Westminster Abbey: de Koninklijke Kerk in Londen

Eline Door Eline

Ga je Londen bezoeken? Dan mag een bezoek aan Westminster Abbey niet ontbreken. Het is namelijk een van de top bezienswaardigheden in Londen! 😊 Dit is dé kerk van de Koninklijke familie. Hier vinden hun bruiloften en begrafenissen plaats. Ook met kinderen is het erg leuk om Westminster Abbey te bezoeken. Er is namelijk genoeg te doen en zien voor kinderen, dat lees je verderop in dit artikel 🙂

Westminster Abbey – De Koninklijke Kerk in Londen


westminster abbey londen

Tickets voor Westminster Abbey

Het is sterk aan te raden je tickets van tevoren te bestellen. Op die manier voorkom je dat je daar lang in de rij moet wachten om toegang tot Westminster Abbey te krijgen.
Gaan jullie met kinderen naar Londen? Je kunt ook een gezinsticket aanschaffen. Hiermee krijg je wat korting op de prijs in vergelijking met losse tickets.

🎟️ Bestel hier losse tickets
🎟️ Bestel hier een gezinsticket (2 volwassenen, 2 kinderen)

Westminster Abbey bezoeken met kinderen

Westminster Abbey kan niet ontbreken als je met kinderen een bezoek brengt aan Londen. Hierbij hebben we enkele tips om je bezoek met kinderen nog leuker te maken 😊

Ten eerste kun je bij binnenkomst het Family Trail boekje pakken. Dit is een kleurrijke gids om samen met je kind(eren) Westminster Abbey op een leuke manier te ontdekken en te ervaren. Er komen verschillende vragen aan bod en laat kinderen op een interactieve manier kennismaken met een belangrijk stuk geschiedenis in Londen 🙂

Een ander idee is om samen op dierenjacht te gaan. In Westminster Abbey zijn heel veel beelden te vinden van dieren. Ga samen op zoek naar de verschillende dieren en tel bijvoorbeeld hoeveel beelden er van leeuwen te vinden zijn in de kerk 🦁

Tip: lees ook ons artikel over Londen met kinderen

Houdt je kind wel van een beetje gek doen? Op de tombes in Westminster Abbey staan vaak mensen afgebeeld in verschillende poses. Pak de camera erbij en probeer de poses zo goed mogelijk na te doen. Gegarandeerd plezier én leuke foto’s ter herinnering 😜

Natuurlijk is een kerk ook een mooie plek om aan iemand te denken van wie je houdt. Steek samen een kaarsje aan ter nagedachtenis aan iemand van wie je houdt ❤️

Iedere dag zingt het koor in Westminster Abbey. Het is waarschijnlijk niet de favoriete muziek van je kind(eren), maar het is wel heel indrukwekkend!

En onze laatste tip: er is een speciale audiotour voor kinderen. Deze auditour bij de toegangsprijs zit inbegrepen. 🎟️ Bestel hier je tickets voor Westminster Abbey.

Geschiedenis

Om maar direct met de deur in huis te vallen; Westminster Abbey is oud. Rond het jaar 960 vestigden de eerste monniken zich op Thorney Island. Ruim 100 jaar later, op 28 december in 1065, werd Westminster Abbey ingewijd. De eerstopvolgende kerst was er een kerstviering en vond de eerste kroning plaats, die van Willem de Veroveraar. Willem de Veroveraar was koning van Engeland van 1066 tot 1087.

Toch zag de kerk er toen nog niet zo oud zoals we die nu kennen. In 1245 startte de bouw van de huidige kerk en door de eeuwen heen worden hier verschillende keren renovaties en nieuwe delen aan toegevoegd. In 1540 werd Westminster Abbey als klooster gesloten. Het Koninklijk Huis dacht daar anders over en sinds 1579 heeft Koningin Elizabeth I besloten dat het onder de verantwoordelijkheid van de vorst valt. Door de eeuwen heen is het een belangrijke plek geworden voor kroningen, huwelijken en begrafenissen – allemaal van bekende en/of belangrijke personen. 

Wat is er binnen in Westminster Abbey allemaal te zien?

Het altaar van Westminster Abbey (verschilt in kleur per moment)

De kleur van het altaar en de kleding van de geestelijken verandert aan de hand van de periode van het kerkelijk jaar. Dit worden ook wel de liturgische kleuren genoemd. Met Kerst en de feestelijke periodes is het altaar wit en goud. Pasen en advent (van 3 december tot 24 december) zijn paars. Alle tussenliggende periodes is het altaar groen. Als je Westminster Abbey in verschillende periodes van het jaar bezoekt dan zullen de kleurverschillen opvallen.

altaar westminster abbey londen

Coronation Chair in St. George’s Chapel

In 1301 is de kroningsstoel gebouwd en vanaf 1308 is deze volledig in dienst en gebruikt bij alle kroningen. Sinds 1997 staat de Coronation Chair, ook wel bekend als St. Edward’s Chair, in de St. George’s Chapel. Het is het laatste wat je ziet als je de abdij verlaat. De laatste koning die plaats heeft mogen nemen in de stoel is King Charles op 6 mei 2023.

Tip: vrijwilligers (te herkennen aan de blauwe kleding) zijn er behulpzaam en beantwoorden graag vragen.

Graf van een onbekende soldaat

Als je de abdij binnenstapt kom je al snel een opvallend graf tegen op de vloer. Hier ligt een onbekende soldaat uit de eerste Wereldoorlog begraven, ter nagedachtenis aan iedereen die is gestorven tijdens deze oorlog. De soldaat is begraven in aarde uit Frankrijk, de plek waar hij en vele anderen hebben gevochten. Op het graf ligt een zwarte marmeren plaat met een belangrijk gedicht erop. 

Let op: Het is niet toegestaan om over het graf te lopen, uit respect voor alle overledenen én overlevenden van de oorlog.

Glas-in-lood ramen

Je komt ze door heel Westminster Abbey tegen, de glas-in-lood ramen. Het geeft een prachtig beeld en zeker als de zon erop schijnt krijgt het bijna een magisch effect. Van de abdij tot de kloostergangen en de Henry VII Lady Chapel tot de St. George’s Chapel, je ziet ze overal.

Wist je dat er tijdens de bombardementen in de Eerste en Tweede Wereldoorlog meerdere glas-in-lood ramen zijn beschadigd? Ook het dak heeft toen ernstige beschadigingen opgelopen.

westminster abbey koninklijke kerk in londen

The Quire (het koor van Westminster Abbey)

Een kerk is natuurlijk niet compleet zonder koor en dat nemen ze in Westminster Abbey heel serieus. Het koor heeft een indrukwekkende plaats in de abdij. Vol versieringen, goud en een prachtige marmeren vloer. Dagelijks vinden er koordiensten plaats en deze zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Het koor van Westminster Abbey is zeer bekend en vliegt de hele wereld over. De kinderen in dit koor gaan zelfs naar een speciale koorschool.

het koor westminster abbey

Poets’ Corner

Er zijn veel belangrijke figuren uit de geschiedenis begraven in Westminster Abbey, waaronder meer dan 100 dichters en schrijvers. Voor hen is er een speciale ‘dichtershoek’, waar je vele grote namen kan eren. Voor William Shakespeare is een gedenkteken geplaatst, maar Charles Dickens en George Eliot hebben hun laatste rustplaats in Westminster Abbey.

westminster abbey begraven shakespeare londen

Pyx kamer

Dit is één van de oudste gedeeltes van Westminster Abbey, de pyx kamer. Deze is gedateerd uit het jaar 1070 en heeft verschillende functies gehad. Zo is het een slaapzaal geweest voor monniken, maar ook een schatkamer. Er werd hier niet alleen zilver en goud bewaard, maar ook belangrijke documenten en buitenlandse verdragen.

Het Schip

We horen je denken, een schip in een kerk? Het centrale gedeelte van een kerk wordt ‘het schip’ genoemd. Met zijn 34 meter hoogte is het schip van Westminster Abbey de hoogste van heel Engeland en de vormgeving is indrukwekkend, al is zelfs dat nog niet allesomvattend. Adembenemende plafonds, grote zuilen en talloze glas-in-lood ramen verwelkomen je. Neem even rustig de tijd en kijk goed om je heen, de details zijn eindeloos.

westminster abbey koninklijke kerk in londen
westminster abbey koninklijke kerk in londen

Lady Chapel: 

In 1516 wordt een nieuw gedeelte ingewijd, namelijk de Henry VII Lady Chapel. Het is één van de mooiste kamers van Westminster Abbey. Het graf van Henry VII bevindt zich in de kapel, in de zijkamers van het kapel bevinden zich nog meer graven. De kapel heeft een adembenemend gewelfd plafond en hoge ramen, allemaal glas-in-lood. Het is een indrukwekkend gedeelte met veel gouden details, beelden en een rijke historie.

Kloostergangen

Eeuwen geleden was Westminster Abbey een klooster en dat zie je nog regelmatig terugkomen. De kloostergangen was de plek waar monniken oefenden en mediteerden. Het plafond is gemaakt van gotische spitsbogen en op de vloer liggen eeuwenoude plavuizen. Gebruik een beetje fantasie en je kan de monniken zien lopen door de gangen van het Middeleeuwse klooster.

De architectuur van Westminster Abbey

Westminster Abbey is een indrukwekkend gebouw, helemaal als je beseft dat de voor het grootste gedeelte in de 13e tot en met de 16e eeuw is gebouwd. De bouwstijl is gotisch. Dat kenmerkt zich voornamelijk door de hoge ramen, de spitsbogen en de glas-in-lood ramen. Het is een opvallende stijl en zie je veelal terugkomen bij kerken en kloosters. De torens hebben een hoogte van 69 meter en in totaal is Westminster Abbey 161,5 meter lang. Het is een indrukwekkend gebouw en de kans is groot dat je iedere keer weer nieuwe elementen, versieringen en details ontdekt.

Wie liggen er begraven in Westminster Abbey?

Westminster Abbey is een belangrijke plaats als het gaat om koninklijke bruiloften en kroningen, maar ook voor begravingen. In totaal liggen er ruim 3.300 mensen begraven in Westminster Abbey en zijn er daarnaast ook heel veel gedenktekens voor prominente figuren uit de geschiedenis. Niet alleen mensen uit het koningshuis worden hier begraven, ook dichters, wetenschappers en politici hebben hier hun laatste rustplaats gekregen. Eén van de meest bekeken begrafenissen uit de geschiedenis is die van prinses Diana uit 1997. Queen Elizabeth is in september 2022 begraven in de Memorial Chapel in Windsor Castle.

Enkele grote namen die in Westminster Abbey zijn begraven:

  • Charles Darwin
  • William Shakespeare
  • Stephen Hawking
  • Isaac Newton
  • David Livingstone
  • Winston Churchill
  • Willem III en zijn vrouw Mary Stuart

Kroningen in Westminster Abbey

In 1066 was de eerste kroning in Westminster Abbey, namelijk van koning Harold II Godwinson. In datzelfde jaar werd de troon overgedragen aan Willen de Veroveraar. Alle Engelse vorsten zijn hier gekroond, op drie na. De laatste keer was op 6 mei 2023, het moment dat koning Charles III na 70 jaar de titel over mocht nemen van zijn moeder Queen Elizabeth. 

Coronation Day, de officiële kroondag, is een grootse gebeurtenis in het Verenigd Koninkrijk. Het is een ceremonie die ruim 2 uur duurt en bol staat van de tradities. Er zijn optochten en parades, de paarden worden van stal gehaald en er staan duizenden mensen langs de kant. Kroonjuwelen, heilige olijfolie en koetsen – het hoort er allemaal bij.

Wist je dat er zelfs een Coronation quiche wordt geserveerd? De Coronation Quiche is bedoeld als een makkelijk en betaalbaar recept, voor alle gasten van de kroning.

Daarnaast is Westminster Abbey ook dé plek voor koninklijke bruiloften. In totaal zijn er, sinds 1066, slechts 16 bruiloften geweest en is het dus een vrij uniek evenement. De bruiloft van prins William en Kate Middleton vond hier bijvoorbeeld plaats in 2011. Alleen de troonopvolger, meestal het oudste kind, kan zijn of haar huwelijk laten voltrekken in Westminster Abbey. De koninklijke bruiloften in het Verenigd Koninkrijk zijn van nationaal belang en worden wereldwijd door miljoenen mensen live bekeken.

De tuinen

Achter Westminster Abbey liggen een aantal prachtige tuinen verscholen; College Gardens, de Garth en The Little Cloister. Hier zijn verschillende waterpartijen, fruitbomen en allerlei verschillende planten. In de lente en zomer zijn de bloemen tot bloei en vormt dit alles een kleurrijk geheel. Het is niet alleen een tuin ter decoratie, er zijn namelijk ook bijenkorven, moestuinen en kruidenplanten te vinden. Het is zeker een ontspannen afwisseling met de plechtige locatie in de kerk. De groene tuinen zijn ook het decor van verschillende standbeelden uit de 16e eeuw.

Let op: De tuinen zijn alleen geopend van dinsdag tot en met donderdag. 

Praktische informatie voor je bezoek aan Westminster Abbey

  • Westminster Abbey is een werkende kerk en ook een heilige plek. Het is belangrijk om gepast en fatsoenlijk gekleed te gaan. 
  • Een pet of hoed moet worden afgezet bij een bezoek aan Westminster Abbey.
  • Er worden dagelijks diensten gehouden in de kerk, waardoor sommige delen kunnen zijn afgezet en er respectvol dient om te worden gegaan met de gelovigen.
  • Het is officieel niet toegestaan om foto’s te maken in Westminster Abbey (maar dat wordt wel heel veel gedaan).
  • Om bij Westminster Abbey te komen kun je de metro van Londen pakken. Je kunt dan uitstappen bij metrohalte St. James’ Park of Westminster. Vanaf daar is het nog 5 minuutjes lopen.
  • Bij de ingang wordt een tassencontrole gedaan. Grote tassen en koffers zijn niet toegestaan.
  • In Westminster Abbey is een café wat tijdens de openingstijden is geopend, het Cellarium Café. Hier kun je terecht voor een typisch Engelse scone, een afternoon tea (met lekkere hapjes) of een broodje.

cellarium cafe londen
cellarium cafe londen

Leuke feitjes over Westminster Abbey

– De indrukwekkende mozaïekvloer waar de kroning plaatsvindt heet Cosmati Pavement en is gemaakt van marmer en gekleurd glas. 
– Je komt binnen via de North Great West Door. Hier staan in totaal 12 standbeelden, waaronder Marten Luther King.
– In de kloostergangen kan je de oudste deur van het Verenigd Koninkrijk bewonderen, deze is afkomstig uit het jaar 1050.
– Sinds 1987 is Westminster Abbey toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.
– In 1745 zijn de westelijke torens van Westminster Abbey gebouwd en voltooid, deze zijn tot op de dag van vandaag een belangrijk element in de skyline van Londen.
– Als je bij Westminster Abbey bent, ben je in de buurt van Buckingham Palace. Hier vindt dagelijks de wisseling van de wacht plaats. Het is leuk om deze ceremonie bij te wonen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de openingstijden van Westminster Abbey?

Westminster Abbey is geopend van maandag tot en met vrijdag van 09:30 tot 15:30 uur en op zaterdag van 09:00 tot 13.00 uur. Op woensdag is de kerk soms tot later geopend, voor actuele openingstijden kan je het beste op de website van Westminster Abbey kijken.

Op maandag tot en met vrijdag is er tussen 12.00 en 13.00 een dagelijkse dienst, waardoor toegang op dat moment niet mogelijk is. Ben je voor die tijd in de kerk? Geen probleem, dan mag je gewoon binnenblijven.

Op zondag is de kerk gesloten en er kunnen afwijkende openingstijden zijn tijdens feestdagen.

Waar kan ik het beste kaartjes kopen?

🎟️ Je kunt het beste je tickets voor Westminster Abbey op deze website bestellen. Dit is een betrouwbare, Nederlandse website. Je krijgt je kaartjes via de mail. Je hoeft ze niet te printen. Je laat daar bij de ingang de QR code zien die op het ticket staat. Mocht je toch niet kunnen gaan, kun je de tickets nog annuleren (mits je dat binnen 24 uur besluit).