Windsor Castle: Leuke dagtrip vanuit Londen

Suuz Door Suuz

Windsor Castle is een van ’s werelds grootste bewoonde kastelen en een ware schat van de Britse monarchie. De eeuwenoude geschiedenis en de indrukwekkende staatskamers maken het één van de topattracties van Londen. Het is een absolute aanrader om het paleis te bezoeken als je naar Londen op vakantie gaat. In dit artikel delen we alle informatie die je nodig hebt, maar ook wat je gaat zien en hoe je er het beste komt. 😊

Windsor Castle


windsor castle bezoeken

Tickets voor Windsor Castle

Het is sterk aan te raden je tickets voor Windsor Castle vooraf online te bestellen. Op die manier voorkom je teleurstellingen. Het zou zonde zijn om het tripje vanuit Londen te maken om erachter te komen dat alle tickets uitverkocht zijn. Je kunt een los ticket boeken, een ticket met rondleiding óf gebruik maken van de Londen pass.

Als je je tickets online besteld krijg je ze opgestuurd via de mail. Je hoeft je tickets niet te printen, want er zit een QR code op die daar vanaf je telefoon gescand kan worden. Als je onverhoopt toch niet kan, is het mogelijk om de tickets nog om te boeken of te annuleren.

🎟️ Los ticket voor Windsor Castle | Bestel hier
🎟️ Ticket met rondleiding | Bestel hier
🎟️ London Pass | Bestel hier

Het stadje Windsor

Windsor is een klein stadje ongeveer 30 kilometer van Londen af. Er wonen ongeveer 32.000 mensen en de plaats is voornamelijk bekend door Windsor Castle. Windsor ligt in het graafschap Berkshire, ten zuidoosten van Londen. Dit is ook de plek waar prins Harry en prins William op de school zaten, namelijk op het Eton College. Dit is een typische Britse boardingsschool voor jongens en staat ook wel bekend als de toegangspoort voor de elite. Het collegegeld is ruim €30.000 per jaar!

Wist je dat het paleis een belangrijke plek is voor Windsor? Niet alleen brengt het ieder jaar vele toeristen, het is ook de woon- en werkplek voor maar liefst 500 mensen.

Naar Windsor Castle vanuit Londen

Windsor lig dus vlakbij Londen. Het is dan ook gemakkelijk om vanuit Londen een bezoek te brengen aan Windsor Castle. Als je met het openbaar vervoer naar Windsor wil gaan, is de meeste eenvoudige optie om vanaf Paddington Station de trein te nemen naar Windsor station. De treinen tussen Paddington en Windsor rijden overdag ongeveer om het half uur. De reis duurt ruim 30 minuten. Het station ‘Windsor & Eton Central’ ligt op slechts 5 minuten loopafstand vanaf het paleis.

Het is ook mogelijk om een dagtocht te boeken naar Windsor vanuit Londen. Een luxe touringcar staat klaar om je mee te nemen en met een skip the line-ticket heb je geen last van wachtrijen. Er is een rondleiding met gids inbegrepen. Kortom, alles is geregeld.😊
🎟️ Boek hier een dagtocht naar Windsor Castle

Alles over Windsor Castle

Windsor Castle is één van de oudste en grootste bewoonde paleizen ter wereld. Het ligt niet ver van Londen, aan de rivier de Theems. Windsor Castle heeft een belangrijke betekenis voor de Engelse koninklijke familie. Zo was het de officiële residentie van koningin Elizabeth II.

Voor de meeste vorsten was het paleis een tweede woning, zij verbleven liever in Buckingham Palace. De koninklijke familie brengt wel regelmatig tijd door in het paleis. Het paleis is niet alleen een residentie, het is ook de plek waar koninklijke evenementen plaatsvinden. Harry en Megan zijn hier getrouwd en ook hun zoon Archie is hier gedoopt. 😊

Windsor Castle is oorspronkelijk gebouwd als houten paleis in de 11e eeuw. In de 12e eeuw is het hout vervangen voor steen. Het paleis heeft door de eeuwen heen veel verandering ondergaan. Hierdoor zijn verschillende delen van het paleis in steeds andere stijlen gebouwd. Het grootste deel van het paleis is gebouwd in Gothische en Neogothische stijl. 

Wist je dat het paleis 1000(!) kamers heeft? Met 484.000 vierkante meter is dit het grootste paleis in het bezit van de Britse koninklijke familie.

Grote brand in 1992

In het jaar 1992 brak er een grote brand uit in Windsor Castle. Hierdoor werd een groot deel van het paleis verwoest. De brand ontstond door een defecte lamp die tegen een gordijn hing. Vervolgens verspreidde het zich snel naar andere delen van het paleis. Veel kunstwerken, meubels en koninklijke vertrekken zijn verloren gegaan. Maar liefst 9 van de belangrijkste staatskamers waren ernstig beschadigd. Daarnaast liepen nog zeker 100 andere kamers stevige brandschade op.

Na de brand duurde het maar liefs 5 jaar voordat het paleis weer kon worden bewoond en bezocht. De restauratie van het paleis zorgde voor een flinke discussie in het land. Veel mensen waren van mening dat de kosten voor rekening van koningin Elizabeth moesten zijn. Het was namelijk een dure aangelegenheid, zo’n 37 miljoen pond. Om de kosten van de restauratie te drukken, besloot Koningin Elizabeth Buckingham Palace tegen betaling open te stellen voor publiek. 

Wat zie je bij een bezoek aan Windsor Castle?

Als je Windsor Castle bezoekt, heb je de kans om diverse vertrekken te kunnen bekijken. Hieronder hebben we voor je onder elkaar gezet wat je kunt verwachten.

Moat Room

Dit is de eerste kamer die je binnenkomt en dient als een soort introductie tot de rest van het paleis. Hier staat een bronzen model van Windsor Castle uit 1377. Dit model is gebaseerd op het meest recente onderzoek naar hoe het kasteel er in het verleden uitzag.

Windsor Castle State Rooms

Deze vertrekken zullen één van de hoogtepunten van je bezoek zijn. Je komt in de Staatsievertrekken, de kamers waar officiële gelegenheden plaatsvinden. Voorbeelden hiervan zijn de Waterloo Chamber en de Crimson Drawing Room.  

Queen Mary’s Dollhouse

Veel mensen vinden dit heel erg leuk om te zien. Het is geen poppenhuis waar Queen Mary vroeger mee speelde. Het is een replica van een Engels landhuis, wat in 1920 is gemaakt als cadeau voor koningin Mary. Hier wordt het beste Britse vakmanschap uit die periode in miniatuur getoond. Élk item is tot in de kleinste details nagemaakt. Bijvoorbeeld échte boeken in de bibliotheek, een gevulde wijnkelder, echt meubilair, echte porseleinen borden, geweven tapijten, elektrische verlichting en liften. Het is zó leuk om te zien!
Veel ‘grote’ merken uit die tijd droegen ook bij aan dit poppenhuis door een miniatuur versie van hun product te maken. Daarnaast werd er gewerkt met gespecialiseerde modelbouwers.

Het leuke van dit miniatuur huis is dat je terug gaat in de tijd. Je kunt precies zien hoe de vertrekken van de Koninklijke familie eruit zagen in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Als je een voorproefje wil kun je de video hieronder bekijken 😊 Hierin legt de Royal Collection Trust precies uit hoe dit idee is ontstaan en zie je hoe het poppenhuis eruit ziet.

St. George’s Chapel: graf van Koningin Elizabeth

De St. George’s Chapel is één van de belangrijkste onderdelen van Windsor Castle. Het is de plek waar ook diverse koninklijke huwelijken en doopceremonies hebben plaatsgevonden. In de grafkelder van deze kapel is Koningin Elizabeth bijgezet na haar overlijden in 2022. Je kunt haar rustplaats bezoeken op maandag, donderdag, vrijdag en zaterdag. Ook vind je hier de rustplek van prinses Margareth, de zus van Koningin Elizabeth.

De Britse Koninklijke familie heeft de grootste kunstcollectie ter wereld!! Bij elkaar hebben ze meer dan een miljoen stukken. Hieronder vallen onder andere schilderijen, beelden, sieraden en kostuums. Delen hiervan stellen ze tentoon voor het grote publiek. Ze zijn op verschillende plekken te bekijken, waaronder in de Queen’s Gallery van Windsor Castle.

Hier vind je wisselende tentoonstellingen van koninklijke kunstwerken. Doordat de tentoonstelling steeds wisselt is het leuk om hier vaker terug te komen. Er hangen ook schilderijen van Vlaamse en Nederlandse schilders zoals Anthony van Dyck en Johannes Vermeer. Vroeger was dit trouwens de balroom 🙂

De tuinen van Windsor Castle

De tuinen van Windsor Castle zijn prachtig aangelegd en stralen rust uit. In de zomermaanden zijn sommige delen van de tuinen opengesteld voor publiek. 😊

tuinen windsor castle

Wisseling van de wacht

Net als bij Buckingham Palace, vindt ook bij Windsor Palace meerdere malen per week een wisseling van de wacht plaats. Het is dus zeker aan te raden om je bezoek aan Windsor Castle zo te timen, dat je ook bij het wisselen van de wacht aanwezig kunt zijn. De wisseling van de wacht vindt plaats voor de poorten van het kasteel en is vaak druk bezocht. Zorg er dus voor dat je niet op het laatste moment aankomt, zodat je niet helemaal achteraan staat tijdens de wisseling van de wacht. 😊

Je kunt de wisseling van de wacht bij Windsor Castle bekijken op dinsdag, donderdag of zaterdag om 11.00 uur. Deze dagen en het tijdstip kunnen soms afwijken, bekijk voor de meest actuele informatie daarom altijd deze kalender van Windsor Castle. 

Wist je dat de wisseling van de wacht bij Buckingham Palace dagelijks te bekijken is? Het is iedere dag weer een drukbezocht moment.😍

wisseling van de wacht bij windsor castle

Rondleidingen door Windsor Castle

Het is mogelijk om een rondleiding te krijgen door Windsor Castle. Een gids leidt je dan door de diverse vertrekken van het paleis heen. Tijdens een rondleiding vertelt een enthousiaste gids meer over het paleis en zijn achtergrond. De rondleidingen worden meerdere malen per dag gegeven en duren zo’n 2 tot 3 uur. 🎟️ Boek hier een rondleiding.

Een andere optie is om zelfstandig door het paleis te lopen. Door middel van een audiotour krijg je per ruimte meer informatie over het paleis. De audiotours zijn beschikbaar in verschillende talen en geven je de mogelijkheid om op eigen tempo door Windsor Castle te lopen. Tijdens je tour kun je dan naar interessante informatie en weetjes luisteren. Een bezoek aan het paleis neemt al snel 1,5 tot 2 uur in beslag.

🎟️ Bestel hier alvast je toegangsticket voor Windsor Castle
Het paleis is ook inbegrepen in de London Pass. Let op! Je hebt hiermee alleen in de middag toegang.
🎟️ Koop hier de London Pass en bespaar veel geld!

High tea na je bezoek aan Windsor Castle

Om je bezoek aan Windsor Castle in compleet Engelse stijl af te sluiten, is een high tea bij de King and Castle pub een echte aanrader. Deze pub vind je direct tegenover het paleis en staat garant voor een high tea doordrenkt met Britse charme. Tijdens de high tea kun je genieten van een ruime selectie heerlijke theesoorten, uiteraard met bijpassende hartige en zoete lekkernijen. Er worden diverse smaakvolle sandwiches geserveerd. Ook zijn er uiteraard versgebakken scones met clotted cream op de menukaart te vinden.😍 Vanuit de pub heb je een prachtig uitzicht op het paleis.

Praktische informatie

  • Het is mogelijk om door Windsor Castle te lopen zonder gids. Uiteraard kun je niet alle delen van het paleis van binnen zien, maar dit is niet anders dan bij een rondleiding
  • Hou er rekening mee dat er strenge beveiligingscontroles zijn. Zo worden tassen gecontroleerd, maar moet je ook door een poortje lopen. Deze controle is er om de veiligheid van alle aanwezigen in het paleis te garanderen.
  • Het is niet toegestaan om foto’s te maken in Windsor Castle. Wel is het mogelijk om de buitenkant van het gebouw en de tuinen rondom het paleis op de foto te zetten.
  • Goede schoenen is een aanrader. Je maakt al snel vele kilometers tijdens je bezoek aan het paleis.
  • Eten en drinken is niet toegestaan in het paleis, met uitzondering van een flesje water. Zolang het in een dichte verpakking zit en het in de tas blijft, wordt het niet afgenomen tijdens je bezoek. Het is wel mogelijk om in het Undercroft Café wat te eten en drinken. Dit is het ondergrondse restaurant van het paleis.
  • Het paleis is voor het grootste gedeelte goed toegankelijk voor mindervaliden. Zo is er een lift aanwezig in Windsor Castle, waarmee de meeste vertrekken op hogere verdiepingen bereikt kunnen worden. Houd er wel rekening mee dat het paleis op een heuvel ligt en dat de parkeerplaatsen niet direct voor de ingang van het paleis zijn.

Openingstijden Windsor Castle

De openingstijden van Windsor Castle verschillen per dag en periode van het jaar. Van 1 maart t/m 31 oktober is het paleis op de meeste dagen van de week geopend van 10:00 – 17:15. Entree is dan mogelijk tot 16:00 uur. In de periode van 1 november t/m 28 februari kun je het paleis bezoeken tussen 10:00 – 16:15 uur. De laatste entree is dan mogelijk tot 15:00 uur.  

Let op! Op dinsdag en woensdag is Windsor Castle gesloten. Daarnaast is St. George’s Chapel op zaterdag na 14.30 uur vaak gesloten voor publiek. Op sommige dagen van het jaar wijken de openingstijden. Raadpleeg daarom altijd even deze site voor de meest actuele openingstijden.  😊

Windsor Castle is een populaire plek om te bezoeken, zowel voor toeristen als voor locals. In de vakantieperiodes en in de weekenden kan het aardig druk zijn bij het paleis. Wil jij de drukte graag ontwijken? Dan is het aan te raden om vlak na openingstijd te gaan en/of op een doordeweekse dag.

Tip: bestel alvast je tickets