Metro in Londen

Eline Door Eline

Als je in een korte tijd veel van Londen wilt zien kun je het beste reizen met de metro. De metro van Londen is snel, makkelijk en zorgt ervoor dat je het drukke verkeer in Londen kunt ontlopen. Natuurlijk zijn de rode dubbeldekker bussen wel typisch Verenigd Koninkrijk, maar met de metro ben je veel sneller van A naar B. Om ervoor de zorgen dat jouw reis in Londen vlot verloopt delen we graag de beste tips voor een reis met de metro in Londen 😊

Tip: heb je vragen over de metro in Londen of over tickets en vervoersbewijzen voor de metro? Twijfel dan niet om een reactie onderaan het artikel te plaatsen 👇

Metro Londen


metro Londen
©Wegwijsnaar.nl

Welk ticket moet ik kopen voor mijn reis met de metro in Londen?

Er zijn verschillende manieren om als toerist te reizen met de metro in Londen. De meest gebruikelijke zijn de Oyster Card, de Travel Card en het gebruik van een bankpas. De Oyster Card is te vergelijken met de ov-chipkaart zoals je in Nederland gewend bent. De Londen Travel Card is een papieren ticket.

In- en uitchecken in de metro met je bankpas

Je kunt in de metro van Londen heel gemakkelijk contactloos met je bankpas te betalen. Dit kan met je bankpas zelf, maar ook met je telefoon. Je legt je telefoon gewoon op dezelfde plek bij het poortje als waar je ook een Oyster Card zou houden om in te checken. Het wijst zich voor zich. Dit kan tegenwoordig bijna met elke bankpas. Je kunt dit ook met je telefoon doen als je je bankpas op je telefoon hebt ingesteld.

inchecken in de metro van Londen
©Wegwijsnaar.nl

Tip: Het is belangrijk dat je altijd met dezelfde bankpas in- en uitcheckt. Ook moet je niet wisselen van ‘device’. Als je met je telefoon incheckt, moet je dat met je telefoon blijven doen. Niet later met je Apple Watch uitchecken bijvoorbeeld. Ga ook niet wisselen tussen een bankpas of een Oyster Card. De reden hiervan is dat er anders geen daily cap berekend kan worden.

Zo lang jij altijd op dezelfde manier in- en uit blijft checken wordt er ook een daily cap berekend als je met je bankpas betaalt. Een daily cap is maximaal bedrag voor de dag. Je krijgt eigenlijk automatisch een dagkaart op het moment dat je genoeg ritjes met de metro maakt. Zie ook verderop in dit artikel.

Ga niet moeilijk doen met het kopen van losse kaartjes voor de metro. Het is onhandig, ouderwets, en veel duurder vergeleken met de Oyster Card, de Travel Card en een bankpas. Je bespaart als snel de helft van de kosten!! 😲 Het goedkoopste losse ticket voor een enkele reis kost bijvoorbeeld £4,90. Hetzelfde ritje met de Oyster Card kost je slechts £2,40. Een behoorlijk verschil dus!

Daily Cap (dagkaart)

De daily cap is een maximum bedrag wat je per dag hoeft te betalen. Als je op een dag 100 keer met de metro zou gaan hoef je geen 100 ritjes te betalen. Na drie ritjes met de metro onbeperkt met de metro kunt reizen voor maximaal £8,10 (check voor actuele prijzen altijd even de officiële website). Eigenlijk kun je het zien als een dagkaart. Maar je hoeft er zelf niet over na te denken 😊 Dit geldt wel alleen binnen zone 1 en 2, maar bijna alle bezienswaardigheden van Londen liggen binnen deze zones.

Als je naar een andere zone gaat ligt de Price Cap iets hoger (zie de tabel hieronder), maar over het algemeen vallen de prijzen heel erg mee als je bedenkt dat je daarmee de hele dag onbeperkt kunt reizen 🙂

Je hoeft met een Oyster Card of bankkaart dus niet zelf na te denken over of je een dagkaart wil of niet, dat wordt vanzelf geregeld als je meer dan 3 keer gebruik maakt van de metro in Londen 😊

ZoneOyster Card Price Cap *
Zone 1£8,10
Zone 1-2£8,10
Zone 1-3£9,60
Zone 1-4£11,70
Zone 1-5£13,90
Zone 1-6£14,90
* Check altijd even de actuele prijzen op deze website.

Travel Card: dagticket of weekticket

De Travel Card is een papieren ticket. Je kan kiezen voor een dagticket of een weekticket. Met de Travel Card reis je onbeperkt met het hele openbaar vervoer, bus, tram en metro, door Londen.

Je bepaalt vooraf hoeveel dagen je de kaart wilt gebruiken. Je hebt keuze uit 1 tot 3 dagen. De prijs van het ticket is afhankelijk van het aantal zones waarbinnen je reist, daarom is het handig om te weten binnen welke zones je gaat reizen.

Tip: de meeste bezienswaardigheden liggen binnen zone 1 t/m 4. Vaak is een ticket voor zone 1 t/m 4 dus genoeg. Dit is daarom vaak ook de meest gekozen optie.

✈️ Reis je met het vliegtuig naar Londen en land je op Heathrow Airport of Londen City Airport? Dan is het aan te raden een Travelcard voor zones 1-6 te kopen. Met dit ticket kun je namelijk gebruik maken van het hele metrostelsel van Londen waardoor je dus ook makkelijk met de metro vanaf het vliegveld naar het centrum van Londen kunt reizen.

ZoneTravelcard prijs
Zone 1£18
Zone 1-2£18
Zone 1-3£18
Zone 1-4£18
Zone 1-5£26
Zone 1-6£26

Tip: het centrum van Londen inclusief bijna alle bezienswaardigheden van Londen liggen in zones 1-2. 
Alleen als je naar bijvoorbeeld het Wembley Stadion of Wimbledon wil heb je een ticket nodig voor zone 1-4 🙂 De vliegvelden van Londen liggen in zone 6.

Oyster Card: de OV-chipkaart van Londen

Helemaal zorgeloos reizen door Londen? 😊 Kies dan voor de Oyster Card. Met de Oyster Card hoef je je niet bezig te houden met losse kaartjes, zones, daluren, kortingen etc.

De Oyster Card is a look a like van de OV-chipkaart zoals wij die kennen in Nederland. Anders dan in Nederland is deze OV-chipkaart ook heel makkelijk toegankelijk voor toeristen, ideaal! Het werkt ook precies hetzelfde, makkelijk en super simpel dus! Je laad hem op bij de ticket machines op de stations en checkt vervolgens in en uit bij de stationspoortjes.

Je koopt de Card ter plekke bij de ticket machines op grote metrostations of bij loketten van Transport for Londen. Maar als je écht goed voorbereid op reis wilt gaan kan je de Oyster Card ook van te voren online bestellen en naar huis op laten sturen.

Dit kan via de website van Visit Londen. Bestel hier je ‘Visitor Oyster Card‘. Kleine side note, je betaalt eenmalig 7 pond voor de kaart en het kost €5,95 aan verzendkosten naar Nederland. Maar dan ben je wel gelijk ready to go in Londen 😜

Oyster Card Londen metro

Wat is het verschil tussen een travel card of Oyster card?

Wat is het verschil tussen de Travel card en de Oyster Card? 🧐 Op sommige websites wordt dit erg onduidelijk uitgelegd. Ik ga proberen het hier goed uit te leggen:

De Oyster Card is eigenlijk heel vergelijkbaar met de Nederlandse OV chipkaart. Het is een kaart van plastic waar je geld oplaadt. Je checkt hiermee in in de metro van Londen en vervolgens uit als je op plaats van bestemming bent. Zo wordt er geregistreerd waar je heen reist. Je betaalt voor het ritje wat je maakt, dat wordt automatisch afgeschreven. Als je meer dan 3 ritjes maakt wordt het automatisch een dagkaart door de price cap (zie hierboven).
Je kunt hiermee binnen alle zones reizen. Je hoeft niet van tevoren te kiezen voor hoeveel zones je een ticket wil. Als je naar zone 6 reist wordt het bedrag wat je daarvoor moet betalen automatisch afgeschreven. De kaart berekent uit zichzelf het goedkoopste tarief. Je hoeft dus nergens aan te denken, behalve voldoende saldo op je Oyster Card 🙂 Je kunt hem van tevoren online bestellen. De Oyster Card kun je elke keer als je naar Londen gaat weer opnieuw gebruiken, bewaar hem dus goed.

De Travel Card is een papieren ticket. Hierbij betaal je niet voor een ritje, maar voor een dag.
Je bepaalt van tevoren in welke zones je gebruik gaat maken van het openbaar vervoer.
Je hebt 2 soorten:
– London Day Travelcard. Deze koop je voor 1, 2 of 3 dagen. Je betaalt €18 per dag in zone 1-4. Als je een kaart voor zone 1-6 koopt betaal je €26.
– Group Day London Travelcard. Dit is voor als je met meer dan 10 mensen door de metro reist. Je krijgt dan korting.
Deze kun je ook van tevoren online bestellen.

Dus welke kaart kun je het beste kiezen? Een Oyster Card of Travel Card? Over het algemeen is een Oyster Card een stuk goedkoper 😊 Je betaalt voor zone 1 t/m 4 namelijk maximaal £11,70 per dag (en zone 1-2 zelfs maar £8,10), terwijl een Travel Card £18 per dag kost. Daarnaast moet je bij een Travel Card van tevoren kiezen in welke zones je gaat reizen. Met de Oyster Card hoeft dat niet. Je kunt dan overal reizen waar je wil en het bedrag wat je verschuldigd bent wordt vanzelf afgeschreven. Wij raden dus aan om te kiezen voor een Oyster Card.

Handig om te weten: Ga je naar Londen met je kinderen of pubers? Kinderen t/m 11 jaar mogen gratis meereizen in het openbaar vervoer. Kinderen tussen de 11 en 15 jaar mogen mee voor de helft van de prijs! 🙂

Geld terugvragen wat op je Oystercard staat

Als je Londen weer gaat verlaten kan het zijn dat je nog geld op je Oyster Card hebt staan. In principe kun je dit er gewoon op laten staan voor een volgend bezoek. De Oyster Card en het geld wat erop staat zijn namelijk onbeperkt geldig. Je kunt je kaart zelfs aan een vriend(in) of familielid geven die naar Londen gaat.

Je kunt er ook voor kiezen je geld terug te vragen. Dat kan op verschillende manieren.
De makkelijkste manier is via een automaat in een metrostation in Londen. In sommige stations zijn er speciale automaten waar je restituties kunt aanvragen en je saldo kunt laten terugbetalen. Deze automaten hebben vaak een eenvoudige interface om je aanvraag in te dienen. Dit kan alleen als je maximaal £10 op je Oyster Card hebt staan. Je krijgt je geld dan in cash terug.

ticketmachine in metrostation londen
Hier kun je je geld van de Oyster Card terugvragen ©Wegwijsnaar.nl

Als je een online account hebt bij Transport for London (TfL) en je Oyster Card aan dit account is gekoppeld, kun je online een restitutie aanvragen. Log in op je TfL-account, ga naar het gedeelte voor Oyster Cards en volg de instructies voor het aanvragen van een terugbetaling.

Als je geen online account hebt of je kaart niet aan je account is gekoppeld, kun je naar een Oyster Ticket Stop gaan om je saldo terug te krijgen. Dit zijn speciale verkooppunten in Londen waar je met je Oyster Card terecht kunt voor verschillende diensten, waaronder restituties.

Londen metrokaart

Het metrostelsel van Londen bestaat uit twaalf metrolijnen. Het stelsel is opgedeeld in 6 zones. Zone 1 bevindt zich in het centrale deel van het centrum, waar ook bezienswaardigheden als Londen Eye, Buckingham Palace en Big Ben zijn gelegen. De zones 2 t/m 6 vormen de ringen rondom het centrum. Dit is op de metrokaart / plattegrond van de metro hieronder te zien.

Metrokaart Londen
Metrolijnen in LondenKleurLevel
Bakerloo line BruinDeep level
Central line (drukste lijn)RoodSub surface
Circle line GeelSub surface
District lineGroenSub surface
East London line OranjeSub surface
Hammersmith & City line RozeSub surface
Jubilee line GrijsDeep level
Metropolitan linePaarsSub surface
Northern line (oudste lijn)ZwartDeep level
Piccadilly lineDonkerblauwDeep level
Victoria lineLichtblauwDeep level
Waterloo & City line TurqoiseDeep level

Je ziet in de tabel ook ‘level’ staan. Dit geeft eigenlijk aan hoe diep de metrolijn ligt. De sub surface lijnen liggen 5 meter onder de grond en zijn de oudste lijnen van Londen. De deep level lijnen liggen ongeveer 20 meter onder de grond.

Wist je dat: Naast de ondergrondse metro rijden er ook treinen van de buitenwijken van Londen. Dit zijn bovengrondse treinen en noem je de overground. Je gebruikt de overground bijvoorbeeld als je het Tottenham Stadion gaat bezoeken. Om gebruik te maken van de overground kun je gewoon weer inchecken met je bankpas of je Oyster Card.

Plan je reis in de reisplanner

Als je nog helemaal niet bekend bent met het metrostelsel van Londen is de beste tip die we kunnen geven om je reis van te voren te plannen in een reisplanner.

Citymapper
Een app die niet kan ontbreken als je met het openbaar vervoer reist in Londen is de ‘Citymapper’ app. Het is een super handige app waarin je je routes kan plannen. Deze app is te vergelijken met de 9292 app die wij in Nederland gebruiken, maar deze app heeft nog zoveel meer. Hij geeft aan wat je reis kost, wat de goedkoopste of snelste manier is en zelfs hoeveel calorieën je verbrandt tijdens je reis. Nog niet enthousiast? 😜 Is het warm of regent het tijdens je reis. Deze app geeft zelfs een reis optie met airco en bij regenachtig weer hoe je helemaal overdekt naar je bestemming komt, kortom ideaal en onmisbaar.

Google Maps
Wil je toch liever gebruik maken van een app waar je vertrouwd mee bent? Google Maps kan je ook helpen om van A naar B te komen, maar Citymapper is iets nauwkeuriger. Google Maps is wel handig om leuke plekken op te zoeken, en om op te zoeken hoe je precies moet lopen om ergens te komen.

Tip: op 25 december rijdt de metro van Londen niet in verband met Kerst in Londen 🎄

De metro is op werkdagen geopend van 5.00 uur tot 0.30 uur. Op zondagen en feestdagen is de metro geopend van 6.30 uur tot 0.00 uur. Behalve op Kerst.
De laatste trein vertrekt dus rond middernacht.

Met de metro van het vliegveld naar Londen centrum

Londen Heathrow Airport: De goedkoopste manier om van Londen Heathrow Airport naar het centrum van Londen te komen is de metro. Dit vliegveld heeft drie haltes, Terminals 2-3, Terminal 4 en Terminal 5, alle drie zijn ze aangesloten op de donkerblauwe metrolijn. Een metrorit van Londen Heathrow Airport naar de Big Ben duurt een uurtje en gaat regelmatig. Zoals eerder vermeldt is deze reis is makkelijk te doen met de Londen Travel Card of Oyster Card. Het is overigens niet de snelste manier. Lees er meer over in ons artikel over vanaf de Londense vliegvelden naar het centrum van Londen.

Metrostations waar je vanaf dit vliegveld kunt uitstappen om in het centrum van Londen te komen zijn: King’s Cross, South Kensington, Knightsbridge, Hyde Park Corner, Green Park, Piccadilly Circus, Leicester Square, Covent Garden, Holborn en Russell Square.

Londen City Airport: Vanaf dit vliegveld ben je al bijna in het centrum. De snelste manier om met het openbaar vervoer naar het centrum van Londen te reizen is met de Docklands Light Railway (DLR). Deze (snel) trein vertrekt iedere 10 minuten. Je bent binnen een half uur op het metrostation ‘Bank’ (Princes Street). Vanaf hier kun je op drie verschillende metrolijnen overstappen om in het centrum te komen. Ook deze reis is makkelijk te doen met de Travel Card of Oyster Card.

London Gatwick airport: Vanaf London Gatwick airport rijdt er geen metro naar het centrum. Vanaf hier moet je de trein pakken naar ‘Victoria station’. Vanaf hier kun je overstappen op het metrostelsel van Londen. Als je reist met het openbaar vervoer vanaf dit vliegveld kan je alleen gebruik maken van de Oyster Card.

Metro Londen tickets

Bij welke metro halte moet ik uitstappen voor bezienswaardigheden?

Met de metro reis je heel gemakkelijk naar alle toeristische attracties 😊 Hier onder zie je welke metrolijnen je kunt pakken naar een aantal leuke bezienswaardigheden en musea in Londen + bij welke halte je moet uitstappen. De tekst achter het metro icon Ⓜ️ is de halte waar je kunt uitstappen 🙂.

BezienswaardigheidMetrolijnMetrostationToegangstickets 🎟️
Big Benlijn groen, geel en zilverⓂ️ Westminister Tube station
Tower Bridgelijn Zwart, Zilver, Groen en GeelⓂ️ London Brigde Tube Station en Tower Hill
Palace of Westminster lijn Groen, Geel ene zilverⓂ️ Westminster Tube stationKoop hier je tickets
Buckingham Palacelijn groen, geel en lichtblauwⓂ️ Victoria Tube Station, St James’s Park Tube Station en Green Park Tube stationKoop hier je tickets
Hyde Parklijn Rood en DonkerblauwⓂ️ Lancaster Gate Tube Station en Hyde Park Corner)
Tower of Londonlijn groen en geelⓂ️ Tower Hill Tube StationKoop hier je tickets
British Museum Ⓜ️ Tottenham Court Road,
Holborn, Russell Square en Goodge Street

Wist je dat: de metro in Londen vervoert zo’n 3 miljoen passagiers per dag! En meer dan een miljard passagiers per jaar! 😲


Veelgestelde vragen over de metro van Londen

Hoe duur is een metrokaartje in Londen?

Een los metrokaartje kost tussen de £5 en £6. Dit is afhankelijk van het aantal zones waar je doorheen reist. Voor kinderen zijn er goedkopere tarieven.
Een los kaartje kost aanzienlijk meer geld dan een losse rit met een Oyster Card. Het is dus wel aan te raden om een Oyster Card aan te schaffen.

Waar kan ik een Oyster Card of een Travelcard kopen?

Je kunt een Oyster Card of een Londen Travelcard bij de automaten in de metrostations van Londen kopen.

Wat zijn de kosten voor een Oyster Card?

Een Oyster Card kost bij aanschaf eenmalig £7. Dit geld kun je niet terugkrijgen.

Kan ik mijn Oyster kaart delen met iemand anders?

Je kunt je Oyster Card aan iemand anders geven om te reizen in de metro van Londen, maar jullie kunnen niet tegelijk gebruik maken van de Oyster Card.
Er kan maar één persoon tegelijkertijd reizen met een Oyster-kaart. Als jullie dus samen gaan heb je allebei een eigen kaart nodig.
Je kunt de kaart ook niet uitlenen als je een Travelcard, Bus & Tram Pass of korting op je Oystercard hebt staan.

Als ik moet overstappen, moet ik dan opnieuw inchecken?

Nee, als je gaat overstappen hoef je niet opnieuw in te checken. Je betaalt ook niets extra’s. Je checkt pas uit op het moment dat je écht het metrostation verlaat.

Meer lezen over Londen?

Kew gardens: de Koninklijke botanische tuinen
Kerstmis in Londen
London Eye: het grote reuzenrad
– Aanrader: hop on hop off bus in Londen
Palace of Westminster (en de Big Ben)
Met de auto naar Londen: via de tunnel of met de boot?
De leukste wijken in Londen (hier boek je het best een hotel)
Westminster Abbey

Reacties
 1. Hoi,

  Ik had nog even een vraagje of een kind van 9, als ik het goed begrijp reist hij gratis en als er een betalende volwassene bij is moet hij ook geen oyster card hebben? Maar hoe werkt het dan met de poortjes? Aangezien hij dan niet kan scannen om het poortje open te laten gaan.

  Alvast bedankt.

  Groeten
  Tine

  • Hoi Tine,

   Een kind kan met jou mee lopen door het poortje, of je kunt aan een van de stewards vragen of je door de poortjes mag met openslaande deurtjes. Dat is een poortje voor bijvoorbeeld mensen in een rolstoel, dus er is dan wat meer ruimte.

   Groetjes,
   Eline

 2. Hallo,

  Wat een handige site is dit!
  Eind juli ga ik met mijn man en 2 zoons (13 en 10 jaar) 5 dagen naar Londen. Ik ben mij aan het verdiepen in de Oyster Card, maar kom er niet helemaal uit.
  Op verschillende sites lees ik dat kinderen t/m 11 gratis meereizen, klopt dit of heeft mijn zoon van 10 jaar ook een eigen Oyster Card nodig? En voor mijn zoon van 13 jaar lees ik op verschillende sites over en Young Visitor Oyster Card waarmee hij met korting kan reizen, maar ik kan alleen maar de Oyster Card bestellen.
  Ik wil de Oyster Card graag van te voren bestellen, maar hoeveel Oyster Cards moet ik dan bestellen?

  • Hoi Lin!

   Dankjewel voor je complimentje en leuk dat jullie met het gezin naar Londen gaan.
   Kinderen t/m 11 reizen inderdaad gratis mee.
   Voor je zoon van 13 heb je een Visitor Oyster Card nodig (een gewone), als je in Londen bent laat je door iemand bij een loket een kindertarief erop zetten. Dan is het een ‘Young Visitor Oyster Card’. Daarmee kan hij met 50% korting reizen.

   Jullie kunnen trouwens ook gewoon met een bankpas reizen. Je checkt dan in met je betaalpas. Dat is een stuk makkelijker en het scheelt kosten, want je hoeft geen Oyster Card aan te schaffen. Dan heb je alleen voor jullie zoon van 13 een Visiter Oyster Card nodig.

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar

 3. Hallo,

  Begin juli ga ik met mijn dochter 16 jaar voor 5 dagen naar Londen. Ik heb al het een en ander gelezen over gebruik van de Oystercard. Is er voor mijn 16jarige dochter ook nog een korting op de het vervoer te krijgen?

  • Hoi Yvonne,

   Nee, helaas, 16-jarige kinderen vallen al onder het volwassen tarief. Veel plezier in Londen met je dochter 😊

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar

 4. Hoi Eline,
  Erg handig, deze tips van jou!
  a. De eerste week juni ga ik met 5 collega’s 4 dagen naar Londen. Ik dacht gewoon OV met de bankpas te doen en niet van tevoren een andere ‘card’ aan te schaffen. Is dat handig? Kunnen we met de gewone betaalpas inchecken in zowel bus als metro?
  b. Er is zo ontzettend veel te zien en doen, dat ik maar een paar dingen wil vastleggen en de rest zien we daar wel. Wat raad jij aan absoluut van tevoren te boeken? Ik vrees nl. voor lange wachttijden hier en daar.
  c. Wat zijn de leukste wijken voor eten en drinken? (Ons hotel is in Paddington btw…)
  Ik zie graag je reactie!
  Alvast bedankt!

  • Hoi Peter!

   Leuk om met collega’s Londen te verkennen.
   a. Je kunt het OV inderdaad het beste met een bankpas doen, dat is het makkelijkste en het scheelt bijna niets in kosten. Je kunt in zowel de bus als de metro je bankpas gebruiken om in te checken.
   b. Er is inderdaad heel veel te doen. Voor bijna alles zou ik aanraden je tickets van tevoren online te bestellen. Dit kan ook nog de dag ervoor of de dag zelf, maar koop ze online. Dan hoef je daar niet meer voor tickets in de wachtrij te staan.
   c. De leukste wijk om wat te eten en te drinken is soho. Dit is een heel populair gebied in Londen om lekker te tafelen en te borrelen. Reserveer eventueel wel even van tevoren als jullie op een specifieke plek willen eten.

   Veel plezier! 😊

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar

 5. Als eerste complimenten voor de duidelijke uitleg.
  Wij zitten op dit moment voor een weekje in Engeland met twee kids 15, 14 jaar.
  Ze willen graag een dagje naar Londen.
  Ik heb een paar vragen.
  Hoe kunnen wij het beste gaan zitten in de buurt van Winchester en zijn met eigen auto. Wij dachten ergens heen te rijden te parkeren en de metro te nemen. Maar iemand zei let op de milieuzones rond Londen???
  En welk station kan je dan het beste uitstappen om zeg maar bij de Towerbridge uit te stappen metro of trein.
  De kids hebben zelf een bankpas is het handig als ze die gebruiken of niet??
  Bedankt alvast.

  • Hoi Marianne!

   Dankjewel voor je complimentje. Leuk dat jullie met de kids naar Londen gaan.
   In jullie geval kun je inderdaad het beste met de auto naar een metrostation rijden en daar parkeren.
   Er zijn in Londen een soort ‘park and ride’ parkeerplaatsen bij metrostations in Londen. Hier vind je een lijst. Deze parkeerplaatsen zijn niet prijzig. Je betaalt vaak een paar pond per dag.

   Vanaf daar kun je dan de metro naar het centrum pakken. Je moet dan even kijken welke parkeerplaats het meest dichtbij jullie hotel ligt. Op Google Maps kun je eventueel de reviews van de parkeerplaatsen bekijken. Dan weet je ook wat ervaringen van andere mensen zijn bij een bepaalde parkeerplek 🙂 Over het algemeen worden ze goed beoordeeld.

   Je hoeft bij deze parkeerplaatsen geen rekening te houden met de milieuzone, dat geldt namelijk echt voor het echte centrum van Londen.
   Om naar de Tower Bridge te gaan kun je uitstappen bij halte Tower Hill, maar het hangt een beetje van de reis af (van welke metrolijn jullie gebruiken). Als jullie hebben besloten vanaf welk metrostation je gaat reizen kun je dit invoeren in Google maps en navigeren naar de Tower Bridge. Google maps geeft dan vanzelf aan bij welke halte je kunt uitstappen.

   Het is inderdaad handig als de kinderen hun eigen bankpas gebruiken om in te checken. Er wordt automatisch een daily cap berekend op het moment dat jullie meerdere keren op een dag met de metro reizen.

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar

 6. Hoi Eline,
  Duidelijke uitleg. Toch nog een vraag of ik het goed begrepen heb. Als ik met mijn bankpas telkens in en uitlog dan werkt dat feitelijk , qua tarief, hetzelfde als de Oystercard en is het niet nodig om een Oystercard aan te schaffen of heb ik dat mis.

  • Hoi Suzanne!

   Ja klopt, je betaalt bijna hetzelfde. Je betaalt met een bankpas alleen klein beetje transactiekosten, maar dat is niet veel.
   Het voordeel van de bankpas is dat je niet hoeft te schatten hoeveel je ongeveer gaat uitgeven en dat je het geld niet terug hoeft te vragen als je het over hebt aan het einde van je Londen trip.

   Hou er wel rekening mee dat de daily cap pas de volgende dag verrekend wordt.
   Dus als je vandaag reist en vandaag in je bank app kijkt zie je dat er een hoger bedrag is afgeschreven dan eigenlijk zou moeten. Dat wordt de volgende dag dus recht getrokken.

   Veel plezier!

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar

 7. Hoi Eline,

  Wat een superfijne site dit, mega veel info! Ik ga aankomend weekend met mijn zoon van 11 naar london en als ik het goed heb gelezen is het dan het beste om een oyster card aan te schaffen. Maar verderop las ik iets over bij een member off the staff korting aan te vragen voor mijn zoon? Gaat dat niet al bij het aanvragen van de card? Oh en wij landen op heathrow en willen alleen op de heenreis met de taxi naar ons hotel, heb je een advies welke het beste te nemen?

  Alvast bedankt,
  Groetjes Vanessa

  • Hoi Vanessa,
   Leuk dat je samen met je zoon naar Londen gaat 😀 Als je de Oyster Card voor je zoon bij een loket in Londen aanvraagt kun je gelijk vragen om de kinderkorting. Dat hoef je dan niet later bij iemand anders te doen. Als je je Oyster Card online koopt oid moet je het wel daar bij een loket nog even aanvragen. De Oyster Card is standaard namelijk zonder kinderkorting. Zij moeten dat er echt op zetten.
   Een taxi kun je op deze website van tevoren reserveren 🙂

   Veel plezier in Londen!

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar

 8. Hoi Eline,

  Wat een geweldige site heb je.
  Er is een hoop duidelijk.
  Maar toch heb ik nog wat vragen,

  29 april gaan mijn en ik met onze twee kinderen “14 en 15 jaar” een midweekje naar bedfordshire. “woburn-bos van centerparcs
  We willen ook heel graag een dagje shoppen in Londen.
  Hoe kunnen we dit het beste doen?
  We zijn met onze eigen auto.
  Ik had al gekeken om met de auto naar het westfield winkelcentrum te rijden.
  Daar kan je de auto de hele dag parkeren voor 8 pond.
  En dan vanaf Shepherd;s Bush metrostation de metro te nemen naar Londen cenrum.
  Is dit een goed idee?
  Of heb jij een betere optie?
  En welk metrostation kunnen we het beste uitstappen voor een dagje shoppen in Londen?
  Hoor graag van je.
  Alvast bedankt.

  Groetjes Rianne

  • Hoi Rianne,

   Dankjewel voor je lieve complimentje. Leuk dat jullie met jullie kinderen naar Londen gaan 😊
   Je hebt zo te zien al heel goed onderzoek gedaan.
   Parkeren bij het Westfield winkelcentrum vind ik een heel goed idee. Een bedrag van 8 pond per dag om te parkeren is heel schappelijk 🙂
   Vanaf daar kun je inderdaad de metro nemen naar Londen centrum vanaf het Shepherd’s Bush metrostation.
   Ik zou het precies hetzelfde gedaan hebben.
   Om te shoppen kun je bijvoorbeeld uitstappen bij de halte Oxford Circus. Je bent dan bij Oxford Street. Dat is een van de meest bekende winkelstraten van Londen. En de straten daaromheen zijn ook leuk om te winkelen.

   Veel plezier! 🇬🇧

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar

 9. Hey, ik heb net alles gelezen over betalen met de bankkaart en de Oystercard. Wij zijn onderweg met 2 tieners van 12 en 14 nr Londen en ik weet niet wat ik nu jet beste doe. Gewoon betalen met mijn bankpas of een Oystercard aanschaffen ? Met de Oystercard heb je de daily cap, heb ik geen daily cap met mijn bankkaart ? Voor de kinderen heb ik de kinderkorting met de Oystercard toch ?
  Als ik besluit voor ons 3 met de bankkaart te betalen kan dit dan met 1 bankkaart ? Want mijn kinderen hebben natuurlijk nog niet hun eigen bankkaart.
  Alvast bedankt

  • Hoi Chris!

   Als je met een bankkaart wil reizen heb je 1 bankkaart per persoon nodig. Je kinderen kunnen dus niet op jouw bankkaart meereizen. Voor hen kun je dan het beste een Oyster Card aanschaffen. Helaas zijn ze net te oud om nog voor het kindertarief te mogen reizen. Het kindertarief geldt namelijk voor kinderen t/m 11 jaar. Ze betalen dus wel de volledige prijs en hebben een price cap.
   Ook op de bankkaart zit tegenwoordig een daily price cap. Dat zie je pas de dag erna. Als je op je bankafschrift kijkt zal er op je reisdag een hoger bedrag afgeschreven zijn, maar dat wordt later gecorrigeerd.

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar

 10. Hallo Eline, wij willen eind juni een aantal dagen naar Londen gaan en omdat het last minute wordt denken we aan verblijf op een camping. Die liggen meestal buiten de stad, zoals Abbeywood, Coulsdon, Welwyn
  Garden, Crystal palace of Denham. Ik heb ook gedacht aan Rochester. De trein van Rochester naar Londen kost dat. €24 pp enkele reis. Dat hakt er wel in met vier personen. Wat is de handigste uitvalsbasis om in Londen te komen. Kun je wellicht beter met de auto naar een station rijden en vandaar de metro pakken, of is dat niet veilig? Zoals je hoort ben ik totaal onbekend……….

  • Hoi Esther!

   Goed dat je dit van tevoren allemaal uitzoekt 🙂 Het is inderdaad best prijzig om met 4 personen met de trein te reizen. Je kunt in jullie geval misschien beter de auto bij een metrostation parkeren. Er zijn een soort ‘park and ride’ parkeerplaatsen bij metrostations in Londen. Hier vind je een lijst. Deze parkeerplaatsen zijn niet prijzig. Je betaalt vaak een paar pond per dag.

   Vanaf daar kun je dan de metro naar het centrum pakken. Je moet dan even kijken welke parkeerplaats het meest dichtbij jullie hotel ligt. Op Google Maps kun je eventueel de reviews van de parkeerplaatsen bekijken. Dan weet je ook wat ervaringen van andere mensen zijn bij een bepaalde parkeerplek 🙂 Over het algemeen worden ze goed beoordeeld.

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar

 11. Hoi Eline,

  Wat leuk dat je zoveel kunt en wilt vertellen over Londen.
  Wij gaan met het gezin in de mei vakantie naar Londen. (8-11 mei)

  Ik lees dat je voor de kinderen een oystercard adviseert mijn kinderen 9 en 12 jr hebben wel een bankpas is dit dan ook goed te doen of is die andere card echt voordeliger?

  Wij vliegen op Stansted. En lees dat de Stansted express dan goed te doen is. We hebben een hotel naast het Chelsea stadion.

  Groetjes Claudia.

  • Hoi Claudia,

   Dankjewel voor je berichtje 🙂 Leuk dat jullie met het gezin naar Londen gaan!

   Een Oyster card is voor kinderen voordeliger omdat ze dan met kindertarief kunnen reizen. Dat kan niet met een bankpas. De kinderkorting geldt wel alleen tot en met 11 jaar. Dus voor je zoon/dochter van 12 jaar kun je gewoon een bankpas gebruiken.

   De stansted express is inderdaad een goede optie als je vanaf Stansted naar het centrum van Londen wil reizen. Om vervolgens naar jullie hotel te reizen kun je de metro pakken 😁

   Veel plezier!

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar

 12. Wat een duidelijke fijne uitleg en site.
  Ik heb nog wel een vraag;
  Indien de kids reizen met op hun eigen bankpas rekent hij dan ook een gereduceerd tarief omdat ze 13 en 15 jaar zijn. Of geldt dat alleen bij de ov kaart? En begrijp ik goed dat hij dan geen maximaal dag tarief berekent als je op je bankpas reist? Wij gaan 4/5 dagen met 4 personen (2 volwassen en 2 kids) in april en ben de afweging aan het maken voor zo’n ov kaart of toch eigen bankpas gebruiken…

  • Hoi Cil!

   Goed om te horen dat je de website fijn vindt 😊
   1. Voor kinderen wordt het gereduceerde tarief alleen berekend als ze gebruik maken van de ov kaart (de Oyster card).
   2. Als je met een bankpas reist berekent hij wél een dagtarief. Je kunt dus gewoon je bankpas gebruiken. Alleen voor de kinderen is een Oyster card wel handiger vanwege de korting die ze krijgen.

   Veel plezier! 🙂

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar

 13. Dag Eline, in juni gaan mijn zoon van 11 jaar, zijn oma en ik naar Londen met de trein. Vanuit St Pancras willen we dus met de metro de populaire bezienswaardigheden in Londen aandoen. Ons hotel ligt aan metrostation Mile End. Mijn vraag is hoeveel zones travel card ik het beste voor ons allen kan aanschaffen en wat zijn hiervan de kosten ongeveer? Waarschijnlijk voor 4 dagen. Alvast bedankt.

  • Hi Leonie,

   Leuk dat jullie met elkaar naar Londen gaan 😊 Eigenlijk kun je het beste gewoon met een bankpas reizen.
   Als je incheckt met een bankpas wordt er per ritje geld afgeschreven. Als je vaker op een dag met de metro reist, betaal je nooit meer dan een dagkaart. Je krijgt namelijk automatisch een ‘price cap’. Dat betekent dat je niet meer betaalt als je (volgens mij 4 keer) op een dag met de metro reist. Zo hoef je er zelf niet over na te denken, dat is erg handig.
   Voor je zoon kun je het beste een Oyster Card aanschaffen.

   Als je een Oyster Card voor je zoontje hebt, kun je bij een ‘member of the staff’ op elk metrostation vragen om de korting voor kinderen op de Oyster Card te zetten. Deze korting is dat 14 dagen geldig 🙂

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar

 14. Hallo
  Wij zijn druk met de voorbereidingen voor onze reis komende zomer. Alleen wil mijn man graag een concert bezoeken in wembley op 27 juli. Alleen als we google maps gebuiken voor de route laat die avond geeft hij alleen de optie voor een scooter huren. Er rijden kennelijk geen metro 0f treinen zo laat. We zullen slapen in een hotel bij princes square. Hotel is phoenix. Wat zijn dan de opties? Alleen een taxi? Dat geeft die ook aan. Maar hoe kom je aan een taxi als heel dat stadion leeg loopt op dat moment. Mijn man is ook minder valide maar kan wel korte stukken lopen maar dus niet op een scooter rijden of fiets. Heeft u een tip voor ons? Bedankt!

  • Hoi Nancy,

   Dankjewel voor je berichtje! Zo te horen ben je al goed bezig met de voorbereidingen 😊
   Ik snap je uitdaging. Maar ik denk eerlijk gezegd dat je iets te vroeg bent met je voorbereidingen.
   Ze weten nog niet precies wat de dienstregeling is op 27 juli, maar je kunt wel t/m juni vooruit kijken. Ik denk dat je er vanuit kunt gaan dat de dienstregeling ongeveer hetzelfde is als een zaterdagavond in maart/april/mei/juni. Die kun je allemaal al bekijken.
   Er rijden over het algemeen gewoon bussen, nog tot diep in de nacht. Zonder dat je ver hoeft te lopen naar een halte. Zie ook het screenshot wat ik hieronder maak van aanstaande zaterdag.
   Het is ook eigenlijk niet meer dan logisch dat die bussen er zijn, zeker als heel Wembley naar huis/het hotel moet 😜
   Dus wacht het nog even af, ik denk dat het helemaal goed komt met de bus.
   Hopelijk heb ik je hiermee verder geholpen.

   metro londen wembley stadion nacht bus

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar

 15. Beste Eline,
  Bedankt voor je duidelijke site! Ik heb hier echt onwijs veel aan.
  Volgende week ga ik met mijn zoon (12jaar) 3 dagen naar London. Ik heb je uitgebreide uitleg gelezen over de Oyster Card maar heb toch nog een vraagje. Je schrijft dat je voor kinderen de helft betaald. Kan ik aangeven op de kaart hoe oud mijn zoontje is? Helaas ga ik het niet meer halen om hem online te bestellen. Wij landen op London Heathrow is het dan verstandig om uit te gaan van 3 dagen zone 1-6?

  Bedankt alvast voor je reactie,

  Groetjes Mischa

  • Hoi Mischa,

   Dankjewel voor je berichtje! Leuk om te horen dat je veel aan de website hebt 😊
   Leuk dat je met je zoon 3 dagen naar Londen gaat. En goede vraag! Dit stond inderdaad nog niet helemaal duidelijk in het artikel.
   Als je een Oyster Card voor je zoontje hebt, kun je bij een ‘member of the staff’ op elk metrostation vragen om de korting voor kinderen op de Oyster Card te zetten. Deze korting is dat 14 dagen geldig 🙂 En ik zou niet uitgaan van 3 dagen zone 1-6. De ritjes in Londen zelf zullen allemaal in zone 1-2 zijn. Veel plezier!

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar

 16. Hoi Eline,

  Wat een super leuke blog is dit! Dank je wel 🙂
  Ik ga in maart met mijn dochter (13 jaar ) 3 dagen naar Londen. Ik vind dit best spannend omdat ik nog nooit in Londen ben geweest 🙂 wij vliegen op Gatwick. Ze wil heel graag naar China Town, SOHO, Harrods en naar de Tower Bridge. Waar kunnen wij het beste een hotel uitzoeken en hoe komen we dan daar vanuit Gatwick 🙂 Stel dat ik een hotel zoek in de buurt van de Tower bridge hoe kom ik daar dan vanaf Getwick ?

  • Hoi Dounia!

   Dankjewel! 😊 En wat leuk dat je samen met je dochter naar Londen gaat.

   Als je vanaf het vliegveld Gatwick naar het centrum van Londen wil reizen kun je het beste de ‘Gatwick Express’ nemen. Dat is een soort supersnelle trein die je in 30 minuutjes van het vliegveld naar het centrum van Londen brengt. Deze trein stopt zelfs bij de Tower Bridge in de buurt (halte London Bridge), dus het zou ideaal zijn om ook hier in de buurt een hotel te boeken 😊

   Je kunt op deze website je tickets alvast van tevoren boeken als je dat fijn vindt. Daar vind je ook meer informatie.

   Je kunt ook nog even ons artikel doorlezen: ‘hoe kom ik van het vliegveld naar het centrum van Londen‘.

   Veel plezier! 😊

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar

 17. Hoihoi, wat een super duidelijke blog! Ik heb met een vriendin geboekt om 5 daagjes naar Londen te gaan. Kan jij ons vertellen wat de makkelijkste manier is om van Heathrow naar kings cross te komen?? Wij gaan een oyster card aanschaffen! Wat raad jij aan voor de hoeveelheid geld die we erop moeten zetten voor 5 dagen???

  • Hi Dolinka,

   Dankjewel voor je berichtje en leuk om te horen dat je de blog duidelijk vindt 😊
   Wat gezellig dat jullie 5 dagen naar Londen gaan!

   Om van Heathrow naar Kings Cross te komen kun je het beste de metro pakken. Je pakt dan de Piccadilly Line. Deze vertrekt op Heahtrow vanaf ‘Heathrow Terminal 5′. Het voordeel van deze optie is dat je gewoon kunt blijven zitten tot dat je op King’s Cross Station bent. Dit duurt net iets langer dan een uurtje. Het is ook een voordelige optie, het ritje kost namelijk £5,60. Er zijn nog andere opties die nét iets sneller zijn, daarvoor verwijs ik je even naar ons artikel over hoe je van Heathrow airport naar Londen centrum komt.

   Slim trouwens om een Oyster Card aan te schaffen. Het voordeel daarvan is dat je een dagelijkse ‘price cap’ hebt. Dat betekent dat je automatisch de prijs van een dagkaart betaalt als je meer dan 3 keer met de metro reist. Dat scheelt je best wat kosten.
   Als je voornamelijk reist binnen de zones 1-2, zoals het centrum van Londen, is de prijs van dagtarief voor een Oyster Card £7,20.
   Als je dus 3 dagen naar Londen gaat en meerdere keren per dag met de metro wil reizen heb je £21,60 nodig. Tel daar ook de ritjes van- en naar Heathrow bovenop. Dan heb je ongeveer £32,80 nodig. Je kunt er eventueel meer over lezen in het artikel over de Oyster Card.

   * Kleine sidenote: ik weet niet precies wanneer jullie naar Londen gaan, maar de prijzen voor de metro veranderen altijd in het begin van het jaar. Het zou dus kunnen dat de prijzen ietsjes hoger uitvallen.

   Hopelijk heb ik je hiermee geholpen 😊
   Veel plezier in Londen!

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar

 18. Hi ELine,

  begrijp ik het goed dat als je met een oystercard gaat reizen door londen dat je maximaal 8,10 pond kwijt bent voor zone 1 en 2?

  Ik geloof je natuurlijk, maar het zou erg vervelend zijn als ik daar ben over een aantal maanden en de tarieven zijn toch weer anders. Waar kan ik deze informatie dubbel checken?

  En kan ik het best de oystercard kopen in London zelf of al vooraf?

  groet!

  • Hi Pedor,

   Dat klopt. Om het te bevestigen heb ik hieronder een screenshot van de officiële website van ‘Transport for London’ (https://tfl.gov.uk/).
   Je ziet dat je voor een reis in zone 1 en 2 een price cap hebt van £8.10. Maar hou er inderdaad wel rekening mee dat de prijzen ergens in het begin van 2024 veranderen. Ik zal altijd proberen dit artikel up to date te houden, maar qua prijzen kun je het beste de website van ‘Transport for London’ raadplegen. Je kunt het beste daar een Oystercard kopen.

   Kosten oyster card metro Londen

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar

 19. Hoi Eline, dank voor je duidelijke en heldere info. We gaan met 7 man Kerst doen in London (Wimbledon). Ik lees tijdens mijn oriëntatie dat je ook contactloos kunt betalen tijdens het reizen in London met elke NL-bankpas, mits je buitenland-betalingen aanzet :). Dat je dan dezelfde tarieven betaald als met een Oyster Card + 1,2% van het bedrag als transactiekosten. Daarvoor kan je relatief veel reizen voordat je op 7 pond transactiekosten zit. Kan je misschien uitleggen wat dan het voordeel is van een Oystercard (voor 7 pond) t.o.v. een eigen bankpas? Ik hoor het graag, nogmaals dank voor je berichten!

  • Hoi Marrit!

   Wat leuk dat jullie Kerst gaan vieren in Londen! 😊🎄
   En goede vraag! Je hebt helemaal gelijk dat het best even duurt voordat je 7 pond aan transactiekosten hebt gemaakt.
   Het voordeel van de Oyster card is dat je een daily cap hebt. Dus als je vaker op de dag met de metro reist, betaal je op een gegeven moment niet meer voor een extra ritje omdat je dan eigenlijk een soort ‘dagkaart’ hebt geactiveerd. In het artikel schrijf ik hier ook wat over.
   Daarnaast kun je de Oyster Card bewaren en tijdens een volgend tripje naar Londen gebruiken. Maar als je niet van plan bent om nog een keer naar Londen gaat is dat natuurlijk niet relevant.

   Veel plezier! 😊

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar

 20. Ha Eline, wij gaan met de familie naar de ABBA Dinershow in O2 Arena. Heb jij tips voor een hotel (1x 2 persoonskamer en 1x 3 persoonskamer) beetje in het centrum maar ook niet te ver (max. 30 min.) van de O2. Kan je dan ook inlichting geven over welke metrolijn we moeten nemen naar de Arena.
  Dank je wel bij voorbaat.
  Groeten Nancy

  • Hoi Nancy,

   Super gaaf dat jullie naar de ABBA dinershow in de O2 arena gaan! Dat wordt ongetwijfeld spectaculair! 🤩
   Het is voor mij moeilijk om een hotel te kiezen omdat ik natuurlijk niet precies weet wat jullie wensen en budget zijn.
   Als ik er eentje uit zou moeten pikken zou ik deze kiezen.
   Dit hotel ligt in het centrum, en 30 minuutjes van de O2 arena af. Sommige kamers hebben heel gaaf uitzicht op de Tower Bridge, de Tower of London en the Shard (vraag even een kamer aan de goede kant). Ze hebben 2-persoons en 3-persoonskamers.

   Vanaf hier kun je op meerdere manieren naar de O2 arena reizen:
   – Met de Uber boot over de Theems
   – Of stukje metro + kabelbaan
   – Of gewoon alles met de metro
   Met de boot of de kabelbaan kun je er echt een uitje van maken 🙂

   Als je met de metro reist pak je de metro vanaf station Tower Gateway naar metrostation Canning Town. Vanaf daar pak je de Jubilee lijn naar North Greenwich. Vanaf daar is het nog maar 4 minuten lopen. Het beste kun je Google Maps even gebruiken.

   Wil je liever een ander hotel, dan raad ik je aan ook even de andere hotel in Londen pagina’s op de website te bekijken. We hebben per onderwerp hele leuke hotels uitgelicht 😊

   Veel plezier!

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar

 21. Hallo Eline,
  Wij gaan volgende week naar Londen. We landen op heathrow en ons hotel is gelegen aan Shortlands, West Londen. Hoe kunnen we het beste daar naar toe reizen? Met de bus of de metro? Alvast bedankt,
  gr, Ellen

  • Hoi Ellen,

   Leuk dat jullie volgende week naar Londen gaan 😊
   Vanaf Heathrow is het altijd het makkelijkste om de Heathrow express te nemen. Dit is een snelle trein die je naar het centrum van Londen brengt. Daarna moeten jullie een klein stukje met de metro naar een van de treinstations in Londen. Bijvoorbeeld station London Victoria.
   Vanaf daar gaat er een trein naar Shortlands.
   Hier zie je een uitgebreide routebeschrijving in Google Maps.
   Maar er zijn meerdere opties mogelijk, dat zie je in het screenshot hieronder:
   hotel vanaf heathrow metro londen

   Google maps is heel handig om je reis te plannen.

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar

 22. 3 juni gaan we 5 dagen londen.we komen aan op vliegveld londen heathrow.we hebben een hotel bij tower bridge. We gaan mer de oaster card reizen. Wat moeten we zien en wat voor tips heb je?

  • Hoi Joanne,

   Wat leuk dat jullie 5 dagen naar Londen gaan. Jullie zijn lekker op tijd met voorbereiden 😊 Handig in ieder geval dat jullie alvast de Oyster Card hebben aangeschaft voor het rijden met de metro in Londen.
   Er zijn zoveel dingen om te zien en doen, dat is ook erg afhankelijk van wat jullie leuk vinden om te doen.
   Wij vinden zelf een boottocht over de Thames erg leuk (zie hier ons artikel). Ook is een ritje in Londen Eye erg leuk als je voor het eerst naar Londen gaat.
   En als jullie hotel dichtbij de Tower Bridge zit zou ik die ook zeker beklimmen.

   Veel plezier!

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar

 23. Hoi Eline,
  mijn zus en ik gaan volgende maand naar Londen. We willen nu ook eens de stad in het oosten bezoeken. Zo staat o.a. Greenwich op het lijstje.
  Wij verblijven in de buurt van Lancaster Gate. Kun je mij de meest optimale route met het OV adviseren? ( de oyster card hebben we reeds in ons bezit)
  dank je wel
  Ingrid

  • Hoi Ingrid!

   Leuk dat je samen met je zus naar Londen gaat 😊
   Als jullie met het OV gaan reizen vanaf Lancaster Gate kun je het beste eerst naar het Paddington metrostation lopen.
   Vanaf daar pak je de Bakerloo line naar metrohalte Bakerstreet. Dit is maar een klein stukje. Vanaf daar stap je over op de Jubilee line naar North Greenwhich. Dat zijn 10 haltes, dus je kunt lekker de hele tijd blijven zitten. Dat is ideaal.
   Handig ook dat jullie al een Oyster Card hebben.

   Veel plezier! 😊

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar

 24. Hoi, Eline

  Ik heb ook een vraagje wat betreft vervoer in Londen.
  Morgen reis ik vanaf Schiphol naar Londen Luton. Van daaruit neem ik het OV naar Wembley. Daar ben ik bij de wedstrijd Engeland – Australië. En de volgende dag zou ik het liefst via het Emirates Stadium van Arsenal weer teruggaan naar het vliegveld. Dan naar Stansted. Het heeft voor mij toch geen voordeel om een aparte Oyster of dagkaart te kopen? Ik kan toch het best losse tickets nemen. Luton en Stanstad vallen toch buiten de zones?

  Alvast bedankt,
  Sander

  • Hoi Sander!

   Klopt, een dagkaart is in jouw geval helemaal niet voordelig. Ik zou gewoon losse tickets kopen.
   Vanaf Luton airport kun je het beste de Thameslink trein naar het centrum pakken (metrostation West Hampstead). Vanaf daar is het nog een klein stukje met de metro naar Wembley.

   De beste manier om naar Stansted te gaan is met de Stansted Express. Dit is een snelle trein waarmee je in een uurtje op het vliegveld bent. Dit valt niet onder het metronetwerk, hier heb je een apart ticket voor nodig.

   Omdat je voor die treinen van- en naar het vliegveld gewoon een los ticket moet kopen heb dus niet zoveel aan een dagkaart voor de metro.

   Veel plezier en succes 🙂

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar

 25. Beste,

  ik ben van plan om met mijn zus naar London te gaan met kerst. We willen van 24-27 december, raad u dit aan? ik heb gelezen dat in London alles dicht is op 25 december, maar rijd de metro dan nog wel? is het dan mogelijk om de stad te verkennen of naar andere leuke dingen te gaan? (Zonder alles op de voet te hoeven doen)

  mvg, Anna-Lynn

  • Hoi Anna-Lynn,

   Wat leuk dat je met je zus naar Londen wil gaan met Kerst! 😊🎄 Ik raad zeker aan om van 24 t/m 27 december naar Londen te gaan. Er hangt dan zo’n fijne Kerstsfeer in de stad! Maar op Eerste Kerstdag is inderdaad veel gesloten. De metro rijdt op deze dag ook niet. Als jullie niet teveel willen lopen raad ik aan de buurt van het hotel te gaan verkennen.

   Ook kunnen jullie een hop on hop off bus boeken. Dat is eigenlijk de beste optie. Er zijn maar heel weinig aanbieders die op 25 december rijden, maar deze aanbieder rijdt wél op Eerste Kerstdag. (Zie hier de tickets). Ik zou zo snel mogelijk een ticket boeken om zeker te zijn dat jullie een ticket hebben (mits jullie dit leuk vinden natuurlijk). Het is een hele fijne en makkelijke manier om toch veel door Londen te reizen, maar niet veel te hoeven lopen.

   Jullie kunnen eventueel nog een fiets voor meerdere dagen huren zodat je kunt fietsen.
   Hopelijk heb ik je hiermee geholpen. Ik hoor het graag als je nog vragen hebt.

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar

 26. Hallo Eline,
  Ik vertrek maandag met mijn zoon naar Londen. Heb je wat tips op leuke niet zo bekende plaatsen restaurants te bezoeken?? Alvast bedankt leuk dat je dit doet!👍groetjes Leslie

  • Hoi Mallory!

   Leuk dat je aanstaande maandag samen met je zoon naar Londen gaat! 😊 In welke wijk verblijven jullie? Of gaan jullie graag naartoe? Dan kan ik wat specifieker advies geven. Er zijn namelijk zoveel restaurants in Londen haha.

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar

 27. Hallo Eline,
  Tot hoe laat rijd de metro met oud en nieuw.?
  Wij gaan op kersthuwelijksreis en willen ook zeker het vuurwerk op de brug zien.
  Wat een leuke site!

  • Risjard en Heidi!

   Bedankt voor jullie reactie en compliment over de website. Wat ontzettend leuk dat jullie op Kersthuwelijksreis naar Londen gaan! 😍
   De metro rijdt met oud en nieuw de hele nacht door, behalve de Waterloo line en de City line, die rijden niet.
   Maar er zijn dus nog genoeg metrolijnen die wel rijden 😊

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar

 28. Je geeft aan dat je met de travelcard gebruik kunt maken van de ‘hop-on-hop-off’ bussen. Klopt dit? Ik kan dit nergens terugvinden. En zo ja, ‘hop-on-hop-off’ bussen van welke maatschappij?

  • Hoi Walter!

   Goed dat je het vraagt. Helaas is dat niet meer zo. Ik ga de informatie ook gelijk even updaten. De tickets voor de hop on hop off bus moet je los bestellen.

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar

 29. Moet er op de Oystercard ook een minimaal bedrag op staan net als in Nederland op de OV Chipkaart om in te kunnen checken?

  • Hoi!

   Dankjewel voor je berichtje! 😊 En goede vraag! In principe moet je genoeg geld op je Oystercard hebben staan voor een ‘single’ ritje. Voor een ritje met de metro in piekuren is dit £2,80, buiten piekuren is dit £2,70. Dat is het minimale. Als je Londen gaat verlaten en je hebt nog geld op je Oyster Card staan, kun je dat terug laten storten. Je kunt het er ook op laten staan voor een volgende keer Londen, want de Oyster Card is onbeperkt geldig. Je kunt er dus ook voor kiezen om gewoon wat extra’s erop te zetten.

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *