40x gratis dingen om te doen in Londen

Eline Door Eline

Ga je Londen bezoeken, maar heb je wat minder budget? Of wil je gewoon graag gratis dingen doen in de stad? In dit artikel zetten we de leukste gratis dingen om te doen in Londen voor je op een rijtje 😊

Tip: Lees ook de leukste dingen om te doen met regen in Londen 🌧️

Gratis dingen om te doen in Londen


Leukste gratis musea in Londen

britisch museum londen gratis dingen om te doen

1. Britisch museum

Het British Museum is een van ’s werelds meest beroemde musea en biedt gratis toegang tot zijn uitgebreide collecties. Je kunt hier ronddwalen en enkele van ’s werelds meest waardevolle historische schatten bekijken, waaronder de beroemde Rosetta-steen en de Egyptische mummies. Het museum is dagelijks geopend van 10:00 uur tot 17:30 uur, en op vrijdag kun je zelfs tot 20:30 uur blijven.

natural history museum londen met kinderen

2. Natural History Museum

Het natural history museum is een paradijs voor natuurliefhebbers en biedt een indrukwekkende collectie dinosaurusskeletten, edelstenen en mineralen, en interactieve tentoonstellingen. Bezoekers hebben gratis toegang tot de permanente tentoonstellingen. Het museum is dagelijks geopend van 10:00 uur tot 17:50 uur.

science museum londen

3. Science Museum

Het Science Museum biedt gratis toegang tot tentoonstellingen die gericht zijn op wetenschap en technologie. Hier kun je alles ontdekken, van historische vliegtuigen tot hedendaagse ruimtevaarttechnologie. Het museum is dagelijks geopend van 10:00 uur tot 18:00 uur.

Tip! De meeste musea in Londen zijn gratis toegankelijk, wat betekent dat je veel kunt ontdekken zonder je portemonnee te trekken.

national gallery leuke gratis dingen om te doen in londen

De National Gallery herbergt een indrukwekkende collectie van Europese schilderijen uit de Middeleeuwen tot de 19e eeuw. Bezoekers kunnen gratis de vaste collectie bekijken en enkele van ’s werelds meest iconische kunstwerken bewonderen, waaronder “De Zonnebloemen” van Vincent van Gogh. Het museum is dagelijks geopend van 10:00 uur tot 18:00 uur.

fulham palace en gardens gratis dingen om te doen in Londen

5. Fulham Palace + tuin

Fulham Palace is een historisch herenhuis, waarin een interessant en gratis museum is gevestigd. Om het gebouw zijn prachtige tuinen aangelegd. Hier kun je rondwandelen en genieten van het groen en de oase van rust in de stad. Het museum is geopend van 10.00 tot 16.00 uur, de tuinen zijn geopend van zonsopgang tot zonsondergang.

house of minalima

6. House of MinaLima (voor de Harry Potter fans)

Voor jou als Harry Potter-fan is het House of MinaLima een must-visit! Dit ‘museum’ toont grafisch ontwerp en memorabilia uit de Harry Potter-films. Dit is de studio en galerie van grafisch ontwerpers Miraphora Mina en Eduardo Lima, die hebben bijgedragen aan de visuele esthetiek van de films.

Victoria and Albert Museum  cafe gratis dingen om te doen in londen

7. V&A Museum + tip om in het café wat te drinken, hele mooie entourage

Het Victoria and Albert Museum herbergt een schat aan kunst- en designstukken. Het is een heel verrassend museum in een ge-wel-dig mooi pand! 😍
Een gedeelte van het museum is gratis. Voor sommige exhibitions/tentoonstellingen heb je wel een kaartje nodig.

Tip: Ga via de tunnel van de underground naar binnen, daar is geen rij.😏

Sluit je bezoek af met een drankje in het prachtige café. De inrichting is hier majestueuze. Veel goud, hoge bogen en statige pilaren laten dat kopje koffie net nog even beter smaken.

Tip: je kunt hier ook een hele lekkere high tea boeken 🫖🧁
Je krijgt verschillende lekkere hapjes. Allemaal typisch Brits, waaronder natuurlijk scones. Mét bijbehorende Engelse thee 😊
Er zijn nog meer leuke locaties voor een high tea in Londen!

hightea V&A museum cafe
Hightea in het V&A museum café
gratis dingen om te doen in londen V&A museum of childhood

8. Young V&A museum of childhood: heel leuk voor kinderen 🙂

Het Museum of Childhood is onderdeel van het originele V&A (Victoria and Albert museum). Het biedt een kijkje in de geschiedenis van speelgoed en kindertijd. Hier vind je een indrukwekkende verzameling poppen, spelletjes en meer. Het museum is dagelijks geopend.

Het is een geweldig museum om te bezoeken als je met kinderen in Londen bent. Het is volledig gericht op kinderen en súper interactief.
Er is bijvoorbeeld een spelgedeelte, een zandbak, je kunt dansen op een podium, er zijn magnetische spellen en er is een speelruimte voor kids onder de 2 jaar.

Je kunt je buggy hier meenemen en parkeren.


Mooiste gratis uitzichten van Londen

sky garden londen met kinderen

9. Sky Garden

De Sky Garden is een openbare tuin met een adembenemend uitzicht over Londen 😍 Je kunt gratis toegang krijgen tot dit prachtige groene observatiepunt, maar je moet wel van tevoren online reserveren.

Je kunt ook in het restaurant een hapje eten of een drankje doen, maar vergeet dan niet van tevoren te reserveren.

Tip: ’s avonds is het uitzicht over Londen ook heel gaaf! Met geluk draait er ook een dj, wat een hele leuke sfeer geeft 🙂

oxo tower londen

10. OXO tower viewing platform (gratis uitzicht over Londen)

Voor een adembenemend uitzicht over Londen kun je gratis naar het OXO Tower Viewing Platform. Het biedt een panoramisch uitzicht op de skyline van Londen, inclusief enkele van de meest iconische bezienswaardigheden. Hoewel er in het OXO Tower ook restaurants en bars zijn waar je kunt genieten van een maaltijd of een drankje, is toegang tot het observatieplatform gratis.

11. Uitzicht op de St Paul’s Cathedral vanaf het warenhuis One New Change

Wil je genieten van een panoramisch uitzicht op de St Paul’s Cathedral? Bezoek dan de Madison’s Rooftop Bar op het dak van het warenhuis One New Change. Je kunt gratis van het uitzicht genieten, maar meld bij het personeel dat je alleen voor het uitzicht komt.

Tip: vanuit de lift in het warenhuis heb je al super gaaf uitzicht op de kathedraal. Je kunt hier een leuke video maken zoals de video hierboven/hiernaast 🙂 De video is van @weareboujibear.

📍 New Change, London EC4M 9AF

Tip: lees hier verder

Gratis écht Londen ervaren

wisseling van de wacht londen

12. Wisseling van de wacht

De ceremoniële wisseling van de wacht bij Buckingham Palace is een van de meest herkenbare en populaire bezienswaardigheden in Londen.

Deze traditie vindt plaats voor Buckingham palace en bestaat uit een indrukwekkende parade met muziek, wachtwisselingen en kleurrijke uniformen. De wisseling van de wacht trekt dagelijks veel toeschouwers, dus kom op tijd om een goed uitzicht te krijgen.

Het is een unieke ervaring en een geweldige manier om de Britse koninklijke traditie te beleven, helemaal gratis!

Tip: je kunt ook een gids boeken om de wisseling van de wacht te bekijken. Gidsen weten precies op welke plek je moet gaan staan om het beste uitzicht te hebben. Ook geven ze hele leuke achtergrondinformatie 😊 Het is niet eens heel prijzig, dus best leuk om te doen.
🎟️ Boek hier een gids


st pauls cathedral londen met koepel beklimmen

13. Gratis St. Paul’s Cathedral bezoeken door de Choral Evensong bij te wonen

De Choral Evensong is een gratis evenement in de St. Paul’s Cathedral waarbij je kunt genieten van prachtige koorzang. De exacte data van deze evenementen staan op de officiële website van de kerk.

Zelfs als je niet in Londen bent tijdens de Choral Evensong, is een bezoek aan St. Paul’s de moeite waard. Benieuwd waarom? Lees ons artikel over de St. Paul’s Cathedral 😊

westminster abbey londen

14. Westminster Abbey

Westminster Abbey is een van de meest historische en prachtige kerken in Londen. Deze indrukwekkende abdij, gelegen in het hart van Londen, heeft gediend als locatie voor Koninklijke kroningen en talloze koninklijke en nationale ceremonies. Vergeet niet de Poets’ Corner te bezoeken, waar veel beroemde schrijvers en dichters zijn begraven.

De leukste gratis markten in Londen

Columbia Road flowermarket londen gratis dingen om te doen

15. Columbia Road bloemenmarkt (op zondagen)

Elke zondagochtend wordt de Columbia Road omgetoverd tot een bloemenparadijs! 🌺 Hier kun je genieten van kleurrijke bloemen en planten, evenals streetfood en ambachtelijke producten. De markt is geopend van 8:00 uur tot 15:00 uur.

leadenhall market gratis dingen om te doen in londen

16. Leadenhall Market

Leadenhall Market is een historische overdekte markt in het financiële district van Londen. Het heeft prachtige architectuur en is een populaire filmlocatie voor films zoals de Harry Potter-reeks. Je kunt door de markt wandelen en de prachtige met ijzerwerk versierde plafonds bewonderen.
Je hebt hier leuke winkeltjes en je kunt er wat lekkers te eten en te drinken halen. Lees ons artikel over de Leadenhall Market.

portobello road market

17. Portobello Road Market

Portobello Road Market is een beroemde straatmarkt in Londen, gelegen in de kleurrijke wijk Notting Hill. De markt staat vooral bekend om zijn diverse kraampjes met antiek, vintage kleding, kunst en exotisch voedsel. Het is een levendige plek om te struinen, te winkelen en te genieten van de karakteristieke sfeer van de wijk 🙂

borough market londen

18. Borough Market

Borough Market is een voedselwalhalla waar je allerlei heerlijke gerechten en lekkernijen kunt proeven 😍 Je kunt hier gratis rondlopen en genieten van de geuren en smaken van verse, lokale producten. Het is de perfecte locatie om inspiratie op te doen. Ook kun je hier lekker een hapje eten in plaats van uit eten gaan. Het is niet goedkoop, maar uiteindelijk wel goedkoper dan in een restaurant eten 😉 De markt is meestal geopend van woensdag tot en met zaterdag tot 17 uur. Op zondagen sluit Borough market om 16 uur al.

Tip! Wil je echt geen geld uitgeven? Zorg dan dat je van te voren goed hebt gegeten!

Gratis natuur in Londen

gratis dingen om te doen in londen picknicken

19. Picknicken in de grote parken van Londen

Londen staat bekend om zijn prachtige parken, en velen van hen bieden de perfecte setting voor een picknick. Enkele populaire parken om te overwegen zijn Hyde Park, Regents Park, St. James’s Park en Hampstead Heath. Neem een deken en wat lekkernijen mee en geniet van een ontspannen middag in de natuur.

Hyde Park: Het belangrijkste park van Londen is Hyde Park. Ideaal om te wandelen en eekhoorntjes te voeren. Voor kinderen is hier de Diana Memorial Playground, een geweldige speeltuin.

Regents Park: Verken de schitterende Queen Mary’s Gardens en bezoek de London Zoo.

St. James’s Park: Geniet van de vijvers, bruggen en uitzicht op Buckingham Palace.

Hampstead Heath: Wandel door uitgestrekte heidevelden en geniet van een prachtig uitzicht over Londen vanaf Parliament Hill.

Tip! Londen is een perfecte stad om met kinderen te bezoeken. Ben je benieuwd wat je allemaal kan gaan doen? Lees hier onze tips voor Londen met kinderen en kindvriendelijke hotels in Londen.

Herten kijken in Richmond Park

20. Herten kijken in Richmond Park

Richmond Park is het grootste koninklijke park van Londen en biedt een thuis aan een kudde wilde herten. Geniet van de natuur en kom even helemaal tot rust tussen de grazende herten.

kyoto gardens londen gratis dingen om te doen

21. Kyoto Gardens (Japanse tuinen)

Kyoto Garden in Londen, gelegen in Holland Park, is een Japanse tuin met prachtige groene landschappen, waterpartijen en koi-vijvers. Het is de perfecte plek om te ontspannen te midden van een rustige omgeving 🙂

meridiaan greenwhich londen

22. Nulmeridiaan in Greenwich Park

De Nulmeridiaan in Greenwich Park vertegenwoordigt het referentiepunt voor de wereldwijde tijd- en lengtemetingen, waar oost en west samenkomen. Bezoekers kunnen dit historische en symbolische meridiaanlijn oversteken en zich letterlijk op het kruispunt van de wereld wanen.

primrose hill londen

23. Picknick op Primrose Hill

Primrose Hill biedt een prachtig uitzicht over Londen en is een populaire plek om te picknicken. Het is vooral druk tijdens Oud en Nieuw in Londen, omdat je hier het vuurwerk kunt zien dat bij de London Eye wordt afgestoken 🙂

Barbican Conservatory

24. The Barbican en de Barbican Conservatory

Londen een concrete jungle? Echt niet! Het Barbican Centre en Barbican Conservatory is een overdekte tuin die tropische planten en exotische vogels huisvest. Het is een unieke en onverwachte plek in Londen. Het doet denken aan een indoor regenwoud en (naar onze mening) echt heel gaaf om te bezoeken! 🙂

Gratis wandeltochten door Londen

gratis wandeltocht door londen

25. Gratis wandeltocht

Wandelen door Londen is een leuke manier om de stad te ontdekken. Sandemans Tours biedt een gratis wandeltocht door Londen, waarbij je de stad kunt verkennen onder begeleiding van een deskundige gids. De tours vertrekken dagelijks en bieden een geweldige manier om de hoogtepunten van Londen te ontdekken 😊

southbank wandeling gratis dingen om te doen in londen

26. Southbank wandeling

Een wandeling langs de Southbank van de Theems biedt de perfecte gelegenheid om veel van de grote bezienswaardigheden van Londen te bewonderen. Zoals de iconische London Eye, de Tower Bridge en de Shard. Stop regelmatig even voor een foto en geniet van de uitzichten over de rivier.

27. De Greenwich Foot Tunnel (tunnel onder de Theems door)

De Greenwich Foot Tunnel is een ondergrondse voetgangerstunnel die onder de Theems doorloopt, en het verbindt Greenwich met het Isle of Dogs. Het is een unieke manier om van de ene kant van de rivier naar de andere te komen.

Tip: bedenk je dat deze tunnel al in 1902 werd geopend!! Het was toen een hele onderneming om zo’n tunnel onder de Thames door te leggen.

Wist je dat je ook met een gondel over de Theems kan gaan? Het is geen gratis ervaring, maar wel een hele leuke!

Tip! Wandel je liever niet? De metro in Londen is super, maar ook de hop-on hop-off bus en de Uber boot zijn ideale mogelijkheden om je door de stad te bewegen. Geen zere voeten, maar het is niet gratis.

Gratis dingen om te doen in Londen: politiek en geschiedenis

28. Somerset House

Somerset House is een prachtig historisch gebouw in het hart van Londen. Hier vind je gratis openbare galerijen, een binnenplaats en tal van culturele evenementen. De openingstijden variëren afhankelijk van de tentoonstellingen en evenementen.

Tip: In de zomer heb je hier leuke fonteintjes die voor verkoeling kunnen zorgen.
Tijdens de winter is dit een hele leuke locatie om te schaatsen in Londen ⛸️🙂

londen palace of westminster big ben bezoeken houses of parliament

29. Public Galleries in the House of Parliament

Het Britse Parlement heeft prachtige openbare galerijen waar je kunt genieten van indrukwekkende architectuur en de politieke debatten kunt volgen. Toegang is gratis, maar controleer van tevoren de beschikbaarheid vanwege parlementaire zittingen.

brompton cemetery

30. Brompton Cemetery

Brompton Cemetery is een van de ‘Magnificent Seven’ begraafplaatsen van Londen en staat bekend om zijn indrukwekkende architectuur en historische betekenis. Maak een rustige wandeling door de begraafplaats en bewonder de prachtige grafstenen en monumenten.

Gratis kunst en entertainment in Londen

kings cross station platform 9 3/4 harry potter londen met kinderen

31. Platform 9 ¾ at King’s Cross Station

Harry Potter-fans zullen dol zijn op het beroemde Platform 9 ¾ op King’s Cross Station. Het is een van de Harry Potter filmlocaties in Londen. Je kunt een foto maken terwijl je ‘vertrekt’ naar Hogwarts. Daarnaast is er ook een winkel met Harry Potter-merchandise in de buurt. Het is een populaire fotoplek voor bezoekers van alle leeftijden.

gratis dingen in londen comedy

32. Gratis stand-up comedy

Londen staat bekend om zijn bruisende comedy scene. Je kunt gratis stand-up comedyshows bijwonen in verschillende clubs. Onze favorieten? 😊🎙️
1. Top Secret Comedy Club
2. Angel Comedy
3. Comedy Grotto.
Neem van tevoren even een kijkje op de website om te kijken wanneer de shows precies plaatsvinden, want dit verandert uiteraard.

leicester square londen gratis dingen om te doen

33. Bronzen standbeelden uit films op Leicester Square

Leicester Square staat bekend om zijn filmpremières, en hier vind je bronzen standbeelden van beroemde filmpersonages, zoals Batman en Mr. Bean. Het is een leuke plek om foto’s te maken en de magie van de filmwereld te ervaren.

Tip: wil je een van de geweldige musicals in Londen bezoeken? Maar heb je geen tickets van tevoren gekocht? Op Leicester Square staat het officiële ticketverkoop winkeltje. Hier kun je nog last-minute vrijgekomen tickets op de kop slaan 🙂 Niet gratis natuurlijk, maar heel leuk voor een avondje uit.

abbey road londen

34. Foto van de Beatles namaken op het zebrapad van Abbey Road

Als je een fan bent van de legendarische band The Beatles, mag je een foto op het zebrapad van Abbey Road niet missen. Abbey Road is beroemd geworden door het gelijknamige album van The Beatles.

shoreditch

35. Graffiti in Shoreditch

De graffiti in Shoreditch is een levendige en kleurrijke weergave van straatkunst in de bruisende wijk. De muren zijn bezaaid met artistieke uitingen, variërend van gedurfde graffiti-letters en gedetailleerde muurschilderingen tot abstracte kunstwerken. Shoreditch is een leuke plek om te wandelen voor de liefhebbers van straatkunst.

God’s Own Junkyard londen

36. God’s Own Junkyard, Walthamstow

God’s Own Junkyard is een kleurrijke en excentrieke verzameling van neonsignalen en kunstwerken. Deze unieke locatie is een visuele explosie van licht en kleur. Het is een geweldige plek om te verkennen en foto’s te maken.

graffiti tunnel londen

37. Leake Street graffiti tunnel

De Leak Street Graffiti tunnel is een legale plek voor straatkunstenaars om hun kunstwerken te creëren. Het is een steeds veranderende galerij van street art.

Leukste gratis plekken in Londen

gratis dingen in londen china town.jpg

38. China Town

Bezoek Londen’s bruisende Chinatown voor heerlijk eten, interessante winkels en een kleurrijke sfeer.

covent garden londen

39. Covent Garden

Covent Garden is een iconische wijk in het hart van Londen, bekend om zijn levendige sfeer en culturele diversiteit. De centrale markthal van Covent Garden is een populaire bestemming, waar bezoekers kunnen genieten van een gevarieerd aanbod van ambachtelijke producten, kunst en culinaire lekkernijen.

Carnaby Street Kerst in Londen

40. Kerstversiering in Carnaby Street

Tijdens Kerst in Londen verandert Carnaby Street in een betoverende bestemming met prachtige kerstversiering. Je ziet hier onder andere schitterende lichtinstallaties en creatieve decoraties. Het is een magische plek om te shoppen in Londen en de feestelijke Kerstsfeer te ervaren 🎄