Kerst in Londen

Eline Door Eline

Ga jij dit jaar Kerst in Londen vieren? Heel erg leuk! In dit artikel delen we alle leuke tips voor Kerst in Londen en laten we weten waarom Londen tijdens Kerst absoluut de moeite waard is. Zo boek jij een onvergetelijke Kerstvakantie naar de Britse hoofdstad 😍 

Tip: wil je rond de Kerstperiode in Londen verblijven? 🎄 Boek dan zo snel mogelijk je hotel! Hoe langer je wacht, hoe minder hotels beschikbaar zijn en hoe duurder de kamers worden. Lees hier onze tips voor hotels in Londen:
Goedkope hotels in Londen
De leukste Ibis hotels in Londen
De leukste wijken in Londen + hoteltips

Kerst in Londen

Tip: boek een Kerstlichtjes Avondtour

Met een Kerstlichtjes avondtour wordt je door middel van een dubbeldekker bus door Londen heen gereden. De bus rijdt langs de mooist versierde straten in Londen. Alle straten die volledig in Kerstsfeer zijn worden bezocht 🎄 Het geeft je de mogelijkheid om veel mooie kerstversiering in een korte tijd te zien. Je krijgt dan gelijk een goed beeld en kunt daarna besluiten welke straten je echt graag nog een keer wil zien. Bovendien kun je natuurlijk mooie foto’s maken 😊 Lees hier ons artikel over een Kerstlichtjes avondtour.

🎟️ Boek hier je tickets voor een Kerstlichtjes avondtour (inclusief kerstmuts)
Tip: gebruik deze kortingscode voor 10% korting: WEGWIJSLIGHTS10

kerstlichtjes tour door londen

De beste Kerstmarkten in Londen

Londen heeft een paar hele gezellige Kerstmarkten die je zeker niet mag missen tijdens je tripje naar Londen met Kerst 🎄 Hou er rekening mee dat ze op Eerste Kerstdag gesloten kunnen zijn. Hier staan ze voor je op een rijtje:
* De data zijn onder voorbehoud.

KerstmarktDatumMetro halte
Winter wonderland in Hyde Park (grootste)November – begin janWaterloo
Southbank Centre Winter Market (leukste)Begin nov – begin jan 
Camden MarketHele jaar door (behalve 25 dec) 
Leicester SquareTot begin janLeicester Square
Winter Ville in Clapham CommonBegin dec – begin jan
(alleen in het weekend en
tijdens de vakantie)
 
Covent GardenHalf nov – begin janCovent Garden
Kingston Christmas MarketTot 24 decKingston
Trafalgar SquareHalf nov – begin janCharing Cross
Tate ModernBegin nov – begin jan 
Borough Market Eind nov – begin jan 
Greenwhich Christmas MarketVanaf half novGreenwich

Kerstmarkt langs de Thames: Southbank Centre Winter Market

De leukste kerstmarkt in Londen is de jaarlijkse kerstmarkt op de South Bank langs de oevers van de Thames. Deze kerstmarkt heet de “Southbank Centre Winter Market”.

Hij is geopend van begin november tot en met het begin van januari en absoluut een bezoek waard.
Deze Kerstmarkt bestaat uit typische houten kraampjes waar je lekkere warme hapjes kunt halen zoals wraps, warme desserts, hotdogs, poffertjes, pannenkoeken, wafels, warme chocolademelk én een glas warme glühwein uiteraard. Als kerst op de taart kun je ook kaasfonduen in iglo’s. Maar je vindt hier ook antiek, boeken, sieraden en andere handgemaakte producten. En dit alles met een overvloed aan lichtjes en spectaculair uitzicht over de Thames 😍

Deze kerstmarkt in Londen is gratis te bezoeken. Hij is het best bereikbaar met de metro, stap dan uit bij halte Waterloo.

christmas winter market londen south bank kerst
christmas winter market londen south bank kerst

Kerstmarkt op Leicester Square

Een tweede kerstmarkt in Londen die absoluut een bezoek waard is is de traditionele Kerstmarkt op Leicester Square. Deze Kerstmarkt is niet zo groot, maar wel gezellig en te vinden op een van de meest bekende pleinen in Londen. Naast verschillende kraampjes zie je hier ook regelmatig leuke activiteiten en optredens 🙂

leicester square kerstmarkt londen
Kerstmarkt op Leicester Square
Kerstmarkt op Leicester Square
Kerstmarkt op Leicester Square

Tip: gebruik de Oystercard in de metro van Londen

Kerstmarkt in Hyde Park

De Kerstmarkt in Hyde Park is de grootste kerstmarkt van Londen en erg populair. Eigenlijk is dit gewoon een grote kermis 😀
De kerstmarkt (kermis) in Hyde Park is niet gratis. Je betaalt tussen de 5 en 7,50 pond toegang.

Tip: hou je niet zo van drukte? Bezoek deze kerstmarkt dan op een doordeweekse dag.

Reuzenrad tijdens de kerstmarkt in Hyde Park
Het reuzenrad van de kerstmarkt in Hyde Park
winterwonderland hyde park kerstmarkt londen
Winterwonderland in Hyde Park

Vanaf wanneer is Londen in Kerstsfeer?

Londen is vanaf 17 november in Kerstsfeer 🎅 Elk jaar vindt half november een officieel evenement plaats waarop de meer dan 300.000 lichtjes worden ingeschakeld. Je ziet dan overal in Londen de mooiste Kerstverlichting. De meeste versiering blijft hangen tot 2 januari 2024.

Wat is er te doen in Londen met Kerst?

Op Eerste Kerstdag is bijna alles gesloten in Londen. De Britten vieren Kerst en het is een officiële feestdag. Ga er ook vanuit dat bezienswaardigheden, museum winkels zijn gesloten. Zelfs het openbaar vervoer rijdt niet op Eerste Kerstdag in Londen. Dat is heel bijzonder om mee te maken.

Wel wordt er traditioneel een zwemwedstrijd gehouden in Hyde Park. Dit noemen ze de Peter Pan Cup. Alleen leden kunnen deelnemen, maar het is wel leuk om te kijken.

Tweede Kerstdag wordt in Engeland ook wel Boxing Day genoemd. Op deze dag gebeurt er heel wat in Engeland. Op deze dag begint de wintersale (zie verderop in dit artikel) en Boxing Day staat bekend om het Engelse voetbal wat op deze dag wordt gespeeld. Maar daar heb je als toerist dan weer niet zoveel aan.

Hou er rekening mee dat het openbaar vervoer in Londen op Tweede Kerstdag met een aangepaste dienstregeling rijdt. Bezienswaardigheden en musea zijn deels geopend. Het is verstandig om van tevoren even de officiële websites te checken omdat dit dus per locatie verschilt.

Uiteraard blijven ook de echte hoogtepunten van Londen interessant zoals de Tower Bridge, London Eye, de Big Ben of het wisselen van de wacht bij Buckingham Palace.

De best versierde straten tijdens Kerst in Londen

London Eye, Covent Carden, Harrods, Oxford Street, Bond Street, Carnaby Street. De Kerst  versieringen zijn elk jaar in een ander thema. Hier onder laten we weten waar je de mooiste kerstversiering kunt vinden. 

Kerstverlichting in Regent Street

Regent Street is de luxe winkelstraat van Londen. Dit is de straat waar de traditie om Kerstverlichting te tonen begon.

Typisch voor Regent Street zijn de grote Kerstengelen die boven de straat hangen. Deze Engelen worden de ‘The Spirits of Christmas’ genoemd. Ze geïnspireerd op de eerste kerstlichtjes die in Londen boven Regent Street hingen. Dit was in 1954.

Elk van de zestien individuele ‘Spirits’ is een meesterlijk, driedimensionaal beeldhouwwerk. Ze zijn allemaal met de hand gemaakt in Londen, met behulp van geavanceerde technieken.

Tegenwoordig wordt ook rekening gehouden met het milieu. Dat doen ze door de Engelen niet permanent te verlichten. In plaats daarvan zullen de Engelen elke dag tussen 15.00 en 23.00 uur verlicht zijn. Door de Engelen is een busrit langs Regent Street magisch! 😍👼

Kerstverlichting in Regent Street
Kerstverlichting in Regent Street
regent street kerstverlichting Londen
Kerstverlichting in Regent Street

Kerstverlichting in Oxford Street

Vanaf Regent Street loop je zo door naar Oxford street. Hier vond je normaalgesproken kenmerkende paarse en witte lichtbollen boven de straat. Maar dat is verleden tijd. Sinds 2022 is Oxford Street versierd met 5000 oogverblindende sterren!! ⭐️ ⭐️ Deze sterren zorgen ervoor dat de verlichting duurzamer is dan ooit. Ze staan voor een kortere periode aan en ze zijn gemaakt van LED-lampen van erecycled polymeer, die 75% efficiënter zijn dan standaardlampen. Ook de bomen zijn helemaal versierd met kerstlichtjes.

Net als Regent Street heeft Oxford Street een officieel moment waarop de lichtjes worden ‘aangestoken’. Dit vindt iets eerder plaats dan in Regent Street, meestal al in de eerste week van november. Sommige mensen vinden dit te vroeg, maar hé, we kunnen best wat gezelligheid en verlichting gebruiken in de donkere dagen na oktober toch? 🥰

Kerstverlichting in Oxford Street
Kerstverlichting in Oxford Street
Kerstverlichting in Oxford Street
Kerstverlichting in Oxford Street

Kerst versiering in New Bond Street

New Bond Street is de afgelopen jaren altijd versierd geweest met grote lichtgevende pauwenveren, maar sinds vorig jaar zijn de pauw veren ingewisseld. In 2022 stond New Bond street helemaal in het teken van de Britse monarchie.
De planning voor deze nieuwe versiering begon al in 2021. Dit werd gedaan ter voorbereiding van de viering van het platina-jubileumjaar van koningin Elizabeth II. In de nasleep van haar overlijden is deze nieuwe versiering des te logischer als een prachtige kersthulde aan de overleden koningin.

Op de belangrijke kruispunten van New Bond Street hangen nu 4 grote kronen, geïnspireerd op de The “Imperial State Crown”, oftewel, de staatskroon van Engeland.

Je vindt in New Bond Street vooral hele luxe winkels. Het leuke daarvan is dat elk grote modemerk eigen Kerstversiering heeft. Elk merk wil groot uitpakken en dat resulteert in hele mooie plaatjes 😍

Én Bond Street staat bekend om de Ralph Lauren Giving Tree 🎄 Dit is een grote Kerstboom die symbool staat voor een goed doel. Dit jaar The Royal Marsden Cancer Charity. In de winkel van Ralph Lauren kun je een donatie doen aan dit goede doel. Na het doen van een donatie wordt er een gepersonaliseerde ster in de boom gehangen. Je kunt hem opdragen aan iemand die belangrijk voor je is. Zo doe je wat goeds voor iemand anders, terwijl de boom steeds meer verlicht wordt 🌟

Kerst versiering in New Bond street Londen
Kerstversiering in het teken van de monarchie 👑
kerst in Londen versiering straten
Kerstversiering van Dior in New Bond Street

Kerstverlichting in Carnaby Street

Carnaby Street is een van de meest bekende straten tijdens Kerst in Londen en een absolute must-visit Hier vind je namelijk elk jaar een ander thema en het is spectaculair!! Thema’s van voorgaande jaren waren Queen, Braziliaans Carnaval, Revolution en Party. In 2022 hebben ze een mix gemaakt van alle thema’s van voorgaande jaren.

Je wil Carnaby Street vooral niet missen op de dag dat de Kerstverlichting aan gaat. Deze dag is namelijk extra speciaal met live-muziek, evenementen en flinke kortingen 😉

En het zou geen Kerst zijn zonder ook aan andere mensen te denken die het misschien wat minder hebben. Carnaby Street heeft daarom meestal een samenwerking met de liefdadigheidsinstelling Choose Love. Deze instelling zamelt geld en voorzieningen in om hulp te bieden aan vluchtelingen en ontheemden over de hele wereld. Elk jaar runnen ze een liefdadigheidspop-up winkel in Carnaby, waar producten in beperkte oplage en cadeaupakketten voor vluchtelingen worden verkocht. Én er staat meestal een beroemde gast achter de toonbank om klanten te bedienen 😏

Ook de straat net voor Carnaby Street is een bezoekje waard. Hier zie je allemaal gloeilampen in allerlei verschillende kleuren. Ook de zijstraatjes zijn allemaal mooi verlicht. 
In Carnaby Street zitten bovendien wat kleinere winkeltjes en is dus leuk om te winkelen. 

Carnaby Street Kerst in Londen
Carnaby Street
Carnaby Street
Carnaby Street

Grote Kerstboom op Trafalgar Square

Op het bekende Trafalgar Square staat een 20 meter hoge Kerstboom. Deze enorme Kerstboom staat er al sinds 1947 en is de grootste Kerstboom van Londen. De Britten hebben hem toen cadeau gekregen van Noorwegen als dank voor de hulp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naast het mooie gezicht wat de boom oplevert heeft het dus ook een mooie symbolische betekenis 🇳🇴🇬🇧

Trafalgar Square is een van de meest bekende pleinen in Londen. In het midden van het plein staat Nelson’s Column. Dit is een grote zuil. Deze zuil is een eerbetoon aan de Britse zeeheld Horatio Nelson. Om de zuil staan vier grote bronzen leeuwen. Indrukwekkend en interessant.
Verder staan er nog 2 grote fonteinen op het plein. Het is lekker om hier in de zomer even te zitten en te rusten. Ook vind je hier het museum National Gallery. Dit is een wereldberoemd museum en gratis toegankelijk 🙂

Trafalgar Square is dus leuk om te bezoeken rond de Kerstperiode in Londen, maar ook in andere seizoenen is het een bezoek waard 😊

kerstboom trafalgar square londen met kerst
Kerstboom op Trafalgar Square tijdens Kerst in Londen
Kerstkraamjes trafalgar square tijdens Kerst in Londen
Kerstmarkt kraampjes op Trafalgar Square

Covent Garden

Covent Garden is een van de leukste plekjes om te bezoeken in Londen, en al helemaal met Kerst 😍🎄 De overdekte markt van Covent Garden is rond deze tijd van het jaar namelijk prachtig versierd met grote kerstkransen, hele grote kerstballen en meer dan 30.000 fonkelende lichtjes. Er speelt muziek, kraampjeshouders verkopen leuke seizoensartikelen en er is een overvloed aan lekkere dingen om te eten en te drinken. Ook vind je hier een van de mooiste Kerstbomen van Londen. Rond Kersttijd gebeurt er heel wat in Covent Garden, dus je wil het niet missen.

Tip: in Covent Garden hangt een maretak. Dit is dus dé place to be om iemand onder een maretak een kus te geven 😘 

kerst in covent Garden Londen
Kerst versiering in Covent Garden
De kerstboom bij Covent Garden
De kerstboom bij Covent Garden

Ten eerste staat er een grote kerstboom voor Covent Garden. Deze kerstboom is helemaal verlicht én wordt op dezelfde plek gekocht als waar de koninklijke familie hun kerstbomen halen. Dat maakt het extra speciaal. Om duurzaamheid niet uit het oog te verliezen worden er drie bomen geplant voor elke boom die wordt gekapt op de boerderij waar deze kerstboom wordt geoogst. En aan het einde van de feestdagen wordt de Covent Garden-boom gerecycled tot houtsnippers 😊

Sinds 2022 is er een echte Kerstslee te zien in Covent Garden. Het is een prachtige traditionele slee, daterend uit 1884 en met de hand geschilderd door de Britse kunstenaar James Gemmill. De slee is niet alleen mooi om naar te kijken, je wordt namelijk ook uitgenodigd om een feestelijke foto te maken in de favoriete stoel van de kerstman! De slee is open voor het publiek van 9.00 – 21.00 uur.

Daarnaast zijn er allemaal leuke activiteiten én ‘snowfall’, dus pak de agenda van Covent Garden erbij zodat je niets mist 🙂 Het is absoluut een van de leukste plekken in Londen.

Snowfall bij covent garden
Snowfall bij Covent Garden
De slee van de kerstman
De slee van de kerstman

Etalages van het warenhuis Harrods

Harrods is hét luxe warenhuis van Londen en pakt met Kerst altijd flink uit. Net als de prachtige etalages van het warenhuis Galeries Lafayette in Parijs zijn ook de etalages van Harrods spectaculair ingericht.

Kerst in Londen Harrods
Het warenhuis Harrods tijdens Kerst
Harrods Kerst
Harrods tijdens Kerst

Om je een beetje een idee te geven hoe Harrods eruit ziet tijdens Kerst in Londen heb ik hieronder een filmpje 👇

Wist je dat ook de dierentuin London Zoo van eind november tot begin januari helemaal in Kerstsfeer is? Echt een aanrader als je met kinderen naar Londen gaat. Kinderen kunnen hier namelijk koekjes bakken en leuke knutselwerkjes maken. Ook zijn er verschillende kerstkraampjes en zie je overal kerstversiering. London Zoo ligt in Regent’s park. Ook dit park zelf is mooi om te bezoeken. 

Overige tip: elk jaar worden er met Kerst in Londen meerdere voorstellingen van de Notenkraker gegeven door het English National Ballet. Aanrader als je van ballet houdt!

Kerstshoppen in Londen

Tweede Kerstdag wordt in Engeland ook wel Boxing Day genoemd. Op deze dag begint de grote winter uitverkoop. Als je dus naar Londen gaat om te shoppen is dit dé dag om helemaal los te gaan 🛍️ Wil je weten waar je precies moet zijn om te winkelen? Dit zijn de leukste winkelstraten in Londen.

Schaatsen in Londen

Wist je dat je ook kunt schaatsen tijdens de kerstdagen in Londen? ⛸️🙂

Schaatsen wordt vaak gedaan in Hyde Park. In dit park vind je tijdens Kerst allerlei leuke activiteiten en leuke attracties. Zo vind je hier bijvoorbeeld ook een circus, een Kersthow voor kinderen, een tentoonstelling met ijssculpturen, leuke kraampjes en een reuzenrad waarmee je prachtig uitzicht hebt over Hyde Park. Je kunt het gratis bezoeken, maar voor sommige activiteiten betaal je entree.

Ook bij het Natural History Museum kun je schaatsen. Hier kun je al vanaf eind oktober terecht en is een van de mooiste plekken om te schaatsen. Schaatsen kun je ter plekke huren. Tip: reserveer tickets van tevoren om zeker te zijn van een plekje.

Schaatsen kan ook in de Kew Gardens (die ook tijdens andere dagen van het jaar absoluut een bezoek waard zijn! 😍 ). De tuinen van Kew Gardens veranderen tijdens Kerst elk jaar in een spectaculair lichtfestival. Je wordt overweldigd door lichtjes en laserbundels. 

Een van de meest iconische ijsbanen van Londen is de ijsbaan van Somerset House. Met name ‘Skate Lates’ mag je niet missen. Dit zijn de avondsessies met speciaal samengestelde muziekafspeellijsten. Verder vind je hier champagnecocktails in de Skate Lodge en een prachtige 12 meter hoge kerstboom bij het ijs 🙂 Geopend vanaf half november tot half januari. Tickets kosten tussen de 10 en 20 pond.
📍 Somerset House on the Strand, metrostation Tempel.

Schaatsbaan bij het Natural History Museum
Schaatsbaan bij het Natural History Museum
ijsbaan van Somerset House
IJsbaan van Somerset House

Kerstlichtjes fietstour en bustour

Met deze tour kom je langs de straten met de mooiste Kerst versiering in Londen 😍
Alle Kerst hoogtepunten komen voorbij: de mega Kerstboom op Trafalgar Square, de etalages van het warenhuis Harrods, London Eye, de kerstlichtjes van Oxford Street en Covent Garden en Hyde Park Winter wonderland. Mijn tip: doe deze tour aan het begin van je tripje naar Londen, zodat je gelijk weet wat je nog een keer op je eigen tempo wil bezoeken 😊 

🎟️ Boek hier je tickets voor een Kerstlichtjes avondtour (inclusief kerstmuts)
Tip: gebruik deze kortingscode voor 10% korting: WEGWIJSLIGHTS10

Ook is er een speciale Harry Potter Kerst tour waarmee je met een vintage bus langs de mooiste kerstversiering in de Engelse hoofdstad rijdt. Je rijdt dan langs een aantal bekende Harry Potter filmlocaties in Londen.

Veelgestelde vragen

Vanaf wanneer is Londen in Kerstsfeer?

Londen is vanaf half november 2024 in Kerstsfeer 🎅 De meeste kerstmarkten zijn ook vanaf begin/half november geopend. Zie dit artikel wanneer de kerstmarkten geopend zijn.
De kerstversiering blijft hangen tot 2 januari 2025.

Wat is er te doen met Kerst in Londen?

Er is ontzettend veel te doen met Kerst in Londen. Londen heeft veel leuke en grote kerstmarkten die je kunt bezoeken. Elke kerstmarkt heeft eigen kraampjes waar je kerstinkopen kunt doen of iets lekkers kunt eten en drinken. Vaak worden er ook leuke evenementen georganiseerd. Daarnaast kun je een kerstlichtjestour langs de mooiste versierde straten van Londen. Lees verder in dit artikel voor meer tips en inspiratie.

Is met Kerst alles open in Londen?

Alle winkels en musea zijn in Londen op Eerste Kerstdag gesloten. Winkels zijn op Tweede Kerstdag wel weer geopend. Dat is ook het moment dat de grote uitverkoop begint. Musea en andere bezienswaardigheden zijn vaak ook weer open op Tweede Kerstdag.

Is Londen ook leuk tussen Kerst en Oud en Nieuw?

Londen is absoluut leuk om te bezoeken tussen Kerst en Oud en Nieuw. Alle Kerstlichtjes en versieringen blijven namelijk hangen tot na de jaarwisseling. Ook de Kerstmarkten zijn allemaal geopend tot na de jaarwisseling. Je beleeft Londen dus nog helemaal in Kerstsfeer! ❤️

Waar moet je zijn in Londen tijdens Kerst?

De mooist versierde straten in Londen tijdens Kerst zijn Oxford Street, Regent Street, New Bond Street en Carnaby Street. Ook Covent Garden, Hyde Park en de dierentuin London Zoo zijn prachtig tijdens Kerst.

Meer lezen over Londen?

Metro in Londen
Kew gardens: de Koninklijke botanische tuinen
London Eye: het grote reuzenrad
– Aanrader: hop on hop off bus in Londen
Palace of Westminster (en de Big Ben)
Met de auto naar Londen: via de tunnel of met de boot?
De leukste wijken in Londen (hier boek je het best een hotel)