Boottocht over de Theems

Eline Door Eline

Een boottocht over de Theems is een leuke én handige manier om Londen te verkennen 😊 Vanaf de boot zie je verschillende grote bezienswaardigheden. Daarnaast vaart deze boot van de ene naar de andere kant van de Theems, waardoor het ook nog eens een super handig vervoersmiddel is.
In dit artikel vertellen we alle informatie die je nodig hebt.

Voorjaarskorting: speciaal voor bezoekers van onze website hebben we een persoonlijke kortingscode voor de boottocht over de Theems. De code is ‘WEGWIJSTHAMES10‘ en geeft je 10% korting op tickets 😍 Deze code is geldig t/m 31 maart 2024.
Je kunt de code invullen bij het bestellen van je tickets. Bestel hier je tickets met korting.

Wij vinden een boottocht over de Theems een van de leukste dingen om te doen in Londen! 😍 Je kunt lekker even achterover zitten terwijl je nog steeds veel van de stad ziet. Als je een enkeltje koopt is het bovendien ook nog eens handig vervoer naar de andere kant van de stad!

Cruise over de Theems


boot over de theems

Tickets voor een boottocht over de Theems

Als je een boottocht over de Theems wil maken heb je verschillende opties qua tickets.
Voor een reguliere boottocht kun je kiezen over je naar de Tower of Londen wil varen of nog wat verder naar Greenwich. Je kunt voor zowel een enkeltje als een retour kiezen.

🎟️ Boottocht vanaf Westminster naar de Tower of London | Bestel hier
🎟️ Boottocht vanaf Westminster naar Greenwich | Bestel hier
🎟️ River Cruise combi met een hop on hop off bus | Bestel hier
🎟️ 24 uurs dagpas (hele dag op – en afstappen) | Bestel hier
🎟️ Boottocht over de Seine met diner en live muziek | Bestel hier
🎟️ Boottocht met Engelse High Tea! ❤️ | Bestel hier

De code is ‘WEGWIJSTHAMES10‘ en geeft je 10% korting op tickets 😍 Deze code is geldig t/m 31 maart 2024.

boottocht de theems londen

Uitstappunten langs de route

Langs de route zijn er verschillende punten waar je kunt op- en afstappen. Dit verschilt wel een beetje per boottocht/ticket, dus check het even goed als je je tickets gaat bestellen. Bij de meeste boten zijn dit de pieren waar even wordt aangelegd:
– Westminster Pier (vlak naast de Big Ben)
– London Eye Pier
– Embankment Pier
– Tower Pier (vlak bij de Tower Bridge)
– Greenwhich Pier

Hieronder zie je een plattegrond van de Theems met de verschillende pieren. De Embankment pier staat er niet specifiek op, maar ligt ongeveer bij nr 7. Daar zie je ook het metrostation ‘Embankment’.

plattegrond uitstappunten theems londen
©londonpartyboats

Bezienswaardigheden langs de vaarroute

Vanaf de boot zijn er verschillende bezienswaardigheden die je kunt bekijken. Tijdens de tour is er sowieso een audiogids aanwezig, soms zelfs een echte gids. Hij of zij vertelt je enthousiast én met Britse humor leuke feitjes over Londen en de bezienswaardigheden. Hieronder hebben we de drie meest bekende bezienswaardigheden langs de route voor je onder elkaar gezet:

London Eye: dit grote reuzenrad langs de oever van de Theems is voor veel mensen toch wel één van de eerste dingen waar zij aan denken bij de stad Londen. Vanaf de boot kun je dit gigantische reuzenrad dan ook uitstekend bewonderen. Het eerste opstappunt ligt vlakbij de London Eye. Dit opstappunt heet Westminster Pier.

boottocht over de theems londen

De Big Ben: nog een iconisch gebouw in Londen is natuurlijk de Big Ben, ook deze kun je uitstekend vanaf de boot bekijken, omdat de Big Ben vrijwel direct aan de Theems ligt.

Westminster Abbey: deze bekende kerk in London is zowel van buiten als van binnen prachtig om te zien. De Westminster Abbey is dé kerk van de Koninklijke familie en ligt vlak bij het opstappunt van deze boottocht (tevens het eindpunt bij een retourticket). Helaas is hij niet goed te zien vanaf de Theems, maar je kunt er wel even makkelijk langslopen als je dan toch in de buurt bent.

The Shard: The Shard is een puntige glazen wolkenkrabbel van 310 meter. Het is het hoogste gebouw van Londen én Europa. Je kunt the Shard bezoeken en dat is echt een aanrader. Vanaf de 72e(!) verdieping heb je spectaculair uitzicht over Londen! 😍

Tower Bridge: deze iconische brug mag je niet missen als je Londen bezoekt. Veel mensen bekijken de brug vanaf het ‘land’, maar nog bijzonderder is het om de Tower Bridge vanaf het water te bekijken. Dit kan de laatste stop van jouw boottocht zijn (het hangt er vanaf welk ticket je koopt). Vlakbij de Tower Bridge vind je ook de Tower of London. De namen lijken op elkaar, maar de Tower of London is toch echt wat anders. Dit gebouw heeft in de loop der eeuwen diverse functies vervuld, van gevangenis tot aan Koninklijk Paleis. Het staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Andere bezienswaardigheden vlak bij de uitstappunten

Zoals gezegd kun je op verschillende plekken besluiten om van de boot te gaan en lopend een deel van Londen de verkennen. Je kunt zo vaak uitstappen als je zelf wil en je kunt gewoon bij een volgende boot weer opstappen om je route af te maken. Bij de verschillende uitstappunten is genoeg te zien en te doen, zoals:

London Aquarium & London Dungeon: deze twee bezienswaardigheden liggen vrijwel naast elkaar en zijn ook vanaf het water al goed te zien, echter zijn dit niet zozeer bezienswaardigheden vanaf de buitenkant, maar zijn ze vooral leuk om naar binnen te gaan. Het London Aquarium is erg populair onder gezinnen met kinderen en biedt een groot aantal aquaria met bijzondere vissen om te bekijken. London Dungeon vind je enkele meters verderop, dit is een museum waarin je op interactieve wijze wordt meegenomen door de geschiedenis van de stad Londen. Er zijn diverse griezelige en spannende decors in het museum, daarom is het bezoeken met name aan te raden voor volwassenen en kinderen boven de 12 jaar. London Aquarium en London Dungeon liggen vlak bij het beginpunt van deze boottocht (tevens het eindpunt bij een retourticket).

Trafalgar Square, Piccadilly Circus & Leicester square: deze drie pleinen zijn de bekendste van Londen en zijn dan ook zeker een bezoekje waard als je in Londen bent, je kunt ze het beste bereiken vanaf uitstappunt ‘Embankment Pier’.  

Tip: bij de Greenwhich Pier kun je ook met een kabelbaan de Theems over steken, leuk om te combineren, zeker als je met kinderen naar Londen gaat 😊
Er is een speciaal combi-ticket waardoor je wat geld bespaard. 🎟️ Zie hier het combi ticket boottocht + kabelbaan.

uitzicht kabelbaan londen
De kabelbaan over de Theems

Zitplaatsen binnen & buiten

Op de boot zelf zijn er zowel binnen als buiten zitplaatsen. Ook bij regenachtig of koud weer is de boottocht dus ook gewoon te maken 😊 In de zomerperiode kun je juist lekker boven op de het dek zitten. Terwijl jij geniet van de zon en je benen even laat uitrusten vaart de boot je langs de mooiste plekken van Londen.

Tip: foto’s maken doe je het beste buiten, ook in de winter. Het bovendek is zowel in de winter als de zomer gewoon geopend 🙂

Verder is Kerst in Londen en oud en nieuw in Londen uniek om mee te maken. Het is vanaf het water prachtig om te zien hoe de stad volledig in de kerstsfeer in omgetoverd. Houd in deze periode en in de zomer wel rekening met meer drukte dan tijdens de andere maanden van het jaar. Het is verstandig je tickets van tevoren te kopen.

Tip: juist als het regent is dit ook een leuke activiteit omdat je veel ziet, maar niet nat wordt 😊

Stap uit wanneer en waar je wil

Tijdens de boottocht zie je niet alleen de stad Londen vanaf het water, een enthousiaste tour guide vertelt je ook allerlei weetjes en nuttige informatie over de plekken waar de boot langs vaart. De boottocht is dus ook nog eens heel leerzaam, na de boottocht weet je alles over de belangrijkste punten en bezienswaardigheden in Londen.

Het leuke van de boottocht over de Theems is dat je zelf kunt kiezen waar en wanneer je wil uitstappen. Je kunt het als het ware zien als een hop on – hop off tocht over het water. Tijdens de boottocht zijn er diverse pieren waar de boot aanlegt en je van de boot af kunt gaan, denk hierbij bijvoorbeeld aan de Embankment Pier, Bankside Pier, Festival Pier en St. Katherine’s Dock. 

🎟️ Boek hier een hop on hop off ticket (deze is de hele dag geldig). De code is ‘WEGWIJSTHAMES10‘ en geeft je 10% korting op tickets 😍 Deze code is geldig t/m 31 maart 2024.

Even uitstappen bij de Embankment Pier

Als je een dagticket hebt kun je er voor kiezen om halverwege even uit te stappen. Hierboven hadden we het al even over de drie bekendste pleinen van Londen. Alle drie deze pleinen zijn makkelijk te bereiken vanaf de Embankment Pier. Deze stop ligt zo’n beetje halverwege de vaarroute en is dan ook een vaak gekozen plek om van boord te gaan, vanwege de vele bezienswaardigheden eromheen.

‘Zomaar’ even uitstappen bij een van de pieren kan alleen als je er voor kiest om een dagkaart voor een boottocht over de Theems aan te schaffen. Als je een retourtje of enkeltje hebt ga je van het begin- naar het eindpunt. Zo’n dagpas is eigenlijk heel handig omdat je het de hele dag kunt gebruiken om door Londen te reizen én weer terug! 🎟️ Bestel hier je 24 uurs dagpas

Op deze plek van boord gaan valt uitstekend te combineren met een korte pauze tijdens het wandelen. Als je behoefte hebt aan een koffie’tje is ‘The Espresso Room’ een echte aanrader. Dit is een gezellig koffietentje vlakbij het bekende Leicester Square. Je kunt hier diverse heerlijke soorten (iced) koffie en thee krijgen en hiernaast genieten van heerlijke versgebakken lekkernijen zoals lemon cake, amandel croissants, cinnamon buns en diverse huisgemaakte koeken 😊

📍 24 New Row, London

Ook de route naar dit koffietentje is leuk, omdat je langs Trafalgar Square komt. Dit plein is prachtig om te zien: in het midden van het Plein staat een 50 meter hoge zuil en er zijn ook twee bijzondere fonteinen te vinden op het plein. Aan dit plein vind je de National Gallery, één van de bekendste musea van Londen

trafalgar square londen
Trafalgar Square
the espresso room koffie londen

Cruise over de Theems met Diner!

Ben je op zoek naar iets romantisch en speciaals in Londen? Dan is een dinnercruise over de Theems een absolute aanrader! ❤️ Tijdens deze cruise maak je een drie uur durende boottocht over de Theems! Ondertussen geniet je van een luxe 4-gang diner en livemuziek.

Bij binnenkomst wordt een heerlijke mousserende wijn geserveerd, nadat iedereen aan tafel is gaan zitten worden de 4 overheerlijke gangen één voor één opgediend. Er staan diverse gerechten op het menu, denk hierbij bijvoorbeeld aan garnalen, zalmmousse en geroosterde kip in Parmaham. Ook met vegetariërs wordt rekening gehouden. Ook kun je de hele avond genieten van livemuziek, er worden echte West End hits en diverse klassiekers gezonden, waarbij tot in de late uurtjes gedanst en meegezongen kan worden. 

🎟️ Bestel hier je tickets voor een boottocht over de Seine met diner en live muziek

Deze boottocht is met name aan te raden voor koppels of gezelschappen zonder kinderen en start iedere avond om 19.30 uur.

Tip: je hebt ook de mogelijkheid het dek op te gaan. Neem in dat geval wat warmere kleding mee aan boord, zeker tijdens de wintermaanden in Londen. Na zonsondergang is het uitzicht vanaf het dek prachtig!! Londen is dan namelijk helemaal verlicht! 😍

Goed om te weten: Het verschil tussen deze cruise en de ‘reguliere’ cruise is niet alleen de duur en het diner met livemuziek, maar ook het hop on, hop off aspect: tijdens de dinner cruise is het uiteraard niet mogelijk om tijdens de vaartocht van boord te gaan en later weer op een andere boot op te stappen. Bij deze cruise blijf je dus de gehele 3 uur aan boord van de boot. Vanaf de boot kun je uiteraard wel gewoon de diverse bezienswaardigheden langs de Theems bewonderen, denk hierbij bijvoorbeeld aan de drie ‘iconen’ van de stad Londen: de London Eye, de Tower Bridge en de Big Ben.

Restaurant tips langs de route

Heb je trek gekregen van de boottocht en het eventuele wandelen bij de diverse stops langs de route? Wij raden de volgende twee restaurants langs de route aan:

Bij de Embankment Pier stop vind je niet alleen het fantastische koffietentje dat we hierboven hebben beschreven, maar ook een uitstekend restaurant voor een heerlijke lunch of een uitgebreid diner. De naam van dit restaurant is ‘Ave Mario’ en is zoals de naam al doet vermoeden, een Italiaans restaurant. Bij deze trattoria kun je zowel binnen als buiten zitten en genieten van vers bereide Italiaanse gerechten. Uiteraard kun je er diverse soorten pizza’s krijgen, maar ook bijzondere pasta en vleesgerechten staan op de maandelijks wijzigende menukaart. Naast eten, worden er bij dit restaurant ook verschillende verrassende cocktails geserveerd, om nog maar niet te spreken over de heerlijke toetjes die op de menukaart staan…

📍 Ave Mario: 15 Henrietta St, London

Bij de laatste stop op de route (eindpunt bij een enkele reis, St. Katherine’s Dock) is ook een bijzonder restaurant te vinden: Smith’s of Wapping. Dit restaurant ligt ongeveer 5 minuutjes lopen van de uitstapplaats af en is de ideale afsluiter van de boottocht als je hier aan het eind van de middag/begin van de avond aankomt. Vanuit dit restaurant heb je een prachtig uitzicht over de Theems en de Tower Bridge, zowel door de ramen als door het glazen plafond en de gedeeltelijk glazen vloer. Het restaurant staat bekend om de heerlijke visgerechten die er worden geserveerd en heeft ook een zeer uitgebreide wijnkaart.

📍 Smith’s of Wapping: 22 Wapping High St, London

Veelgestelde vragen

Waar kun je het beste tickets kopen?

Wij raden altijd aan hier via Tiqets tickets te kopen. Dit is een Nederlandse website. Je kunt hier verschillende tickets vergelijken. Je betaalt online en krijgt je tickets in je mail. Je hoeft je tickets niet meer te printen, je kunt ze op je telefoon laten zien. Als je onverhoopt niet kunt, kan je de tickets nog kort van tevoren annuleren 🙂

Hoe lang duurt een boottocht over de Theems?

Een enkele reis op de boot duurt in totaal ongeveer 30 minuten (zonder uitstappen). Een retour duurt dus ongeveer 60 minuten. Je vaart dan als het ware een rondje over de Theems waarbij je langs de grote bezienswaardigheden vaart.

Wat zijn de vaartijden?

De vaartijden verschillen per seizoen. Deze cruise over de Theems vaart dagelijks tussen 11.00 – 17.30 uur. Je kunt de vaartijden zien op de ticket pagina.

Kun je ook een boottocht over de Theems maken als je in een rolstoel zit?

Ook mensen die rolstoelafhankelijk zijn kunnen met een gerust hart tickets boeken voor deze boottocht: de boot is namelijk goed toegankelijk voor mindervaliden. Boek hier je tickets.

Moet ik eten en drinken meenemen aan boord?

Het is niet persé nodig om zelf eten en/of drinken mee aan boord te nemen. Er is een bar aan boord waar je diverse snacks en drankjes kunt kopen (ook koffie/thee) om van te genieten tijdens de boottocht. Dit is natuurlijk wel wat aan de prijzige kant. Je mag ook zelf eten en drinken meenemen 🙂

Tip: bestel alvast je tickets