Wisseling van de wacht bij Buckingham Palace

Eline Door Eline

De wisseling van de wacht bij het paleis Buckingham Palace is een van de hoogtepunten in Londen. Het is een traditionele ceremonie waarbij de bewakers van het paleis worden afgewisseld door nieuwe bewakers. Dit gebeurt met marcheren en muziek. De wisseling van de wacht is een van de leuke gratis dingen die je kunt doen in Londen, maar het kan wel erg druk zijn. Daarom delen we in dit artikel onze tips om het bekijken van de wisseling tot een succes te maken 😊

Tip: in de zomermaanden kun je ook Buckingham Palace zelf bezoeken! Lees meer over een bezoek aan Buckingham Palace.

Wisseling van de wacht bij Buckingham Palace in Londen


De wisseling van de wacht is een traditie die teruggaat tot aan de 15e eeuw. De wisseling van de wacht had destijds vooral een ‘veiligheidsfunctie’, om duidelijk te maken dat het paleis continu bewaakt werd. Tegenwoordig is de wisseling van de wacht meer een traditie met symbolische betekenis. Zoals de naam al doet vermoeden, worden de ‘oude wachten’ tijdens deze wisseling vervangen voor nieuw wachten. De wisseling van de wacht is een populaire gebeurtenis onder toeristen die Londen bezoeken. Ook is deze ceremonie een manier om respect en eerbied voor de Monarchie te tonen. De ceremonie heeft een vrij vaste indeling en vorm, maar varieert op sommige dagen. Sowieso is er variatie in de muziek die tijdens de wisseling van de wacht wordt gespeeld. Tijdens speciale gelegenheden zoals bruiloften of evenementen kan ook de ceremonie zelf aangepast worden.

Wanneer vindt de wisseling van de wacht plaats?

De wisseling van de wacht vindt altijd plaats om 11:00 uur. Tijdens het hoogseizoen (in de maanden mei, juni en juli) vindt de wisseling van de wacht elke dag plaats. In het laagseizoen gebeurt het om de dag op maandag, woensdag, vrijdag en zondag
Wij raden aan om er minimaal om 10:45 uur te zijn. Op die manier mis je niets van de ceremonie. Zeker tijdens de zomermaanden kan het extra druk zijn, op tijd aanwezig zijn is in deze periode nog belangrijker. De ceremonie duurt in totaal ongeveer 3 kwartier (45 minuten). Op sommige dagen kan het voorkomen dat de wisseling van de wacht niet plaatsvindt of dat het tijdstip gewijzigd is. Kijk voor de meest actuele informatie rondom de wisseling van de wacht daarom altijd even op deze website

Tip: wist je dat er ook een wisseling van de wacht bij het Windsor Castle plaats vindt? 😊 Hier is het vaak wat rustiger waardoor je betere kans op een goed plekje hebt.

Waar kun je de wisseling van de wacht bekijken?

De wisseling van de wacht vindt plaats bij Buckingham Palace. Dit is het grootste en meest bekende paleis van Engeland. Wanneer je richting Buckingham Palace loopt, zie je direct waar de mensen zich verzamelen om de wisseling van de wacht te bekijken. Aan de voorkant van het paleis staan hekken en achter deze hekken staan alle toeschouwers. Zoals gezegd is de wisseling van de wacht erg populair. Houd er rekening mee dat als je laat aankomt, de kans groot is dat je achteraan staat en dus niet zo’n goed zicht hebt. 

Tip! Vind je het niet erg om de wisseling van de wacht vanaf een afstandje te bekijken? Dan kan dat onder het genot van een high tea bij het luxe The Rubens at the Palace. Een high tea in Londen met een perfect uitzicht, klinkt goed hé!

wisseling van de wacht bij buckingham palace londen

Wat zijn de beste plekken voor het bekijken van de Wisseling van de wacht?

Er zijn een aantal locaties waar je het beste kunt gaat staan om de wisseling van de wacht te bekijken. Hieronder hebben we een plattegrondje gemaakt. De meeste mensen staan bij de hekken van Buckingham Palace (hieronder in het geel gemarkeerd), maar er zijn andere plekken die ook erg leuk kunnen zijn. Onder het plaatje leggen we per plek aan wat je daar kunt verwachten.

1. Friary Court – De binnenplaats bij St. James’s Palace | 15 minuten van tevoren
2. The Mall – De grote hoofdweg van St. James’s Palace naar Buckingham Palace | 15 minuten van tevoren aanwezig zijn
3. Victoria Memorial – Een groot herdenkingsbeeld voor de ingang van Buckingham Palace | Minstens 30 minuten van tevoren aanwezig zijn
4. Buckingham Palace zelf (bij de hekken) | 60 min van tevoren
5. The Wellington Barracks – Aan de zijkant van St. James’s Park | 15 minuten van tevoren

Friary Court is de ideale plek als je het begin van de ceremonie wil zien. De Oude Garde verzamelt met de band op de binnenplaats buiten het St. James’s Palace. Vanaf hier lopen ze via The Mall naar Buckingham Palace. Dit is een geweldige plek om naartoe te gaan als je alleen maar een glimp van de Guards wilt zien, in plaats van het hele evenement te bekijken. Hier gaan ook veel gidsen met hun groep naartoe (tip: boek een gids).

The Mall
Hier ga je staan voor de beste close-up van de parade. Het zicht op de bewakers (guards) is helemaal vrij. Perfect dus voor leuke foto’s. Een extra bonus is dat je getuige kunt zijn van de Household Cavalry-pas langs de Oude Garde op weg naar de Horse Guards Parade voor hun wisseling van de wisselingsceremonie. Ook hier komen veel gidsen met hun groepen. Het enige minpuntje is dat er af en toe geen fanfare aanwezig is tijdens de optocht. Hier kun je zien of er wel of geen fanfare aanwezig is op de dag dat jij wil gaan kijken.

Victoria Memorial. Dit beeld heeft een geweldige ligging buiten het paleis en biedt twee uitzichten: één aan de zuidkant, waar de ‘nieuwe’ garde zal arriveren. De andere bevindt zich aan de achterkant en biedt direct uitzicht op de poorten buiten Buckingham Palace. Het monument is verhoogd, wat betekent dat het uitzicht beter is dan alleen maar op de weg staan. Soms is het mogelijk om zowel de parade als de actie op de binnenplaats van het paleis te zien. Als de drukte buiten het paleis echter groot is, is het zicht op de binnenplaats beperkt. Bovendien wordt het hier ook behoorlijk druk, dus vroeg komen is een must. Een ander nadeel is dat je hier vaak niet meer weg komt tijdens de ceremonie. Ook als je niets kunt zien.

Bij de hekken van Buckingham Palace. Dit gebied is het meest populair en daarom het meest druk. Als je hier vroeg genoeg bent heb je een prachtig uitzicht op het deel van de wisseling van de wacht dat op de binnenplaats plaatsvindt.
Er zijn hier echter nadelen aan verbonden. Het is heel belangrijk om hier vroeg te komen, anders heb je geen plekje. Je moet hier eigenlijk wel een uur van tevoren aanwezig zijn. En als de ceremonie is begonnen kun je hier niet meer weg en moet je de hele ceremonie blijven.
Ook is de wisseling van de wacht hier iets minder spectaculair. Zodra de guards binnen de hekken van het paleis zijn is het vooral veel marcheren en tellen. Er is geen fanfare of andere activiteiten. Daarom vinden sommige mensen die deel van de ceremonie wat saaier.

Wellington Baracks
Deze plek is vooral leuk als je gewoon wat van de ceremonie wil proeven. Hier zie je hoe een ‘nieuwe’ bewaker zich voorbereidt op z’n dienst. Ook hoor je hier de fanfare even opwarmen voor de ceremonie. Het voordeel is dat het hier een stuk minder druk is, dus ideaal als je niet van grote mensenmassa’s houdt of als je met kinderen naar Londen gaat.

Mag je foto’s maken?

Ja, het is toegestaan om foto’s te maken tijdens de wisseling van de wacht. Er zijn ook verschillende momenten die zeker de moeite waard zijn om vast te leggen. Het muzikale gedeelte van de ceremonie is erg indrukwekkend en leuk om op video vast te leggen. De marcherende wachten en het daadwerkelijke moment waarop de wacht wisselt, zijn mooie fotomomenten. Let erop dat het gebruik van drones rondom Buckingham Palace niet is toegestaan.

Waar moet je verder nog rekening mee houden?

Zoals gezegd is de wisseling van de wacht een manier om respect te tonen richting het Britse Koningshuis. De ceremonie heeft dan ook een serieus karakter en is onderworpen aan streng toezicht. Het is niet wenselijk om hard geluid te maken of te roken tijdens de ceremonie. Ook is het niet de bedoeling om in of over de hekken te klimmen. Het spreekt voor zich dat het aanraken van de wachten zelf helemaal not done is. Er wordt streng opgetreden tegen toeschouwers die zich niet naar behoren gedragen. 

wisseling van de wacht ceremonie bij buckingham palace londen

Wisseling van de wacht bij slecht weer of regen

In principe is slecht weer geen reden om het wisselen van de wacht te annuleren. Wisseling van de wacht zal in principe dus altijd volgens planning plaatsvinden, zeer uitzonderlijke weersomstandigheden daargelaten. Als het bijvoorbeeld regent of waait, kun je dus gewoon de wisseling van de wacht bezoeken. Natuurlijk is het als bezoeker een stuk prettiger als het droog en zonnig is, omdat je best wel een tijdje buiten staat te kijken naar de ceremonie. Gezien het aantal dagen regen per jaar in Londen, zul je echter niet altijd geluk hebben met het weer. Wat het ook voor weer is, het bezoeken van de wisseling van de wacht is zeker de moeite waard! 😊

Tip: Rond 10.30 uur wordt besloten of de ceremonie wel of niet doorgaat vanwege het weer. Hier kun je het beste kijken voor actuele informatie.

Een andere manier om te controleren of de ceremonie doorgaat of niet, is door naar de King’s Guard buiten Buckingham Palace te kijken. Als ze buiten hun wachtboxen staan, is de kans groot dat de ceremonie plaatsvindt. (We bedoelen hier de blauwgrijze boxen buiten het paleis mee).

Als ze binnen in de boxen staan vanwege het slechte weer, vindt de ceremonie waarschijnlijk niet plaats. Vaak vindt een ceremonie ook niet plaats na tragische gebeurtenissen zoals een overlijden binnen de Koninklijke Familie of een terroristische aanslag.

Wisseling van de wacht met gids

Hierboven heb je kunnen lezen hoe je zelf de wisseling van de wacht kun bekijken. Daarnaast is het ook mogelijk om de wisseling van de wacht met een gids bij te wonen. Door te kiezen voor een rondleiding met gids, ben je er zeker van dat je de wisseling van de wacht vanaf een perfecte plaats kunt bekijken. Ook krijg je veel extra informatie en kom je dus alles te weten over Buckingham Palace en de wisseling van de wacht. 

Bij deze tour ga je met een kleine groep (maximaal 15 personen) langs verschillende bezienswaardigheden. Bijvoorbeeld St. James’s Palace, St. James’s Park en Buckingham Palace. De tour duurt in totaal ongeveer 1,5 uur. Een Engelssprekende gids vertelt uitgebreid over alle plekken waar de tour langsgaat. Tijdens de tour krijg je een eigen headset. Dit is ideaal, want daardoor kun je de gids ook in de drukte uitstekend verstaan 😊

🎟️ Bestel hier tickets voor een begeleide tour naar de wisseling van de wacht | €17,33. Op deze manier krijg je gegarandeerd de beste plekken om de ceremonie te bekijken 😊

gids wisseling van de wacht londen

Het startpunt en dus de verzamelplaats van de tour is bij the Dike of York Column. Dit is een monument vlakbij Buckingham Palace. Dit startpunt is eenvoudig te bereiken met de metro van Londen. Je kunt zowel uitstappen bij de halte ‘Green Park’ als bij ‘Piccadilly Circus’. Vanaf beide haltes is het slechts enkele minuten lopen naar het genoemde monument. Vanaf het startpunt zul je al wandelend naar de gids luisteren via je headset.

Self-guided tour met audiogids

Een laatste optie voor het bewonen van de wisseling van de wacht is een self-guided tour met audiogids. Op deze manier zit je niet vast aan een groep mensen en een gids, maar krijg je wel alle interessant informatie te horen via audio. Deze optie is dus een goede oplossing als je twijfelt tussen een zelfstandig bezoek en een tour met gids. Het beluisteren van de audiotour is super eenvoudig, dit kun je namelijk gewoon doen via je eigen mobiele telefoon. Met behulp van een vouchercode kun je de tour in een speciale app downloaden. Deze rondleiding met audiogids start vlak bij de uitgang ‘Petty France’ van het metrostation St. James’s Park. Klik hier voor de precieze locatie van het startpunt in Google Maps.

Laatste tip: er is nog een andere wisseling van de wacht in Londen. Deze tweede wisseling wordt de ‘Horse Guard Parade’ genoemd. Deze wisseling vindt plaats in het St James’s Park. Deze ceremonie is een stuk kleiner en duurt korter (ongeveer 30 minuten). Maar het is ook een stuk minder druk en daardoor prettiger om te bezoeken. De wisseling vindt dagelijks om 11.00 uur plaats, of om 10.00 uur op zondag.

Tip: bestel alvast je tickets