The Shard: spectaculair uitzicht over Londen

Eline Door Eline

The Shard is een opvallende wolkenkrabber in Londen. Je herkent hem aan de puntige glazen structuur. The Shard is maar liefst 310 meter hoog! Hiermee is het het hoogste gebouw van Europa!

The Shard werd in 2012 geopend en is sindsdien een van de meest populaire bezienswaardigheden van Londen. In the Shard zitten onder andere kantoorruimtes, luxe appartementen, het Shangri-La Hotel. Maar de belangrijkste reden waarom The Shard een bezoek waard is, is vanwege het “The View from The Shard”. Dit is een observatieplatform op de 72e verdieping. Vanaf hier kun je over Londen uitkijken 😍

Winter korting: speciaal voor bezoekers van onze website hebben we een persoonlijke kortingscode voor de The Shard. De code is ‘WEGWIJSSHARD10‘ en geeft je 10% korting op tickets 😍 Deze code is geldig t/m 31 maart 2024.
Je kunt de code invullen bij het bestellen van je tickets. Bestel hier je tickets met korting.

Het panoramamische uitzicht vanaf de Shard is spectaculair! 🤩 Als je de mogelijkheid hebt raden we echt aan een bezoek te brengen!

The Shard bezoeken in Londen


the shard bezoeken londen

Tickets voor the Shard

We raden aan tickets van tevoren te bestellen. Op die manier voorkom je teleurstellingen aan de deur. Er zijn helaas geen goedkopere tickets voor kinderen. Alleen kinderen onder de 3 jaar mogen gratis naar binnen.

Tickets
🎟️ Losse tickets voor The Shard
🎟️ Combi-ticket: The Shard + Hop on hop off bus in Londen

Tip: boek je ticket van tevoren en kies voor een tijdslot rond de tijd dat het gaat schemeren of als het al helemaal donker is. ’s Avonds gaan alle lichten aan in Londen en heb je helemaal mooi panoramisch uitzicht vanaf The Shard 😍 Het is echt schitterend!! De toren is in de zomer tot 22.00 uur geopend.

De code is ‘WEGWIJSSHARD10‘ en geeft je 10% korting op tickets 😍 Deze code is geldig t/m 31 maart 2024.

Waarom je The Shard moet bezoeken

Let op: voordat je naar binnen mag moet je eerst langs security. Hierbij worden ook je tassen gecontroleerd. Je mag geen eten en drinken mee naar binnen nemen.

Ten eerste: Je gaat met de snelste lift van Engeland naar boven!

De lift van The Shard gaat met maar liefst 16mph omhoog!! Dat is 25.7 kilometer per uur! De lift heeft videoschermen in het plafond. Hier worden beelden laten zien die de geschiedenis van de skyline van Londen weergeven. Het is niet zo heel bijzonder, maar opzich wel leuk. Ondertussen zie je de verdiepingen toenemen. Je merkt op een gegeven moment dat je oren even dicht gaan zitten.

De lift gaat niet in één x omhoog. Hij gaat eerst tot de 33e verdieping. Daar moet je even van lift wisselen. Vanaf daar gaat de lift razendsnel verder naar de 68e verdieping 🙂

uitzicht vanaf de shard londen bezoeken

Ten tweede: de interactieve 68e en 69e verdieping

Je begint je Shard ervaring op de 68e en 69e verdieping. Hier heb je al een 360 graden view, oftewel: je kunt aan alle kanten van The Shard het uitzicht bewonderen. Dit is een soort van warming-up voor het échte werk op de 72e verdieping. Op een heldere dag kun je vanaf hier 64 kilometer ver kijken!!

Deze verdiepingen zijn overdekt en dus ook heel leuk om te bezoek te brengen als het regent in Londen. De wanden zijn volledig van glas, van de vloer tot aan het plafond. Hier vind je interactieve beeldschermen en digitale telescopen. De beeldschermen geven je informatie over wat je precies ziet en hoe je uitzicht eruit ziet op verschillende tijdstippen van de dag.

Er is hier ook een café waar je wat te eten en te drinken kunt bestellen. Er is ook een toilet en zelfs vanaf het toilet heb je heel mooi uitzicht. Als je het gevoel hebt dat je dan wat privacy mist kun je een soort gordijn naar beneden laten komen. Overal is aan gedacht 😜

Met de code ‘WEGWIJSSHARD10‘ en geeft je 10% korting op tickets 😍 Deze code is geldig t/m 31 maart 2024. Bestel hier je tickets met korting.

toilet met uitzicht op de shard
Het uitzicht vanaf de Shard vanuit de mannen wc

Ten derde: Het hoogste uitkijkpunt van Europa

Nadat je de 68e en 69e verdieping hebt verkend kun je een trap naar de 72e verdieping nemen!! Hier stap je op het hoogste uitkijkpunt van Europa. (Oké, als we héél eerlijk zijn is het Lakhta Center in Sint-Petersburg het aller hoogst. Die wolkenkrabber is 462 hoog). Maar toch, je bevind je hier op ongekende hoogte!

the shard bezoeken londen

Ze noemen dit The View From The Shard. Vanaf hier kun je écht ver kijken. Je ziet verschillende herkenbare punten in Londen. Bijvoorbeeld de Tower Bridge, London Eye, de Big Ben, de Tower of London, het walkie-talkie gebouw, het Palace of Westminster, Shakespeare’s Globe Theatre en de St. Paul’s Cathedral.

Vooral die laatste ziet er vanaf hier heel mooi uit 😊 Ook vind ik het erg leuk om te zien hoe de Theems door Londen heen slingert, met alle bootjes die erop varen. Op bepaalde tijdstippen is er ook iemand die wat over de toren en het uitzicht verteld.

Er zijn hoge glazen wanden die je nog een beetje tegen de wind beschermen, maar op een koude, winderige dag kan het hier pittig koud zijn, hou daar rekening mee. We raden aan wel warme kleding mee te nemen.

Wist je dat de officiële naam ‘The Shard of Glass’ is? Dit betekent ‘De glazen scherf’.
🎟️ Boek hier je tickets voor The Shard.

Restaurant met uitzicht

Heb je wat speciaals te vieren of ben je gewoon op zoek naar een bijzondere avond? Reserveer dan een plekje in een van de restaurants van de The Shard. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht over Londen en de Tower Bridge. Na zonsondergang is Londen heel mooi verlicht! 😍

Je kunt kiezen uit maar liefst 3 restaurants: het restaurant Oblix (een Amerikaans grillrestaurant), het restaurant Hutong (hier serveren ze uit de Chinese keuken) en Aqua Scherf (hedendaags Britse keuken). Het is ook leuk om een Engelse afternoon tea te boeken 🫖 We raden aan om je netjes aan te kleden. Geen slippers of korte broeken.

Als je gaat reserveren, vraag dan specifiek om een tafeltje bij het raam. Je betaalt hier wel £5 per persoon extra voor, maar het maakt je avond helemaal compleet! ❤️

diner the shard londen

Iemand ten huwelijk vragen op The Shard

Wist je dat het mogelijk is om een speciaal ‘proposal arrangement‘ te boeken op The Shard? 💍
Het is natuurlijk een uitstekende plek om iemand ten huwelijk te vragen. Nergens heb je zulk mooi uitzicht dan hier. Zeker ’s avonds als Londen helemaal verlicht is ❤️

Met het arrangement krijg je 30 minuten toegang tot een exclusieve privéruimte die is versierd met rozenblaadjes, bloemen en kaarsen. Er is een fles champagne om te poppen als jouw partner ‘ja’ heeft gezegd, er is een fotograaf én er is een persoonlijke ‘hulp’ om er voor te zorgen dat alles soepel en volgens plan verloopt.

Voelt dit voor jou (nog) niet helemaal als de juiste plek voor een proposal? Ook voor een romantische date is de Shard leuk om te bezoeken. Tip: bij GONG op de 52e verdieping hebben ze heerlijke cocktails 🍹

Met kinderen The Shard bezoeken

Ga je met kinderen naar Londen? Ook dan is een bezoek aan The Shard erg leuk! Er is zoveel te zien en de interactieve beeldschermen geeft ze ook iets om mee te spelen.

Tip: bereid je kinderen voor op jullie bezoek. Ken je de bekende Engelse serie ‘Doctor Who’? Wij keken deze serie regelmatig thuis. Erg leuk en echt onderdeel van de Britse cultuur. In een van de afleveringen komt The Shard regelmatig in beeld. Met name in onderstaande scène is speelt The Shard een hoofdrol. Misschien is het leuk om deze aflevering met je kinderen te kijken 🙂 Deze scène komt uit de aflevering “The Bells of St John”.

Hou er rekening mee dat kinderwagens niet mee naar boven mogen. Je kunt de kinderwagen beneden achterlaten.
🎟️ Boek hier je tickets voor The Shard

Geschiedenis van The Shard

Het idee voor The Shard ontstond in het begin van de jaren 2000, toen de Sellar Property Group plannen begon te ontwikkelen voor een nieuw gebouw op het terrein van het voormalige Southwark Towers-gebouw bij het treinstation London Bridge. De Italiaanse architect Renzo Piano werd gekozen om het ontwerp te leiden.

De bouw van The Shard begon in 2009 en werd geleidelijk aan uitgevoerd. Het gebouw werd gefaseerd opgebouwd, met verschillende mijlpalen in de constructie. In 2012 bereikte The Shard zijn volledige hoogte en werd het de hoogste wolkenkrabber van Europa en het Verenigd Koninkrijk!

The Shard werd officieel geopend op 5 juli 2012, hoewel op dat moment nog niet alle verdiepingen volledig waren voltooid. Het uiteindelijke ontwerp heeft 95 verdiepingen. De verdiepingen zijn onder andere gevuld met kantoorruimtes, het Shangri-La Hotel, luxe appartementen en recreatieve voorzieningen. Het Shangri-La Hotel heeft ook een zwembad. Dit is het hoogste zwembad van Europa (op de 52e verdieping).

Een opvallend kenmerk van The Shard is zijn focus op duurzaamheid. Het gebouw werd ontworpen met energie-efficiënte systemen en materialen, waaronder regenwateropvang, geïntegreerde zonnepanelen en warmte terugwinningssystemen.

The Shard of London Eye?

Als je wat meer rekening houdt met het budget is het misschien goed om een keuze te maken tussen The Shard en London Eye. Beide geven een geweldig uitzicht over Londen en de Theems.
The Shard is uiteraard een stuk hoger en geeft uitzicht over meer grote bezienswaardigheden in Londen. Daardoor is The Shard spectaculairder.

Echter, London Eye kan ook juist leuk zijn omdat je Londen wel vanaf boven bekijkt, maar toch de connectie blijft voelen met alles om je heen. Je hebt vanaf hier natuurlijk geweldig uitzicht over Westminster Palace en de Big Ben. Qua kosten zijn de ticketprijzen vergelijkbaar. Tickets voor the Shard zijn nét iets goedkoper.

Zo kom je er

🚇 De metro is het makkelijkste vervoer naar The Shard. Je kunt de Jubilee Line of de Northern Line pakken en uitstappen bij de halte London Bridge. Dit is dezelfde halte voor als je de Tower Bridge wil bezoeken. Het is vanaf hier nog 2 minuten lopen naar de ingang van The Shard.

Wil je meer weten over welke metro tickets je het beste kunt kopen? Lees dan verder in ons artikel over de metro in Londen.

🚌 Je kunt ook de hop on hop off bus in Londen gebruiken om naar The Shard te reizen. Er is namelijk een halte voor de hop on hop off bus bij het London Bridge metrostation. Vanaf hier is het maar 5 minuutjes wandelen.

Je kunt ook de stadsbus pakken. Er is een busstation net buiten de hoofdingang van het London Bridge Treinstation. De bussen die hier stoppen zijn onder meer lijn 43, 48, 141, 149, 521.

Ga je de Shard bezoeken van buiten Londen? Je kunt ook de trein pakken naar het naastgelegen London Bridge treinstation.

Openingstijden

The Shard is in de zomer geopend van 10:00 tot 22:00 uur.
In het laagseizoen is de toren op maandag en dinsdag gesloten. Ook gaat hij dan op sommige dagen eerder dicht. De openingstijden wisselen behoorlijk. Het is daarom aan te raden om even de openingstijden op de website van The Shard op te zoeken. De laatste toegang is anderhalf uur voor sluitingstijd.

Veelgestelde vragen

Waar kan ik betrouwbare tickets voor The Shard kopen?

Wij raden je aan je tickets via deze website te bestellen. Dit is een betrouwbare, Nederlandse website. Je krijgt je tickets direct per mail opgestuurd. Je hoeft ze niet te printen, je kunt de QR code op het ticket daar bij de ingang laten zien. Mocht je nog willen annuleren dan kan dat kosteloos (12 uur van tevoren). 🎟️ Bestel tickets

Wat is het beste moment om The Shard te bezoeken?

Dat is een beetje afhankelijk van je voorkeuren. ’s Avonds net rond zonsondergang is natuurlijk het mooiste moment. Zeker als de ondergaande zon nog net over de gebouwen in Londen schijnt. Maar uiteraard is dit ook het meest populaire en dus het meest drukke moment.
De weekenden zijn altijd drukker dan de doordeweekse dagen. Zeker zaterdag en zondag net na lunchtijd. Als je een rustig tijdstip wil kun je het beste ’s ochtends direct na openingstijd gaan.

Wat als het slecht weer is?

De mogelijkheid bestaat dat het ‘slecht weer’ is (regen of mist). We zijn tenslotte wel in Londen. Op deze dagen is het niet helder genoeg om echt ver te kunnen kijken. Dit kan je ervaring op The Shard minder spectaculair maken. Gelukkig kun je je tickets tot 12 uur van tevoren annuleren (als je ze via deze website koopt). Hou dus goed het weer in de gaten en zorg dat je flexibel bent.

Hoelang mag je op The Shard blijven?

Er zit geen limiet op je bezoek aan The Shard. Als je een ticket hebt gekocht mag je er zo lang blijven als je wil 🙂

Is het het waard om The Shard te bezoeken?

Ticketprijzen voor een bezoek aan The Shard zijn niet goedkoop. We kunnen ons voorstellen dat je twijfelt of dat het wel waard is. Wij vonden het absoluut het geld waard. Uitzicht zoals hier hebben we nog nooit gehad. Het was echt een hele ervaring!

Moet ik tickets van tevoren reserveren?

Je hoeft je tickets niet van tevoren te reserveren, maar wij raden dat wel sterk aan! The Shard is een van de meest populaire bezienswaardigheden in Londen. Het zou echt zonde zijn als je daar aankomt en er zijn geen tickets meer beschikbaar. Bovendien zorgt het ervoor dat je daar ter plekke niet meer in de rij hoeft te staan voor tickets. Dat scheelt weer tijd. 🎟️ Bestel tickets

Is The Shard ook te bezoeken voor mensen in een rolstoel/mindervaliden?

Zeker, zelfs de 72e verdieping is the bezoeken voor mensen met een beperking. Op de 1e en 68e verdieping is ook een mindervaliden toilet.

Wat als ik iets te laat ben?

Als je een ticket koopt krijg je een specifiek tijdslot. Het kan zijn dat je net te laat bent. Dat is geen probleem. Tot 30 minuten na je tijdslot kun je nog naar binnen. Je hebt dus best wel wat flexibiliteit. Je mag zo lang boven blijven als je wil 🙂

Kan ik de Shard zien als ik een boottocht over de Theems maak?

Ja, the Shard ligt vrij dicht bij de Theems, je kunt deze grote wolkenkrabber dus zien als je een boottocht over de Theems maakt (aanrader!).