Met de auto naar Londen | Via de tunnel of met de boot?

Eline Door Eline

Londen is een stad die bezoekers altijd blijft boeien. Vanwege de rijke geschiedenis, prachtige architectuur en levendige cultuur is er in Londen altijd wel wat te doen. Als je vanuit Nederland of België met de auto naar Londen reist heb je verschillende opties om de oversteek te maken. Maar wat is de beste optie? Via de tunnel vanaf Calais? De boot naar Dover? Of rechtstreeks vanuit een Nederlandse haven? In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over met de auto naar Engeland reizen, inclusief handige tips en informatie. Lees snel verder en bereid je voor op een zorgeloze vakantie in het Verenigd Koninkrijk! 😊

Tip: je kunt ook een trein naar Londen boeken. De trein is relatief snel, goedkoop en duurzaam. Daarnaast kom je midden in het centrum van Londen aan en hoef je geen parkeerplaats te reserveren.

Met de auto naar Londen


Met de auto naar Londen tunnel of boot.jpg
Met de auto naar Londen tunnel of boot.jpg

Waarom het een goed idee is om met de auto naar Londen te gaan

Het is erg populair om met de auto naar Londen te gaan vanuit Nederland en België. De auto krijgt in veel gevallen de voorkeur boven de trein of het vliegtuig. Er zijn ook een hoop goede redenen om met de auto naar Londen te rijden. Denk aan de volgende dingen:

 1. Flexibiliteit: Je bent niet gebonden aan de vertrektijden van de trein of vluchten en kunt je eigen schema bepalen. Je kunt onderweg pauzeren, je benen strekken, en je hebt meer ruimte voor bagage en persoonlijke spullen 😊
 2. Duurzaamheid: Met de auto reizen kan een duurzamere optie zijn dan vliegen, vooral als je een relatief korte afstand aflegt. Bovendien kun je met de auto ook andere plaatsen in Engeland en Europa verkennen.
 3. Besparingen: Je kunt een hoop besparen op de kosten van vluchten, treinreizen, taxi’s en het huren van een auto. Zeker als je met een gezin reist is de auto vaak de meest voordelige optie.
 4. Geen beperkingen: Er zijn geen beperkingen op het meenemen van vloeistoffen of beperkingen op de grootte en het gewicht van bagage.
 5. Huisdieren: Je kunt je huisdier, zoals een kleine hond, meenemen 🙂
 6. Routeopties: Je kunt een pittoreske route nemen en stops maken bij interessante bezienswaardigheden onderweg.
 7. Onafhankelijkheid: Je hebt volledige controle over je eigen reisplan en kunt spontane beslissingen nemen.
 8. Geen wachtrijen: Je hoeft niet in lange wachtrijen te staan voor de douane- of veiligheidscontroles op luchthavens en treinstations.
 9. Makkelijker met een gezin met kinderen: Als je met kinderen naar Londen reist, kan het reizen met de eigen auto minder stressvol zijn dan het navigeren door drukke luchthavens en treinstations.

Met de auto naar Londen op de trein via de tunnel

Het is ook mogelijk om met de auto via de tunnel naar Londen te reizen. Je auto gaat dan op een trein. Je blijft tijdens de treinrit in je auto zitten.

Deze optie is beschikbaar sinds 1994, toen de Kanaaltunnel (ook wel de Eurotunnel genoemd) werd geopend voor verkeer. De Kanaaltunnel is een spoortunnel die onder het Kanaal doorloopt en het Verenigd Koninkrijk met het Europese vasteland verbindt. De trein die de Kanaaltunnel gebruikt om auto’s te vervoeren tussen Calais en Folkestone wordt beheerd door Eurotunnel Le Shuttle. Dit is de enige trein aanbieder die deze service aanbiedt. De tunnel bestaat uit twee enkelsporige tunnels met elk een lengte van 50 kilometer. 

Hoelang duurt het met de auto op de trein naar Engeland?

Als je vanuit Nederland naar Londen wilt reizen met de auto via de Kanaaltunnel, moet je eerst naar Calais in Frankrijk rijden, waar je de trein naar Folkestone in het Verenigd Koninkrijk neemt. De treinreis door de Kanaaltunnel duurt ongeveer 35 minuten. Dat is gemiddeld een uur sneller dan de veerboten! Na aankomst in Folkestone rijd je vervolgens ongeveer 120 kilometer naar het centrum van Londen.

Over het algemeen duurt de hele reis van Nederland naar Londen met de auto via de Kanaaltunnel ongeveer 5 tot 6 uur, afhankelijk van je vertrekplaats in Nederland en de verkeersomstandigheden onderweg. Houd er rekening mee dat de reis langer kan duren als je onderweg stops maakt of als je te maken krijgt met verkeersopstoppingen of andere vertragingen.

met de auto naar londen tunnel trein kanaal

De trein die auto’s door de Kanaaltunnel vervoert heet Eurotunnel Le Shuttle.
De trein rijdt dagelijks wel 63 keer, afhankelijk van het seizoen. Er zijn normaal gesproken regelmatige vertrektijden gedurende de dag en de nacht, met ongeveer 3 tot 4 vertrekken per uur tijdens de drukste periodes.

Let op: als je auto geheel of gedeeltelijk op gas rijdt (LPG), kan je niet via de tunnel naar Engeland. Je moet dan per boot naar Londen reizen. Auto’s met andere brandstofcombinaties, zoals elektriciteit, diesel en benzine worden wel toegelaten op de trein 😉

De eerste trein vertrekt meestal vroeg in de ochtend en de laatste trein vertrekt laat in de avond of vroeg in de ochtend, afhankelijk van de dag van de week en het seizoen. Op het moment dat je gaat boeken kun je zelf een tijdstip kiezen. Je wordt op dat tijdstip bij de trein verwacht.
–> Hier kun je je treinrit naar Londen boeken.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor het reizen met de auto via de Kanaaltunnel tussen de verbinding Calais en Folkestone kunnen variëren. Dit is met name afhankelijk van het seizoen en het tijdstip waarop je reist. Het hangt ook af van het type auto wat je hebt. Over het algemeen zijn de tarieven hoger in de zomermaanden en tijdens piekuren. Voor een enkele reis met een personenauto (tot 9 passagiers) zijn de gemiddelde kosten momenteel ongeveer €80 tot €120.

Tip: de kosten voor een ticket zijn lager als je ervoor kiest om op een rustiger tijdstip te reizen. Als je gaat boeken zie je precies welke tijden dat zijn. De kosten hangen ook af van hoeveel dagen je in Engeland blijft.

Eurotunnel Le Shuttle biedt speciale tarieven voor caravans en campers

Als je met een auto en caravan reist, moet je bij het boeken van je ticket aangeven dat je een caravan meeneemt. Houd er rekening mee dat er extra kosten in rekening worden gebracht voor het meenemen van een caravan en dat deze kosten hoger kunnen zijn dan voor een standaard personenauto.

Voordat je gaat reizen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je caravan voldoet aan de vereisten van Eurotunnel Le Shuttle. De caravan mag bijvoorbeeld niet hoger zijn dan 4,2 meter en niet langer dan 12 meter, inclusief de trekhaak. Je moet ook rekening houden met het extra gewicht van de caravan en de belading, omdat dit invloed kan hebben op de tolkosten en het brandstofverbruik tijdens de reis.

De prijzen kunnen echter veranderen en het is raadzaam om de actuele tarieven te controleren op de website van Eurotunnel Le Shuttle voordat je boekt. –> Hier kun je je treinrit naar Londen boeken.

Snelste oversteek naar Engeland

Veel mensen die de Kanaaltunnel gebruiken om met de auto naar Londen te reizen, vinden het een handige en efficiënte manier om de oversteek te maken. Het is comfortabel omdat je in je eigen auto kunt blijven zitten tijdens de korte treinreis door de Kanaaltunnel. Dit betekent dat je geen bagage hoeft te dragen en dat je direct na aankomst in Folkestone je reis kunt vervolgen zonder dat je op zoek hoeft te gaan naar een huurauto of een andere vorm van vervoer.

De treinreis duurt slechts ongeveer 35 minuten, waardoor het een van de snelste manieren is om de oversteek te maken tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Het is ook minder vatbaar voor vertragingen als gevolg van weersomstandigheden, omdat de trein door de tunnel rijdt en niet wordt beïnvloed door stormen of ander slecht weer op de Kanaalkust.

Vanuit Nederland kun je met de auto via de Belgische en Franse snelwegen naar Calais rijden. De reistijd is afhankelijk van je vertrekpunt in Nederland, maar de afstand vanaf Utrecht naar Calais is ongeveer 300 kilometer en duurt ongeveer 3 uur en 15 minuten.

Leuk om te weten over de geschiedenis van de kanaaltunnel naar Engeland

De bouw van de kanaaltunnel begon in 1986. Er werkten in totaal meer dan 13.000 mensen aan het project!! Het was een enorme technische uitdaging, omdat de tunnel op sommige plekken tot 75 meter onder de zeebodem ligt. Daarnaast moest het werk gebeuren onder zeer zware omstandigheden. Na meer dan zeven jaar bouwen werd de tunnel in mei 1994 geopend voor het publiek. Tegenwoordig maken jaarlijks miljoenen mensen en voertuigen gebruik van de Eurotunnel 🙂

Met de auto op de boot van Calais naar Dover

Vanuit Calais (in Frankrijk) met de boot naar Dover (Zuid-Oosten van Engeland) is een van de meest populaire oversteken voor mensen die met de auto naar Londen willen reizen. Deze overtocht wordt aangeboden door verschillende veerboot maatschappijen. De twee meest bekende zijn P&O Ferries en DFDS Seaways. Er meerdere afvaarten per dag. Gemiddeld zijn er ongeveer 20 tot 30 afvaarten per dag.

De overtocht van Calais naar Dover duurt ongeveer 90 minuten, afhankelijk van de weersomstandigheden. Tijdens de overtocht kun je buiten op het dek een frisse neus halen en genieten van uitzicht op het Kanaal. Je kunt ook lekker ontspannen in de lounges en restaurants aan boord. Ook voor kinderen zijn er leuke ruimtes om te spelen 🙃

Tip: het is belangrijk om te weten dat je je auto moet achterlaten op het autodek tijdens de overtocht. Dit autodek mag je tijdens de vaart niet meer betreden. Zorg er dus voor dat je de benodigde spullen uit je auto haalt voordat je aan boord gaat.

Tip: er is een tijdverschil tussen Engeland en het vaste land. Als je naar Engeland toegaat heb je het uur mee. Een overvaart van anderhalf uur betekent dat je een halfuurtje later al aankomt. Als je van Engeland teruggaat heb je het uur tegen. Een overvaart van anderhalf uur betekent dus dat je 2.5 uur later aankomt 😉

Wat kun je doen op de ferry van Calais naar Dover?

Zoals al eerder genoemd duurt de overtocht van Calais naar Dover ongeveer 90 minuten. Op de ferry zijn er verschillende voorzieningen en activiteiten waar je gebruik van kunt maken.

Er zijn bijvoorbeeld restaurants en cafés. Je kunt hier lekker even wat eten en drinken. Handig als je bijvoorbeeld rond etenstijd reist. De prijzen kunnen hier wel aan de hoge kant zijn. Het is ook toegestaan om eigen eten en drinken mee te nemen, dus als je goed voorbereid bent is dat wellicht een betere optie.

Daarnaast zijn er winkels waar je kunt shoppen voor parfum, cosmetica, drank, souveniertjes, speelgoed en lekkere dingen zoals chocola en chips. Sommige ferries bieden ook entertainment aan boord, zoals muziekoptredens, films en kinderactiviteiten.

Natuurlijk kun je ook lekker ontspannen in de lounge of op het bovendek, terwijl je geniet van het uitzicht op de kustlijn van Frankrijk en Engeland. Misschien zie je zelfs wel dolfijnen of zeehonden 🐬

Kosten van een overtocht van Calais naar Dover

De gemiddelde kosten voor een enkeltje voor een auto en vier passagiers liggen tussen de €80 en €120 bij beide aanbieders. Wil je een caravan meenemen? Dat kan ook. Er komen dan wel wat extra kosten bij. Gemiddeld kost dit tussen de €150 en €250 voor een enkeltje. Je kunt de actuele prijzen het beste op de website checken.
–> Check hier de prijzen van DFDS Seaways
–> Check hier de prijzen van P&O Ferries

Je huisdier mag ook mee! Zo hanteert P&O Ferries bijvoorbeeld een toeslag vanaf €19 per enkele reis voor het meenemen van een huisdier. Je huisdier moet dan wel in een kennel of bench worden vervoerd. DFDS rekent een toeslag vanaf €20 per enkele reis. Ook hier moeten huisdieren in een kennel of bench worden vervoerd. 

Aankomst in Engeland

Houd er rekening mee dat je bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk door de douane moet gaan. Hier moet je je paspoort en reisdocumenten laten zien. Zorg ervoor dat je alle benodigde papieren bij de hand hebt om vertragingen te voorkomen. Vanuit Dover is het ongeveer 120 kilometer rijden naar Londen. De reistijd is ongeveer 2 uur en 15 minuten, afhankelijk van de route die je neemt en de verkeersdrukte 😊

Met de auto naar Londen per boot vanuit Nederland

Als je niet alleen Londen, maar ook andere delen van Engeland wilt verkennen, dan kun je ook overwegen een boot vanuit Nederland te boeken. Er varen bijvoorbeeld ook boten naar Hull vanuit Rotterdam, van Newcastle vanuit IJmuiden en van Harwich vanuit Hoek van Holland.

De tijd om over te steken varieert afhankelijk van de route en de rederij, maar duurt meestal tussen de 7 en 12 uur. Dit is afhankelijk van de vertrek- en aankomsthavens.

Hoek van Holland naar Harwich

Als je specifiek van plan bent om met de auto naar Londen te reizen met een boot vanuit Nederland, dan is de optie om via Harwich te reizen de beste keuze. Dit scheelt aanzienlijk in reistijd en -afstand.
De overvaart zelf duurt ongeveer 5 uur en 30 minuten. Wanneer je via Harwich vaart, hoef je namelijk niet eerst helemaal naar Calais te reizen en over te steken naar Dover.

Vanuit Harwich is het slechts zo’n anderhalf uur rijden naar Londen. Dit betekent dat je sneller en efficiënter op je bestemming kunt komen, en meer tijd overhoudt om te genieten van al het moois wat Londen en Engeland te bieden hebben 😊

Overzicht van de verschillende aanbieders die veerdiensten aanbieden tussen Nederland en Engeland, afhankelijk van de vertrek- en aankomsthaven:

DFDS Seaways: DFDS Seaways biedt veerdiensten aan tussen IJmuiden en Newcastle, met dagelijkse afvaarten en een reistijd van ongeveer 15 uur.

– P&O Ferries: P&O Ferries biedt veerdiensten aan tussen Rotterdam en Hull, met dagelijkse afvaarten en een reistijd van ongeveer 12 uur.

Stena Line: Stena Line biedt veerdiensten aan tussen Hoek van Holland en Harwich, met dagelijkse afvaarten en een reistijd van ongeveer 7 uur. 

Over het algemeen liggen de kosten voor een retourticket tussen de €200 en €300 voor een personenauto met 4 personen aan boord. Het is belangrijk om op tijd te boeken om te profiteren van eventuele vroegboekkortingen en andere aanbiedingen.

Daarnaast zijn er extra kosten voor hutten, maaltijden aan boord en het meenemen van huisdier(en). Het is aan te raden om vooraf de voorwaarden van de verschillende aanbieders te vergelijken en de kosten goed in kaart te brengen om de meest voordelige optie te kiezen. 

Met de auto op de boot van Duinkerken naar Dover

Duinkerken (Frans: Dunkerque) is een havenstad in het noorden van Frankrijk aan de kust van de Noordzee. Duinkerken ligt ten oosten van Calais. Als je vanuit Nederland komt, ligt Calais dus iets dichterbij dan Duinkerken. De afstand tussen Utrecht en Calais is ongeveer 334 kilometer, terwijl de afstand tussen Utrecht en Duinkerken ongeveer 292 kilometer is. 

Bij de veerdienst van DFDS Seaways vanuit Duinkerken naar Dover is het mogelijk om in de auto te blijven zitten tijdens de overtocht. Dit wordt ook wel een ‘Drive & Sail’optie genoemd. Bij andere veerdiensten zoals Stena Line en P&O Ferries is het niet toegestaan om in de auto te blijven zitten tijdens de overtocht. De overtocht duurt ongeveer 2 uur. 

De kosten voor een retourticket voor een auto met 4 inzittenden via DFDS Seaways vanuit Duinkerken naar Dover variëren afhankelijk van het seizoen en de beschikbaarheid. Over het algemeen ligt de prijs tussen de 170 en 250 euro voor een retourticket. Het is aan te raden om de website van DFDS Seaways te raadplegen voor actuele prijzen en aanbiedingen.

Kosten met de auto naar Londen: prijsvergelijking

Hieronder volgt een vergelijking van de kosten en mogelijkheden om met de auto vanuit Nederland naar Londen te reizen:

Met de auto op de trein via de Eurotunnel vanuit de Franse stad Calais:
Kosten: ongeveer €150 – €200 voor retourticket (voor auto en inzittenden)
Reistijd: ongeveer 35 minuten voor de overtocht
Voordelen: snelle en efficiënte manier van reizen, geen last van weersomstandigheden, je mag in de auto blijven zitten
Nadelen: eerst rijden vanuit Nederland naar Calais, auto’s die geheel of gedeeltelijk op LPG rijden mogen niet de trein op.

Met de auto op de boot van Calais naar Dover:
Kosten: ongeveer €60 – €100 voor retourticket (voor auto en inzittenden)
Reistijd: ongeveer 90 minuten voor de overtocht
Voordelen: goedkopere optie dan de trein, mogelijkheid om onderweg te stoppen
Nadelen: afhankelijk van weersomstandigheden, kan druk zijn in hoogseizoenen, je mag niet in de auto blijven zitten

Met de auto per boot vanuit Nederland naar een haven in Engeland:
Kosten: ongeveer €200 – €300 voor retourticket (voor auto en inzittenden)
Reistijd: afhankelijk van de gekozen route en vertrekpunt, kan variëren van 4 tot 10 uur. Van Hoek van Holland naar Harwich duurt het ongeveer 5.5 uur.
Voordelen: meer flexibiliteit in vertrekpunt en route, mogelijkheid om onderweg te stoppen, je kunt tijdens de reis in een hut verblijven
Nadelen: langere reistijd, hogere kosten dan de boot van Calais naar Dover

Met het vliegtuig:
Kosten: ongeveer €200 – €500 per persoon voor retourticket (afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij en reisperiode)
Reistijd: ongeveer 2 tot 3 uur voor de vlucht, plus extra tijd voor het inchecken en door de beveiliging gaan op de luchthaven
Voordelen: snelste manier van reizen, geen parkeerkosten
Nadelen: hogere kosten, beperkte flexibiliteit in reisplanning, geen mogelijkheid om onderweg te stoppen

Over het algemeen is het reizen met de auto op de boot van Calais naar Dover de meest voordelige optie. Het biedt een goede balans tussen kosten, reistijd en flexibiliteit. Als je ook andere delen van Engeland wil bezoeken, dan kan het handiger zijn om per boot vanuit Nederland te reizen.

Het reizen met de auto op de trein via de tunnel is de duurste optie, maar kan handig zijn als je snel en efficiënt wil reizen en geen last wil hebben van weersomstandigheden. Het vliegtuig is over het algemeen de duurste optie en biedt beperkte flexibiliteit in reisplanning en mogelijkheden onderweg. Voor een gezin, eventueel met een huisdier, is reizen per auto de goedkoopste manier om naar Engeland te reizen. 

Auto parkeren in Londen

Er zijn verschillende parkeergarages in het centrum van Londen, hieronder vindt u enkele voorbeelden van parkeergarages met hun tarieven:

 1. Q-Park Chinatown: Deze parkeergarage ligt in het hart van Chinatown en biedt plaats aan meer dan 200 auto’s. De tarieven beginnen bij £8 per uur en kunnen oplopen tot £50 voor een hele dag parkeren.
 2. NCP Covent Garden: Deze parkeergarage ligt op loopafstand van Covent Garden en het West End theaterdistrict. De tarieven beginnen bij £13 voor 1 uur en lopen op tot £57 voor 24 uur.
 3. Park Lane Masterpark: Deze parkeergarage ligt op Park Lane, in de buurt van Hyde Park en Oxford Street. De tarieven beginnen bij £6 voor 30 minuten en lopen op tot £50 voor 24 uur.
 4. Q-Park Oxford Street: Deze parkeergarage ligt in het hart van Oxford Street, de bekende winkelstraat van Londen. De tarieven beginnen bij £6 voor 30 minuten en lopen op tot £50 voor 24 uur.
 5. Soho: Q-Park Leicester Square: Deze parkeergarage ligt op enkele minuten lopen van Soho en biedt plaats aan meer dan 300 auto’s. De tarieven beginnen bij £10 per uur en kunnen oplopen tot £44 voor een hele dag parkeren. 
 6. NCP Brewer Street: Deze parkeergarage ligt op loopafstand van Soho en Chinatown. De tarieven beginnen bij £12 per uur en kunnen oplopen tot £50 voor een hele dag parkeren.
 7. Victoria: Q-Park Pimlico: Deze parkeergarage ligt op enkele minuten lopen van Victoria Station en biedt plaats aan meer dan 200 auto’s. De tarieven beginnen bij £6 per uur en kunnen oplopen tot £42 voor een hele dag parkeren. 
 8. NCP Semley Place: Deze parkeergarage ligt op loopafstand van Victoria Station en biedt plaats aan meer dan 400 auto’s. De tarieven beginnen bij £9 per uur en kunnen oplopen tot £42 voor een hele dag parkeren.
 9. Knightsbridge: NCP Cadogan Place: Deze parkeergarage ligt in het hart van Knightsbridge, dicht bij Harrods en de designerboetieks. De tarieven beginnen bij £13 per uur en kunnen oplopen tot £60 voor een hele dag parkeren.
 10. Trafalgar Square: Q-Park Trafalgar: Deze parkeergarage ligt op loopafstand van Trafalgar Square en biedt plaats aan meer dan 200 auto’s. De tarieven beginnen bij £6 per uur en kunnen oplopen tot £42 voor een hele dag parkeren. 
 11. NCP St Martin’s Lane: Deze parkeergarage ligt op loopafstand van Trafalgar Square en het West End theaterdistrict. De tarieven beginnen bij £12 per uur en kunnen oplopen tot £50 voor een hele dag parkeren.
 12. Leicester Square: Q-Park Leicester Square: Deze parkeergarage ligt in het hart van Leicester Square en biedt plaats aan meer dan 300 auto’s. De tarieven beginnen bij £10 per uur en kunnen oplopen tot £44 voor een hele dag parkeren. 
 13. NCP Covent Garden: Deze parkeergarage ligt op loopafstand van Leicester Square en Covent Garden. De tarieven beginnen bij £13 per uur en kunnen oplopen tot £57 voor een hele dag parkeren.

Tip: Parkeren bij de O2-arena is ook een goede optie. Je betaalt dan voor het aantal uur wat je er staat.
Om er 4 tot 6 uur te staan betaal je £19. Vooral handig als je een accommodatie buiten de stad hebt. Je bent dan binnen 20-30 minuten in het centrum van Londen met de metro. Vroeger kon je hier gratis parkeren omdat de parkeerautomaat buitenlandse kentekens niet herkende 😂 Maar ik denk niet dat dat nog kan.

Hotel met parkeerplaats in Londen

hotel met parkeerplaats in Londen met de auto

DoubleTree by Hilton Londen Excel

DoubleTree by Hilton Londen Excel is een 4-sterrenhotel gelegen in het oosten van Londen. Het ligt in de buurt van de Docklands. Het hotel heeft een eigen parkeerplaats en is goed bereikbaar met het openbaar vervoer van Londen, zoals de Docklands Light Railway (DLR) en de Jubilee-lijn van de metro.

De parkeerkosten bij het hotel bedragen £20 per dag voor hotelgasten. Dat klinkt misschien veel, maar vergeleken met de parkeerplekken in de stad is het een hele schappelijke prijs. Er is een beperkt aantal parkeerplaatsen beschikbaar dus het is aan te raden om vooraf te reserveren.

Het hotel beschikt over ruime en moderne kamers met alle nodige voorzieningen, zoals airconditioning, een flatscreen-tv en gratis wifi. Het hotel heeft ook een fitnessruimte, een restaurant en een bar.

Het is wel aan te raden om een hotel met parkeerplaats te zoeken, omdat je anders heel veel geld kwijt bent voor het parkeren van je auto.

Prijzen gaan vanaf €150 in het laagseizoen. In het hoogseizoen kunnen ze wat hoger uitvallen.
–> Zie hier beschikbare kamers en prijzen

Tip: ben je nog op zoek naar een hotel in Londen? Lees ook onze andere artikelen:
De leukste Ibis Hotels in Londen
Hotel in Londen met parkeerplaats
De leukste wijken in Londen (met hoteltips)

Met de auto naar Londen: tol betalen

Ga je met je auto in het centrum van Londen rijden? Hou er dan rekening mee dat er een tolheffing geldt. Deze tolheffing wordt “Congestion Charge” genoemd. Hij wordt geheven om automobilisten te ontmoedigen om het drukke stadscentrum in te rijden. Wij raden sowieso niet aan om in het centrum van Londen te gaan rijden, maar als je het wel doet moet je hier dus rekening mee houden.

Het is een vergoeding die moet worden betaald voor het rijden in het Congestion Charge-gebied in het centrum van Londen op bepaalde tijden van de dag. Alle auto’s moeten betalen om het tolgebied binnen te rijden, behalve elektrische voertuigen en voertuigen met 9 of meer zitplaatsen. Ook zijn er enkele uitzonderingen, zoals voertuigen voor gehandicapten.

Het Congestion Charge-gebied omvat het grootste deel van het centrum van Londen en wordt begrensd door de ringweg A501 (inclusief Euston Road, Great Portland Street, Tower Bridge Road en Elephant and Castle). Het gebied kan veranderen.

met de auto naar londen tol kaart
Congestion charge gebied in Londen

De Congestion Charge is van maandag tot en met vrijdag van 7.00 uur tot 22.00 uur van kracht. Het geldt niet op nationale feestdagen. De huidige tolheffing voor auto’s is £15 per dag.

Let op: Als je je tol niet binnen 24 uur betaalt na het rijden in het Congestion Charge-gebied, krijg je een boete. Deze boete bedraagt £160. Hij wordt wel verlaagd tot £80 als je binnen 14 dagen betaalt.

Hoe kun je betalen voor de Congestion Charge?

Je kunt online betalen voor de Congestion Charge. Dat kan via de officiële websites van Transport for London. Het kan ook via een mobiele app. Je kunt hiervoor de app “T-Charge Auto Pay” downloaden.

Het is ook mogelijk om je auto te registreren voor een automatische betaling. Je hoeft dan niet elke dag handmatig te betalen. Dit is vooral handig als je vaker in Londen komt en vaker in het centrum rijdt.

Ga je ook over de Dartford Crossing rijden? Dit is een grote brug over de Theems, bij Londen. Hier betaal je ook tol voor. Tol voor de Dartford Crossing kun je betalen via de officiële website van Dart Charge.

Autorijden in Engeland

Autorijden in Engeland kan voor Nederlandse bestuurders even wennen zijn vanwege het feit dat het verkeer aan de linkerkant van de weg rijdt. Het stuur van de Britten zit ook aan de rechterkant van de auto. Doordat de verkeerssituatie anders is kan het extra aandacht en concentratie vergen. Vooral bij het afslaan en invoegen op rotondes en kruispunten.

Er zijn nog enkele andere verschillen waar je als Nederlandse bestuurder rekening mee moet houden, zoals het volgende:

 • In Engeland zijn er veel rotondes, deze draaien met de klok mee.
 • Snelwegen heten in Engeland ‘motorways’ en hebben meestal drie of vier rijstroken.
 • De maximumsnelheid op snelwegen is 70 mijl per uur, wat overeenkomt met ongeveer 113 kilometer per uur.
 • In Engeland worden afstanden aangegeven in mijlen in plaats van kilometers. 1 Engelse mijl is ongeveer gelijk aan 1.6 kilometer.
 • In sommige steden, zoals Londen, zijn er Congestion Charge zones waar je tol moet betalen om in het centrum te mogen rijden.
 • In Engeland wordt er streng gecontroleerd op rijden onder invloed en het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden.

Metro in plaats van de auto in het centrum van Londen

Het verkeer in het centrum van Londen kan behoorlijk chaotisch zijn en parkeren is vaak een uitdaging. Als je echt het meeste uit je tijd in de stad wilt halen, raden wij aan om de auto te laten staan en de metro in Londen te nemen.

De metro is snel, efficiënt en brengt je naar alle populaire bezienswaardigheden en winkelgebieden. 😊 Bovendien bespaar je jezelf de stress van het rijden en het vinden van een parkeerplek.

Wil je meer weten over de metro en de tickets die je daarvoor nodig hebt? Lees dan ons artikel over de metro in Londen 😊 Daar leggen we alles tot in detail uit en delen we hoe je de bekende Oyster Card gebruikt.

Leuke stops onderweg met de auto naar Londen

Londen is leuk, maar wist je dat er veel plekken in Engeland die je makkelijk kunt combineren met een autorit vanuit Nederland naar Londen? Hier zijn een paar voorbeelden:

 1. Canterbury: Deze historische stad ligt op ongeveer 100 km van Londen en is beroemd om zijn kathedraal, middeleeuwse straatjes en gezellige pubs.
 2. Brighton: Deze levendige badplaats ligt op ongeveer 80 km van Londen en heeft een bruisend nachtleven, een pier met attracties en een lange promenade met uitzicht op zee.
 3. Oxford: Deze universiteitsstad ligt op ongeveer 90 km van Londen en staat bekend om zijn historische gebouwen en prachtige parken.
 4. Cambridge: Een andere universiteitsstad die ongeveer 100 km van Londen ligt en beroemd is om zijn middeleeuwse architectuur en schilderachtige grachten.
 5. Bath: Deze prachtige stad ligt op ongeveer 190 km van Londen en staat bekend om zijn Romeinse baden, Georgian architectuur en mooie parken.

Veelgestelde vragen over met de auto naar Londen  

Hoe rij ik van Dover en Folkstone naar Londen?

Als je met de ferry of trein aankomt in Dover of Folkstone rij je het makkelijkste via de M20 naar Londen. De M20 is een grote snelweg die recht naar het centrum van Londen loopt.
Gebruik Google Maps voor de exacte routebeschrijving. Dit duurt ongeveer 2 tot 2,5 uur.

Welke auto’s mogen Londen in?

Elke auto mag Londen in, maar sommige auto’s moeten tol betalen. Bijna alle auto’s betalen tol. Alleen elektrische auto’s hoeven geen tol te betalen. Lees in dit artikel meer over het tolbeleid in Londen.

Waar kan ik mijn auto parkeren in Londen?

Er zijn verschillende opties. Er zijn veel openbare parkeergarages in Londen. De kosten kunnen echter wel hoog oplopen. Wij raden aan om een hotel met parkeerplaats te boeken. Hier betaal je ook voor je parkeerplek, maar wel een stuk minder. Een goed hotel met parkeerplaats is het DoubleTree by Hilton Londen Excel.

Meer lezen over Londen?

Metro in Londen
Kew gardens: de Koninklijke botanische tuinen
Kerstmis in Londen
London Eye: het grote reuzenrad
– Aanrader: hop on hop off bus in Londen
Palace of Westminster (en de Big Ben)
De leukste wijken in Londen (hier boek je het best een hotel)

Reacties
 1. Hoi Eline, we willen misschien in Londen op een camping verblijven. Het valt me op dat er soms staat dat er een low emission zone geldt. Wat houdt dit in en hoe kom je erachter of je voor je auto iets moet regelen? En hoe doe je dat?

  • Hoi Esther,

   Leuk dat jullie mogelijk in Londen willen kamperen. En goede vraag! De low emission zone is een gebied in/rondom Londen waar bepaalde voertuigen moeten betalen om te rijden. Dit zijn voertuigen die zeer vervuilend zijn. Hiermee willen ze stimuleren dat deze voertuigen worden ingeruild voor meer duurzame modellen. Dit geldt meestal voor grotere voertuigen. Voor personen auto’s zijn de regels niet zo streng.

   Als je auto voldoet aan de volgende standaarden mag je Londen in rijden:
   – Een benzine auto moet aan de Euro 4 standaarden voldoen (geproduceerd in/na 2006)
   – Een diesel auto moet aan de Euro 6 standaarden voldoen (geproduceerd in/na 2015)

   Als je auto daar niet aan voldoet moet je £12.50 per dag betalen om in Londen te mogen rijden. Als je auto stilstaat hoef je dat niet te betalen. Met een elektrische auto mag je sowieso gratis in Londen rijden.

   Hier lees je hoe je ervoor kunt betalen als je auto niet aan de voorwaarden voldoet.

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar

 2. Hallo,

  Leuk stuk over het reizen naar Engeland. Wellicht kun je nog toevoegen dat men de boot (afvaart Calais en Duinkerke dan) het best kan boeken via http://www.directferries.com . Dit scheelt meestal een paar tientjes en soms meer dan 100 euro. Ik kom al jaren in Engeland en boek hier altijd, heeft me elke keer nog geld bespaart. Kijk maar wat je ermee doet;) groetjes Justin

  • Hoi Justin,

   Leuk dat je dit deelt. Dankjewel voor de tip 🙂

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *