7 redenen om Leadenhall market te bezoeken

Eline Door Eline

Leadenhall market is een prachtige Victoriaanse overdekte markt uit 1881. Deze overdekte markt is te vinden in hartje Londen, op loopafstand van de Tower Bridge. Je hoeft er niet de hele stad voor door te kruisen om een bezoek te brengen, maar als je in de buurt bent is het zeker een aanrader om even langs te lopen. In dit artikel delen we onze 7 redenen om Leadenhall market te bezoeken 😊

Leadenhall market


1. De prachtige architectuur

Leadenhall Market is gehuisvest in een prachtig Victoriaans gebouw 😍 Het heeft een sierlijke dakconstructie met smeedijzer en glas. Het gebouw dateert uit de 19e eeuw. Het heeft allerlei mooie ornamenten en lampen. Ook heeft niet iedere winkel of restaurant een eigen stijl, maar passen ze zich allemaal aan aan de stijl van Leadenhall market. Dit maakt het veel mooier dan een winkelstraat zoals wij dat tegenwoordig kennen.

Ook heerst er een soort ‘rust’ in Leadenhall market. Zelfs als het er wat drukker is. Het voelt echt geïsoleerd van de rest van Londen. Je hoort hier bijvoorbeeld geen verkeer. Dat maakt dit tot een hele fijne plek om te zijn. Even weg uit het ‘zakelijke’ Londen.

leadenhall londen
©Wegwijsnaar.nl
Leadenhall Market Londen
©Wegwijsnaar.nl

2. De geschiedenis

Leadenhall Market heeft een rijke geschiedenis. Het schijnt dat hier zelfs in de Romeinse tijd al een markt was, maar het is zeker dat er sinds 1321 een markt was. Sir Hugh Neville was op dat moment eigenaar. Hij stelde dit open voor handelaren om handel te drijven. Toentertijd werd er vooral gevogelte en vlees verhandeld. Later kwam het eigenaarschap in handen van de City of London. Later werden er ook andere dingen verhandeld zoals graan, eieren, boter, wol, bestek, leer en kaas. Het was een echte versmarkt.

Helaas brak er in 1666 een grote brand uit in Londen. Deze brand verwoestte ook een deel van Leadenhall Market. Na de brand werd de markt hersteld. Er kwam toen een dak op. Leadenhall market kreeg in 1881 z’n uiteindelijke uitstraling zoals we dat nu kennen. De stenen werden vervangen door staal en glas. De vlees- en gevogelte handelaren verplaatsten naar een andere plek, waardoor er andere soort winkels zoals kledingwinkels en kappers kwamen.

3. Eten en drinken

De Leadenhall market is tegenwoordig een hele leuke plek om wat te eten en te drinken. Je kunt er bijvoorbeeld lekkere koffie halen bij Hagen. Het is geen grote winkel, dus je moet geluk hebben om een plekje te bemachtigen, maar als je een plekje bij het raam hebt kun je hier heerlijk zitten met mooi uitzicht op de Leadenhall market.

Hagen koffie
©Wegwijsnaar.nl
Leadenhall Market
©Wegwijsnaar.nl

Bij de banketbakkerij Aux Merveilleux de Fred kun je allerlei lekkere dingen halen. Met name de brioches zijn erg populair (tip: neem de brioche met chocolade stukjes erin! 😍 ). Ze hebben ook een terras waar je lekker kunt zitten.

Brioches bij Aux Merveilleux de Fred in Leidenhall Market in Londen
Aux Merveilleux de Fred ©Wegwijsnaar.nl
Aux Merveilleux de Fred
Aux Merveilleux de Fred ©Wegwijsnaar.nl

Verder vind je hier nog een locatie van Pizza Express. Als je een pizza bij Pizza Express gaat eten is dit zéker de beste locatie om naartoe te gaan. Reserveer wel van tevoren een plekje. Zo zijn er nog meer leuke restaurantjes om te ontdekken. Goed om te weten: sommige van de restaurantjes zijn in het weekend wel geopend, maar alle winkels zijn in het weekend sowieso gesloten.

4. Uniek shoppen

Het leuke van de Leadenhall Market is dat hier een aantal leuke, unieke winkels en kraampjes te vinden zijn. Geen ketens, maar individuele winkeltjes. Ze verkopen verschillende soorten producten zoals kleding, sieraden en huishoudelijke artikelen. Ook zijn er een aantal vintage winkels te vinden. Heel leuk om hier even rond te snuffelen voor wat unieke antieke voorwerpen.

Ook zagen we hier op maandag ochtend een schoenenpoetster aan het werk. De zakenmannen van Londen kunnen hier hun leren schoenen netjes laten oppoetsen voor hun werk. Zo grappig om te zien.

5. Festivals en evenementen

Door het jaar heen vinden er verschillende festivals en evenementen plaats in Leadenhall market. Rond Kerst in Londen vind je hier bijvoorbeeld een leuk klein kerstmarktje 🎄

6. Unieke locatie voor Harry Potter fans

Omdat de Leadenhall market zo’n bijzondere locatie is, wordt het vaak gebruikt in films. Een van de meest bekende filmopnames die hier is gemaakt is de filmopname voor Harry Potter.
In de film ‘Harry Potter en de steen der wijzen’ vind je hier bijvoorbeeld de ingang naar de ‘Lekke ketel’. Deze herberg is de toegangspoort tot de tovenaarswinkelstraat: de Wegisweg. ‘Dreuzels’ (gewone mensen) kunnen de ingang niet zien, zodat ze niet makkelijk op deze weg komen.

7. De locatie

De laatste reden om een bezoek de brengen aan Leadenhall Market is vanwege de mooie locatie in het centrum van Londen. Vanaf hier loop je gemakkelijk naar Sky Garden, de Tower Bridge en de Tower of London. Ook kun je vanaf hier naar de Theems lopen, waar je op de boot kunt stappen. Je kunt bijvoorbeeld de boot naar de kabelbaan van Londen pakken. Deze kabelbaan is te vinden in Greenwich.
–> Lees meer over de boottocht over de Theems