Koninklijke botanische tuinen in Londen: Kew Gardens

Eline Door Eline

Wil je tijdens je city trip in Londen ontsnappen aan de drukte? Dan mag een bezoek aan de Koninklijke botanische tuinen van Kew Gardens (Royal Botanic Gardens, Kew) niet ontbreken. In deze prachtige tuinen van de Britse hoofdstad kom je heerlijk tot rust en kun je genieten van mooie tuinen en bijzondere flora. Met 120 hectare (wow!) is deze botanische tuin een van de grootste ter wereld! Het is zeer de moeite waard om een uitstapje te maken naar Kew Gardens tijdens je reis naar Londen. In dit artikel lees je waarom je Kew Gardens niet mag overslaan en delen we tips en tricks voor jouw bezoek 😉

Koninklijke botanische tuinen in Londen: Kew Gardens


Tickets voor de Koninklijke botanische tuinen

Er zijn verschillende soorten tickets beschikbaar om de Koninklijke botanische tuinen te bezoeken. Als jullie met een gezin naar Londen gaan is het aan te raden een familieticket te boeken. Dit scheelt een hoop geld 😊

🎟️ Volwassene (30-64): –> Bestel hier je tickets
🎟️ Jongere/student (16-29): (met studentenkaart) –> Bestel hier je tickets
🎟️ Kind (4-15) –> Bestel hier je tickets
🎟️ Senioren / mindervaliden: –> Bestel hier je tickets
🎟️ Familie ticket (2 volwassenen, 1 kind) –> Bestel hier je tickets
🎟️ Familie ticket (2 volwassenen, 2 kinderen) –> Bestel hier je tickets

Over Kew Gardens

De Koninklijke Botanische Tuinen, Kew (Kew Gardens) is met recht een bijzondere plek te noemen. Het is, naast een top wetenschappelijk instituut op het gebied van planten en schimmels, één van de grootste botanische tuinen ter wereld en het zijn de voormalig paleistuinen van Kew Palace.

Kew Palace is een klein koninklijk paleis en laat zich kenmerken door een Nederlandse bouwstijl met rode bakstenen en gevels die je doen denken aan onze Amsterdams grachtenpanden, en wordt daarom ook wel Dutch House genoemd 🇳🇱😊

Een leuk weetje is dat de Nederlandse stadhouder Willem V hier een tijdje verbleef toen hij verdreven was. Naast Kew Palace kent Kew Gardens een bijzondere, diverse collectie van van planten, bomen en bloemen. Dit kun je allemaal met eigen ogen bewonderen, bijvoorbeeld in het iconische Palm House waarin je je zult wanen in een tropisch regenwoud 🌴

kew gardens londen kew palace

Waarom is Kew Gardens een bezoek waard?

Kew Gardens is een oase van rust in het zuidwesten van Londen en alleen daarom al een fijne plek om te bezoeken. Maar het is meer dan dat! Kew Gardens is een botanische tuin en heeft sinds 2003 een plekje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gekregen.

En dat is terecht. Het wemelt hier van de exotische en zeldzame planten, kent uitgestrekte wandelpaden, zeer oude bomen, heeft bijzondere monumentale gebouwen en is een fijne plek om te vertoeven. Een ideale combinatie van natuur, cultuur en wandelplezier!

Dat maakt dit een unieke plek en een bezoek waard, zowel voor jong als oud en ongeacht hoe vaak je Londen al hebt bezocht. Dit uitje mag niet ontbreken op je city trip! 😊

kew gardens londen japanse tuin

Bijzondere plekjes in Kew Gardens

Zoals ik eerder al noemde zijn de Koninklijke Botanische tuinen van Kew Gardens enorm groot. Je kunt dus niet alles van de tuinen zien in één bezoek. Dat is natuurlijk een reden om de tuinen vaker te bezoeken, maar om je op weg te helpen geef ik hier alvast wat tips van bijzondere plekjes die je niet mag missen. Zeker de laatste in dit lijstje moet je gezien hebben 😉

Palm House 🌴

Er zijn twee redenen waarom je het Palm House moet bezoeken. Allereerst het gebouw zelf. Deze kas werd in 1844 ontworpen voor tropische planten en zaden die ontdekkingsreizigers meebrachten van hun verre reizen naar exotische plekken. Er was nog nooit eerder zo’n grote kas gebouwd en het gebouw oogt als het omgekeerde romp van een schip doordat de bouwtechnieken zijn geïnspireerd op de bouw van schepen. Zie jij het ook? 😉 Vanwege het Victoriaanse glas en de staalstructuren kent dit gebouw een iconische status. In het Palm House wordt een tropisch regenwoudklimaat nagebootst! Je vindt hier een diverse collectie van plantensoorten uit het meest bedreigde ecosysteem ter wereld. Veel van de plantensoorten die je hier vindt zijn inmiddels zeldzaam of bedreigd. Dat maakt dit, naast het prachtige gebouw, een magische plek. Verder vindt je hier ook planten die een belangrijke maatschappelijke waarde vervullen, zoals de cacaoboom en suikerriet.

Princess of Wales Conservatorium

Deze kas is vernoemd naar Augusta, Princess of Wales, en werd geopend door prinses Diana. Dit is een zeer bijzondere kas. De kas is opgedeeld in wel 10 verschillende klimaten, die allemaal door een eigen computer worden beheerd. Hier zijn dan ook de meest bijzondere plantensoorten te bewonderen in de meest complexe ecosystemen. Er is bijvoorbeeld een zone met vleesetende planten, maar er zijn ook prachtige orchideeën en verschillende soorten cactussen te zien.

Waterlily House

Ben je gek op lelies? Neem dan een kijken in het Waterlily House. Deze kas is speciaal gebouwd voor de Amazone-waterlelie. In de kas is een grote vijver waar er verschillende, gigantische waterlelies te zijn bewonderen. Een magnifiek gezicht!

Treetop Walkway

Altijd al op gelijke hoogte van boomtoppen willen staan? Sla dan de Treetop Walkway niet over bij je bezoek aan Kew Gardens. Doordat je deze wandeling 18 meter boven de grond doet, heb je de kans om de bovenste takken en bladeren van bijzondere bomen van dichtbij te zien. De wandeling is een lengte van 200 meter en de constructie is ontworpen door dezelfde ontwerpers van London Eye.

The Great Pagoda

The Great Pagoda is een Chinese toren en bestaat uit 10 verdiepingen. Elke verdieping heeft de vorm van een octagon, met een gewelfd balkon, Chinese railings en een gebogen dak. In het originele ontwerp was er op elke hoek van elk dak, 80 in totaal dus, een grote gouden draak te vinden. In 1784 werden deze helaas verwijderd. Het gerucht gaat dat dit was om de gokschulden van George IV af te betalen. Bij een restoratie in 2018 zijn de draken echter in ere hersteld en nu dus ook weer te bewonderen in Kew Gardens. Een geweldig en indrukwekkend gezicht! Je kan ook de 253 tredes van the Great Pagoda beklimmen voor een spectaculair gezicht over Londen. Let op: als je de toren wilt beklimmen moet je wel een apart ticket daarvoor kopen.

The Hive

De volgende plek mag je echt niet missen. The Hive is waarschijnlijk het meest gefotografeerde plekje van Kew Gardens. In dit paviljoen bevindt zich een bijzonder stukje kunst ter ere van de honingbij. Het kunstwerk staat in het midden van een prachtige wilde bloemenweide en imiteert de reis van een zwerm bijen naar huis. Op een indrukwekkende manier wordt hier door een technisch hoogstandje het leven in een bijenkorf geïmiteerd met duizenden ledlichtjes en prachtige symfonieën. Door verschillende sensoren is dit 17-meter hoge kunstwerk namelijk verbonden met een echte bijenkorf. De activiteit in die bijenkorf, met bijen die de korf in en uit vliegen, bepaalt real-time het geluid, de snelheid en intensiteit van de lichten. Het voelt dus echt alsof je je midden in een bijenkolonie bevindt. Een magische ervaring, waar al je zintuigen worden geprikkeld!

Dit is slechts een selectie van de bijzondere plekken in Kew Gardens! Er is genoeg te zien dus en je kan je hier gemakkelijk een dag vermaken. De ideale plek als je wilt ontsnappen van de Londense drukte!

kew gardens londen hive

Locatie en bereikbaarheid

Kew Gardens bevindt zich in het zuidwesten van Londen en is goed te bereiken. Er zijn vier ingangen, waarvan Victoria Gate het makkelijkst te bereiken is met de Londense metro. Ideaal is dat Kew Gardens een eigen metrostation heeft op de District Line (groene lijn). Vanaf het centrum pak je deze lijn richting Richmond. Vanaf metrostation Westminster duurt de reis ongeveer een halfuur en je hoeft niet over te stappen. Van metrostation Kew Gardens naar Victoria Gate is het zo’n 500 meter lopen.

Kew Gardens is het hele jaar te bezoeken en op weekdagen geopend van 10 uur ’s ochtends tot 7 uur ’s avonds. In het weekend zijn ze een uurtje langer open tot 8 uur. Je kan tot een uur voor sluitingstijd het park nog in.

kew gardens in londen bijzonder

Betrouwbare tickets voor Kew Gardens

Het is handig om vooraf al tickets te kopen als je besluit om de Koninklijke Botanische tuinen, Kew Gardens te bezoeken. Hiermee bespaar je tijd, omdat je niet in de wachtrij hoeft te staan en je weet dan zeker dat je toegang hebt. Ik raad je aan je tickets te kopen via Tiqets. Dit is een betrouwbare website, is gemakkelijk in betaling (iDEAL) en je ontvangt je tickets direct in je inbox 😀 Ik wens je veel plezier bij je bezoek! -> Koop hier nu je tickets

Meer lezen over Londen?

Metro in Londen
Kerstmis in Londen
London Eye: het grote reuzenrad
– Aanrader: hop on hop off bus in Londen
Palace of Westminster (en de Big Ben)
Met de auto naar Londen: via de tunnel of met de boot?
De leukste wijken in Londen (hier boek je het best een hotel)