkoopste of snelste manier is en zelfs hoeveel calorieën je verbrandt tijdens je reis. Nog niet enthousiast? 😜 Is het warm of regent het tijdens je reis. Deze app geeft zelfs een reis optie met airco en bij regenachtig weer hoe je helemaal overdekt naar je bestemming komt, kortom ideaal en onmisbaar.

Google Maps
Wil je toch liever gebruik maken van een app waar je vertrouwd mee bent? Google Maps kan je ook helpen om van A naar B te komen, maar Citymapper is iets nauwkeuriger. Google Maps is wel handig om leuke plekken op te zoeken, en om op te zoeken hoe je precies moet lopen om ergens te komen.

Met de metro van het vliegveld naar Londen centrum

Londen Heathrow Airport: De goedkoopste manier om van Londen Heathrow Airport naar het centrum van Londen te komen is de metro. Dit vliegveld heeft drie haltes, Terminals 2-3, Terminal 4 en Terminal 5, alle drie zijn ze aangesloten op de donkerblauwe metrolijn. Een metrorit van Londen Heathrow Airport naar de Big Ben duurt een uurtje en gaat regelmatig. Zoals eerder vermeldt is deze reis is makkelijk te doen met de Travel Card of Oyster Card.

Metrostations waar je vanaf dit vliegveld kunt uitstappen om in het centrum van Londen te komen zijn: King’s Cross, South Kensington, Knightsbridge, Hyde Park Corner, Green Park, Piccadilly Circus, Leicester Square, Covent Garden, Holborn en Russell Square.

Londen City Airport: Vanaf dit vliegveld ben je al bijna in het centrum. De snelste manier om met het openbaar vervoer naar het centrum van Londen te reizen is met de Docklands Light Railway (DLR). Deze (snel) trein vertrekt iedere 10 minuten. Je bent binnen een half uur op het metrostation ‘Bank’ (Princes Street). Vanaf hier kun je op drie verschillende metrolijnen overstappen om in het centrum te komen. Ook deze reis is makkelijk te doen met de Travel Card of Oyster Card.

London Gatwick airport: Vanaf London Gatwick airport rijdt er geen metro naar het centrum. Vanaf hier moet je de trein pakken naar ‘Victoria station’. Vanaf hier kun je overstappen op het metrostelsel van Londen. Als je reist met het openbaar vervoer vanaf dit vliegveld kan je alleen gebruik maken van de Oyster Card.

Metro Londen tickets

Bij welke metro halte moet ik uitstappen voor bezienswaardigheden?

Hier onder zie je welke metrolijnen je kunt pakken naar een aantal leuke bezienswaardigheden en musea + bij welke halte je moet uitstappen. De tekst achter het metro icon Ⓜ️ is de halte waar je kunt uitstappen 🙂.

  • Big Ben: lijn groen, geel en zilver Ⓜ️: Westminister Tube station
  • Tower Bridge: lijn Zwart, Zilver, Groen en Geel Ⓜ️: London Brigde Tube Station en Tower Hill
  • Palace of Westminster: lijn Groen, Geel ene zilver Ⓜ️: Westminster Tube station
  • Buckingham Palace: lijn groen, geel en lichtblauw Ⓜ️: Victoria Tube Station, St James’s Park Tube Station en Green Park Tube station
  • Hyde Park: lijn Rood en Donkerblauw Ⓜ️: Lancaster Gate Tube Station en Hyde Park Corner)
  • Tower of London: lijn groen en geel Ⓜ️: Tower Hill Tube Station